tadzel 17.03.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 dzabij " A propos ław, to u mnie odstały 3 dni i potem ścianka w górę" jestes w 100% pewien że nic sie nie stało.Czy ci co mówiąże w kresie jesiennym to nawet trzy tygodnie to głupcy.A ożniej pisza na forum sciany maja rysy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.03.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Faktycznie, moje ławy były lane w lipcu a więc temperatury i wilgotność inne i kierownik budowy nie miał nic przeciwko. Poza tym pisząc o ściankach miałem na myśli wyłącznie ściankę fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 17.03.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rostan, Od siebie tylko dodam, ze bezposrednio przed wizyta w ZEWT radze szybko spozyc cala butelke neospasminy, do kieszeni upchac waleriane, a po wyjsciu zaaplikowac sobie Prozac Ja wciaz uwierzyc nie moge, ze takie instytucje z takimi pracownikami jeszcze istanieja ... i jakze dobrze sie maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2008 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 dzabij " A propos ław, to u mnie odstały 3 dni i potem ścianka w górę" jestes w 100% pewien że nic sie nie stało.Czy ci co mówiąże w kresie jesiennym to nawet trzy tygodnie to głupcy.A ożniej pisza na forum sciany maja rysy itp. Ludzie! Kto by czekał tygodniami na ławy! Buduje się na nich nawet następnego dnia, a weekend to ziemia i ludzie! Nie wciskajcie ciemnoty - jak się nie wie, lepiej nie pisać! Wystarczy pomyśleć - ławy mają wytrzymać ciężar całego domu. Ile procent tego stanowi bloczek fundamentowy? To teraz sprawdzcie, ile % wytrzymałości osiąga beton po 48 godzianch. Any questions? Duh... Co do murowanie bloczków, to moi trochę robili, jak mniej padało. Zobaczymy co będzie jutro. Khem - tzn. dzisiaj PS. Spróbujcie proszę kochani moi nauczyć się poprawnie cytować - ułatwia to zarówno zrozumienie wymiany zdań jak i odpowiedzi. Jak ktoś chce to udzielę tutoriala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2008 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 3) jak w projekcie, chyba że chcesz ładować kasę w adaptację Kolejny ZONK - upraliście się biednego Rostana zdezinformować? Zmiana materiału lezy ewidentnie w gestii kierownika budowy i stropu chyba (tu nie dam głowy, ale na 90%) też. Porotherm + monolit? Why not. Porotherm ma parę minusów (kruchy, właściwości ciepłochronne takie sobie), monolit same plusy właściwie, poza czasochłonnością i fachowościowymagalnością. Nie jest prawdą, że jest akustyczny - kolejny ZONK. Izolacyjność akustyczna zasadniczo zalezy od ciężaru właściwego materiału - radzę porównąc pod tym względem Terrivę i monolit. Oczywiście pewne dzwięki lepiej tłumi to, inne to, ale zasada jest jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 18.03.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Depi masz mnóstwo racji. Stropy monolityczne mają najwiekszy ciężar własciwy, ale niestety z reguły są one cienkie. Teoretycznie monolity chronią najlepiej akustycznie. Ja jednak śmiem twierdzić, że przy cienkich stropach dźwięki uderzeniowe przenoszą się bardzo dobrze (np. tupanie). Za to rzeczywiście dźwięki z powietrza tłumione są znakomicie (np. głośno grające radio). Gęstożebrowy strop ma dużo większą grubość i to jest jego przewaga akustyczna (na dźwięki uderzeniowe) - takie jest moje zdanie.Co do fundamentów to nie polacałbym Twojego "sposobu" myślenia Rostanowi. Osobiście nie spotkałem się z murowaniem na ławach w czasie krótszym niż 10 dni po ich wylaniu. Chociaż trzeba podkreślić, że teoretycznie przy temp. +20°C beton uzyska ok 70% wyrzymałości na ściskanie. Przy niższych temperaturach czas ten ulega wydłużeniu.Ja dwa tygodnie odczekam zanim ruszę w górę, chyba, że będę wylewał ławy w lecie, ale na to się nie zanosi.Podsumowując zacytuję Betsi2006: ilu inwestorów tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.03.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 1) prąd to temat rzeka, najpierw zrób wywiad z sąsiadami, potem a - przeciągnij przedłużacz od sąsiada - do fundamentów potrzeba prąd 220, a już coraz częściej betoniarę też mają pod 220, opcja tańsza ale bardziej upierdliwa (dla sąsiada) b - prąd budowlany - zadzwonić do ZEWT lub po znajomych o elektryka KONIECZNIE który tam pracuje i razem szukajcie odpowiedniej skrzynki - opcja droga Niestety tak opcja jest nielegalna, prąd budowlany jest droższy od prądu ,,domowego" W Muratorze z marca tego roku można poczytać artykuł Ile „kosztuje" nielegalne przyłączenie - można zapłacić grzywnę. Jestem początkująca w temacie budowy domu, ale będąc w trakcie załatwiania papierologii wiem, żę najpierw muszę mieć warunki przyłącza na prąd budowlany (to mam już zapewnione) i bieżącą wodę, aby starać się o zgodę na budowę domu. Czy nie wszędzie to obowiązuje? Na razie jestem na etapie karczowania mojego starego sadu, pomiarów geotechnicznych i oczekiwania na warunki przyłącza gazowego (co niestety znacznie się opóźniło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Depi napisał: Zmiana materiału lezy ewidentnie w gestii kierownika budowy i stropu chyba (tu nie dam głowy, ale na 90%) też. U mnie już w projekcie założono możliwość zmiany materiału na " mat. o nie gorszych cechach wytrzymałościowych", a koncepcja stropu wykluła się dopiero w czasie budowy. W projekcie mam monolit, a ze względu na czas wybraliśmy terivę. Wszystko na odpowiedzialność kierbuda. Poza tym , kto po zakończeniu budowy, położeniu tynków , elewacji, podłóg-i.t.p. będzie sprawdzał z czego są ściany , a z czego strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 18.03.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Dziękuję Wszystkim za zamieszczone informacje. Trochę (ale nie do końca) wyjaśniły mi kwestie dotyczące stropu. Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby strop był dźwiękoszczelny (pokoje dzieci znajdują się na piętrze). Koszt jest ważny, ale w tym momencie mniej istotny. Ekipa specjalizuje się w stropach monolitycznych, zatem może to będzie dobry wybór. Jednocześnie mam pytanie, czy może ktoś polecić dobrego kierownika budowy. Inwestycja w Nowej Iwicznej. Zależy mi żeby sprawdzał realizację kolejnych etapów budowy (faktycznie), a nie tylko podbijał dziennik budowy. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 18.03.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 RostanJeśli ekipa się specjalizuje w monolitach to wybrałbym na Twoim miejscu ten rodzaj stropu. Jeżeli masz w projekcie monolit, to jest tam również zaprojektowana albo odpowiednia grubość stropu, albo izolacja akustyczna, tak, żeby spełnić normy w tym zakresie. Jeśli wybudujesz zgodnie z projektem to nie masz się czym martwić z całą pewnością.Dodam, że nasz strop będzie również monolityczny - taki jest przynajmniej plan na dzien dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 18.03.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 1) prąd to temat rzeka, najpierw zrób wywiad z sąsiadami, potem a - przeciągnij przedłużacz od sąsiada - do fundamentów potrzeba prąd 220, a już coraz częściej betoniarę też mają pod 220, opcja tańsza ale bardziej upierdliwa (dla sąsiada) b - prąd budowlany - zadzwonić do ZEWT lub po znajomych o elektryka KONIECZNIE który tam pracuje i razem szukajcie odpowiedniej skrzynki - opcja droga Niestety tak opcja jest nielegalna, prąd budowlany jest droższy od prądu ,,domowego" W Muratorze z marca tego roku można poczytać artykuł Ile „kosztuje" nielegalne przyłączenie - można zapłacić grzywnę. Jestem początkująca w temacie budowy domu, ale będąc w trakcie załatwiania papierologii wiem, żę najpierw muszę mieć warunki przyłącza na prąd budowlany (to mam już zapewnione) i bieżącą wodę, aby starać się o zgodę na budowę domu. Czy nie wszędzie to obowiązuje? Na razie jestem na etapie karczowania mojego starego sadu, pomiarów geotechnicznych i oczekiwania na warunki przyłącza gazowego (co niestety znacznie się opóźniło). Przepraszam, że się wtrancę Wiem, że nielegalna ale wyobraźcie sobie, że u nas sam pan w elektrowni stwierdził....no niestety nie można szybciej zrobić a co pan nie może pociągnąć od sąsiada? Znam takich co całą budowę pociągneli na agregacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.03.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Znam też takich co już kilka lat mieszkają na prądzie od sąsiada To jest powszechna praktyka i do tej pory nie słyszałem aby ktoś został za to ukarany. Z drugiej strony zakłady energetyczne również rzadko kiedy wywiązują się z terminów określonych w umowie / warunkach technicznych i chyba nie mają interesu aby ścigać takie "wykroczenia". Kolejny głupi i martwy przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.03.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Z legalnością, to chyba jest tak, że przepisy sobie, a życie sobie. Do czasu aż usłużny sąsiad nie doniesie. Wtedy nie mają wyboru, jest papier, trzeba zareagować Ale każdy działający niezgodnie z przepisami musi sobie z tego zdawać sprawę i wkalkulować to w koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 18.03.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Rostan, Od siebie tylko dodam, ze bezposrednio przed wizyta w ZEWT radze szybko spozyc cala butelke neospasminy, do kieszeni upchac waleriane, a po wyjsciu zaaplikowac sobie Prozac Ja wciaz uwierzyc nie moge, ze takie instytucje z takimi pracownikami jeszcze istanieja ... i jakze dobrze sie maja Ponadto trzeba zadbać o kondycję, bo ganiają człowieka z pokoju do pokoju ponoć ...u mnie mąż załatwiał na szczęście Jeżeli chodzi o stropy to nasz architekt powiedział, że jeżeli zrobimy strop monolityczny to ścianki działowe na górze będziemy mogli dowolnie poprzestawiać, przy terrivie podobno już nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Z legalnością, to chyba jest tak, że przepisy sobie, a życie sobie. Do czasu aż usłużny sąsiad nie doniesie. Wtedy nie mają wyboru, jest papier, trzeba zareagować Ale każdy działający niezgodnie z przepisami musi sobie z tego zdawać sprawę i wkalkulować to w koszty Dokładnie jest jak piszesz. Albo ryzykujesz i zaczynasz budowę albo czekasz aż łaskawie podłączą Ci prąd budowlany. Do pozwolenia na budowę nie trzeba mieć już podłączonego prądu przez ZEWT trzeba mieć tylko warunki od nich ( co, gdzie, kiedy, ile), to samo z gazem, wodą. Ja miałam wodę ze studni kręgowej, prąd z " agregatu" a gazu wcale. Jesli chodzi ościanki działowe na stropie Teriva, to bezproblemowo można postawić je wszędzie jesli wykonane sa z płyt GK z wełną ( czyli lekkie). Ściany murowane powinny stać raczej na tej częsci mocniejszej czyli betonowej-lanej a nie na pustakach ( chyba nazywają się gary). I jeszcze odnośnie stropu - pomyślcie sobie jak potem w tym monolicie będzie się wkręcało kołki na żyrandole Wszystkie hałasy dobiegające z góry i tak są przenoszone klatką schodową niezależnie od tego jaki będzie strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milka2 18.03.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam wszystkich budujących w grupie piaseczyńskiej. My mamy zamiar rozpocząć boje budowlane w okolicach Konstancina, niestety na razie jesteśmy na etapie papierkologii, na razie jeszcze geodeta. I właśnie w związku z tym już na samym początku mam pytanie: jakie papierki są potrzebne przy składaniu wniosków o warunki przyłączeń do elektrowni, wodociągów itd ? Jestem jeszcze naprawdę zielona w tych tematach więc proszę o pomoc? A jak to jest z projektami tych przyłączy? Czy one wchodzą w skład adaptacji budynku ( u nas jarząbek) czy też to oddzielna bajka? Ps. przepraszam za przydługi post ale próbuję uzupełnić swoją niewiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witaj milka2 Na pewno bedzie Ci potrzbny akt notarialny potwierdzajacy ze jestes włascicielką działki i dodatkowo wypełnione jakies druczki które weźmiesz z odpowiednich urzedów ( elektrowni, wodociagów itp) Resztę niech podpowiedzą inni bo u mnie wszystkie sprawy papierowe załatwiał mąż i tez do końca wszystkiego nie pamietam. Projekty przyłaczy musisz wykonać we własnym zakresie ( na 99%) Na pewno ktos jeszcze napisze więc skonfrontujesz maja wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 18.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 No Kochani ośweićcie mnie odnośnie podłączenia tego prądu budowlanego plizzzzzzzzzzzz!!! Uśmiecham się pięknie już wszystkimi ząbkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 18.03.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witaj milka2Jeśli chodzi o warunki techniczne dostawy energii elektrycznej w Konstancinie to będą potrzebne:1. Wniosek o kreślenie warunków przyłączenia do sieci elektroenergetycznej (dostępny na miejscu)2. Kserokopia aktu notarialnego (dowód bycia właścicielem (-ką) działki)3. Mapa 1:1000 kupiona w składnicy map z zaznaczoną działką (do kupienia w Starostwie Powiatowym ale nie od ręki, tylko najpierw trzeba zamówić, a za jakieś dwa dni się odbiera - tak było w naszym przypadku)4. Dowód wpłaty (coś około 150 PLN) - płaci się na miejscu w kasieWodociągi od nas wymagały mapy do celów projektowych(tej od geodety) i wniosku dostępnego na miejscu - ale to w Tarczynie, u Was może być inaczej.Przyłącza powinien zaprojektować Ci architekt, który wykonuje projekt zagospodarowania działki - tzn. narysuje kreski na mapie do celów projektowych (chyba, że potrzebne jest jeszcze coś o czym nie wiem - na przykład jakiś szczegółowy projekt przyłączy ale mam nadzieję, że nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2008 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Witaj milka2 Na pewno bedzie Ci potrzbny akt notarialny potwierdzajacy ze jestes włascicielką działki Nieprawda. Z tego co ja przezylem, to akceptuja OŚWIADCZENIE o dysponowaniu wlasciwa dzialką. Tyczy sie to zarowno gazu jak i pradu. Co sie dzieje z nasza grupa ostatnio>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts