Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AmberWind współczuję, moja miała kilka lat temu babeszję. Stosowałam wtedy Frontline. Przeszłam potem na Advantix bo podobno jest skuteczniejszy. Trzymam kciuki za Majutkę

http://www.vetcontact.com/pl/art.php?a=88&t=

i jeszcze tu http://www.klubmolosa.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=162

Nigdy nie sądziłam że zakupienie sadzonek świerka pospolitego w naszej okolicy graniczy z cudem :roll: W tej szkółce w Henrykowie po prawej stronie jak się jedzie do Piaseczna sprzedają tylko sadzonki żywotnika Brabant i to z ziemi. W Żabieńcu były wprawdzie świerki ale po 47 zł :o W Nadleśnictwie Chojnów faktycznie mają sadzonki świerka w doniczkach takie jak chciałam po 5 zł, ale nie chcą sprzedać. Pofatygowalismy się specjalnie ciężarowym samochodem a facet stwierdził że owszem ma, stoją tam, ale sprzeda nam jak przyjedziemy w piątek, a może w środę, a wogóle to lepiej wcześniej zadzwonić. Byliśmy jeszcze w LM ale nabylismy tylko ziemię do naszych iglaków. Chyba faktycznie nie pozostaje nic innego jak iść sobie ukopać w pobliskim lesie sosen :evil:

Hej Grupo,

Odcinajac sie troche od tematow budowlanych, przestrzegam przed ogromnym wysypem kleszczy w naszych rejonach.

Mimo, ze nasz pies jest regularnie zabezpieczony, niestety nie uniknal kontaktu z tymi paskudami :( Obecnie czekamy na wyniki na obecnosc pierwotniakow babeszji :( Co gorsza, nie tylko psu sie kleszcze wkrecily ...

Uwazajcie wiec i na psy i na siebie ... Kleszcze w ogromnych ilosciach sa nie tylko w lesie. Ale rowniez w tych przydomowych suchych ugorach :(

Zima była łagodna. Codziennie przeczesuję palcami sierść i przeważnie wyciągam jakiegoś kleszcza. Pies zabezpieczony. Babeszjoza jest bardzo niebezpieczna dla psów. Ludzi nie atakuje. Tylko psy i bydło. Ale kleszcze przenoszą choroby groźne również dla ludzi.

U nas na szkoleniu ktos mowil, ze ponad 60 psow juz zmarlo na babeszjoze :-?

My niby jak zuberowy Rogal zabezpieczeni , juz z miesiac nic nie wykrecalam. Moze w krotkiej siersci sie tak dobrze nie czuja jak w dlugiej.

Mam nadzieje , ze tak u nas zostanie.

Za to dzisiaj na lace z 20 metrow od nas stal lis , a pozniej malo nie zdeptalam zaskronca , brrr , fuj

Majorze Carterze ladne sa za torami na tej laczce :D

Takie nie za duze :wink:

Te kleszcze to cos bardzo wojownicze w tym roku ...

Pies co 3 - 4 tygodnie ma wkraplany Exspot. To troche starszy srodek niz Frontline, czy Advantix, ale ma za zadanie nie tylko kleszcza usmiercic przy wkreceniu, ale rowniez odstraszyc przed zanuzeniem pyska w skorze psa, czego te nowsze srodki nie czynia ...

Ale nie ma mocnych ... Wczoraj na psie niemrawo lazilo 8 kleszczy, a dzisiaj po ponad 12 godzinach znalazlam jednego, wbitego, zywego i obzartego ... Na dodatek kolejny obzarty i wbity byl tez na Marku ...

Po spacerze znalazlam tez dwa lazace po moim bucie :o

Majut czeka na wyniki badan. Beda jutro. Nie wiem czy ludziom mozna robic badania na ewentualna obecnosc wirusow wywolujacych np. odkleszczowe zapalenie opon mozgowych ... Chyba raczej nie bardzo :roll: No nic ... bedziemy obserwowac.

W naszej lecznicy zgloszono przez ostatnie dwa cieplejsze tygodnie, az 46 przypadkow zarazenia babeszja :o

:o :o :o

O ja pierdziele :o

My jednak Advantix mamy , ale moze kupie teraz ten starszy .

Chociaz mysle , ze najlepsze co mozna zrobic to sprawdzac codziennie pomimo wszystko.

Co za scierwo te kleszcze :evil:

Majusia jest zadbana ,w sensie organizm silny , kleszcz dosc szybko znalazleziony , bedzie dobrze .

Co sądzicie o pustaku ceramicznym U 220 produkowanym przez firmę Wienerberger? Czy jest to dobry pustak, czy też może lepiej wybrać innego producenta, a jeżeli tak to jakiego?

Sorry - ale nie masz nic lepszego do roboty, niż szukać kto robi najdebeściackie u-220? Praktycznie każde może być, byleby trzymało normę.

Po co ci "najlepsze"? Przecież i tak nie będziesz na nie patrzył, jak ci ściany zaklajstrują :)

Jak majster zaakceptuje, to bierz i tyle.

PS. Te Wasze kleszcze mi się śniły w nocy, że łażą w łóżku i mnie jedzą... Brrr...

A moja suczka kończy dziś trzy lata :lol: Razem z mamą dostały z tej okazji po krówce, mniam. mniam... :p

Kiedyś chodziły w ubrankach i to nieco chroniło przed kleszczami. W chaszcze się z nimi nie zagłębiam, bo wtedy paskudztwo murowane :evil:

Na filmie widziałam hodowców psów, którzy między wybiegami dla psów puszczali kury, które podobno wyżerały to robactwo :o

Czy ktoś ma sposób na przyspieszenie wydania zgody na wyjazd z działki na drogę? Mam czekać aż dwa tygodnie :evil: :o

Bo kiedyś to uzgodnienie nie było potrzebne, podobnie jak i uzgodnienie w melioracji. Sąsiadka załatwiała PNB dwa lata wcześniej odemnie, jak potem ją podpytywałem o takie różne to tylko wielkie oczy robiła. Gosiek, chyba poprostu trzeba tam dzwonić, może wcześniej będzie gotowe a 2 tyg. dają sobie dla bezpieczeństwa. Choć teraz długi weekend mamy, to może być problem z tym wcześniej...