Luc Skywalker 08.02.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Najlepiej to zwalić na zwykłych inwestorów. A "fachowcy" nic nie winni. Ponosi Cie . Aussie w przystepny sposob opisal zjawisko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marionpe 09.02.2008 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam wszystkich serdecznie!W czerwcu zaczynam budowe Milej Chwili: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=356&IdKolekcji=41 . :-)Dzialke mamy w Henrykowie, warunki przylaczy zalatwione, wykonawce mamy z polecenia. Obecnie szukam taniego ale solidnego projektanta, ktory zrobi adaptacje projektu. Slyszalem, ze w Piasecznie są problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowe, czy to prawda? Czy mozecie mi udzielic chociaz krotkich rad jak sprawnie uzyskac pozwolenie, ile powinna kosztowac adaptacja?z gory dziekuje za odpowiedz:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 09.02.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 PS. Ja bym tez rozważył kwestię opłat adjacenckich. Żeby nie było tak, ze wywłaszczą za odszkodowaniem 10.000 a opłat naliczą 11.000 Depi Proszę cię rozwiń temat opłat adjacenckich. Takie opłaty właśnie naliczono moim sąsiadom. W 93 roku otrzymali ziemie w spadku, w 2002 podzielili na działki. Ziemia od początku była ziemią budowlaną. Teraz gmina nałożyła 20% podatek od różnicy ceny ziemi w chwili otrzymania spadku i chwili podziału. Tak dzieje się tylko w gminie Tarczyn. Bo ani Prażmów ani Lesznowola nie naliczają takich opłat. W związku z tym wszelkie rady, sugestie-co z tym zrobić , jak to ugryźć -mile widziane. Dodam tylko, że wczoraj mieliśmy kolejne spotkanie w sprawie drogi/serialu ciąg dalszy / Nie chce mi się rozpisywać , bo absurdów cała masa niemniej jednak cały czas chcą wymusić na ludziach oddawanie ziemi za darmo. Tym razem szantażem -jak szybko, szybko nie podejmiemy decyzji to nam te pieniądze z Unii przepadną. Po prostu skandal-ty zrób wszystko dla gminy w imię "ogólnego dobra", a gmina za chwilę cię tak urządzi, że się nie pozbierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 09.02.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 marionpe - witamy w Henrykowie. Swojego projektanta to raczej nie polecam, nie było mu znane słowo solidność. Co do ceny to chyba tanio, za cały projekt 3000 zł. Pozwolenie na budowę w Piasecznie sprawnie ale z winy architekta dość długo.Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.02.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Po prostu skandal-ty zrób wszystko dla gminy w imię "ogólnego dobra", a gmina za chwilę cię tak urządzi, że się nie pozbierasz.Jestes niesprawiedliwa w tym swoim narzekaniu . Przeciez to wszystko zgodne z prawem bedzie Jesli chodzi o architekta to moze napisze tutaj , bedzie dla innych. Polecalam go juz kilku osobom , niektorzy byli nie zadowoleni. Pan Pawel Lebiedzinski , telefonu nie pamietam , ale wyskakuje w Google. Tarczyn , Warszawska 45 , szyld jest na podworku. Nam pasowalo co zrobil , z tym , ze my malo narzekamy ogolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 09.02.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 P.S. Betsi, ja zawsze jeżdżę obok Ciebie przepisowe 60km/h... Aussie Chwała Ci za to Marionpe Witaj na forum. Pierwsze słyszę żeby w Piasecznie było trudno o pozwolenie na budowę ( a zwłaszcza dla mężczyzny) Jesli wszystkie dokumenty masz zebrane to problemu nie ma. Adaptacja projektu nie powinna kosztować więcej jak 3000 ( to zależy co będziesz zmieniać i czy projektant też będzie załatwiać za Ciebie papiery). Jak chcesz to mam Pania z Piaseczna - pomaga też w złatwianiu różnych dokumentów potrzebnych do pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 09.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 [Jestes niesprawiedliwa w tym swoim narzekaniu . Przeciez to wszystko zgodne z prawem bedzie W dzisiejszym Parkiecie o takich krnabrniakach wypowiada sie nasz ulubieniec Janusz P. To dlaczego nie mamy drog to w glownej mierze male zasoby srodkow ludzkich, ale rowniez 60% krnabrniakow, ktorzy nie chca "odsprzedac" swoich gruntow A przez to wszystko to zupelnie nie wiadomo jak bedzie z ta komunikacja na 2012 Na Waszym miejscu popelnilabym pismo do Urzedu Taka krotka notatke z dwoch spotkan i zlozonych Wam propozycji . Niech przedstawia podstawe prawna i sie pisemnie ustosunkuja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.02.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Na Waszym miejscu popelnilabym pismo do Urzedu Taka krotka notatke z dwoch spotkan i zlozonych Wam propozycji . Niech przedstawia podstawe prawna i sie pisemnie ustosunkuja ... Powiem krotko. Gdybym miala opowiedziec Ci o tym o czym byla mowa i w jakich slowach to musialabym wypic z jedna butelke whisky ,bo na trzezwo sie nie da rozwinac tematu. Chyba ,ze tak po prostu jak oni mowili: Bedzie dobrze prosze panstwa Dodam jeszcze , ze najlatwiej oddawalo sie ziemie tym , ktorzy jej oddawac nie musza ,bo przy tej drodze nie mieszkaja. Mama jednej sasiadki nawet mi tlumaczyla , ze jak mieszkala gdzies tam to nawet tramwaje jezdzily pod oknami i im nie przeszkadzalo. Nie bede sie juz wiecej denerwowala piszac , a nawet myslac o tym . Krotko; Jest jedna szansa , ale dosc skomplikowana.Wniesienie o zmiane kwalifikacji drogi z powiatowej na gminna i sie nad tym zastanawiam . Wiaze sie to z wiadomo czym , MPZP i te rzeczy . Krotko mowiac na drodze zalezy jednemu chlopu co to do niego ciezkie auta jezdza i chyba sie buntuja ,ze sie im zle jedzie. Poki co zrobia rozpiske komu i ile maja zabrac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 09.02.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 luc skywalker:" Aussie w przystepny sposob opisal zjawisko ". W przystępny sposób przedstawil punkt widzenia "fachowców" broniacych swoich interesów. A to nie ma nic wspólnego z interesem klientów. Pytanie. Czy fundusze żeby zrealizowac umorzenia wkładów nie mogły wziąść nisko oprocentowanego kredytu od banków zamiast panicznie wysprzedawać akcje co obniżało ich cene. A to nakrecało cały ten proceder.Poszli po najprymitywniejszej drodze. Prosze nie posądzac innych aby obronic swoja niekompetencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.02.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam wszystkich serdecznie! W czerwcu zaczynam budowe Milej Chwili: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=356&IdKolekcji=41 . :-)Dzialke mamy w Henrykowie, warunki przylaczy zalatwione, wykonawce mamy z polecenia. Obecnie szukam taniego ale solidnego projektanta, ktory zrobi adaptacje projektu. Slyszalem, ze w Piasecznie są problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowe, czy to prawda? Czy mozecie mi udzielic chociaz krotkich rad jak sprawnie uzyskac pozwolenie, ile powinna kosztowac adaptacja? z gory dziekuje za odpowiedz: [email protected] Witam Sąsiada, W którym miejscu w Henrykowie budujesz ? A propos adaptacji zapłaciłem 800 PLN (wrzesień 2006, minimalne zmiany projektu + przygotowanie dokumentacji), niestety pani jest z Mińska Mazowieckiego i nie do końca znała miejscowe wymagania - musiałem 2 razy korygować dokumenty, dlatego raczej jej nie polecę. Z "niestandardowych" dokumentów do PnB potrzebowałem badań gruntu (wystarczyła opinia projektanta) i uzgodnienia z melioracją (dreny). Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxthon 09.