Zazdrośnica 21.04.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Depi na razie zasadź se choinkę - będzie na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 21.04.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Wymagania - tak. Pielęgnacja - niekoniecznie. Warto czytać uważnie opisy, bo jak masz kwaśną glebę i kupisz wapieniolubne roślinki - trzeba inaczej przygotować ziemię. Albo coś co lubi stanowiska osłonięte od wiatru posadzisz na wygwizdowie. U nas ekspertem od ogrodów jest magnolia, co potwierdzam w 1000%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.04.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy ja mogę prosić o namiar do tego pana, co wszystkim robi bramy i jest dobry? Thank you from the mountain! Depi, chodzi o bramę garażową czy ogrodzeniową ? Jak o tą pierwszą, to właśnie od niego wracam, p. Dariusz, tel. 602-596-196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 21.04.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Depi na razie zasadź se choinkę - będzie na święta Bardzo dobra myśl. Są ładne i mało wymagające. Ja po moich przejściach z uschniętymi tujami i innymi drzewkami które miały zdobić mój przyszły ogród a na razie straszą, postanowiłam postawić na świerki. Na początek planuję posadzić jakieś 50-60 szt. Czy ma ktoś z was może jakąś dobrą metę na niedrogie ale ładne świerki, mogą być pospolite? Kiedyś kupowaliśmy w jakiejś szkółce w Łosiu, ale nie wiem czy ona jeszcze istnieje i jak do niej dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagodas1 21.04.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy ja mogę prosić o namiar do tego pana, co wszystkim robi bramy i jest dobry? Thank you from the mountain! Przestrzegam przed Panem Waldkiem z Marysina "fachowiec" od ogrodzeń i bram (namiar otrzymałam z forum od "kris19"). Totalna porażka gość robi mi przód ogrodzenia już 3 miesiące, mam rozpierduchę na podwórku, unika telefonów i wykonanie ogrodzenia jest fatalne (spoiny w klinkierze). Jak skończy robotę to dam znać pozdrawiam Jagodas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 21.04.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Wymagania - tak. Pielęgnacja - niekoniecznie. Warto czytać uważnie opisy, bo jak masz kwaśną glebę i kupisz wapieniolubne roślinki - trzeba inaczej przygotować ziemię. Albo coś co lubi stanowiska osłonięte od wiatru posadzisz na wygwizdowie. U nas ekspertem od ogrodów jest magnolia, co potwierdzam w 1000%. Katalog roslin jest rewelacyjny. Polecam serdecznie. Dzieki niemu mogłam zrobic mężowi prezentację ogrodu, który jest jeszcze na papierze i omówic ewentualne zmiany. Nad moim projektem tez pracuje Magnolia Jest już prawie gotowy. Zostało jescze kilka drobnych zmian. Też szukam niedrogiego sklepu ogrodniczego lub szkółki. Gdzie kupowiście swoje roslinki? Depi Choinke posadzisz po świetach. Tylko kup taka duża w doniczce a po 3 tygodniach wsadz do ziemi ( jak nie bedzie duzych mrozów. Moja-sadzona w styczniu przyjęła sie i jak na razie jest to jedyne drzewko na działce MajorCarter Jest jakaś szkółka iglastych w Henrykowie-przy głównej drodze na Tarczyn. Jeszcze tam nie byłam ale wybieram sie w tym tygodniu. Słyszałam że jest dobra i niedroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.04.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy ja mogę prosić o namiar do tego pana, co wszystkim robi bramy i jest dobry? Thank you from the mountain! Mam ten namiar gdzies prawie pod reka. Jak juz bedziesz musial to daj znac. Chyba to jednak ten sam Pan Darek , na ktorego namiar dal dzabij , bo chyba ja dawalam dzabijowi Major Carter Trzeba w las wejsc i sobie ukopac .Moze nie sa policzone U nas brzozy i swierki. Betsi Jesli chcesz labradora z dobrej hodowli po super rodziciach daj znac. Pisze , bo daje sie zamierzalas kupic . Nie wiem czy nie ON mial byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.04.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy ja mogę prosić o namiar do tego pana, co wszystkim robi bramy i jest dobry? Thank you from the mountain! Depi, chodzi o bramę garażową czy ogrodzeniową ? Jak o tą pierwszą, to właśnie od niego wracam, p. Dariusz, tel. 602-596-196 Dzięki. Na razie chodzi o garażową. Ogrodzeniowa swoją drogą, ale to później. Czy Pan Dariusz sprzedaje Hormanna, czy Wisniowskiego? Co Wy macie? Ktos coś o Normstahlu tez wspominał.... Wybory, wybory, wybory... Problemy, problemy, problemy. Okazuje się, że moi SUPERPROJEKTANCI stworzyli bramę, ktorej nie da sie zrobić. Fajnie, co? Jeśli chodzi o drzewka, to ja na działce mam kilka (naście) choinek już, tylko rosną troche nie tam, gdzie trzeba. Stąd pytanie o PRZEsadzenie - czy teraz, czy nie teraz. Ale rozumiem, że nie teraz? No i chciałbym cos poza choinkami. Szczególnie, że mi tak do końca nie leżą chyba. Już wolę jałowce i thuje. Albo takie płożące cosie. Albo takie fajnie smutasy liściaste a la wieżby płaczące. No i modrzewie są spoko. A jakie fajne są takie specjalnie szczepione drzewka - np. wiśnie! Ojej - te to są dopiero ekstra! Rozumiecie już mój problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.04.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 W naszej okolicy jest szkółka drzew i krzewów państwa Grąbczewskich - po prawej stronie w Runowie za Głoskowem trasą na Tarczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.04.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Zaopatruję się głównie u Melona na Puławskiej. W Żabieńcu byłam jesienią, był marby wybór, ceny wyższe i na dodatek nacieli mnie sprzedając dwa małe rododendrony w jednej doniczce jako jeden. Przy przesadzniu okazało się, że jeden z nich prawie nie ma korzeni , teraz wiosną chyba ten właśnie coś za żółty jest i nie wiem czy żyć będzie? Jest ogłoszenie o roślinach przy ul. Baletowej, ktoś zna ten punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 22.04.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witamczy moze ktoś z Was orientuje sie w przyblizeniu ile kosztuje metr działki w okolicach Łosia, Prażniewa??dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.04.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Dzięki. Na razie chodzi o garażową. Ogrodzeniowa swoją drogą, ale to później. Czy Pan Dariusz sprzedaje Hormanna, czy Wisniowskiego? Co Wy macie? Ktos coś o Normstahlu tez wspominał.... Wybory, wybory, wybory... Problemy, problemy, problemy. Okazuje się, że moi SUPERPROJEKTANCI stworzyli bramę, ktorej nie da sie zrobić. Fajnie, co? Rozumiecie już mój problem? Mają i Hormanna i Wiśniowskiego, choć Wiśniowskiego sprzedają mało. Ja w końcu zamówiłem Hormann'a, cena bardzo podobna jak za Wiśniowskiego. Normstahl'a ma mój sąsiad, też nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.04.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam czy moze ktoś z Was orientuje sie w przyblizeniu ile kosztuje metr działki w okolicach Łosia, Prażniewa?? dziekuje Taniej jak 100PLN/m2 to raczej nie. Idą w kierunku 200. Chyba, że juz wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.04.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 i Hormanna i Wiśniowskiego, choć Wiśniowskiego sprzedają mało. Ja w końcu zamówiłem Hormann'a, cena bardzo podobna jak za Wiśniowskiego. Normstahl'a ma mój sąsiad, też nie narzeka. Dzięki. Okazuje się, że stary tez robi bramy. Czy ktos u niego już brał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.04.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Depi Pan Darek [chyba juz kultowy w naszej grupie] wspolpracuje teraz ze Starym wlasnie. My mamy Hormana .Od Nich mozna w ciemno zamawiac Zimno kurna jak na jesieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Dokładnie, wczoraj poznałem obu panów, to ta sama firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 22.04.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Jeszcze w temacie roślinek Ja od lat kupuję w spółdzielni hodowlano-rolniczej w Dawidach. Jedzie się Baletową i nie skręca się jak droga prowadzi na łuku do Raszyna , tylko wjedża w bramę na wprost. Specjalizują się wprawdzie w kwiatach/ moim zdaniem najpiękniejsze w Wa-wie pelargonie/, ale jakieś krzewy itp też można kupić. Kto robił już podbitkę? Cena 25 zł za mb to standard , czy mam z uporem maniaka szukać taniej. Trochę tracę cierpliwość do tych cen. A fachowców od kostki brukowej wysłałabym w kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 22.04.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 To chyba teraz standard, moi tez za plastikowa chca 25 zl, za drewniana 40 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 22.04.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Faktycznie muszę zajrzeć do tych szkółek w Henrykowie. rrmi juz kiedyś ukopywałam (wydaje mi się że nie u ciebie, ale pewności nie mam ), ale głównie sosenki, świerków nie widziałam. Niewiele z nich się przyjęło. Dlatego chciałabym kupić coś w doniczkach, żeby miały lepszy start. depi odradzam modrzewie w bliskim sąsiedztwie domu. Mają kruche gałązki, które przy wietrze zaśmiecają trawnik a poza tym gubią na jesieni igły które są wszachobecne, wnosi się je na butach do domu i trzeba ciągle sprzątać. Thuje, jałowce i płożniki będą również w dużej ilości w moim ogrodzie, z tym że muszę zaplanować jakiś system nawadniania, żeby nie stać się ich niewolnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 22.04.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 A co myślicie o tujach odmiana szmaragdowa, jak się przyjmują i czy szybko rosną (pytanie do czytających poradniki ) strasznie mi się podobają i będą z jednej strony ogrodu na gęsto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts