Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy możecie polecić producenta szamba betonowego (jednokomorowe, 10 m3)?

Droga prośba dotyczy odwodnienia działki (studzienki chłonne na wode z rynien) - czy znacie jakąś firmę, która się tym zajmuje. A może można to jakoś wykonać samemu?

Namiar na szambo wyslę wieczorem, bo notes mam w domu.

Odwodnienie działki mozna wykonać samemu.

Czy możecie polecić producenta szamba betonowego (jednokomorowe, 10 m3)?

Droga prośba dotyczy odwodnienia działki (studzienki chłonne na wode z rynien) - czy znacie jakąś firmę, która się tym zajmuje. A może można to jakoś wykonać samemu?

Namiar na szambo wyslę wieczorem, bo notes mam w domu.

Odwodnienie działki mozna wykonać samemu.

Dziękuję wszystkim za odzew - czekam z niecierpliwością na namiary.

Co do odwodnienia: czy studzienkę robić z betonowych kręgów, a jeśli tak to o jakiej średnicy i jaka powinna być głębokość takiej studzienki?

Czy studzienki łączyć miedzy sobą perforowanymi rurami w geowłókninie?

Mam cztery rynny, dach ma 180 m2.

Do mojego chudziaka jeszcze sporo czasu, niestety, bunkier żądzi się swoimi prawami.

No własnie chciałem się dowiedzieć jak macie rozwiązane swoje chudziaki.

Lejecie i cześć? Podzbrajacie siatkami?

Inna sprawa że mam zagwozdkę. W projekcie mam standardowe rozwiązanie czyli zasypka nie dochodzi do szczytu ściany fundamentowej tylko kończy się kilkanaście centymetrów wcześniej i w to idzie chudziak bez żadnych gadżetów (jest folia pod spodem oczywiście) i jest wylany na równo ze ścianą.

Ale ze względu na wysokość zasypki (2metry) i niebezpieczeństwo osiadania (nawet przy solidnym, niemal podręcznikowym zagęszczeniu jakie mi robią) kierbud zaproponował nieco inne rozwiązanie, a mianowicie dosypanie i zagęszczenie piachu do szczytu ściany fundamentowej (szczyt ściany stanowi wieniec) i wylanie na to wszystko chudziaka i podzbrojenie go arkuszami siatki stalowej (takiej po 5, 6 mm grubości drutu) żeby uzyskac coś na kształt płyty. NIe wiem czy to lepsze rozwiązanie, czy gorsze. I się zastanawiam. Zastanawia mnie jeszcze jak tu będzie z izolacją poziomą przy tym rozwiązaniu.

No i miałem nadzieję że coś popiszecie o swoich chudziakach. Może ktoś miał jakieś niestandardowe rozwiązania, zabezpieczał się jakoś przed zapadającą się podłoga po 3 latach

Inna sprawa że u nas od początku jest kłopot z fundamentem, trwa to i trwa i już chciałbym stawiać ściany.

NO to tak się otworzyłem ze swoimi wątpliwościami :)

pozdro

Majster z pewnością oliwi nieźle. A że przez cały tydzień jest na przymusowej abstynencji, to w weekend nadrabia zaległości. No i zdaję się, że nadrobił. No chyba, że ściema. Zobaczymy.

Ja mam chudziak. Po prostu chudziak. Może nieco grubszy, bo B12,5, ale bez bajerów. Kosztował koszmarne pieniądze, a zapomniałem go uwzględnić w kosztorysie i mam niezły wyłom. Podobnie z piaskiem - wpisałem 500zł HAHAHAHA! Poszło 20+ wywrotek po 240zł/szt.

Ech - jestem bankrutem i tyle.

Mais revenons a nos moutons: chudziak po prostu chusniety na piach. Piach zagęszczony niepodręcznikowo. Zobaczymy, co będzie po 3 latach, ale na tyle mam gwarancję wykonawcy :lol:

Z informacji, które zebrałem, to siatka wiele nie daje - działa głównie przeciwskurczowo. Coś tam na pewno - sam się zastanawiałem, ale wykonawca (czyli Inżyniery) powiedzieli, że to już lepiej lepszy i grubszy beton dać.

No i tak jest.

Posłuchajcie - czy u Was ekipy robiły przepusty dla wody, kanalizy, prądu, kominka itp?

Źle się może wyraziłem - mechanicznie jest OK, ale coś się pokiełbasiło z systemem. A że mam pod ręką komputer, który zrobiłem dla Mamy, to jego używam, zamiast zreinstalować swój :) Lenistwo i tyla :lol:

Co z tymi przepustami? Jak to u Was było?

Na dojście wody ze studni i z wodociągu będzie jakieś 190 cm poniżej zera chudziaka.

Na wyjście kanalizy na zewnątrz pi razy drzwi ze 130 cm.

Z tym że moimi wartościami raczej nie należy się sugerować ze względu na specyfikę fundamentów i warunki terenowe. Na pewno podejście wody musisz mieć poniżej 120 cm od poziomu docelowego gruntu. Ścieki chyba mogą być spokojnie wyżej. Ponoć ciężej im się zamarza :D

Dobrze też pamiętać o zostawieniu przepustu na kabel (kable?) zasilające budynek.