Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Jak u mnie było zagęszczanie byłam umówiona z dostawcą piachu, że będę zamawiała na bieżąco. Na dzień dobry przyjechały 3 wywrotki. Potem jeszcze trzy i czwarty transport z innego źródła. Akurat o ten czwarty transport było za dużo.

Też tak byłem umówiony. A po trzeciej wywrotce zadzwonił, że mu kiper padł i do widzenia (może załapał lepszego zleceniodawcę?). Musiałem kombinować na szybko, aż brałem frakcjonowany.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie jak giełda spada, to wszyscy "specjaliści", a w rzeczywistości PRowcy krzyczą "spokojnie, to tylko korekta", a idzie np. bessa. Jak rośnie, to krzyczą "hossa!". Wszystko, żeby przyciągnąć i utrzymać nasze pieniążki we własnej kieszeni.

Wiesz, doprawdy dziwilabym sie gdyby bylo inaczej :-)

Ty pewnie tez :-) Tak to juz jest, ze jak w lancuchu zywieniowym musi byc dawca i biorca ... w tym przypadku kapitalu 8)

Hej!

A ja wrócę na chwilę do tematu drogi , bo mnie choroba zmogła,przestałam śledzić wątek i nie postawiłam kropki nad i :)

Koło mnie droga ma niewiele ponad 4 m szerokości.

Zaraz za nią jest moja działka / a w zasadzie trochę zachodzi na drogę , ale o to mniejsza/

Planowana inwestycja / razem z chodnikiem i innymi/ ma mieć całościowo 12m.

W rozmowie z Panią Burmistrz usłyszałam " proszę się nie obawiać , w Państwa przypadku nic się nie zmieni, nie powinno być problemu".

Mam oddać ziemię w ciemno, bo "raczej powinno być dobrze"

A mi z prostego działania na poziomie szkoły podstawowej wychodzi inaczej.

:)

I to jest główny powód "awantury" i naszej niezgody.

Mnie akurat podobnie jak rrmi odpowiada taki stan rzeczy jaki jest.

Ale rozumiem kogoś kto mieszka trochę dalej i pół roku tapla się w błocku, a pół roku owiewa go kurz od samochodów.I marzy o asfalcie.

Bo to nie jest tak, że jesteśmy oszołomami, którzy nie chcą dla wsi asfaltu.

:)

No dobra koniec tematu.

Betsi

Jak tam drzwi od Pani Teresy?.Dobrze się sprawują?

Kto z was zrobił już szczegółowe rozeznanie w sprawie kostki brukowej.

Zanim siądę do wyszukiwarki i przekopię ileś tam postów?

Gdzie najtaniej i gdzie warto?

Jakość tak pesymistycznie piszecie o giełdzie.Rozsiewacie pesymist. A jaka jest rzeczywistosc. To jest bardzo dobry okres do zakupów.Ten co zainwestuje teraz ma gwarantowane na koniec roku 20-30% zysku.Ja sie obkupiłem nawet przedwczoraj i spie spokojnie.

Zuber A moze pani naczelnik myslała" zabierzemy wam z przodu / od ulicy/ a damy z tyłu.I bedziesz miała bez zmian ilość metrów kwadratowych.

Betsi

Jak tam drzwi od Pani Teresy?.Dobrze się sprawują?

Kto z was zrobił już szczegółowe rozeznanie w sprawie kostki brukowej.

Zanim siądę do wyszukiwarki i przekopię ileś tam postów?

Gdzie najtaniej i gdzie warto?

Zuber

Drzwi od Pani Teresy to ozdoba mojego domu :p

Jestem bardzo zadowolona. Trzeb tylko przypilnować żeby listwy były w tym samym usłojeniu co drzwi ( bo czasami mają inne).

A najlepiej to przyjedź i zobacz sama :wink:

Jeśli chodzi o kostke to robiłam trochę rozeznania w zeszłym roku jesienią. Nawet miałam namiar na gościa który by to kupił i położył - ale przyszły mrozki i odłożyłam temat na wiosnę. Teraz się zastanawiam czy nie lepiej będzie kupić tą kostkę samemu ( widomo że pośrednik coś musi zarobic i dla siebie) i wziąć kogoś tylko do ułożenia.

Jakbyś coś ciekawego znalazła to podziel sie informacjami, please :lol:

Ja sie obkupiłem nawet przedwczoraj i spie spokojnie.

A co konkretnie kupiłeś? Bo ja tez bym coś łyknął, tylko nie wiem, czy iść dalej w fundusze, czy jednak założyć wreszcie konto i zaczać wybierać samemu.

