Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam dzielną załogę,

Czy ktoś robił może, ma kogoś do polecenia do kompleksowego projektu CO i CWUU? Ile to powinno kosztować dla domu z poddaszem użytkowym dla pow. użytkowej ok. 175 metrów, całkowitej ok. 215 metrów.

Pytanie również co taki projekt powinien zawierać. Dokładnie.

Na jakie psikusy mogę się nadziać?

Generalnie mniej więcej wiem co chciałbym mieć w domu ale chcę mieć to solidnie obliczone i rozrysowane. Na pewno gaz + ewentualnie płaszcz wodny na kominku. Oba systemy sprzężone ze sobą, podłogówka prakycznie pod całym parterem, góra grzejniki.

robił ktoś taki projekt, może kogoś polecić?

pozdrawiam.

Hmmm, może to tylko przeświadczenie. W końcu ten kto wykonuje wcale nie musi projektować.

Koleżka mi krzyknął za kompleksowy projekt 2,5 tysia i trochę mnie to wbiło w ziemię.

Z kolei jak nie zrobię porządnego projektu to wykonawca przyjdzie i oczywiście mi wszystko zrobi, ale na oko i na zasadzie wieta-rozumieta, tu jest okno to zagęścimy rurki a tu nie ma to damy rzadziej.

Z tego co się naczytałem tu na forum to żeby ogrzewanie miało sens, ręce i nogi i żebym nie dokładał potem do eksploatacji to powinno być sensownie zaprojekowane. I może lepiej dołożyć parę groszy teraz żeby to później hulało i żeby nie bulić kupy kasy jeśli będzie zrobione nieefektywnie.

Że większość rzeczy można zrobić samemu to ja wiem, ale to w niektórych przypadkach trochę robienie na zasadzie metody prób i błędów. A niektórych spraw już się nie da odkręcić.

Sciany f ponieziauek.

Projekt na pewno dobrze mieć. Tylko pomyśl, co to za projekt? Narysuj niebieską i czerwoną linię i będzie git - to woda. Dalej podłogówka - masz program (Kisan np. taki daje), wrzucasz do niego parametry i wychodzi ci, co ile masz dawać rurki. Pod oknem po prostu zagęszczasz, ew. trochę dodajesz na to, jak chcesz być super-extra zabezpieczony (ja np. bym dał grzejniki kanałowe ale nie będzie mnie pewnie już stać).

A propos tego liczenia, to masz już obliczone zapotrzebowanie Twojej chałupy na ciepło? Jeśli nie, to i tak wszystkie wyliczenia będą "z palca". Odapalaj OZC Audytora i jedziesz :)

Jedyne, co mnie przerasta, to podłączenie tego wszystkiego do odpowiednich rurek, śrubunków i dziurek w kotłowni. Tu można faktycznie coś spierniczyć.

PS. http://www.kisan.pl/page.php?action=416

PS2. Sorry - to do podłogówki to KanTherm ma.

Witam dzielną załogę,

Czy ktoś robił może, ma kogoś do polecenia do kompleksowego projektu CO i CWUU? Ile to powinno kosztować dla domu z poddaszem użytkowym dla pow. użytkowej ok. 175 metrów, całkowitej ok. 215 metrów.

Pytanie również co taki projekt powinien zawierać. Dokładnie.

Na jakie psikusy mogę się nadziać?

Generalnie mniej więcej wiem co chciałbym mieć w domu ale chcę mieć to solidnie obliczone i rozrysowane. Na pewno gaz + ewentualnie płaszcz wodny na kominku. Oba systemy sprzężone ze sobą, podłogówka prakycznie pod całym parterem, góra grzejniki.

robił ktoś taki projekt, może kogoś polecić?

pozdrawiam.

Masz PW

witam.

chciałem się zapytać gdzie można dostać pełną cegłe klinkierową(zwieńczenie komina z niej będzie) jak najbliżej okolic Tarczyna.

ktoś mnie nakierował na skład w Konstancinie na ul Warszawskiej- ponoć zajmują sie samym klinkierem?

pzdr całą grupę:)

Ja mogę Ci zrobić - swoją już zrobiłem :lol:

Mówisz poważnie ?

A ile za taką usługę ?

Hehe - a zawierzysz "fachowcowi", który do tej pory zrobił 1 instalację, i to do tej pory nie przetestowaną? Jeśli tak, to możemy ponegocjować. Wchodzę dopiero na rynek, więc pewnie będę niedrogi :lol:

Ja mogę Ci zrobić - swoją już zrobiłem :lol:

Mówisz poważnie ?

A ile za taką usługę ?

Hehe - a zawierzysz "fachowcowi", który do tej pory zrobił 1 instalację, i to do tej pory nie przetestowaną? Jeśli tak, to możemy ponegocjować. Wchodzę dopiero na rynek, więc pewnie będę niedrogi :lol:

Ja i może bym zawierzyła ale druga połowa inwestorów zapewne nie, ale dziękuję za szczere chęci!

A tak na marginesie, mojemu wujkowi kanalizę robili fachowcy i później musiał kuć podłogi bo coś spie........ więc czasem taki "fachowiec" co zrobił coś dla siebie i stawiał sobie pewne wymogi zrobił to lepiej niz osławieni fachofcy".

Jutro wchodzi ekipa, tato z kolegą kończą montować barak, więc pomału się rusza! a ja zastanawiam się jak temu wszystkiemu podołam. :roll: Jutro rónież pierwsza dostawa materiałów na budowę- przyjeżdża stal, przepusty, cement....

Pozdrawiam

S7 wariant IV nabiera realnych kształtów w pracowni projektowej Eurostrada. Póki co na ich stronach jest wstępny projekt. W ciągu niektórych lokalnych dróg brakuje wiaduktów. Za to linia kolejki wąskotorowej została potraktowana jako droga :wink:

Wiadukcik w Pracach Małych będzie wyglądał tak:

http://www.pulawska-bis.pl/Prace_male.jpg

Przed...

http://www.pulawska-bis.pl/wiadukt_prace_male.jpg

...I po

W czwartek w szkole podstawowej w Lesznowoli (tej obok Grójca) jest spotkanie informacyjne o wariancie IV. Zaproszeni sa projektanci z Eurostrady, urzędnicy z GDDKiA, z urzędu województwa mazowieckiego, z ministerstwa ochrony środowiska, z urzedu gminy Tarczyn i Grójec i jeszcze ktoś ale nie pamiętam. No i oczywiście mieszkańcy też są mile widziani.

Potrzebuje namiary na sprawdzona ekipe od elewacji zew. (styropian, tynk oraz podbitka). Czy ktos moglby mi kogos polecic? Bede wdzieczna
U moich sasiadow wasnie robila ekipa , baaardzo dobrze pracowali .

Przeszli po sasiedzku , pojde zapytam i dam znac.