Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Depi Twoje zdziwienie jest nie na miejscu, pewnie moje 3 transze mieszczą się w Twojej jednej.

Niania komin do kominka ma 8 m a do pieca 7 m - cennik masz na stronie MARYWILA http://marywil.pl/ od marca trochę zdrożały.

Flamenco dzwoniłam po składach P-no i okolice i w paru były na stanie. Chciałam zwrócić małą uwagę, że teraz wszystko jest od ręki, to nie czasy paniki budowlanej 2007 i dla mnie czekanie na kominy 2 tygodnie to jest długo, a skandalicznie długo czyli 2-2,5 tyg. sie czeka na dachówkę BRAAS bo nie nadążają z dowozem z Niemiec (za mało aut), ceny spokojnie nie szaleją. Reszta mat. jest od ręki.

Betsi koparkowy średnio 100 zł/h.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale się dzisiaj narobiłam. :cry:

Rąk nie czuje od machania grabiami. A dopiero 1/2 działki zrobione z grubsza.

Koparkowy pieknie mi góre humusu rozrzucił po działce. Podrównał trochę teren ale precyzyjniejsze równanie to juz tylko łopata i grabie.

Glina jest taka ze niewiele brakowało a koparka by sie zakopała, niby sucha, ale jak się ziemię ruszyło to pod spodem bagno. Chyba jutro nasypię w to piachu i zagrabię. Tona małych kamieni które przez ząbki grabi przechodzą i jak to wybrać?

Ciekawe jak na tym trawa urosnie?

Zamówiłam 30 pieknych cyprysów, sadzę w przyszły weekend :p

Znowu sie narobię że ruszać się nie będę mogła :-?

Dlatego zdecydowanie jestem za tym żeby robiła to profesjonalna ( lub mniej ) firma. Tylko dlaczego tak drogo ??????

A jak Wasze budowy? Do góry?

Zuber

Odnosnie ceny za układanie kosztki to jak zauważyłam jest ona uzależniona od ceny kostki. Jesli na podjazd bierzesz kostkę za 45zł/1m to kompleksowa robota za ta kostkę z piachem, kostka i robocizną to 90zł/1m. Jesli kostka droższa to cena automatycznie rośnie. Ja na tarasy wybrałam kostkę za 80zł/1m więc wyliczono mi za kompleks z tej kostki 120zł/1m.

W sumie z tego wynika ze robocizna z piachem to ok. 40zł/1m2

Depi,

Czy zabawa zepsuta?O tym sie przekonasz osobiscie.Bierz fakture bo jak cos Tobie zostanie z systemu mozesz zwrocic .Budowalam w ciezkich czasch kiedy brakowalo materialow jednak szefCentrobudu stanal na wysokosci zadania termin i materialy w umowionym terminie i jak zwykle na cito.Zwatpilam i dalam sie poniesc sile persfazji i glupiej reklamy i w tym skladzie nie zamowilam betonu-u innego dostawcy przeplacilam i to sporo bo do konca nie wierzylam,ze z Tarczyna gruchy dojada na czas-mylilam sie i przeplacilam.

Wybierz sie osobiscie do skladu i posaceruj wsrod roznistych materialow i pros o rozmowe z szefem kupisz u ich taniej i to duzo dzrwi zewnetrzne i wewnetrzne armature i plytki na zamowienie a baterie i to markowe sa tansze od cey producenta.Wiadomo kompleksowy staly klient.Wierz mi sprawa warta zachodu.

Gosiek 33 Odnosnie płyt kratowych na pojazd.

Jezeli któś ma odległość budynku od drogi w granicach 5 metrów to oczywiscie płyty nie wchodza wrachube. Ale jeżeli jak np. ja mam 25 metrów to rozwiązanie 5 metrów kostki przed garażem tam gdzie staje samochód i pani na obcasach wysiada, a pozostale 20 metrów to dwa pasy płyty kratowej, nie widocznej bo zarosnientej trawa. A mono to utwardzona dla kół samochodu. Sądze, ze to rozwiązanie jest nie tylko korzystniejsze ekonomiczne ale także poprawiające estytyczny wygła działki. W ostatevczności to robimy co kto woli.

Czy ktoś może chce sprzedać w najbliższych miesiącach blaszak, garaż do składowania narzędzi na budowę. Jesli macie jakiś namiar to proszę o kontakt [email protected]

To zależy, co rozumiesz przez "najbliższe miesiące". Tak kombinuję, że jak będą już drzwi i okna, to może blaszak już niepotrzebny będzie, nie?

speek No psujesz zabawę, bo chciałem zaraportować w poniedziałek, że jest "mówisz i masz" z Schiedlami, a ty się wygadałaś o Centrobudzie :)

To oni beton też mają? Szefa juz poznałem, choć różnie z tym bywa. Ustaliłem z nim cene na bloczki fundamentowe, a potem na fakturze się okazało, że droższe.

Depi,

Sorki, ze poplatalam szyki :-? I twoje zamierzenia ? Nie to nie tak!

Pamietaj transort umawiaj jako pierwszy czyli o 730 -8,00 wtedy czsowo i terminowo.Kwestie zawyzonej faktury ponow i negocjuj do bolu bo warto i ja tez tak mialam ale wwyszlam na to co zalozylam( powolaj sie na mnie) i po temacie.Nadproza maja najtansze na rynku wiec warto a i klinkier tanszy niz u zrodla.Stal najtansza w Michalowicah i tez terminowi dokladni.W koncu o ten czas nam chodzi.

I wreszcie bedziesz usatysfakcjonowany - bo mowisz i i masz :lol:

Witam Wszystkich.

Rozpoczynając budowę planowałem zarządzać przebiegiem prac sięgając co chwilę z zasobów wiedzy uczestników tego forum. Niestety tempo prac było tak zawrotne, że większość decyzji musiałem dokonywać nie mając dostępu do forum.

Zbliżam sie do wykonywnia więźby dachowej (start budowy luty 2008) i wreszcie mam szansę zadać pytanie o polecenie firm sprzedających pokrycia dachowe w okolicach Piaseczna (buduje w Głoskowie).

Mój dach to ok. 300 m2 bardzo połamany - dosłowie na prawie każdej połaci jakaś lukarna lub balkon :-(

Ekipę mam umówiną na ryczałt, także robocizna mnie będzie tyle samo kosztowała za dachówkę jak i blachodachówkę. Więc decyzja pozostała jaki materiał, jakiego producenta. Oczywiście cena gra rolę ale jakość takżę.

Jak na razie mam wyceny blach:

Regamet.com.pl - ktoś o nich słyszał?

Pruszkowski

Dachówki betonowej Euronit oraz ceramicznej Roben.

Średnio ceny kształtują się jak na razie tak:

blacha 25 tys, dachówka cem. 30 tys, ceramiczna 35 tys - za wszystko (pkrycie, rynny, okna itp)

Pls o polecenie speców od pokryć z okolicy oraz sami jakie pokrycie polecacie.

Witam nowych forumowiczow :D

Suchyw

Doradzac nie bede , moge powiedziec , ze mam cementowy Euronit .

Wciaz mi sie podoba , a to raczej dobrze o nim swiadczy.

Jak wiekszosc z naszej grupy kupowalam u Statka z forum .

Znajdziesz go poprzez wyszukiwarke w dziale ogloszen na forum.

Dekarza moge polecic , ale u mojego terminy pewnie na nastepne stulecie :D

Moze dodam , ze blachy bym nie kladla , chyba , ze te 5 tysi roznicy Cie urzadza.

No to co?

Mamy wiosne :p

Jak więźba zaprojektowana pod dachówkę, to blachę przyjmie z godnością. Problem pojawi się jak przekroje były liczone pod blachę, wtedy rzeczywiście może nie być wyboru.

Suchyw, odżałuj te dodatkowe 5-10 kPLN i kładź dachówkę (oczywiście o ile więźba jest ok.), lepiej te pieniądze zaoszczędzić na etapie wykańczania (np. kupić zwykłą lodówkę a nie side-by-side, albo odpuścić sobie LCD 42" na dłuższy czas :lol: ), w końcu dach nie często się wymienia a remonty wnętrz i zmiana wystroju raz na kilka lat to nic nadzwyczajnego.

Witam serdecznie wszystkich,

Buduję się w Dobieszu i pilnie poszukuje wykonawcy ogrodzenia ( słupki, siatka, podmurówka) - byłabym wdzięczna za polecenie kogoś z okolicy i jesli macie podobne ogrodzenie to dajcie znać jakie to koszty? Siatkę już mam, słupki wiem gdzie kupić ale co do reszty to jestem zielona jak ta wiosenna trawa :oops: .

Mój dom już stoi ale o wszystko zadbał wykonawca a w ogrodzenie nie chce się bawić i go rozumiem.

Jeszcze jedna mała prośba czy macie może namiar na koparkowego z okolicy?

Z góry dziękuje za pomoc