Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Dobrywieczorek.

Mój pierwszy post na forum, a to za sprawą planowanej budowy pierwszego domu - bliźniaka. Jesteśmy deczko "zieleni"w te klocki, ale przyswajamy wiedzę z pozytywnym skutkiem. Projekt i inne rzeczy załatwiamy w porozumieniu z architektem z Piaseczna. Prawie jesteśmy gotowi do złożenia wniosku o pozwolenie.

Tak się składa, że trafiło na Henryków Urocze:)

Planowo ściany mają być z elementów keramzytowych, dach ewentualnie prefabrykowany, chcemy szybko ale oczywiście jeszcze rozmyślamy czy tak warto.

Mam konkretne pytanie i prośbę o pomoc do kogoś z okolic.

Z chęcią przyjmiemy namiary (+przybliżone ceny) na dobrą ekipę od fundamentów i geodetę w dokładce, żeby Panowie się jakoś spotkali, dogadali i załatwili wymierzenie i zalanie za jednym razem.

Czy w tym rejonie ziemia jest jakoś szczególnie upierdliwa? Czy zawsze trzeba badać najpierw grunt? Czy może ławy w projekcie domu wystraczą?

Pozdrawiam,

Łukasz

midbass, witamy w HU :-) Gdzie budujesz ?

Geodeta - tak jak Amber mam dobre doświadczenia z Wesołowskim, min. uprzedza z wyprzedzeniem o tym że coś się stało i nie przyjedzie.

Ekipa - moich nie polecę, bo strasznie nie słowni, choć technicznie ok. i jak już są to robota pali się im w rękach

Grunt - to zależy. U mnie po zdjęciu humusu trochę gliny i sporo piasku, ale sąsiad dwie działki dalej miał tylko glinę. Jak wykopał ławy i spadł deszcz, to woda stała i żaby pływały. Musiał odpompowywać, nic nie wsiąkalo. Jak planujesz piwnicę to koniecznie badania gruntu, jak nie to wykop w kilku miejscach otwory na 1,2 metra i zobacz jaki tam grunt i czy podchodzi woda. Do pozwolenia na bud. są potrzebne badania, albo opinia "architekta" adaptującego projekt.

Niespodziewane problemy - sąsiad trafił na dren zbiorczy pod budynkiem, sporo kosztowało jego przesunięcie

W razie czego pisz, coś podpowiem, moja chałupa już w stanie surowym otwartym, także szlaki lekko przetarte.

Pzdr

Dawid

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RRMI,AMBER Dotyczy tych waszych ulubienców.

A pupcie to jak czesto im podmywacie?. To chyba gorsza robota niz palenie w kominku. No ale robiona z miłości.

Tadzel

Ja to pikus przy sasiadce jestem.

Moj pies myje sie sam , chodzi bez ubrania .

Ale ta Ichnia Maja to do nas w plaszczu przyjechala :o

Dasz wiare ?

Temu sie pewnie wyprowadzja ze wsi , bo ludzie gadac zaczeli :roll: 8)

ps. Moj bez ubrania , bo nie chcalam kupowac 2 razy na teraz i na drugi rok nowego.

Sama zroblam z nogawki od spodni dresowych :roll:

Miasta Konstancin-Jeziorna :wink:

W 1969 r. połączyły się miasta Skolimów-Konstancin i Jeziorna w jedno miasto.

Konstancin przed 1952 r. był wsią ale wtedy połączył się ze Skolimowem i dostał prawa miejskie.

Konstancin teraz to taka "dzielnica" na południe od Jeziornej a na wschód od Skolimowa. :lol:

Amber za mną też chodzi taki rekreacyjny z 2 stron przeszklony, a najlepiej pieco-kominek ale łone strasznie drogie. Kupuje wypasiony piec więc wypasiony kominek mi nie potrzebny ale u nas nie ma gazu, który w tym 10-leciu pewnie się nie pojawi, dobrze że kanaliza bliżej niż dalej, elektryka wiadomo droga. Jak taka zima jak teraz to kominkiem mozna dogrzewać spokojnie.

A jaką specyfikacje musi mieć kominek lub jakie elementy zeby szyba nie zachodzila za często?

Nic nie mówcie o kontrolach, wystarczy że rdzenne wieśniaki mi dają w kość, wszedzie i za wszystko muszę dawać do łapy bo inaczej to se moge trwkę zasiać a nie dom budować :evil:

Macie problem z tym sołtysem :lol: ja polazłam sama do wójta samego do urzędu i w ubłoconych buciorach wlazłam do gabinetu ze wnioskiem o rure do wodociągu i pogadać 8)

Radnaą i Sołtys znam telefonicznie na razie ale w sobote poznam :wink:

Nasi znajomi mieli kontrole przy odbiorze domu , tak zaszlam zeby Was uczulic.

Podobno ktos doniósl , tylko nie wiadomo kto i co :evil:

W takich i innych sytuacjach przekonujemy sie jak wazne jest sasiedztwo ... Niespelna tydzien temu ogladalismy calkiem mila dzialke. I juz, juz "witalam sie z gaska", juz, juz zaczynalismy rozmowy dotyczace zakupu, gdy nagle naszym oczom ukazal sie sasiad zza plota ;) Marek zamienil z nim dwa zdania, po czym stwierdzil ze nawet za polowe ceny nie kupi tej ziemi z takim sasiadem w bonus-packu :lol: :lol: :lol:

Zazdrosnico, co do szyby to z tego co wiem wszystkie polskie kominki z PW kopca sie niemilosiernie. Znajomi pelni wiary i optymizmu w jedyne sluszne rozwiazanie kupili sobie Lechme z jakas specjalna szyba ... Specjalna szyba jest o tyle specjalna, iz aby widziec ogien szoruja ja regularnie co dwa dni, aby zachowac wlasciwe klimaty i radosc patrzenia :(

Nasz kominek ma bardzo duze palenisko, dosc znacznie odsuniete od szyby co chyba ratuje ja przed zapaskudzeniem ...

Zazdrosnico, a nie lepiej poszalec z piecem na ekogroszek i wstawic jakies rekraacyjne cudo do salonu? Pomysl, kominek z PW to nie tylko te wszystkie niewygody podtrzymywania "ogniska domowego", ale rowniez przewlekly brud w salonie. Co trzy dni wedrujesz z drewnem z drewutni, ukladasz w salonie, zamiatasz salon, czyscisz kominek, separatorem lapiesz wszedobylski popiol, kichasz przy tym i prychasz, a w najgorszym wypadku leczysz (tak jak ja) przewlekle zmiany alergiczne na skorze od tego kominkowego g...na ... Dobrze ze w Konstancinie maja dobrego dermatologa ... jak ktos alergik na popiol, to moge polecic :lol:

Amber, a ja myślałam, że już wyczaiłaś jakąś sympatyczną działkę pod Krakowem i decyzja zakupu już zapadła. Nastąpiła zmiana koncepcji?

Na moje oko to Ona pisze o dzialce w Krakowie.

Chyba , ze sie Tobe wydaje , ze ta sa sami fajni sasiedzi :D

Jak dla mne to piec na eko groszek jest rewelka :wink:

Dosypuje sie raz na kilka dni , czysci sie popilo tak samo .

Taniej byc nie moze.

No ale Wy bogaci to z tym plaszczami sie upieracie na te kominki :D

Tratwa,

Koncepcja jest taka jak byla. Z tym, ze borykamy sie z niska podaza. Dzialki szukam w samym Krakowie, bardzo miejskiej i tak blisko Starowki jak tylko wytrzyma nasz portfel ;). Z ziemia pod Krakowem nie ma problemu. Do wyboru do koloru, ale nie o to nam chodzi ... :(

BTW ogrzewania domu ... naszym kondensatem jestem oczarowana :lol: Najwiekszy plus to kultura pracy ;) i absolutna bezobslugowosc ... nie mniej, zwazajac ze kazdy nas przekonywal iz pierwszy sezon grzewczy to kosztowy koszmaros, dochodze do wniosku, ze nasz kociol zachowuje sie prawie jak gazowy anorektyk :lol: Mile to bardzo ... wiecej przynajmniej wydam na deramtologa od popiolu :lol:

A, oczywiście, przepraszam, tak, w Krakowie, w Krakowie, a nie pod. Wiedziałam, ale zapomniałam :roll: . Człowiek mieszka POD, to mu się wydaje, że cały świat szuka POD.

Czyli nie masz jeszcze upatrzonej działki w Krakowie?

Jeśli chodzi o bezobsługowość to ja (dzięki kochanemu mężowi, który nas zna i od razu wiedział, że nikomu nie będzie się chciało palić....) mam najfajniej - nic się nie może równać z ogrzewaniem elektrycznym. To było najfajniejsze rozwiązanie w naszym domu. Kominek traktujemy wyłącznie rekreacyjnie.

A przed kominkiem z płaszczem wodnym przestrzegam (sąsiad ma). Nie sprawdza się i nie kalkuluje :wink:

Dankat i Dzabij

Budujemy się w szczerym polu :D Czekamy na prąd, gaz i wodę, generalnie nieźle się zapowiada.

Chatka będzie stała prawie przy ul. Polnej, naprzeciwko składu budowlanego. A wy gdzie sie budujecie?

Amber

Dzięki za namiary na Wesołowskiego, już nawiązaliśmy z nim kontakt.

Co do fundamentów szukamy dalej.

Dzięki.

Pozdrawiamy.