Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koparkowy - 5000 zł - 15 zł/m3 czyli około 330 m3. O rany jaki dól musi on wykopac. Pewnie schron przeciwatomowy budują. Bo to przy przecietnym domu 150m2 daje głebokość 2 metry.

Chyba że zle licze.Tyz może byc.

No nie miało być 3 tys. :oops: , dokładnie to by było:

17m x 15m x 0,8m = 204m3

204 x 15 zł = 3 060 zł

Zazdrośnica, podrzucisz namiary na swojego? Ile brał za godzinę?

Właśnie dostałam naliczenie podatku rolnego. Kwota nie powala i póki co jest miło.

Mam pytanie: jak zmieni się mechanizm naliczania podatku po oficjalnym zakończeniu budowy? Będzie osobna taksa na budynek i resztę działki. Czy utwardzone nawierzchnie będą liczone jakoś inaczej?

Bardzo proszę o przybliżenie sprawy - bo w tym temacie jestem zielona.

Zazdrośnico, bardzo fajnie, że wróciłaś na forum.

Co do wiedzy muratorowej - diabeł tkwi w szczegółach. Parę razy się nabrałam, kiedy chciałam wykorzystać podsunięte rozwiązanie. Rzeczywistość okazywała się bardziej prozaiczna - a to nikt o czymś takim nie słyszał, a to materiał nie występuję w handlu "od ręki".

A ja jestem tylko bardziej sfrustrowana. :evil:

plisss pliss pliss pomóżcie z tym koparkowym

Koparka w Cermacie w Pracach - tel. 507-027-199 Biorą teraz chyba 90 PLN za godzinę + dojazd jeżeli daleko. Koparka mocna i koparkowy dość sprawny.

U mnie zdjęcie humusu ok 200 m2 na głębokośc 0,4-0,5 m zajeło 5 godzin (robił to ktoś inny, ale orientacyjnie tyle to trwa, więc w 1 000 PLN powinno się udać to wykonać)

Pzdr

Dawid

MS Po zakonczeniu budowy to juz nie jest podatek rolny tylko podatek od nieruchomości. Mnie w gminie tarczyn naliczono 0,30 zł za metr kwad. działki i 0,56 zł za metr kwadr. domu. W gminie piaseczno podobno licza 0,20 zł za merta kw. Wysokośc podatku ustala rada gminy tak wieć nie nalezy liczyc ze wprzyszłosci bedzie taniej. Ja przewiduje wzrosty.

dzięki za wyjaśnienia.

Wychodzi, że parterówki mają w plecy (w dach?), bo jest niekorzystna relacja między pow. użytkową a pow. zabudowy.

Piętrowe lub z poddaszem użytkowym - więcej do zamieszkania, mniej do płacenia.

Następnym razem wybuduję wieżowiec... :-?

U mnie wzięli to z rozpiski geodety - powierzchnia zabudowy.

To źle wzięli. Nie bierze się tego z sufitu tylko sa odwpowiednie akty prawne. Np uchwała gminy piaseczno tak brzmi:

Uchwała Nr 391/XV/2007

Rady Miejskiej w Piasecznie

z dnia 14.11.2007r

(...)

2. Od budynków lub ich części:

a) mieszkalnych – 0,48 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej (...)

Ewa ja już sobie zarezerwowałam bramę 8)

Luna poszedł namiar na priv ale widzę że już masz koparkowego

MS mi tez miło, bo myślałam ze nie będę miała czasu, zobaczę jak będzie dalej.

Amber tak być może z tym tłuczniem, bo ja za drobny żwir zapłacę 95 zeta za tonę :o cement kupowałam na worki, aż tyle za tonę? :o :(

Jeśli o układanie styro pod wylewki ja mam ten komfort, że w projekcie miałam grubą laną płytę na 20 cm styro więc tylko na to idzie wylewka samopoziomująca i gres lub panele, czy co tam zaplanuję. :D

Próbowaliśmy dziś zlożyć wniosek o pozwolenie na budowę i ..... od razu przeszkoda, na dzrzwiach karteczka: "Dnia 13.03.2008 wydzial architektoniczno-budowlany nieczynny". Tak więc zaczęła sie nasza przygoda z pozwoleniem. Wniosek jednak przyjął wydział planowania przestrzennego i zobowiązal się do przekazania nieobecnemu dziś koledze. Muszę przyznać, że nawet mili ludzie tam pracują. Podobno na decyzję czeka się około miesiąca.

Także zobaczymy co z tego wyniknie. Na razie nie wiemy tylko, czy jeszcze czegoś nie powinniśmy mieć załączonego - czegoś, czego oczywiście nie mamy. Ale jestem dobrej myśli.

W gminie Tarczyn biora od powierzchni budynku u mnie tak naliczyli.Byłem w gminie i pani powiedziała ze ona na inspekcje nie jeździ tylko czyta dokumenty jakie dostaje od geodety.Dziwne by było liczenie od powierzchni uzytkowej.Czyli powierzchnia parteru + pieterko.Z resztą rachunek nabija nie powierzchnia domu a powierzchnia działki.Wygrywają ci co mają małe działeczki.

i