Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koparka kopie jeszcze, chociaż mąż powiedział, że ma tylko 500 zł (bo tylko tyle miał), tj. juz 8 godzin. W porządku facet, w końcu wyjdzie po 60zł/h.

Szambo już wsadzone, teraz rów dookoła domu pod bednarkę i drenaż...

:grin:

B

<font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bela dnia 2003-04-04 16:03 ]</font>

<font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bela dnia 2003-04-04 16:04 ]</font>

Mi szambo montowali dzisiaj. Wykop był trochę nie taki ale w 15 min został dostosowany do odpowiednich wymiarów. Po godz. panowie od szamba byli już w drodze powrotnej. Nie mam zastrzeżeń ale muszę jeszcze się trochę napracować cudzymi rękami aby działało jak trzeba (podłączenia, wyłazy, odpowietrzenie, połączenie zbiorników).

U mnie budowa jakby nigdy nic. Dzisiaj zagęszczają piasek między ścianami fundamentowymi, jutro zbroją a w środę przyjedzie kilka betoniarek. Od czwartku chłopaki zaczynają murować ściany. I mi i im zależy aby wienieć zalać przed świętami. Jak do tej pory nie ma większych opóźnień a więc może się uda.

No i się okropna pogoda zrobiła. Prace u mnie postępują ale trochę wolniej. Mam nadzieję, że to się szybko skończy bo mi ekipa moknie.

Ma ktoś z was namiar na niedrogiego wykonawcę podłogi (mixokret), gipsowe tynki maszynowe, sufity podwieszane, elektryka, kogoś kto robi ładne podbitki z drewna. Mogą być różne ekipy.

Życzę powodzenia. jak będę miała jakieś namiary, dam znać. ja też planowałam zamieszkanie w nowym domu jeszcze przed zimą. Nie wiem, co z tego wyjdzie, bo moja druga połowa zaczęła mieć wątpliwości i jakoś zwolniliśmy tempa (ekipa skutecznie mu to odradza; ja na razie nie dałam się przekonać). Z czego budujesz?

No i zrobiła się wiosna !!!

Teraz dopiero widzę jak bardzo księżycowy mam krajobraz po szambie... No bo i te studnie chłonne zostały od razu wykopane i rowek pod drenaz dookoła całego domu.

Teraz to wygląda tak, jakbym miała fosę, bo woda w nim stoi. Może pomyślę o krokodylach... :grin::grin::grin:

B

U mnie ekipa odczekawszy "zimę" wzięła się za ściany fundamentowe. Ale wiosna śliczna, więc powinno pójść szybko. Fajnie patrzeć jak dom rośnie :smile:

Do stropu jeszcze trochę i nie wiem, czy będę potrzebowała akurat tego, co Ci Wojtku zostało. Ale jeśli tak, dam znać.

Pozdrawiam wszystkich!

Tak "woytek" zamknęlam się w 1900.

Plus dodatkowo 500 za koparkę (ale kopała nie tylko pod szambo).

Ale właśnie też pod ten drenaż - to nie ma być woda z rynien, bo niestety musiałabym wykopać z 10 studni chłonnych... A są dwie.

Wszystko po to, żeby dało się przejść wokół domu " w miarę suchą stopą", bo u mnie jest straszna glina i nic w ziemię nie wsiąka (nawet prawie rosa poranna).

Jak już zacznie lać, to w ogóle nie będę wychodzić...

B

PS. Wszystkim szykującym się do "mojego" szamba polecam od razu kupić odpowiednią ilość abizolu (czy jakiegoś innego uszczelniacza), bo pokrywa szamba nie jest od góry wymazana i należałoby to od razu zrobić... Ja to mam dopiero w planach, dlatego szambo jest nie zasypane i obecnie "jest tam staw".

B