Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

..."Przyłącza powinien zaprojektować Ci architekt, który wykonuje projekt zagospodarowania działki - tzn. narysuje kreski na mapie do celów projektowych (chyba, że potrzebne jest jeszcze coś o czym nie wiem - na przykład jakiś szczegółowy projekt przyłączy ale mam nadzieję, że nie)

To co narysuje architekt w projekcie i co nazywasz kreskami to nie projekt przyłączy. Żeby podłączyć się do linii gazowej jest potrzebny projekt od osoby z uprawnieniami i pozwolenie na budowę przyłącza gazowego z gminy. Jeśli chodzi o wodę też potrzebny projekt przyłącza a nie "kreski". Nie mieszaj ludziom w głowie.

Depi

Grupa przycichła bo jak widać za oknem :) wiosna idzie wielkimi krokami i wszyscy budują (iglo). Jak tam Twoje postępy, dojeżdżasz już do stropu? :)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi masz mnóstwo racji. Stropy monolityczne mają najwiekszy ciężar własciwy, ale niestety z reguły są one cienkie.

No mój ma np. 20 cm. Terriva - 24cm. Wielkiej różnicy już nie ma. Wiem jednak, że mój jest najgrubszy na świecie :lol:

Ogólnie wydaje mi się, że problem jest lekko wydumany - przecież to TWÓJ dom i mieszka tam tylko TWOJA rodzina! Kto ma tam hałasować? Jakie dzwięki chcemy wygłuszyć? Jedyne, które przychodza mi do głowy, to odgłosy fizjologiczne z łazienek oraz odgłosy miłości rodziców z sypialni. Ale w obu wypadkach to ściany i drzwi będa raczej tłumić, niż strop.

Tak ja to widzę. Nie ma czym zaprzątać sobie głowy.

Co do fundamentów to nie polacałbym Twojego "sposobu" myślenia Rostanowi. Osobiście nie spotkałem się z murowaniem na ławach w czasie krótszym niż 10 dni po ich wylaniu.

A ja osobiście nie spotkałem się z tym, żeby ktoś czekał 10 dni. Sorry - ale to kompletna pomyłka. Chyba, że masz za dużo czasu, nigdzie Ci się nie spieszy, chcesz budować 2 lata itp. Uwierz - NIC nie stoi na przeszkodzie, aby po 2-3 dniach murować. Jeśli moje zdanie nie jest dla Ciebie ważne, to powiem tylko, że moją budowę nadzoruje wykładowca z Politechniki i my murowaliśmy w poniedziałek na ławach wylanych w piątek. NIKT nie czeka 10 dni, bo nie ma na co! Póki obciązysz te ławy tak, że coś poczują, to one sobie spokonie nabiorą wytrzymałości. Serio! :)

Witaj milka2

Na pewno bedzie Ci potrzbny akt notarialny potwierdzajacy ze jestes włascicielką działki

Nieprawda. Z tego co ja przezylem, to akceptuja OŚWIADCZENIE o dysponowaniu wlasciwa dzialką. Tyczy sie to zarowno gazu jak i pradu.

Co sie dzieje z nasza grupa ostatnio>?

Depi z tym aktem notarialnym to może zależy od gminy?

A co się ma dziać z naszą grupą?

Jest nas dużo więcej, rozpoczynają się nowe budowy ( min. Twoja) :wink:

witam nowych inwestorów!

Rostan, właśnie miałam się pytać jak z Twoim pozwoleniem na budowę.

Może już wszyscy wiedzą (mnie jednak ominęło), że od stycznia nie załatwia się spraw w XIII wydziale ksiąg wieczystych Sądu w Warszawie, tylko w IV wydziale k.w. Sądu Rejonowego w Piasecznie przy ul. Kościuszki 14.

..."Przyłącza powinien zaprojektować Ci architekt, który wykonuje projekt zagospodarowania działki - tzn. narysuje kreski na mapie do celów projektowych (chyba, że potrzebne jest jeszcze coś o czym nie wiem - na przykład jakiś szczegółowy projekt przyłączy ale mam nadzieję, że nie)

To co narysuje architekt w projekcie i co nazywasz kreskami to nie projekt przyłączy. Żeby podłączyć się do linii gazowej jest potrzebny projekt od osoby z uprawnieniami i pozwolenie na budowę przyłącza gazowego z gminy. Jeśli chodzi o wodę też potrzebny projekt przyłącza a nie "kreski". Nie mieszaj ludziom w głowie.