Poza tym kto sieje ten pesymizm? Ja czekam, aż Amber wyjawi _dlaczego_ spada giełda. Bo w polskiej gospodarce nie ma żadnych przyczyn. Przyczyn jest tylko jedna - umysłowe upośledzenie i owczy pęd maklerów-debili.

pzdr

Przyczyn jest tylko jedna - umysłowe upośledzenie i owczy pęd maklerów-debili.

:lol: Wyjątkowo trafnie ujęte.

Dzisiaj coś czytałem że fundusze chcą "wstrzymać umarzanie jednostek" ze względu na duże ruchy (spadki) na giełdzie. Czyli pieniądze w funduszach chyba lekko się zamrożą, chyba nie ma co w TFI wchodzić.

Pzdr

Dawid

Noooo.... A jakie są to powody, bo moim zdaniem nie ma takich?

Jesli Twoje zdanie postawilo Cie z papierami lub pozycjami po przeciwnej stronie rynku, to nie gratuluje 8)

Moje zdanie jest zdecydowanie odmienne. 8)

Ale jakie zdanie? Prognoza dalszego zachowania rynku, czy _powody_ dla których zachowa się tak, czy inaczej? Ja po prostu uważam, że nie ma ekonomicznego uzasadnienia dla spadków na _polskiej_ giełdzie - nasza gospodarka i przedsiębiorstwa mają się dobrze. A że ludzie reagują na nieobiektywne czynniki w taki czy inny sposób, to już inna bajka.

Depi ostatnio zakupiłem akcje banku millenium po 7,7 zł szt.

Funduszach nie lokuje pieniedzy za dużo chca zarabiac a klientów maja gdzieś. Gram indywidualnie. Mam dostep do wyników giełdy obserwuje i wyłapuje minima a pózniej za jaki.ś czas zawsze jest górka.

No ja chyba to samo musze zacząć robić. Wyniki mają praktycznie dokładnie zgodne z ruchami WIG, a pobierają haracz czy rośnie czy spada. Wkurza mnie to niezmiernie.

I tez sądzę, że chyba banki sa dobrym typem - WIG-Banki spadł bardzo dużo, choć banki są w dobrej kondycji ekonomicznej (patrz mój post wyżej o logiczności zachowania się naszej giełdy - w stanach baki lecą, bo umoczyły w kredyty sub-prime, ale u nas czemu???)

Wydawało mi się, że nie wygospodaruje czasu na śledzenie giełdy, ale powoli zmieniam zdanie. Mój fundusz niestety mnie zedrze za wyjście i tylko to mnie trzyma.

Depi Podaje:

bank millenium srednia cena za 2007 r - 12,00 zł, dzis 7,80 zł

bank PKO BP -"- -"- - 53,00 zł. dziś 42,00 zł

do końca roku powinny dość do swojej sredniej z poprzedniego roku.

Gra nie wymaga takiego czasowo zaangażowania chyba że chcesz grac jako tradeday, rano kupić wieczorem sprzedac.Kupujesz i czekasz czasami nawet do roku ale zawsze będziesz miał wiecej niż na lokacie.Podstawa sprawnego działania dojście do internetu, konto w biurze maklerskim i opłacony dostęp umożliwiający wydawanie zlecen zakupu i sprzedaży.Zawsze znajdziesz te 0,5 godzinki wieczorem aby zapoznać sie z cenami i wydac zlecenie kupna lub sprzedaży.Jak to mówią nasi "kochani politycy " bierz swoj los w swoje ręce".

A wiec odwagi i do przodu.

Depi,

Wybacz, ale Twoje pytanie

Ja czekam, aż Amber wyjawi _dlaczego_ spada giełda. Bo w polskiej gospodarce nie ma żadnych przyczyn

jest tak infantylne, ze az dziwie sie, ze je zadajesz :o I co z tego, ze nasza gospodarka ma sie dobrze, co z tego, ze zlotowka sie umacnia, co z tego ze materialy budowalne drozeja a poziom plac w ubieglym roku wzrosl o conajmniej 12% 8)

To doprawdy jest malo istotne, bo nie jestesmy pepkiem swiata, gospodarka trzesaca innymi rynkami, to nie u nas swoje zaczatki mialy najwieksze korporacje i to nie my dyktujemy trendy.

Podazamy zawsze za kims. Tak jak "za kims" podazaja indeksy w Chinach, w UK, w Niemczech, Francji, czy Japoni. Za konsumpcyjne zycie Amerykanow i bezmyslna polityke kredytowa zaplacimy wszyscy. I nie ma sie co buntowac, tupac nozka (tak jakos najbardziej to tupanie mi do Ciebie Depi pasuje :-)) szukac dobrych sygnalow pod nasza wycieraczka, bo one pewnie dojda do glosu ... nie mniej, nie teraz ...

Kolejna sprawa, to w nasza gielde nie inwestujemy sami ... Kapital przeplywa swobodnie i nie tylko Polacy ksztaltuja obecne kursy i indeksy.

Hmmm ... a te inwektywy pod adresem maklerow ... To chyba nie ten adres ... 8) Jesli juz mozna sie zloscic to na zarzadzajacych fundami, doradcow i cala rzesze "dzieci hossy", ktorzy w chwilach tapniecia pognali do swoich biur, aby na lapu-capu dokonac umorzen i na siebie ... 8) Tylko czy to cos da ;) Szkoda nerw :-)

Absolutnie daleka jestem od jakiegokolwiek pesymizmu :-) Natomiast nieprzyjmowanie pewnych sygnalow i faktow, oraz spraw oczywistych jak fazy wrostu, stagnacji i recesji w gospodarce to dla mnie delikatnie rzecz ujmujac lekka ignorancja. Nie mniej kazda sytuacja stwarza nie tylko zagrozenia, ale rowniez szanse i to od nas zalezy czy znajdziemy sie po wlasciwej stronie rynku, czy tez bedziemy kreowac rzeczywistosc zyczeniowo, bo tak nam sie wydaje 8)

tadzel, na Twoim przekladzie to cale inwestowanie wydaje sie takie proste i oczywiste :-) Jeszcze wiele musze sie nauczyc 8) Ale bede sie starac :D

To doprawdy jest malo istotne, bo nie jestesmy pepkiem swiata, gospodarka trzesaca innymi rynkami,

No nie zartuj :D

Przeciez nasza Polska gospodarka podobnie jak my Polacy jestesmy najlepsi na swiecie :D

to nie my dyktujemy trendy.

A tak by nam sie kurde chcialo!!!

Az nogami przebieramy .

Ale nic z tego , mozemy co najwyzej dalej starac sie klekac przed Ameryka i brac na swoje piersi to co Ruscy na nas skieruja w podziece za tarcze :-?

szukac dobrych sygnalow pod nasza wycieraczka, bo one pewnie dojda do glosu ... nie mniej, nie teraz ...

Nigdy nie wiadomo za ktorym rogiem czai sie szczescie , wiec nie badz taka stanowcza :D

Hmmm ... a te inwektywy pod adresem maklerow ...

Gdyby ktos z piszacych byl maklerem to robilby to co oni robia :D

Mysle , ze to calkiem dobry biznes trzeba tylko umiec duzo i fajnie mowic :D

tadzel, na Twoim przekladzie to cale inwestowanie wydaje sie takie proste i oczywiste :-) Jeszcze wiele musze sie nauczyc 8) Ale bede sie starac :D

No to sie nauczysz moze czegos w koncu :D :wink:

Z tym , ze ja tak tragicznie nie wroze Ameryce.

Cos sie ruszy po wyborach.

Bardzo chcialabym , zeby Obama zostal prezydentem .

Niezwykle inteligentny facet.Jakies szanse chyba ma ,choc kolor skory moze zdecydowac , ze jednak nie tym razem.

Powoli , powoli i bedzie jak dawniej .

RRMI przykro mi że sie nie zgodze z toba odnośnie wyborów w hameryce.Wybór OBAMY to najgorsze co mogłoby nas spotkac.Daleko temu młodzieniaszkowi do rządzenia takim ekonomiczno-militarnym mocarstwem .

Jego popiera ulica i znarkotyzowanych kilka gwiazdek z holliwood. Nie słychać głosów z finansjery, z bloku przemysłowo-militarnego.Nie mówią ale się martią i myślą jak sie jego pozbyć.Mam nadzieje że osiągną sukces.

Cholera ale zesmy się w pakowali w polityke.Przepraszam.

Tadzel

Raczej bym myslala , ze Ty antysemita , a tu patrze -rasista :D

Obama nie taki mlody , ma 47 lat , byli juz mlodsi kandydaci i wygrani.

Politykierzy , cholera jasna :D

Essa

Betoniarki , jaki chcesz u nas na skladzie stoja kolo torow kolejowych :D

Depi,

Wybacz, ale Twoje pytanie

Ja czekam, aż Amber wyjawi _dlaczego_ spada giełda. Bo w polskiej gospodarce nie ma żadnych przyczyn

jest tak infantylne, ze az dziwie sie, ze je zadajesz :o [/b]

Amber Twoje enuncjacje są tak infantylne, że aż nie chce mi się na nie odpowiadać. Przeczytałaś pare stron na bankier.pl i jesteś największym guru od inwestycji giełdowych, przy którym Soros i Buffet ta śmieszne kajtki.

Jeśli nie rozumiesz pytania, to się dopytaj o co chodzi, a nie zarzucaj mu infantylizmu. Rozumiem, że nie znasz genezy i ogólnego sensu w tym, czym _oryginalnie_ była giełda i czerpiesz swoją wiedzę z gazetek i netu od 3 tygodni, ale nie znaczy to, że głębsze spojrzenie na te zjawiska jest infantylne. To właśnie dzieci patrzą na świat w taki bezrefleksyjny sposób: "Jak to dlaczego spada w Polsce? Bo spada w USA - przecież KAŻDY wie że tak się dzieje!". Nie było tak zawsze i nie musi tak być - z czego dzieci prostych internetowych prawd nie zdają sobie najwyraźniej sprawy.

To doprawdy jest malo istotne, bo nie jestesmy pepkiem swiata, gospodarka trzesaca innymi rynkami, to nie u nas swoje zaczatki mialy najwieksze korporacje i to nie my dyktujemy trendy.

A co ma piernik do wiatraka? Czy ja gdzieś napisałem, że giełda w Nowym Jorku ma spadać w ślad za warszawską? Nie widze tylko powodu, poza psychologicznym, dalczego zależność odwrotna miałaby zachodzić. Polscy zarządzający czy maklerzy powinni patrzeć na dane makroekonomiczne POLSKI a nie USA. Jeszcze Niemiec - to bym zrozumiał. Polska gospodarka jest ogólnie mało umiędzynarodowiona, a powiązania ze Stanami mamy śladowe. Ale co tam będę się produkował. I tak wiesz swoje.

[...]I nie ma sie co buntowac, tupac nozka (tak jakos najbardziej to tupanie mi do Ciebie Depi pasuje :-))

No comments

[...]Kapital przeplywa swobodnie i nie tylko Polacy ksztaltuja obecne kursy i indeksy.

Dzięki, o Wielka Szamanko Finansjery za oświecenie mnie maluczkiego!

Hmmm ... a te inwektywy pod adresem maklerow ... To chyba nie ten adres[..]

Tu akurat masz racje - makler to tylko narzędzie, chyba że jest samodzielnym traderem - wtedy wszystko podtrzymuje.

[..]nieprzyjmowanie pewnych sygnalow i faktow, oraz spraw oczywistych jak fazy wrostu, stagnacji i recesji w gospodarce to dla mnie delikatnie rzecz ujmujac lekka ignorancja.

Jakich sygnałów i jakich faktów? Gdzie masz te sygnały o recesji w Polsce? Weź daj sobie trochę na wstrzymanie. Generalnie tak aroganckiego postu nie czytałem już od dawna. Zamiast nawiązać do mojego pytania ochoczo pozwalasz sobie na osobiste wycieczki. Ogólnie żenujące. EOT

z finansjery, z bloku przemysłowo-militarnego.

Wydaje mi się to, że brak poparcia z tym dwóch obozów raczej przemawia za Obamą. Szczególnie jak się popatrzy na tego małpiszona, którego ww. bloki popierają, a który dzięki nim jest obecnie prezydentem tego supermocarstwa.

OBAMA! OBAMA! OBAMA! :lol:

A co ma piernik do wiatraka? Czy ja gdzieś napisałem, że giełda w Nowym Jorku ma spadać w ślad za warszawską? Nie widze tylko powodu, poza psychologicznym, dalczego zależność odwrotna miałaby zachodzić.

No właśnie, nie kłóćcie się. Jeżeli istnieje mechanizm rynkowy (nie psychologia maklerów, tylko matematyczno-finansowo-prawny), który każe warszawskiej giełdzie spadać za nowojorską, to automagicznie powinien i działać w drugą stronę - proporcjonalnie. Jeżeli tak się nie dzieje, to albo różnica kategorii wagowych giełd jest zbyt duża, aby zauważyć zwrotne oddziaływanie, albo takiego mechanizmu nie ma. I wtedy pozostaje czysta psychologia maklerów ;-)), którzy zamiast podejmować decyzje kierując się racjonalnymi przesłankami, czynią to na podstawie lektury biuletynów NASDAQ oraz bankier.pl.

Kończmy tego offtopa.