AmberWind 25.02.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Marto, Od poczatku jak tutaj mieszkamy, tylko raz nie bylo pradu podczas styczniowej burzy. Prawie bylismy pewni, ze podczas ostatnich wichur, tez cos nawali i pozostaniemy bez pradu No ale jakos sie udalo. W naszym przypadku, najbardziej martwilby mnie kominek z PW, ale odkad mamy gaz nie zdazylo mi sie w nim rozpalac i pewnie jeszcze dlugo nie zdarzy Lodowka "trzyma" temperature 20 godzin, wiec tez nie ma zmartwienia. Wylaczenie kotla gazowego na 24 godziny skutkuje co najwyzej obnizeniem temperatury w domu o 1 st. no i brakiem cieplej wody Alarm i kamery maja rowniez wlasny akumulator na dlugi czas pracy. Dlatego UPS mamy tylko na jednego PC-ta i router, a dwa notebooki dostaly dodatkowe baterie na wypadek dlugiej przerwy w zasilaniu. I tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 25.02.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Amber "Wylaczenie kotla gazowego na 24 godziny skutkuje co najwyzej obnizeniem temperatury w domu o 1 st. no i brakiem cieplej wody " Spadek o 1 st po 24 godz toż to termos a nie dom.Przykro mi ale nie wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.02.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 tadzel Mówi się na to "akumulacyjność" - do tego się właśnie dąży. Co do wentylacji to trudno ocenić. A propos kominka z PW - ja PW traktuję jako ew. bonus: jak już bedę palił, to nie będzie to uciekać do atmosfery. Nawet nie chodzi o oszczędność tylko jakąś przyzwoitość ekologiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 w mojej wsi prądu nie bywa częściej. Jak się ma płytę kuchenną na prąd - w czasie awarii niewielki z niej pożytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 25.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 w mojej wsi prądu nie bywa częściej. Jak się ma płytę kuchenną na prąd - w czasie awarii niewielki z niej pożytek. Zgadza się że pożytku z takiej płyty nie ma, dlatego ja kupiłam płytę ceramiczn gazową i w sobote rno mogłam ugotować wodę na herbatę i ugotować obiad ( prądu nie było do 16.00). Po nocnej piatkowo/sobotniej burzy, odkad wyłaczyli prąd ( ok. 3 rano), do godz. 8.00 temepertura obizyła się o 2 stopnie. Od razu napalilismy w kominku i cały dzien było cieplutko. Amber Nie wybrałam jeszcze wykonwcy od kostki, ale muszę sie z to zabrać. Vegę chyba sobie odpuszczę - bo droga i nie potrafią okreslić szacunkowej kwoty wykonania ( coś między......a między.... z rozrzutem 10k mnie nie zadowala). Prowadziłam rozmowy z inną firmą późną jesienią ze jak nie będzie mrozów ( a nie ma i nie było wielkich) to zrobią, ale sie nie odezwali więc.....odpada. Szukam dalej. Myslę że zrobie projekt sama ( może z pomocą architekta) i wezmę tylko kogoś do układania. W niedzilę ułozyłam z mężem panele na poddaszu Wyszło pieknie, panele prezentują się znakomicie, kolana i kręgosłup boli. Jest tylko mały problem, że zostawilismy za duże dylatcje od ściany i listwy przypodłogowe nie zakrywają tego. I co teraz mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 25.02.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 DEPI - mam nadzieje ze dom który budujesz bedzie miał takie osiągi - 1 stopien na dobe. Zycze powodzenia. Po dokonaniu komisyjnych pomiarów zgłoś do Muratora. Ogłosżą jako rekord Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 25.02.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Nie wybrałam jeszcze wykonwcy od kostki, ale muszę sie z to zabrać. Betsi A sprawdzałaś Jadara prz Dworcowej w Piasecznie? Jakieś opinie?, wnioski Za sensowną kostkę z ułożeniem chcą 90-100/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 25.02.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Betsi, Ano wlasnie ... tez odnioslam takie wrazenie po "starciu" z Vega. Ich ceny mnie nie przerazaja, ale to ze nie potrafia wycenic swojej pracy z dokladnascia np. do 2 - 3k to juz raczej jest malo fajnie. Tym bardziej, ze robia projekt i dokladne obmiary Mam jeszcze dostac dwa kontakty, przy czym jeden od sasiada, ktory wlasnie polozyl piekna kostke. Zobaczymy ... Betsi, a jak Twoje rolety? My chyba zdecydujemy sie na te z Bartyckiej. Ktos chwalil ich za terminowosc i wykonanie ... jeszcze to przemysle, ale chce za pare dni zamawiac. Przejade sie jeszcze do Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 25.