Potwierdzam

Projekt przyłacza gazu robiliśmy sami ( tzn robił człowiek z uprawnieniami-koszt 1200zł), projekt przyłączy wody też robiła firma, która to przyłacze wykonywała.

Może już wszyscy wiedzą (mnie jednak ominęło), że od stycznia nie załatwia się spraw w XIII wydziale ksiąg wieczystych Sądu w Warszawie, tylko w IV wydziale k.w. Sądu Rejonowego w Piasecznie przy ul. Kościuszki 14.

Czyli sie znaczy bliziutko, w nowym budynku sądu. Czyli po wyciąg z hipoteki, który właśnie muszę zdobyć już udaję się do Piaseczna? :D

hip, hip, hurra, czasem warto się nie spieszyć :lol:

Nie ciesz się tak trwa to wieki :-? tzn. wydanie odpisu

Depi z całym szacunkiem jakim do Ciebie żywię śmiem twierdzić, że co rejon, gmina, sioło itp. to inne są wymagania i dlatego jest tyle opinii na jeden temat, czasem sprzecznych ale to nie powód by burzyć krew i wodę. To co przeszłam to opisałam na swoim przykładzie a resztę zweryfikuje życie. Najważniejsze to jest nie pchać kasy tam gdzie nie trzeba.

Ja mam terivę i potwierdzam, że ścianki działowe z porothermu 25 muszą zostać tam gdzie w projekcie,a właśnie te z karton gipsu na górze zastępuje sobie cieńszymi murowanym, na pewno wokół schodów a nad łazienką się jeszcze zastanawiam.

Jeszcze dodam, że wszystkie zmiany istotne dla konstrukcji muszą być wprowadzone na etapie adaptacji projektu, bo może trzeba będzie pytać o zgodę głównego architekta który dany projekt tworzył. To też się tyczy zmiany czy likwidacji miejsca kominka, komina czy kotłowni, zmiany stropu, przeprojektowania więźby i wiela innych cudów. Dlatego hasło, że wszystko może kierownik budowy jest mało odpowiedzialne.

Nie ciesz się tak trwa to wieki tzn. wydanie odpisu

Eee, jak księga elektroniczna to migiem idzie nawet na Solidarności. Mi zajeło by to max. godzinę. Niestety w przypadku mojej księgi system komputerowy się zbiesił i musiałem przyjechać ponownie po tygodniu, ale to raczej odosobniony przypadek. Mój szef ostatnio brał wypis swojej KW już w Piasecznie, mówił że taka tam nuda (w lutym chyba to uruchomili i jeszcze nikt nie wiedział) że niomal go na rękach nosili :-)

Zazdrośnica napisała:

Jeszcze dodam, że wszystkie zmiany istotne dla konstrukcji muszą być wprowadzone na etapie adaptacji projektu, bo może trzeba będzie pytać o zgodę głównego architekta który dany projekt tworzył. To też się tyczy zmiany czy likwidacji miejsca kominka, komina czy kotłowni, zmiany stropu, przeprojektowania więźby i wiela innych cudów. Dlatego hasło, że wszystko może kierownik budowy jest mało odpowiedzialne

Ja pewne zmiany w swoim domu wprowadziłam już na etapie budowy.Konsultowane telefonicznie z projektantem i jak wcześniej pisałam z kierownikiem budowy.Z wiadomych względów zmiany w adaptacji nie wchodziły w grę.

Może nie do końca jest to zgodne z wszystkimi przepisami, ale dlaczego mało odpowiedzialne?

Ja byłam niedawno więc już sporo ludzi było i więcej mi to czasu zajęło niż jazda do Warszawy, odebranie tam odpisu i powrót ale może teraz już sprawniej wszystko działa i uda Ci się Gosiek33, bo mi to zajęło 2,5 godziny.

Obsluga naprawde bez zarzutu teraz , nie narzekajmy .Lepsze tu na miejscu , a nie Warszawa.

Witam nowych budujacych i powodzenia .Szybko czas budowy mija a pozniej to juz tylko wykonczeniowka i decyzje bez konca , a to jaki kolor ,a to jaka kostka.

Dziekuje Wam za dyskusje o kostakch brukowych . My bierzemy z Bruk betu.

Weslych swiat wielkanocnych :)