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Krotko mowiac na drodze zalezy jednemu chlopu co to do niego ciezkie auta jezdza i chyba sie buntuja ,ze sie im zle jedzie. Poki co zrobia rozpiske komu i ile maja zabrac . Typowe polskie myślenie. A wyobraź sobie, że temu "chłopu" to strasznie na tym zależy... Wielkie ciężarówki to po każdej drodze przejadą bez problemu, ale życzę powodzenia w jeżdżeniu po tej drodze małymi samochodzikami podczas roztopów... i do tego te wspaniałe płyty betonowe, które gwarantują co 2-3 lata gruntowny remont zawieszenia w pojeździe. Poza tym ten "chłop" musi oddać ziemię po obu stronach drogi na długości 80 metrów i przebudować dwa płoty, które niestety znajdą się w pasie drogi... o usunięciu pięknych świerków wzdłuż drogi nie wspomnę. Mimo wszystko jakoś nie robi z tego problemu i zgadza się na oddanie ziemi. Także zastanówcie się niektórzy czasami, czy czasem dla wspólnego dobra nie warto coś poświęcić.... Szczególnie, że utrata metra czy dwóch od strony drogi i dostanie w zamian eleganckiej drogi z chodnikiem to chyba niewielkie poświęcenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.02.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Maxthon. Jeśli ktoś ma działkę 1200 m2 i na długości 30 metrów miałby oddać np. 4 metry w głąb to jest to 10% działki. To chyba zbyt dużo aby się tak dobrowolnie zgadzać. Tym bardziej, że brak odpowiednio szerokiego pasa drogowego wynika z wieloletnich zaniedbań gminy, która tego niedopilnowała przy zmianach planów zagospodarowania, podziałach gruntów itp. Inna sprawa, że nie ma najmniejszych szans aby 100% właścicieli się zgodziło. I co jedni dostaną kasę a inni będą się czuli frajerami?Działki o których piszesz przylegają 80 metrami wzdłuż drogi ale długość tych działek to 200-300 metrów każda. To jakieś 50 000 m2 gruntu w sumie. Ile z tego chce gmina? 320 m2? Czy zgodziłbyś się oddać 5000 m2 za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 09.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Także zastanówcie się niektórzy czasami, czy czasem dla wspólnego dobra nie warto coś poświęcić.... Szczególnie, że utrata metra czy dwóch od strony drogi i dostanie w zamian eleganckiej drogi z chodnikiem to chyba niewielkie poświęcenie. Po eleganckiej drodze , ciezarowki i osobowki beda jezdzily szybko . Po plytach tak sie nie da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.02.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Także zastanówcie się niektórzy czasami, czy czasem dla wspólnego dobra nie warto coś poświęcić.... Szczególnie, że utrata metra czy dwóch od strony drogi i dostanie w zamian eleganckiej drogi z chodnikiem to chyba niewielkie poświęcenie. Po pierwsze Jezier ma racje. Po drugie to ne ukrywalam , ze pilnuje swojego interesu Po trzecie nie rozporzadzaj nie swoja wlasnoscia. Po czwarte to ty jestes pewnie tym mlodym , dobrze zapowiadajacym sie mlodym czlowieiem ,ktory byl na zebraniu z wlascicielem kurzej fermy. btw od kiedy to ludzie moga prowadzic biznes w dzielnicy mieszkaniowej ? Chyba trzeba zaczac sie tym interesowac. Zeby byl jasne , nie zamierzam sie dla nikogo poswiecac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Po eleganckiej drodze , ciezarowki i osobowki beda jezdzily szybko . Po plytach tak sie nie da . Póki droga w Henrykowie-Runowie była w fatalnym stanie to przez 3 lata nie widziałem tam drogówki z radarem. A od remontu na jesieni raz w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxthon 09.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Idiotów, którzy jeżdżą po 60-80km na godzinę i teraz nie brakuje. Zresztą jak najbardziej jestem zwolennikiem założenia na tej drodze leżących policjantów co jakiś czas, które bardzo skutecznie odstraszają piratów. Poza tym dlatego słuszne mi się właśnie wydaje robienie drogi z chodnikiem i to najlepiej z takim wysokim krawężnikiem, żeby dało się normalnie wyjść na ulicę. Wcale nie jestem jakimś orędownikiem oddawania ziemi za darmo... ale jeśli będzie trzeba to oddam. Zresztą wydaje mi się, że każdy, kto budował się przy drodze powinien sobie zdawać sprawę z tego, że wcześniej czy później doczekamy się asfaltowania i poszerzania. Chodnik ma jeszcze tą zaletę, że pod nim można schować wszystkie media i nie będzie już tak jak było z wodą, że rozkopali wszystkim działki i się nikogo o zdanie nie pytali. Za parę lat powtórzą manewr pewnie z gazem, potem kanaliza... a tak raz zrobią chodnik i mamy z głowy. W to że się wszyscy zgodzą też raczej nie wierzę i bardzo ciekawy jestem jak się sprawa rozwinie. Jeśli część miałaby dostać kasę a reszta oddać za friko to będzie nieciekawie. Poczekajmy niech zrobią tą wspaniałą listę ile dokładnie kto ma oddać. Może nie będzie aż tak źle. Wszystko zależy od tego jak szeroki jest rzeczywiście ten pas drogi, bo to że droga ma teraz fizycznie 4m nie musi oznaczać że ma tyle na planie (a nie na przykład 8m) i ktoś sobie postawił płot na oko Aha tak btw: http://www.marylka.neostrada.pl Plan drogi, który był na pierwszym zebraniu, z godzinę go skanowałem i składałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxthon 09.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 btw od kiedy to ludzie moga prowadzic biznes w dzielnicy mieszkaniowej ? Chyba trzeba zaczac sie tym interesowac. Zeby byl jasne , nie zamierzam sie dla nikogo poswiecac. A kto ci powiedział, że to dzielnica mieszkaniowa? Marylka jest wsią rolniczą i produkcja rolnicza jest na tym obszarze jak najbardziej na miejscu. Nie sądzisz, że na ten biznes ktoś dał pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 A kto ci powiedział, że to dzielnica mieszkaniowa? Marylka jest wsią rolniczą i produkcja rolnicza jest na tym obszarze jak najbardziej na miejscu. Nie sądzisz, że na ten biznes ktoś dał pozwolenia? Moj sasiad nie dostal pozwolenia na dzialalnosc wlasnie z tego wzgledu. W tej wsi rolnikow juz nie ma Chyba , ze ten od jajek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 09.02.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Ja w przeciwienstwie do Amber na wies sie wyprowadzilam , zeby spacerujacych chodnikami nie ogladac , i ciezarowek tez A najbardziej rozbawiła mnie informacja o planowanym 2-metrowym chodniku W kontekście tego, że przy dużo gorszej drodze, przy której jest szkoła, nie ma nawet O,5 metra chodnika.I nikogo te biedne dzieciaki maszerujące poboczem nie obchodzą. I ten chodnik to miała być taka wisienka na torcie, Ze zobaczycie jak będziecie mieli fajnie. Witajcie, Mieszkam przy tej drodze i mam dwójkę małych dzieci które wkrótce wkroczą w wiek szkolny i właśnie co dalej? Droga jest w fatalnym stanie, błoto, dziury - czasem to nawet na rowerze trudno przejechać. Asfaltowa droga to świetne rozwiązanie, ale tylko z chodnikiem, bo tak jak wcześniej pisaliście zwiększy się natężenie ruchu. 2 metry to może faktycznie przesada, ale chodnik musi być żeby dzieciaki miały bezpieczną drogę do szkoły. Rozejrzyjcie się dookoła ile młodych ludzi sie pojawia w naszej okolicy, a chyba nie muszę wam przypominać tragedii jaka dotknęła jedną rodzinę z naszej wsi 2 lata temu, właśnie dlatego że nikt nie pomyślał o dzieciach poruszających się po drogach. Jeżeli chodzi o brak chodnika w Pracach przy szkole to brak mi słów, postawili ograniczenie i uważają że sprawa załatwiona, a nawet pobocza nie ma. Jeżdżę codziennie rano i widzę te dzieciaczki na rowerach jadące po drodze i mijające je w niewielkiej odległości samochody. Nie chcę żeby i tak było u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.02.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 W obowiązującym planie zagospodarowania terenu tereny wsi Korzeniówki i Marylki zostały przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną. Można dzielić grunty i budować na działkach o pow. od 1000m2 do 2000 m2. A w pobliżu Chojnowskiego Parku Krajobrazowego we wsiach Prace Duże, Leśna Polana – pod budownictwo rezydencjalne powyżej 3000m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts