dzabij 20.02.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dobrywieczorek. Mój pierwszy post na forum, a to za sprawą planowanej budowy pierwszego domu - bliźniaka. Jesteśmy deczko "zieleni"w te klocki, ale przyswajamy wiedzę z pozytywnym skutkiem. Projekt i inne rzeczy załatwiamy w porozumieniu z architektem z Piaseczna. Prawie jesteśmy gotowi do złożenia wniosku o pozwolenie. Tak się składa, że trafiło na Henryków Urocze:) Planowo ściany mają być z elementów keramzytowych, dach ewentualnie prefabrykowany, chcemy szybko ale oczywiście jeszcze rozmyślamy czy tak warto. Mam konkretne pytanie i prośbę o pomoc do kogoś z okolic. Z chęcią przyjmiemy namiary (+przybliżone ceny) na dobrą ekipę od fundamentów i geodetę w dokładce, żeby Panowie się jakoś spotkali, dogadali i załatwili wymierzenie i zalanie za jednym razem. Czy w tym rejonie ziemia jest jakoś szczególnie upierdliwa? Czy zawsze trzeba badać najpierw grunt? Czy może ławy w projekcie domu wystraczą? Pozdrawiam, Łukasz midbass, witamy w HU Gdzie budujesz ? Geodeta - tak jak Amber mam dobre doświadczenia z Wesołowskim, min. uprzedza z wyprzedzeniem o tym że coś się stało i nie przyjedzie. Ekipa - moich nie polecę, bo strasznie nie słowni, choć technicznie ok. i jak już są to robota pali się im w rękach Grunt - to zależy. U mnie po zdjęciu humusu trochę gliny i sporo piasku, ale sąsiad dwie działki dalej miał tylko glinę. Jak wykopał ławy i spadł deszcz, to woda stała i żaby pływały. Musiał odpompowywać, nic nie wsiąkalo. Jak planujesz piwnicę to koniecznie badania gruntu, jak nie to wykop w kilku miejscach otwory na 1,2 metra i zobacz jaki tam grunt i czy podchodzi woda. Do pozwolenia na bud. są potrzebne badania, albo opinia "architekta" adaptującego projekt. Niespodziewane problemy - sąsiad trafił na dren zbiorczy pod budynkiem, sporo kosztowało jego przesunięcie W razie czego pisz, coś podpowiem, moja chałupa już w stanie surowym otwartym, także szlaki lekko przetarte. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagodas1 20.02.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Wielkie dzięki wszystkim za przesłanie namiarów na ekipy. Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie jestem umówiona z dwoma wykonawcami. PozdrawiamJagodas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 RRMI,AMBER Dotyczy tych waszych ulubienców. A pupcie to jak czesto im podmywacie?. To chyba gorsza robota niz palenie w kominku. No ale robiona z miłości. Tadzel Ja to pikus przy sasiadce jestem. Moj pies myje sie sam , chodzi bez ubrania . Ale ta Ichnia Maja to do nas w plaszczu przyjechala Dasz wiare ? Temu sie pewnie wyprowadzja ze wsi , bo ludzie gadac zaczeli ps. Moj bez ubrania , bo nie chcalam kupowac 2 razy na teraz i na drugi rok nowego. Sama zroblam z nogawki od spodni dresowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 20.02.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 RRMI Swietny tekst,ujęty w stylu gagu kabaretowego.Czytając swietnie ubawiłem się. Sądze, że sąsiadka ma na tyle poczycia homuru że sie nie obrazi. W każdym bądź razie pozdrawiamy ją i jej pieska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.02.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 tadzel, Zarty na bok! Nie wiesz z jakim psem zadzierasz Mafii sie nie podskakuje http://www.filmpolski.pl/z1/04z/17804_13.jpg z pozdrowieniami od Majuta vel Pikus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 20.02.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Amberwind , strach się bac Witam nowych budujacych , u nas w Konstancinie tyle się buduje , a nikogo tutaj nie ma. Nasi znajomi mieli kontrole przy odbiorze domu , tak zaszlam zeby Was uczulic. Podobno ktos doniósl , tylko nie wiadomo kto i co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 20.02.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Amber Ze strachu grzecznie odszczekuje wszystko.Rzeczywiście gang potężny. Zastanawiam sie jednak czy nie zakupic kałasznikowa. Od tak na wszelki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 20.02.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 EwajaneckaPrzepraszam ale gdzie lezy ta wioska Konstancin. Jakoś na mapie nie moglem znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.02.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Tadzel. To nie wioska to "dzielnica" miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 20.02.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Jezier, Dzielnica jakiego miasta, czyzby przyłączyli do Warszawy.Cholera to jescze może nas właczą i podniosą podatki. Z góry protestuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.02.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Miasta Konstancin-Jeziorna W 1969 r. połączyły się miasta Skolimów-Konstancin i Jeziorna w jedno miasto. Konstancin przed 1952 r. był wsią ale wtedy połączył się ze Skolimowem i dostał prawa miejskie. Konstancin teraz to taka "dzielnica" na południe od Jeziornej a na wschód od Skolimowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 20.02.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dzięki za info. Moje niedopatrzenie, a tu pod bokiem metropolia wyrosła.Pewnie i kościoł mają i karczma jest.To musi byc tam wesoło. W naszejlLETNISKOWEJ MIEJSCOWOSCI to cisza spokój, nudno.Ale tak juz jest.Chcesz sie pobawic to jedz do miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.02.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Czego oni nie mają. Centrum handlowe, parki, zabytki, szpital, uzdrowiska, muzea. Np unikalne w skali światowej: Muzeum Opowiadaczy Historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 20.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Amber za mną też chodzi taki rekreacyjny z 2 stron przeszklony, a najlepiej pieco-kominek ale łone strasznie drogie. Kupuje wypasiony piec więc wypasiony kominek mi nie potrzebny ale u nas nie ma gazu, który w tym 10-leciu pewnie się nie pojawi, dobrze że kanaliza bliżej niż dalej, elektryka wiadomo droga. Jak taka zima jak teraz to kominkiem mozna dogrzewać spokojnie. A jaką specyfikacje musi mieć kominek lub jakie elementy zeby szyba nie zachodzila za często? Nic nie mówcie o kontrolach, wystarczy że rdzenne wieśniaki mi dają w kość, wszedzie i za wszystko muszę dawać do łapy bo inaczej to se moge trwkę zasiać a nie dom budować Macie problem z tym sołtysem ja polazłam sama do wójta samego do urzędu i w ubłoconych buciorach wlazłam do gabinetu ze wnioskiem o rure do wodociągu i pogadać Radnaą i Sołtys znam telefonicznie na razie ale w sobote poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.02.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Nasi znajomi mieli kontrole przy odbiorze domu , tak zaszlam zeby Was uczulic. Podobno ktos doniósl , tylko nie wiadomo kto i co W takich i innych sytuacjach przekonujemy sie jak wazne jest sasiedztwo ... Niespelna tydzien temu ogladalismy calkiem mila dzialke. I juz, juz "witalam sie z gaska", juz, juz zaczynalismy rozmowy dotyczace zakupu, gdy nagle naszym oczom ukazal sie sasiad zza plota Marek zamienil z nim dwa zdania, po czym stwierdzil ze nawet za polowe ceny nie kupi tej ziemi z takim sasiadem w bonus-packu Zazdrosnico, co do szyby to z tego co wiem wszystkie polskie kominki z PW kopca sie niemilosiernie. Znajomi pelni wiary i optymizmu w jedyne sluszne rozwiazanie kupili sobie Lechme z jakas specjalna szyba ... Specjalna szyba jest o tyle specjalna, iz aby widziec ogien szoruja ja regularnie co dwa dni, aby zachowac wlasciwe klimaty i radosc patrzenia Nasz kominek ma bardzo duze palenisko, dosc znacznie odsuniete od szyby co chyba ratuje ja przed zapaskudzeniem ... Zazdrosnico, a nie lepiej poszalec z piecem na ekogroszek i wstawic jakies rekraacyjne cudo do salonu? Pomysl, kominek z PW to nie tylko te wszystkie niewygody podtrzymywania "ogniska domowego", ale rowniez przewlekly brud w salonie. Co trzy dni wedrujesz z drewnem z drewutni, ukladasz w salonie, zamiatasz salon, czyscisz kominek, separatorem lapiesz wszedobylski popiol, kichasz przy tym i prychasz, a w najgorszym wypadku leczysz (tak jak ja) przewlekle zmiany alergiczne na skorze od tego kominkowego g...na ... Dobrze ze w Konstancinie maja dobrego dermatologa ... jak ktos alergik na popiol, to moge polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 20.02.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Komu Ty Zazdrośnico dajesz łapówki???? Amber, a ja myślałam, że już wyczaiłaś jakąś sympatyczną działkę pod Krakowem i decyzja zakupu już zapadła. Nastąpiła zmiana koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Amber, a ja myślałam, że już wyczaiłaś jakąś sympatyczną działkę pod Krakowem i decyzja zakupu już zapadła. Nastąpiła zmiana koncepcji? Na moje oko to Ona pisze o dzialce w Krakowie. Chyba , ze sie Tobe wydaje , ze ta sa sami fajni sasiedzi Jak dla mne to piec na eko groszek jest rewelka Dosypuje sie raz na kilka dni , czysci sie popilo tak samo . Taniej byc nie moze. No ale Wy bogaci to z tym plaszczami sie upieracie na te kominki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.02.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Tratwa, Koncepcja jest taka jak byla. Z tym, ze borykamy sie z niska podaza. Dzialki szukam w samym Krakowie, bardzo miejskiej i tak blisko Starowki jak tylko wytrzyma nasz portfel . Z ziemia pod Krakowem nie ma problemu. Do wyboru do koloru, ale nie o to nam chodzi ... BTW ogrzewania domu ... naszym kondensatem jestem oczarowana Najwiekszy plus to kultura pracy i absolutna bezobslugowosc ... nie mniej, zwazajac ze kazdy nas przekonywal iz pierwszy sezon grzewczy to kosztowy koszmaros, dochodze do wniosku, ze nasz kociol zachowuje sie prawie jak gazowy anorektyk Mile to bardzo ... wiecej przynajmniej wydam na deramtologa od popiolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 20.02.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 A, oczywiście, przepraszam, tak, w Krakowie, w Krakowie, a nie pod. Wiedziałam, ale zapomniałam . Człowiek mieszka POD, to mu się wydaje, że cały świat szuka POD. Czyli nie masz jeszcze upatrzonej działki w Krakowie? Jeśli chodzi o bezobsługowość to ja (dzięki kochanemu mężowi, który nas zna i od razu wiedział, że nikomu nie będzie się chciało palić....) mam najfajniej - nic się nie może równać z ogrzewaniem elektrycznym. To było najfajniejsze rozwiązanie w naszym domu. Kominek traktujemy wyłącznie rekreacyjnie. A przed kominkiem z płaszczem wodnym przestrzegam (sąsiad ma). Nie sprawdza się i nie kalkuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midbass 20.02.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dankat i Dzabij Budujemy się w szczerym polu Czekamy na prąd, gaz i wodę, generalnie nieźle się zapowiada. Chatka będzie stała prawie przy ul. Polnej, naprzeciwko składu budowlanego. A wy gdzie sie budujecie? Amber Dzięki za namiary na Wesołowskiego, już nawiązaliśmy z nim kontakt. Co do fundamentów szukamy dalej. Dzięki. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts