Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Ta droga jest powiatowa. Od skrzyżowania tam gdzie jest asfaltowa ma już 14 m szerokości. Tylko w twojej wsi jest taka wąska. Na końcu twojej wsi to ma chyba z 4 metry od płotu do płotu. Nie wyobrażam sobie jak oni chcą ją zrobić. Zabiorą komuś pas 10 metrów działki? Wyobrażam sobie że wam chcieliby zakosić co najmniej 4 metry.
Dokladnie tak.

I dasz wiare ,zeim sie wydawalo , ze ludzie podpisza , tak w ciemno , ze sie zgadzaja , a oni pozniej rozmierza ile i komu.

Chyba ich ...ekhmm .

Prawde mowiac zatkalo mnie , bo myslalam , ze beda mieli juz przygotowane ile i komu.

Tym ludziom blizej cmentarza to mowili , ze wiecej nic po 10 mertow wglab.

No mowie Ci jaja jak berety :-?

A gdybys wiedzial jaki to problem z wywozeniem szamba to szok.

Ta kobieta nie rozumie problemu.

Narozdawala koncesji na wywoz niewiadomo komu i mysli ze probemu nie ma.

Dzwonilscie tez pod te numery co podaja w urzedzie i nie chcieli przyjechac.

Ona powiedziala , ze to bzdura co mowimy i na pewno odbiora nieczystosci.

Moze trzeba ja wymienic na inna ?

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowna Grupo,

Ja znowu po prośbie, poszukuję namiarów na minikoparkę z naszych okolic. Zima lekka, beton względnie tani, więc chcę się wziąć za ogrodzenie. A że do wykopania jest 150 metrów rowka to chcę do pracy zaprząc konie mechaniczne. Niestety znane mi, lokalne koparki mają tylko szerkoie łyżki.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Dawid

rrmi, no to rzeczywiscie jakos tak zyczeniowo macie zarzadzana wies ;) Chyba trzeba im przypomniec, ktory mamy rok i co znaczy wlasnosc prywatna :roll:

A u nas od jakiegos miesiaca zaczeli robic droge ... Jeszcze sie nie chwalilam ;) Porzadna szeroka, od switu do wieczora jezdza ciezarowki i spychacze. Jak skoncza, to tego dojazdowego utwardzonego g...a bede miec tylko jakis 30 metrow. Reszta na szczescie asfaltowa. Mowia, ze uwina sie do lata. Zobaczymy :roll:

dzabij. Minikoparki to w wypożyczalniach. Ale i tak nie mają takiej wąskiej łyżki jak szpadel.

rrmi. Tak naprawdę to na takim spotkaniu wszystko można podpisać bez odpowiedzialności późniejszej. Formalnie to trzeba wszystko załatwiać notarialnie, robić podziały nieruchomości itp.

Kłopot dla gminy jest taki, że ceny gruntów poszły 4 razy do góry. Jeśli droga ma ze 2 km i chcieliby odkupić 10 m szerokości to wychodzi jakieś 4 mln zł.

Dla porównania za 2-3 km przebudowanej drogi w Złotokłosie z chodnikami rowami zjazdami gmina Piaseczno zapłaciła wykonawcy 1,7 mln. zł

rrmi, no to rzeczywiscie jakos tak zyczeniowo macie zarzadzana wies ;) Chyba trzeba im przypomniec, ktory mamy rok i co znaczy wlasnosc prywatna :roll:

Musialabys byc na zebraniu, zeby slyszec to i owo.

Moj Stary smiac sie zaczal , Pani Burmistrz zapytala z czego sie smieje, badz czlowieku madry i wytlumacz.

Tu akurat o szambie mowie , bo o tym niby wywlaszczaniu to chyba nawet smiechem nie mozna.

Prawde mowiac mam gdzies to czego oni sobie zycza.

Mnie jakos najbardziej interesuja moje zyczenia.

Tak , tylko pozniej beda gadac , ze ludzie drogi nie chca :-?

Zupelnie tak jak kedys elektrycznosci :D

Zawsze uwazalam , ze zarzadzac gminami , powiatami i innymi panstwami powinni ludzie ,ktorzy do czegos w zyciu doszli , a nie siezieli na stolkach cale zycie :-? Z tym , ze mam swiadomosc , ze nikogo nie obchodzi moje zdanie.

Wiec i ja nie bede sie cudzymi potrzebami interesowala.

AmberWind. Nie mam pojęcia, ale jak się kogoś wywłaszcza to są jakieś ustawy i rozporządzenia do nich. Myślę, że ten wywłaszczający musi respektować prawo. Z drugiej strony to asfalt u rrmi ucieszyłby mnie bo w sąsiedniej wsi już zaczęli robić jesienią. Miałbym o 2,2 km krótszą drogę po szutrach do Warszawy.

A ja dziękuję za drogę "ekspresową" pod oknem.

Oczywiście większość by chciała taki asfalcik.

A ja akurat nie chcę.

Wolę już katować amortyzatory w aucie na tych betonowych wynalazkach.

Mam dom położony 12 metrów od drogi.Jeżeli z tego zabiorą mi 4 -to robi się mało zabawnie.

Nie wiem co mówi prawo w kwestii takiego wywłaszczania / muszę zgłębić temat/, ale na zebraniu padło wyraźnie-bez naszej zgody drogi nie będzie.

bez naszej zgody drogi nie będzie.

zuber, boj sie Boga ... przed nowoczesnoscia nie uciekniesz :lol:

Nie wiem, jak mozna byc przeciwnym takim usprawniaczom jak kawalek dobrej drogi przejazdowej. Toz to nie autostrada, nie ;)

Istotne tylko na jakich zasadach nastepuje proces wywlaszczeniowy, ale to i tak reguluje odgorna litera prawa, a nie widzimisie mieszkancow, czy soltysowej ;)

Wywlaszczac pod ten chodnik nikt nie bedzie.

Moim zdaniem mozna spac spokojnie.

Jak cos to ja sie nawet elektrycznosci zrzekne :D

Jesli bedzie trzeba psem poszczuje :lol:

Ja w przeciwienstwie do Amber na wies sie wyprowadzilam , zeby spacerujacych chodnikami nie ogladac , i ciezarowek tez :-?

Amber- ale ja mam dobrą drogę przejazdową.

Utwardzoną, o każdej porze roku jeździ się jak złoto.Z tym że trochę trzęsie :)

Jak na zabitą dechami mazowiecką wieś-po prostu luksus.

Poza tym droga wcale nie musi być autostradą , żeby była uciążliwa.

Tego chyba nie muszę tłumaczyć.

Jak zrobią asfalt to wszyscy będą śmigać 80-tką , albo i szybciej.

I ilość samochodów znacznie się zwiększy-bo fajny skrócik będzie.

Dla ciebie to uciekanie przed nowoczesnością-dla mnie zdrowy rozsądek i mimo wszystko wybór mniejszego zła.

Było-nie było ja tam mieszkam.I ja to mam pod oknem.

Zresztą znając życie-droga pewnie powstanie.Ludzie pokrzyczą, pokrzyczą, będzie o czym na wsi gadać, potem wszystko ucichnie.Po pewnym czasie się przywyknie.Nawet ja

:)

A tak w ogóle - to nie do końca o ten cholerny asfalt tu chodzi.Tylko ogólnie rzecz ujmując - o sposób traktowania ludzi.

Facet, który reprezentował sołtysową przemawiał jak stary komuch na zebraniu partyjnym.

Byłoby śmieszne...gdyby nie to , że straszne.

Co do wywłaszczania to

Art. 134. 1. Podstawę ustalenia wysokości odszkodowania stanowi, z zastrzeżeniem art. 135, wartość rynkowa nieruchomości.

Pod Tarczynem całkiem niedawno płacili za jakieś wywłaszczane sady ok 190 zł/m2. Nigdy nie jest tak, że wszyscy właściciele na długości 2 km oddadzą za darmo, czasami nie ma właścicieli. Więc wywłaszczenie pod drogę będzie jeśli będą ją budowali. A pewnie kiedyś będą bo to część drogi powiatowej i tylko te kilka km jest niewyasfaltowane.

A najbardziej rozbawiła mnie informacja o planowanym 2-metrowym chodniku :o :o :D :D

W kontekście tego, że przy dużo gorszej drodze, przy której jest szkoła, nie ma nawet O,5 metra chodnika.I nikogo te biedne dzieciaki maszerujące poboczem nie obchodzą.

I ten chodnik to miała być taka wisienka na torcie,

Ze zobaczycie jak będziecie mieli fajnie.

Jezier,

To te sady to chyba bananowe musialy byc :lol:

zuber,

Dla mnie chodnik to podstawa bezpiecznego funkcjonowania. Te wiejskie pobocza sa absolutnie nie do zaakceptowania. Mimo, ze do sklepu mam jakies 10 minut piechota, poruszam sie tylko samochodem. Smiagajace auta niemal po czubkach butow pieszych na poboczach to nie dla mnie.

zuber,

Dla mnie chodnik to podstawa bezpiecznego funkcjonowania.

Widzisz Amber i tutaj koło się zamyka.

Na" mojej" drodze chodnik nie jest potrzebny.

Dlatego, że samochody / z małymi wyjątkami :) / jeżdżą wolno.A jeżdżą wolno , bo nie ma asfaltu :)

Ale nam się dyskusja rozwinęła :)

Ja już wymiękam.

Jezier

Głowę sobie daję uciąć, że nie będą płacili wartości rynkowej.

Dobranoc

Zuber. Nie dawaj tak pochopnie sobie głowy uciąć. To nie jest widzimisię urzędnika. Albo wywłaszczają i wtedy robią tak jak jest w ustawie albo nie robią nic. Nie ma innej możliwości. A w ustawie jest o cenach rynkowych.

Z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy teoretycznej.

Pleciesz bzdury i nie Wiesz po ile placa.Temu sasiadowi , ktory ma u nas na ulicy zaklad blacharski proponowali 35 /m2 .

I jak sie ma Twoja teoria i te podane przepisy do praktyki ?

Zreszta mi nie o pieniadze chodzi , nie dam sie traktowac jak debil i nie podpisze w ciemno , ze oddam nie wiedzac ile.

Mam gdzies chodnik i czyjs wygodny przejazd.

Drogi bez chodnika nie bedzie , tyle wiemy , a na chodnik ziemie trzeba oddac ,wiekszosc na naszej ulicy nie odda i po temacie.

Na jakies kilkanascie lat.

Mnie tu i tak juz nie bedzie , z tym , ze nie wroce do miasta a pojde na wieksze zadupie.

Jak ktos che miec lepszy dojazd to trzeba wiecej za ziemie zaplacic i sobie jezdzic wygodniej.

To jest taka rozmowa. Ktoś gdzieś coś usłyszał od sąsiada czy znajomego sąsiada i traktuje to jak wyrocznię. Możliwe że proponowali 35 zł. Możliwe, że to była adekwatna kwota. Za wywłaszczenie nie płacą ułamka procenta wartości. Takie jest prawo i taka jest praktyka. Nie życzę nikomu wywłaszczenia.