Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety ekipa nie zrobiła, a ja nie zdąrzyłem też, wybić dziur na prąd i powietrze do kominka. Jak to u Was jest? Czy ktoś ma przez normalną sciane wprowadzone już na chudziaku?

Co teraz - podkuć trochę chudziak?

Z pradem to jest tak jak pisze Zazdrośnica.

Ekipa od stanu surowego powinna zostawić przepusty pod wode i kanalize.

Głębokosci mniej wiecej jak podaleś.

Powietrze do kominka mam doprowadzone przez normalną ściane po chudziaku i robił to komnkarz a nie budowlańce od domu. Położył tez od razu rurę ( płaską) ale najlepiej nie przyklejac jej od razu do podłoża bo potem bedzie przeszkadzała przy izolacji wylewki. Budowlance zdejma ja sobie na chwile a potem położą na miejscu, przed wylaniem szlichty rure trzeba przymocować do podłoża ( np pianką montarzową)

Mam pytanie do jezdzacych rano Pulawska.

O ktorej Pulawska jest jeszcze w miare przejezdna? Dzisiaj wywijalam nia od ok. 7.15 i dostanie sie od Piaseczna do Geant'a zajelo mi ponad 30 minut :o :evil:

Czy tak jest codziennie? Czy to moze dzisiejszy wtorek byl jakis szczegolny :roll:

Amber

Dzisiejszy wtorek był jakis koszmarny. Wyjechałam od siebie o 7.00 a na Polnej byłam o 8.05 :-?

Normalnie do Geanta jade ok. 30 min ale od siebie.

W 15 min nie przelecisz odcinka Piaseczno-Mokotów - chyba że dobrze przed 7.00 :o

Depi, Strzelu

Jestem dość "na bieżąco" w Waszych tematach tzn. chudziak lałam poczatek września, obecnie kończę wszystkie instalacje w domu. U mnie wyglądalo to tak:

Nawieźliśmy ponad 20 Tatr piachu, porządnie go ubiliśmy (skoczkiem cholernie duzym i cięzkim), na to poszła folia budowlana i 10 cm betonu B15 z gruchy.

Pod ławą fundamentową zrobilismy przepust na wodę i od razu włożyliśmy w to rurę do wody (w naszym przypadku miala ona ponad 30m i byla niebieska - na tym kończy się moja wiedza jako kobiety w temacie rury... przynajmniej tej od wody). Te prace wykonala ekipa od stanu surowego (bez marudzenia)

Teraz na etapie przeniesienia wodomierzy i zaworów do wody do domu, ekipa połozyła tę niebieską rurę w ziemi i połaczyła z przyłaczem wodnym i mamy wodę w domu :D. Tę pracę wykonała ekipa polecona przez Elmar.

Kanaliza - jeszcze przed nasypaniem piachu ułożylismy wewnatrz fundamentu rury do kanalizacji i jej wyjście w ścianie fundamentowej. Wyjscia do kanalizy w poszczegolnych pomieszczeniach (łazienka, kuchnia, pom. gospodarcze) zamknęlismy zaślepkami by nie bylo problemu podczas zalewania betonem.

Teraz hydraulik łączy wyjście z kanalizacji w ścianie fundamentowej z szambem.

Rury w fundamencie rozkładała ekipa od stanu surowego. pamiętajcie o spadkach!

Prąd - nie robiliśmy przepustów. Zrobili je elektrycy w ścianie fundamentowej podczas rozkladania instalacji wewnętrznej. Kabel pociągneli w peszlu i zajęło im to jakieś 0,5h, musisz tylko wiedzieć gdzie chcesz mieć rozdzielnię.

Nawiew do kominka - niby pamiętalismy o nim, ale ekipa od stanu surowego odradziala nam robienie go na etapie fundamentów (w sumie juz nie pamiętam dlaczego, może z czystego lenistwa...). Teraz poprosilismy o wykonanie tego hydraulika, który robi nam instalacje wewnetrzne - twierdzi, że to żaden problem. Będzie to robił jutro lub w czwartek i wtedy będę mogła ocenić.

I to chyba wszystko, ale się rozpisalam. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam...

Czardasz12

Betsi,

Dzieki :-) Dzisiaj robie kolejne podejscie ;)

AmberWind

Nazwa Geant tu juz chyba od roku nie istnieje.Prosze aktualizowac posiadane wiadomości, bo to może w prowadzać innych w błąd. Ha Ha.

tadzel,

Masz konkretne doswiadczenia w intersujacym mnie temacie, czy tylko marnujesz moj czas?

Moje doświadzenia z rozprowadzeniem instalacji pod chudziakiem -

woda - pod ławą wyprowadzona rura PE32 (źle, bo Elmar w warunkach technicznych zastrzega sobie co najmniej PE40).

kanalizacja - ze spadkami, rury o odpowiednich przekrojach. Dla głównego "nurtu" fi 160.

prąd - rurka osłonowa przez fundament

powietrze do kominka - ze spadkiem, pod chudziakiem, fi 110. Teraz jak doczytuję, widzę rozrzut fi 100 - fi 160. Największe przekroje preferują instalatorzy.

Dzieki wszystkim za info. Kanaliza i woda jest OK - robiona przez moi osobiscie :)

Ta "niebieska rura" to polietylen :lol: U mnie - fi 40 jak Pan Bog przykazal. Tylko debil jestem i z krotka kupilem i bede musial pewnie laczyc. Znowu. Nastepny dom bede lepiej robil :lol:

Wczoraj byla godka z wykonawca - prad i kominek "sie zrobi" pewnie przez zwykla sciane. Takie sobie, moim zdaniem, rozwiazanie, ale co tam. Do kominka dam po prostu plaski kanal 5x12 i tyla.

Betsy - jak trzymaja Ci sie szafki i obrazki na tych dzialowkach z porothermu? Pytanie oczywiscie skierowane tez do innych osob, ktore dzialowki maja z jakiejs ceramiki pustakowej. Nie ma problemu z wierceniem/wieszaniem? Czy jakies cuda-wianki trzeba odprawiac z kolkami, dyblami czy innym jakims czyms?

U nas tez cegla dzialowka. Z wierceniem, wieszaniem i eksploatacja problemow nie ma.Jakie K nawet nie pytajcie ... kojarze jedynie K1, K2, K3 i raczej nie sa to rodzaje cegly ;)

Dzisiaj wyjechalam z domu o 6.55. Swiatla przy TESCO na Kabatach przejechalam o 7.20.

Nie mniej darowalam sobie Pulawska i jechalam przez Konstancin ... jakby mniej zatloczony ...

Ja mam działowki z cegły K11 nie miałem problemów z montowaniem szafek

pozdr piomod

K11? Nie znalazlem, nie znam... Moze K1? Czyli zwyklej pojedynczej kratowki? Jak tak, to juz lepiej chyba K3 - szybciej i mniej spoiny.

Jezier "Daje rade" "daje rade" nierowne! :) Chodzi o to, zeby dobrze dawalo rade :lol:

Nie mniej interesuja mnie teraz godziny poranne. Stad moje pytanie: jak wczesnie trzeba wyjechac, aby nie stac tam 30 - 40 minut Grupowicze jezdza chyba ta trasa regularnie i "przetrenowali" rozne opcje ...

Ja mam doswiadczenie z jazdy do Wawy ok. 6.00. Jak wyjezdzalam z Łosia o 6.10 byłam na rondzie Radosława pod Arkadia na 7.00. Ale wystarczyło wyjechać już o 6.30 i bylo duzo gorzej :-(

Pozdrawiam,

clue