Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wymagania - tak. Pielęgnacja - niekoniecznie.

Warto czytać uważnie opisy, bo jak masz kwaśną glebę i kupisz wapieniolubne roślinki - trzeba inaczej przygotować ziemię. Albo coś co lubi stanowiska osłonięte od wiatru posadzisz na wygwizdowie.

U nas ekspertem od ogrodów jest magnolia, co potwierdzam w 1000%.

Depi na razie zasadź se choinkę - będzie na święta 8) :p

Bardzo dobra myśl. Są ładne i mało wymagające. Ja po moich przejściach z uschniętymi tujami i innymi drzewkami które miały zdobić mój przyszły ogród a na razie straszą, postanowiłam postawić na świerki. Na początek planuję posadzić jakieś 50-60 szt. 8)

Czy ma ktoś z was może jakąś dobrą metę na niedrogie ale ładne świerki, mogą być pospolite?

Kiedyś kupowaliśmy w jakiejś szkółce w Łosiu, ale nie wiem czy ona jeszcze istnieje i jak do niej dojechać.

Czy ja mogę prosić o namiar do tego pana, co wszystkim robi bramy i jest dobry?

Thank you from the mountain!

Przestrzegam przed Panem Waldkiem z Marysina "fachowiec" od ogrodzeń i bram (namiar otrzymałam z forum od "kris19"). Totalna porażka gość robi mi przód ogrodzenia już 3 miesiące, mam rozpierduchę na podwórku, unika telefonów i wykonanie ogrodzenia jest fatalne (spoiny w klinkierze). Jak skończy robotę to dam znać :evil:

pozdrawiam

Jagodas

Wymagania - tak. Pielęgnacja - niekoniecznie.

Warto czytać uważnie opisy, bo jak masz kwaśną glebę i kupisz wapieniolubne roślinki - trzeba inaczej przygotować ziemię. Albo coś co lubi stanowiska osłonięte od wiatru posadzisz na wygwizdowie.

U nas ekspertem od ogrodów jest magnolia, co potwierdzam w 1000%.

Katalog roslin jest rewelacyjny. Polecam serdecznie.

Dzieki niemu mogłam zrobic mężowi prezentację ogrodu, który jest jeszcze na papierze i omówic ewentualne zmiany.

Nad moim projektem tez pracuje Magnolia :p

Jest już prawie gotowy. Zostało jescze kilka drobnych zmian.

Też szukam niedrogiego sklepu ogrodniczego lub szkółki. Gdzie kupowiście swoje roslinki?

Depi

Choinke posadzisz po świetach. Tylko kup taka duża w doniczce a po 3 tygodniach wsadz do ziemi ( jak nie bedzie duzych mrozów. Moja-sadzona w styczniu przyjęła sie i jak na razie jest to jedyne drzewko na działce :wink:

MajorCarter

Jest jakaś szkółka iglastych w Henrykowie-przy głównej drodze na Tarczyn. Jeszcze tam nie byłam ale wybieram sie w tym tygodniu. Słyszałam że jest dobra i niedroga.

Mam ten namiar gdzies prawie pod reka.

Jak juz bedziesz musial to daj znac.

Chyba to jednak ten sam Pan Darek , na ktorego namiar dal dzabij , bo chyba ja dawalam dzabijowi :D

Major Carter

Trzeba w las wejsc i sobie ukopac .Moze nie sa policzone :wink:

U nas brzozy i swierki.

Betsi

Jesli chcesz labradora z dobrej hodowli po super rodziciach daj znac.

Pisze , bo daje sie zamierzalas kupic .

Nie wiem czy nie ON mial byc :roll:

Depi, chodzi o bramę garażową czy ogrodzeniową ? Jak o tą pierwszą, to właśnie od niego wracam, p. Dariusz, tel. 602-596-196

Dzięki.

Na razie chodzi o garażową. Ogrodzeniowa swoją drogą, ale to później. Czy Pan Dariusz sprzedaje Hormanna, czy Wisniowskiego? Co Wy macie? Ktos coś o Normstahlu tez wspominał....

Wybory, wybory, wybory... Problemy, problemy, problemy. Okazuje się, że moi SUPERPROJEKTANCI stworzyli bramę, ktorej nie da sie zrobić. Fajnie, co? :roll:

Jeśli chodzi o drzewka, to ja na działce mam kilka (naście) choinek już, tylko rosną troche nie tam, gdzie trzeba. Stąd pytanie o PRZEsadzenie - czy teraz, czy nie teraz. Ale rozumiem, że nie teraz?

No i chciałbym cos poza choinkami. Szczególnie, że mi tak do końca nie leżą chyba. Już wolę jałowce i thuje. Albo takie płożące cosie. Albo takie fajnie smutasy liściaste a la wieżby płaczące. No i modrzewie są spoko. A jakie fajne są takie specjalnie szczepione drzewka - np. wiśnie! Ojej - te to są dopiero ekstra!

Rozumiecie już mój problem? :lol:

Zaopatruję się głównie u Melona na Puławskiej. W Żabieńcu byłam jesienią, był marby wybór, ceny wyższe i na dodatek nacieli mnie sprzedając dwa małe rododendrony w jednej doniczce jako jeden. Przy przesadzniu okazało się, że jeden z nich prawie nie ma korzeni :( , teraz wiosną chyba ten właśnie coś za żółty jest i nie wiem czy żyć będzie? Jest ogłoszenie o roślinach przy ul. Baletowej, ktoś zna ten punkt?

Dzięki.

Na razie chodzi o garażową. Ogrodzeniowa swoją drogą, ale to później. Czy Pan Dariusz sprzedaje Hormanna, czy Wisniowskiego? Co Wy macie? Ktos coś o Normstahlu tez wspominał....

Wybory, wybory, wybory... Problemy, problemy, problemy. Okazuje się, że moi SUPERPROJEKTANCI stworzyli bramę, ktorej nie da sie zrobić. Fajnie, co? :roll:

Rozumiecie już mój problem? :lol:

Mają i Hormanna i Wiśniowskiego, choć Wiśniowskiego sprzedają mało. Ja w końcu zamówiłem Hormann'a, cena bardzo podobna jak za Wiśniowskiego.

Normstahl'a ma mój sąsiad, też nie narzeka.

i Hormanna i Wiśniowskiego, choć Wiśniowskiego sprzedają mało. Ja w końcu zamówiłem Hormann'a, cena bardzo podobna jak za Wiśniowskiego.

Normstahl'a ma mój sąsiad, też nie narzeka.

Dzięki. Okazuje się, że stary tez robi bramy. Czy ktos u niego już brał?

Jeszcze w temacie roślinek

Ja od lat kupuję w spółdzielni hodowlano-rolniczej w Dawidach.

Jedzie się Baletową i nie skręca się jak droga prowadzi na łuku do Raszyna , tylko wjedża w bramę na wprost.

Specjalizują się wprawdzie w kwiatach/ moim zdaniem najpiękniejsze w Wa-wie pelargonie/, ale jakieś krzewy itp też można kupić.

Kto robił już podbitkę?

Cena 25 zł za mb to standard , czy mam z uporem maniaka szukać taniej.

Trochę tracę cierpliwość do tych cen.

A fachowców od kostki brukowej wysłałabym w kosmos

:lol:

Faktycznie muszę zajrzeć do tych szkółek w Henrykowie.

rrmi

juz kiedyś ukopywałam (wydaje mi się że nie u ciebie, ale pewności nie mam :wink: ), ale głównie sosenki, świerków nie widziałam. Niewiele z nich się przyjęło. Dlatego chciałabym kupić coś w doniczkach, żeby miały lepszy start.

depi

odradzam modrzewie w bliskim sąsiedztwie domu. Mają kruche gałązki, które przy wietrze zaśmiecają trawnik a poza tym gubią na jesieni igły które są wszachobecne, wnosi się je na butach do domu i trzeba ciągle sprzątać.

Thuje, jałowce i płożniki będą również w dużej ilości w moim ogrodzie, z tym że muszę zaplanować jakiś system nawadniania, żeby nie stać się ich niewolnikiem.