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Amber O roletch na razie nie myślę, bo muszą jeszcze duuużo zrobić i za to zapłacić Na razie chcę zrobic tylko drewniane żaluzje do łazienki, bo wydaje mi się że podwójna firanka przyklejona na tasme malarską to trochą mało. Jakbyś miała na zbyciu sensowny kontkt na kostke to pls, podziel się. RrmiŁadne lustro robiłam u takiego starszego Pana w Pracach lub Henrykowie ( gdzieś na pograniczu). Jdąc od Ciebie w strone Piaseczna, przy skrecie na Łosia, trzeba skręcić w lewo w szutrowa drogę, zresztą przy głównej drodze jest tablica inf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.02.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 DEPI - mam nadzieje ze dom który budujesz bedzie miał takie osiągi - 1 stopien na dobe. Zycze powodzenia. Po dokonaniu komisyjnych pomiarów zgłoś do Muratora. Ogłosżą jako rekord Polski. Hehe - czy jeden, to nie wiem, ale można ew. policzyć, ile by się ochładzał (ale mi się ine chce). Przy optymalnym ukształtowaniu domu (stosunek powierzchni do objętości), doskonałych właściwościach ścian i okien, roletach i zatrzymaniu wentylacji mechanicznej może to być nawet możliwe. Jak już zbuduję to zrobię taki test Jest jeszcze kwestia warunków zewnętrznych. Bo przenikanie ciepła jak wiemy jest wprost proporcjonalne do delta T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midbass 25.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 dzabij, bo mieszka niedaleko i reszta w miarę możliwości też Przed budową jesteśmy w określonej sytuacji i prosiłbym o potwierdzenie (ew. podpowiedź) do naszych planów, ponieważ nie ukrywając jesteśmy jednak trochę zagubieni. A więc tak: 1. na działce i na przyszłej drodze do posesji stoi kilkanaście brzoz i kilka sosen. Ich wiek jest ciężki do oceny, ale raczej nie są to stare drzewa. Czy do ich wycięcia niezależnie od jakichkolwiek czynników potrzebujemy pozwolenie na wykarczowanie? Jak to się odbywa z reguły? 2. Idąc dalej, rozumiem, że najlepiej je wyciąć a później poprosić jakiegoś Pana z koparką o wyrwanie korzeni? 3. Później zdejmujemy humus. 4. Według mapki z zarządu melioracji wynika, że pod naszą działką, a konkretnie pod planowaną budową przebiegają (orientacyjnie) dwa rurociągi drenarskie (śr. 5cm, gł. 1,2-1,4m). Człowiek z melioracji powiedział żebyśmy sami sobie sami kopali doły i szukali tych rur. Chyba nas trochę zbył. Rozumiem, że tak mogłoby być taniej, ale co dalej i czy to ma sens? Czy są jakieś ekipy które wykopią, znajdą, zaprojektują i przebudują? Czy ktoś był w podobnej sytuacji i mógłby dać namiary i przybliżone ceny? Posłuchaliśmy się jak dzieci i byliśmy w ten weekend na chwilę na działce i wykopaliśmy we dwóch "dołek" - 4m długi, 1m szeroki i 1,5m głęboki. Generalnie wygląda na 90% gliny, ale ja tam się na tym nie znam Na głębokości 1,3m zaczęła się zbierać woda a wypływała z dwóch przeciwległych krańców dołka (po szerokości więc według mapy to mogłoby być "to", ale nie było żadnej rury ) I co dalej bo mam wrażenie (patrząc teraz na plan działań poniżej, który stworzyłem po drobnym zastawnowieniu), że zrobiliśmy to totalnie na marne. 5. Czy kwestię przebudowy rur drenarskich (o ile konieczne) można i warto zostawić do momentu robienia fundamentów i załatwić to za jednym razem? 6. Piwnicy nie planujemy, ale dzabij wspomniał, że do pozwolenia potrzebne są badania (wykopy) w kilku miejscach albo opinia architekta - tak się składa że architekt wiedząc że nie badaliśmy gruntu, chce już składać wniosek do urzędu. Rozumiem, że jego opinia wystarczy, a później będziemy mogli pozaprojektowo, w zależności od badań, odpowiednio dostosować fundamenty (ławy)? Czy konieczność ewentualnego drenażu zaleci nam geolog? 7. dzabij jak u Ciebie wyglądała/wygląda sytuacja z przyłączami (gaz, prąd, woda, kanalizacja)? My na prąd dostaliśmy termin do sierpnia 2009, wodociągi to może kiedyś, a reszta cięzko powiedzieć. Biorąc powyższe do kupy, czy plan działania w naszym przypadku powinien wyglądać tak? 1. Pozwolenie na karczowanie, jeśli potrzebne 3. Geodeta wyznacza działkę, żeby nie pociąć sąsiadowi 2. Karczowanie 3. Ściągnięcie humusu 4. Sprawdzenie gruntu (geolog) 5. Geodeta po raz drugi do wyznaczenie granic domu i fundamentów. 6. Sprawdzenie rurociągów drenarskich i przebudowa wolół domu (jeśli konieczne). 7. Fundamenty Sorki za ogrom pytań, ale tyle właśnie mamy wątpliwości. Dzięki za pomoc. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 25.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Wypowiem się w kwestii karczowania. Obecnie potrzebne jest pozwolenie na wycinkę każdego drzewa, które jest starsze niż 5 lat (zgodnie z ustawą z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody). Zezwolenia wydaje wójt, burmistrz albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Nie wymagane jest zezwolenie na usunięcie drzew: - owocowych - na plantacjach drzew i krzewów, - których wiek nie przekracza 5 lat, - usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu z wałów przeciwpowodziowych, - które utrudniają widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniaja eksploatację urządzeń kolejowych. Przepis mówiący, że można swobodnie wycinać drzewa mające w pierśnicy 15 cm już nie obowiązuje. Jak określić wiek takiego drzewka? Nie wiem, co tam u Ciebie rośnie, bo to zależy od gatunku czy odmiany, warunków gruntowych. Ale mówił mi jeden facet zajmujący się wyceną terenów leśnych, że mniej więcej jest to liczba okółków (takich pierścieni z gałęzi dookoła pnia) plus 2. Czyli drzewko ma 4 okółki (okółka??) - czyli ma ok 6 lat. Rozumiem, że u Ciebie na działce rosną samosiejki, których nikt nigdy nie naniósł na żadną mapę. O tym, jak bardzo życiowe mamy przepisy i jak się je egzekwuje, świadczy fakt, że nie znam NIKOGO, kto w przypadku nienaniesionych na mapę drzew starał się o pozwolenie na wycinkę (oczywiście w naszych okolicach, gdzie tych samosiejek jest mnóstwo). Wnioski wyciągnij sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 25.02.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Jezeli to sa niewysokie brzozy , to CAT da rade je powyrywac z korzeniami .Unikniesz podwojnej roboty . U mnie pracowal kilka godzin i na koniec sciagnal humus . Geodete wezwalem , gdy teren byl oczyszczony . Byl u mnie tylko raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midbass 25.02.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Tratwa dzięki - wnioski wyciągnięte Jednak gdybym chciał być przezorny to rozumiem, że takie mapki z drzewkami znajdę w odpowiednim wydziale w gminie? vadiol rozumiem, że granice działki miałeś już kiedyś wyznaczone w przybliżeniu czy na oko to karczowanie i "humusowanie"? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 26.02.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 midbassU nas "ostrowkem" bylo zrobione co trzeba , ale na ten typ koparki nie namawiam ,a juz na pewno nie na tego pana co to robil , bo po pracy sobie zazyczyl wiecej niz bylo mowione.Pan z Komornik czy z Prac .Najlepiej brac koparke z Cermatu. Jesli o dreny chodzi pytaj speek , miala tego u siebie do oporu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 midbass, jeśli średnica rur 5 cm to masz sączki a nie dreny.Nam w melioracji też narysowali dren przez środek domu, choć w terenie przebieg jest inny. Robią tak na wszelki wypadek - żebyś był psychicznie przygotowany. Jeśli w trakcie kopania rzeczywiście natraficie na sączki - trzeba na własny koszt je przełożyć (zrobić bypass). Radziłabym tego nie lekceważyć. Ja przy działce mam rów melioracyjny - na bieżąco monitoruję sprawność działania drenów. Na wiosnę i jesienią woda płynie aż miło. Mapek z drzewkami raczej nie znajdziesz. Jeśli masz mapę do celów projektowych - też pewnie geodeta nie naniósł drzew. Jeśli chcesz mimo wszystko załatwiać wycinkę legalnie - podanie do gminy, wizyta urzędniczek na działce z komisyjnym mierzeniem, decyzja, uprawomocnienie. Ale najpierw trzeba mieć pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 26.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 midbass, ms. ma rację - nie sądzę, żeby ktoś Twoje drzewka gdzieś kiedyś naniósł. Nasza ewidencja gruntów jest przeraźliwie nieaktualna. Gminy przeprowadzają taką aktualizację w przypadkach, gdy rolnicy otrzymują dotacje z UE, a tam jest wymóg rzeczywistego użytkowania ziemi. Dla jasności - kwestia naniesienia czy nienaniesienia na mapę nie jest istotna jeśli chodzi o uzyskanie pozwolenia na wycinkę. Nie wolno wycinać też tych nienaniesionych. Natomiast ma znaczenie ze względów dowodowych . A miłych masz sąsiadów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Od siebie do drzew dorzuce tylko, ze mozna pismem do Gminy starac sie o to aby wycinka drzew byla bezplatna ... Jesli jednak nie jest to mozliwe to nalezy uregulowac stosowna oplate na kazde drzewo, ktora reguluje Rozporzadzenie RM z dn. 6 maja 2003r. W przypadku drzew grubych nie sa to male kwoty ... Sama ten temat przerabialam dosyc dokladnie pare tygodni temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomod 26.02.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam Przyłączam sie z posbą o namiary na firmy układajace kostkę. Wczoraj rozmawiałem z włascicielem Vegi i po ustaleniu zakresu praca wycenił robote na od 14 do 20 tys pozdrawiam już Łosia piomod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.02.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nie chce nic mowić, ale kiedys proponowalem, cobyśmy się zrzucili na stól wibracyjny i sami zrobili sobie kostkę... Nikt nie chciał a teraz płacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts