Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nania gratuluję kredytu. A świat jest rzeczywiście mały.

Od dowolnej osoby na ziemi każdego człowieka dzieli tylko pięciu "pośredników", inaczej mówiąc, osoba ta jest nie dalej niż w "szóstym kręgu" naszych znajomości.

Udowodnił to już w latach 60 Stanley Milgram z uniwersytetu Yale

Znakomicie! Długo staraliście się o kredyt? Gdzie budujecie? Pochwal się projektem! :)

Budujemy w Zalesiu Dolnym.

W sumie załatwianie tego kredytu trawło 3 tyg ale tylko dlatego że paapierków brakowało, teraz też na jeszcze jeden czekamy bo bez niego nie możemy podpisać umowy! Aaaaaaa bank to GE Money, wcześniej staraliśmy się w Multi Banku i miało być tak pięknie ale w rezultacie postawili takie warunki że były nie do przyjęcia - żądali potwierdzenia posiadania gotówki na wykończenie he,he jak bym miała te pieiądze to bym nie stawała do kredytu!

Z tym że my bierzemy bardzo duuuuzy kredyt po 518 tyś! ale dom to rodzaj szeregówki! noo i kredyt na 18 lat!

Niania a teraz do przodu - pamiętam moje boje o kredyt ale jak w końcu go dostałam to nie miałam się siły cieszyć :)

Tak, tak cieszyłam się jeden dzień! ale troszę wynika to z problemów rodzinnych!

A powiedzcie kochani jak obliczyć ilość potrzebnych bloczków fudamentowych??? bo mam zrobione takie zestawienie materiałów potrzebnych do budowy przez kosztorysanta - mam kosztorys inwestorski- i z tego wyinika że potrzeba 30 m3 bloczków , a pani ze składu budowlanego powiedziała mi że to starczy co najwyżej na ganek :-? no i niewiem co teraz mam zrobić . Generalnie kosztorys i zestawienie było robione na podstwaie projektu więc chyba wiarygodne powinno być. Czy jak wym wrzuciała przekrój fudamentów to ktoś z szanownego grona mółby się wyrazić na ten temat?

Dla przypomnienia

http://images29.fotosik.pl/149/ede16f0f3e71cb2f.jpg

30m3 wydaje się sporo jak na ściany fundamentowe. Liczyć powinnaś tak:

Długość ścian fundamentowych (z rzutu), razy wysokość ścian fundamentowych (z przekroju), razy:

Zużycie na 1 m2 ściany (bez spoin):

- ściana szerokości 38 cm - 32 szt.

- ściana szerokości 24 cm - 21 szt.

- ściana szerokości 12 cm - 11 szt.

Wymiary bloczka: 38x24x12 cm

Nie ma co brać zbyt wielu bloczków na zapas bo potem nie ma co robić z bloczkami. A jak trochę zabraknie to się dokupi na kaźdym składzie.

Panią w składzie bóg opuścił, albo przeczytała 30m2 a nie 30m3 (swoją drogą to nie spotkałem się do tej pory z podawaniem ilości bloczków w m3). 30m3 to ok 2350 sztuk bloczków 38x14x24 cm (chyba najbardziej standardowe fundamentowe). U mnie poszło 1638 sztuk razem z tarasami, więc Twoja ilość wydaj się rozsądna. Ja liczyłem w ten sposób, że najpier zmierzyłem łączną długość ław (w osiach), potem oszacowałem wysokość ścianki fundamentowej. Wyszło mi ile potrzebuję metrów kwadratowych ściany. Na jeden m2 ściany szerokości 24 cm wchodzi ok. 15-16 bloczków (razem ze spoinami). Dla ściany o szerokości 38 cm odpowiednio więcej - ok 24 sztuki. Teraz wystarczy tylko pomnożyć, dodać z 5-10% na zaś i ilość policzona.

Pzdr

Dawid

To może ja też dopytam o bloczki:

W kosztorysie mam bardzo nietypowe rozmiary:

25x25x14 cm - 1321 szt oraz 25x12x14 cm - 845 szt

W składzie zapewniają mnie, że to nie ma znaczenia i że mogę sobie kupić standardowe bloczki (przeliczyć nie trudno, żeby była ta sama objętość).

Nie jestem jednak do końca przekonana czy Pan ze składu ma racje. Gdyby można było zastosować standardowe bloczki, to po co kosztorysant wyszczególnił dwa rozmiary?

:-?

nania,

Zycze powodzenia w budowaniu i tylko rzetelnych ekip :-) Skoro juz liczysz bloczki, to Wasz start tuz, tuz. Za pogode wiec i pelne sklady materialow :-)

ms.

Niewatpliwa zaleta ciemnicy na wsi, jest klarowne spojrzenie w niebo :-) To doprawdy zachwyca :-) Orion, tez nalezy do moich ulubionych ... moze dlatego, ze jest bardzo charakterystyczny ;)

Czekam na lato ... Droga Mleczna musi wygladac tutaj wyjatkowo pieknie :D

Niania gratulacje!

Jeśli chodzi o beton to brałam z betoniarni w Komornikach tel. 727-84-18 lub 0601-381-782 - jest okey, na czas, ceny standardowe i beton dobrej jakości.

Stal przywozili nam z Piaseczna z Ajamexu tel. 750-39-59

Pozdrawiam,

Czardasz12

Panią w składzie bóg opuścił, albo przeczytała 30m2 a nie 30m3 (swoją drogą to nie spotkałem się do tej pory z podawaniem ilości bloczków w m3). 30m3 to ok 2350 sztuk bloczków 38x14x24 cm (chyba najbardziej standardowe fundamentowe). U mnie poszło 1638 sztuk razem z tarasami, więc Twoja ilość wydaj się rozsądna. Ja liczyłem w ten sposób, że najpier zmierzyłem łączną długość ław (w osiach), potem oszacowałem wysokość ścianki fundamentowej. Wyszło mi ile potrzebuję metrów kwadratowych ściany. Na jeden m2 ściany szerokości 24 cm wchodzi ok. 15-16 bloczków (razem ze spoinami). Dla ściany o szerokości 38 cm odpowiednio więcej - ok 24 sztuki. Teraz wystarczy tylko pomnożyć, dodać z 5-10% na zaś i ilość policzona.

Pzdr

Dawid

No to doradzilem :-(

Standardowy bloczek ma wymiary 38x12x24 (A nie jak napisałem wcześniej 38x14x24), zakladając grubość spoiny 2 cm na 1 metr kwadratowy ściany fundamentowej wchodzi :

ścianka grubości 24 cm : ok 18 sztuk bloczka

ścianka grubości 38 cm : ok 28 sztuk bloczka

Sorry za błąd, to efekt podniecenia, w poniedziałek wchodzą na moją budowę dekarze i rozum mi chwilowo odebrało :oops:

- 30m3 bloczka to wcale nie tak dużo - ja w kosztorysie mam 33m3

- dankat w tych durnych programach maja chyba te wymiary bloczkow z kosmosu (nikt takich nie widzial), bo moj tez dał te 25x25 i te o polowe mniejsze - po co? Nikt nie wie. W każdym razie na 100% można brać normalne. Zreszta nie bardzo jest wybór - nigdzie nie sprzedaja tych z kosztorysów.

Ja nie wiem - czy Ci ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego co robią?