AmberWind 12.03.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Amber - " gwalt " to słowo źle sie kojarzy. Chcesz o tym porozmawiac? Zazdrosnico, Ktos mi powiedzial, ze cement ok. 500/1T, a tluczen po 90/1T Jesli tak, to niezle licza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.03.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Amber nie nie niechce to mi sie kojarzy z paragrafami. Wole dyskusje o naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 12.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Koparkowy - 5000 zł - 15 zł/m3 czyli około 330 m3. O rany jaki dól musi on wykopac. Pewnie schron przeciwatomowy budują. Bo to przy przecietnym domu 150m2 daje głebokość 2 metry. Chyba że zle licze.Tyz może byc. No nie miało być 3 tys. , dokładnie to by było: 17m x 15m x 0,8m = 204m3 204 x 15 zł = 3 060 zł Zazdrośnica, podrzucisz namiary na swojego? Ile brał za godzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 12.03.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 plisss pliss pliss pomóżcie z tym koparkowym a przy okazji spytam, czy macie jakieś doświadczenia z hutrownią mat.bud. SIR BUD z Sokołowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Właśnie dostałam naliczenie podatku rolnego. Kwota nie powala i póki co jest miło. Mam pytanie: jak zmieni się mechanizm naliczania podatku po oficjalnym zakończeniu budowy? Będzie osobna taksa na budynek i resztę działki. Czy utwardzone nawierzchnie będą liczone jakoś inaczej? Bardzo proszę o przybliżenie sprawy - bo w tym temacie jestem zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Zazdrośnico, bardzo fajnie, że wróciłaś na forum. Co do wiedzy muratorowej - diabeł tkwi w szczegółach. Parę razy się nabrałam, kiedy chciałam wykorzystać podsunięte rozwiązanie. Rzeczywistość okazywała się bardziej prozaiczna - a to nikt o czymś takim nie słyszał, a to materiał nie występuję w handlu "od ręki". A ja jestem tylko bardziej sfrustrowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.03.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 plisss pliss pliss pomóżcie z tym koparkowym Koparka w Cermacie w Pracach - tel. 507-027-199 Biorą teraz chyba 90 PLN za godzinę + dojazd jeżeli daleko. Koparka mocna i koparkowy dość sprawny. U mnie zdjęcie humusu ok 200 m2 na głębokośc 0,4-0,5 m zajeło 5 godzin (robił to ktoś inny, ale orientacyjnie tyle to trwa, więc w 1 000 PLN powinno się udać to wykonać) Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 13.03.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 MS Po zakonczeniu budowy to juz nie jest podatek rolny tylko podatek od nieruchomości. Mnie w gminie tarczyn naliczono 0,30 zł za metr kwad. działki i 0,56 zł za metr kwadr. domu. W gminie piaseczno podobno licza 0,20 zł za merta kw. Wysokośc podatku ustala rada gminy tak wieć nie nalezy liczyc ze wprzyszłosci bedzie taniej. Ja przewiduje wzrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 [...] 0,56 zł za metr kwadr. domu. [...] metry domu to tzw. powierzchnia użytkowa? PS. Układanie styropianu przed wylewkami nie jest wcale zajęciem miłym. Może jak ktoś ma sposób (druga, trzecia budowa) idzie szybciej. Nam nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 13.03.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Metry domu to przynajmniej u mnie powierzchnia zabudowy. Swoją drogą ciekawe jak oni to liczą, bo liczą mi 0,30 za całą działkę, a potem jeszcze 0,56 za powierzchnię zabudowy, więc w sumie za część naliczają mi podwójnie... Hmmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.03.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 m2 domu to powierzchnia użytkowa. Tyle ile podane w zgłoszeniu zakończenia budynku. Pit się w gminie wypełnia ile tych metrów domu jest do opodatkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 13.03.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U mnie wzięli to z rozpiski geodety - powierzchnia zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 13.03.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 plisss pliss pliss pomóżcie z tym koparkowym Koparka w Cermacie w Pracach - tel. 507-027-199 Biorą teraz chyba 90 PLN za godzinę + dojazd jeżeli daleko. Koparka mocna i koparkowy dość sprawny. Wielkie dzięki Dawid, już dzwoniłam - cena aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 dzięki za wyjaśnienia. Wychodzi, że parterówki mają w plecy (w dach?), bo jest niekorzystna relacja między pow. użytkową a pow. zabudowy. Piętrowe lub z poddaszem użytkowym - więcej do zamieszkania, mniej do płacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 13.03.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Hejka Wymieniam przód ogrodzenia, w związku z tym mam do zbycia metalową bramę z furtką (za symboliczną kasę). Pozdrawiam Jagodas1 Moi sasiedzi szukali , ale nie wiem czy juz kupili .Zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 13.03.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 dzięki za wyjaśnienia. Wychodzi, że parterówki mają w plecy (w dach?), bo jest niekorzystna relacja między pow. użytkową a pow. zabudowy. Piętrowe lub z poddaszem użytkowym - więcej do zamieszkania, mniej do płacenia. Następnym razem wybuduję wieżowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U mnie wzięli to z rozpiski geodety - powierzchnia zabudowy. To źle wzięli. Nie bierze się tego z sufitu tylko sa odwpowiednie akty prawne. Np uchwała gminy piaseczno tak brzmi: Uchwała Nr 391/XV/2007 Rady Miejskiej w Piasecznie z dnia 14.11.2007r (...) 2. Od budynków lub ich części: a) mieszkalnych – 0,48 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 13.03.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ewa ja już sobie zarezerwowałam bramę Luna poszedł namiar na priv ale widzę że już masz koparkowego MS mi tez miło, bo myślałam ze nie będę miała czasu, zobaczę jak będzie dalej. Amber tak być może z tym tłuczniem, bo ja za drobny żwir zapłacę 95 zeta za tonę cement kupowałam na worki, aż tyle za tonę? Jeśli o układanie styro pod wylewki ja mam ten komfort, że w projekcie miałam grubą laną płytę na 20 cm styro więc tylko na to idzie wylewka samopoziomująca i gres lub panele, czy co tam zaplanuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 13.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Próbowaliśmy dziś zlożyć wniosek o pozwolenie na budowę i ..... od razu przeszkoda, na dzrzwiach karteczka: "Dnia 13.03.2008 wydzial architektoniczno-budowlany nieczynny". Tak więc zaczęła sie nasza przygoda z pozwoleniem. Wniosek jednak przyjął wydział planowania przestrzennego i zobowiązal się do przekazania nieobecnemu dziś koledze. Muszę przyznać, że nawet mili ludzie tam pracują. Podobno na decyzję czeka się około miesiąca.Także zobaczymy co z tego wyniknie. Na razie nie wiemy tylko, czy jeszcze czegoś nie powinniśmy mieć załączonego - czegoś, czego oczywiście nie mamy. Ale jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 13.03.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 W gminie Tarczyn biora od powierzchni budynku u mnie tak naliczyli.Byłem w gminie i pani powiedziała ze ona na inspekcje nie jeździ tylko czyta dokumenty jakie dostaje od geodety.Dziwne by było liczenie od powierzchni uzytkowej.Czyli powierzchnia parteru + pieterko.Z resztą rachunek nabija nie powierzchnia domu a powierzchnia działki.Wygrywają ci co mają małe działeczki.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts