flamenco108 26.02.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Rozumiem, że u Ciebie na działce rosną samosiejki, których nikt nigdy nie naniósł na żadną mapę. O tym, jak bardzo życiowe mamy przepisy i jak się je egzekwuje, świadczy fakt, że nie znam NIKOGO, kto w przypadku nienaniesionych na mapę drzew starał się o pozwolenie na wycinkę (oczywiście w naszych okolicach, gdzie tych samosiejek jest mnóstwo). Wnioski wyciągnij sam Tratwa, po pierwsze primo, to drzewa nienaniesione na mapę nie istnieją - nie ma ich w rzeczywistości administracyjnej, zatem jeżeli ktoś zwróci się o pozwolenie na wycinkę takiego drzewa, to najpierw będzie musiał ponieść koszty zewidencjonowania go, a dopiero potem ruszy procedura pozwolenia. I to jest odpowiedź na naszą rzeczywistość - najpierw trzeba sprawdzić, co urząd wie o Twojej działce, a potem ewentualnie szumieć do urzędu. Im mniej wie, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 26.02.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 HejWiem że było o tym że 100 razy, ale jakoś potrzebuję sobie poczytać 101 raz o trasie przez Grójec do Warszawyco ma być wybudowana- tej co to ma nas uratować od wiecznych korków. Ma ktoś może jakiś link do info o niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 26.02.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 http://www.siskom.waw.pl tam powinnaś/powinieneś coś znaleźć o trasie bo tam chyba generalnie jest o całej pajęczynie polskich autostrad i dróg innego rodzaju co to oplotą niebawem kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 26.02.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Co do wycinki drzew, to będę bardzo złą sąsiadką i doniosę na sąsiada jeśli będzie chciał wycinać las rosnący obok naszej działki - dodam, że są to drzewa ponad 20-letnie - na razie go nie rusza ale czuwam to samo z lasem po drugiej stronie - też wiem czyj jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.02.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Zazdrosnica Nikt lasu wycinać nie będzie, tylko trochę samosiejek, które pewnie starsze jak 5 lat nie są. Widzę że temat " cienki" z tą wycinką. Zanim pójdziecie po pozwolenie, to na prawdę sie nad tym zastanówcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 26.02.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Flamenco, ogromnie podoba mi się określenie "rzeczywistość administracyjna" . Co do opłaty za zgłoszenie drzewa do zaewidencjonowania, żeby je potem z czystym sumieniem wyciąć, to nie wiem, ale specjalnie bym się nie zdziwiła . Midbass, nie jesteś sąsiadem Zazdrośnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 26.02.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Amber,czyżbyś była jedyną znaną mi osobą, która starała się o legalną wycinkę? Czy może miałaś pecha i na Twojej działce rosły zaewidencjonowane drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 26.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 hello, piomod i inni poszukiwacze układaczy kostki brukowej; u mnie część prac (w Łosiu) wykonywał pan z Siedlisk, tel. 604174152. póki co mogę go polecić. będzie wiosną robił u mnie podjazd i chodniki. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Osoby fizyczne nie płacą za zgodę na wycięcie drzew. Tylko firmy. Art. 86. 1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew: 2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej; Podstawa prawna: Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 26.02.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Zazdrośnica dlaczego chcesz ograniczać prawa wlasności sąsiada.Jeżeli chcesz mieć obok twojej działki las to kup ta posesje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Amber, czyżbyś była jedyną znaną mi osobą, która starała się o legalną wycinkę? Czy może miałaś pecha i na Twojej działce rosły zaewidencjonowane drzewa? Nie dotyczylo to naszej obecnej dzialki, ale ewentualnej przyszlej ... Bezplatna wycinka absolutnie nie wchodzila w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.02.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 vadiol rozumiem, że granice działki miałeś już kiedyś wyznaczone w przybliżeniu czy na oko to karczowanie i "humusowanie"? [/b] Granice dzialki mialem wyznaczone . Karczowanie i humusowanie zajelo raptem kilka godzin . Sam bylem zdumiony , ze spore brzozy tak sprawnie sa wykorzeniane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 26.02.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Parę lat temu posadziliśmy wzdłuż naszego płotu małe sosenki, coby zasłaniały nas od wiatrów. Teraz gdy zaczynamy budować i potrzebujemy nowego wjazdu, który nie rujnowałby całej działki, okazało się, że drzewka rosną na drodze gminnej i bez pozwolenia na wycinkę ani rusz. Naniesione były ładnie na mapę i teraz czekamy na decyzję ze Starostwa. Jeśli zgodzą się, to mamy obowiązek posadzić tyle drzew ile wytniemy (mowa jest o dwóch). Czekamy na decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 27.02.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Zazdrośnica dlaczego chcesz ograniczać prawa wlasności sąsiada.Jeżeli chcesz mieć obok twojej działki las to kup ta posesje. Tadzel Zazdrośnica po prostu układa sobie" stosunki sąsiedzkie" po swojemu. Jednym daje w łapę , na innych będzie donosić. Żyjemy w Polsce -czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.02.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Żyjemy w Polsce -czyż nie? I tak dobrze , ze nie plotkuje Ty nie na czasie jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czardasz12 27.02.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Drodzy, Pilnie poszukuję namiarów na sprawdzonych alarmiarzy. Forumowy ZBYCH nie ma terminów - z góry dziękuję za pomoc. Mam do polecenia dobrą ekipę od elektryki - właśnie u mnie kończą. Ktoś pytał o media - Zakład energetyczny podłączył mi prąd pół roku przed czasem, ale musiałam za to dodatkowo zapłacić. Po uplywie rzeczywistego terminu podłączenia mają zwrócić nam tą kasę....Gaz - właśnie u nas kopią choć termin był na czerwiec, ale nikt się nie spodziewał takiej zimy. Trzeba zaczać załatwiać rok szybciej jeśli w grę wchodzi budowa sieci, 6 miesiecy szybciej jeśli wyłącznie przyłącze.Woda - z Elmarem było bezproblemowo i od ręki (mimo, że budowaliśmy 100m sieci), ale się cenią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 hello, piomod i inni poszukiwacze układaczy kostki brukowej; u mnie część prac (w Łosiu) wykonywał pan z Siedlisk, tel. 604174152. póki co mogę go polecić. będzie wiosną robił u mnie podjazd i chodniki. pozdrawiam, Bardzo dziekujemy za namiary. Czy miałaś projekt do układania tej kostki czy tak na " żywca"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 27.02.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Zazdrośnica dlaczego chcesz ograniczać prawa wlasności sąsiada.Jeżeli chcesz mieć obok twojej działki las to kup ta posesje. Tadzel Zazdrośnica po prostu układa sobie" stosunki sąsiedzkie" po swojemu. Jednym daje w łapę , na innych będzie donosić. Żyjemy w Polsce -czyż nie? właśnie a wczoraj kupiłam jajka od sołtysowej Tadzel jeśli sobie wytnie tyle żeby mu się dom zmieścił to nie ma problemu, jakby chciał wszystko w pień wyciąć to zareaguję niestety, akurat ten las mi zasłania dom przed wiatrem z zachodu a stamtąd najczęściej i najmocniej wieje, póki co jak coś z mojej budowy tam wpada to sprzątam i sprzątać będę jak zobaczę jakieś śmiecie, a żeby kupić to mnie nie stać poza tym z takim lasem jak widzisz same problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 27.02.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Betsi2006: Czy miałaś projekt do układania tej kostki czy tak na " żywca"? U mnie nie ma co dumać... Chodnik szerokości ok/ 1m od furtki do drzwi wejściowych i podjazd od bramy do wiaty garażowej z eko-kratki. To wszystko. Powierzchnia zabudowy mojej działki jest ograniczona przez gminę do 20%, więc na części utwardzone poza obrysem budynku wiele miejsca nie zostało... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.02.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Aussie, Ja rowniez dziekuje za namiar Jutro mam juz umowiona wizyte z jedna firma, ale i tak skorzystam tez z Twojego kontaktu. Mamy do ulozenia calkiem spory kawal z tej kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts