Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Gosiek,

No to cale szczescie :-) Jak chorobsko opanowane, to juz tylko bedzie lepiej :-)

A co do psiaka, to na dlugie wakacje ;) trafil do nas pomeranian 8) Myslalam, ze mniejszy pies od Majutka nam sie nie trafi ... no coz - sie trafil :lol: To jeszcze psie dziecko, ale doprawdy duzo potrafi. Generalnie ma u nas odpoczywac i chodzic na regularne treningi :lol:

Majut wciaz zyje w przekonaniu, ze trzeba policzyc do dziesieciu i intruz zniknie :lol:

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest pozwolenie. Będziemy zatem wkrótce zaczynać "budowanie właściwe".

W związku z tym mam pytanko nr 1: gdzie najlepiej (czyt. tanio) kupić deski szalunkowe, stal zbrojeniową, bloczki betonowe i oczywiście beton "gruszkowy". Jakie są opinie na temat Centrobudu w Tarczynie?

Dodatkowo chciałem zapytać, czy do fundamentów wynajmowaliście również pompę do betonu, czy tylko beton. Obawiam się, że u nas nie będzie łatwo poradzić sobie bez pompy, bo trochę ciasno na działce.

Musze przyznać, że załatwianie spraw urzędowych wyssało z nas większość energii przeznaczonej na całą budowę. Ale chyba trzeba iść za ciosem.

Dodatkowo brakuje nam dwóch osób do ekipy budowlanej, więc jakby ktoś chciał pochodzić na siłownię to zapraszamy. :) Wstęp wolny!

Dodatkowo chciałem zapytać, czy do fundamentów wynajmowaliście również pompę do betonu, czy tylko beton. Obawiam się, że u nas nie będzie łatwo poradzić sobie bez pompy, bo trochę ciasno na działce.

Ja brałem, wylanie 20m3 betonu zajeło niecałą godzinę. Szpadlami rozgarnialibyśmy pewnie kilka godzin (przepychanie betonu pomiędzy zbrojeniem do przyjemnych raczej nie należy, można się zdrowo namachać). To chyba nie miejsce na oszczędzanie, pompa nie powinna kosztować więcej niż 400-500 PLN. Dodatko u nas ława była zawibrowana, wypożyczenie wibratora to jakieś 20-40 PLN (często mają w betoniarni).

Totalna łapanka :

ławy - Budokrusz Mysiadło + pompa z firmy Pompbet; strop na garażem - Budokrusz + pompo-gruszka z Pompbetu; strop nad pozostałą częścią budynku - Betoniarnia w Suchodole/k. Tarczyna (tu udało się skompletować beton i pompę); wieńce na ściance kolankowej + fundamencik pod taras - Budokrusz + pompogruszka Pompbet; chudziak w garażu i części domu - Suchodół, taras i pozostała część domu - Betoniarnia w Komornikach. Wszystkim dałem zarobić, a co :-)

[...] Majut wciaz zyje w przekonaniu, ze trzeba policzyc do dziesieciu i intruz zniknie :lol:

Nasi znajomi mieli kota. Potem urodziło się dziecko. Kot też początkowo myślał, że dziecko jest na chwilę. Jak się okazało, że dziecko zostaje i jest ważniejsze od kota - obraził się.

:-?

Marto,

Specjalnie na psychice kotow sie nie znam (nie moge sie do nich zbyt bardzo zblizac ;)), ale psy maja jakby podobnie ;)

Mam nadzieje, ze Majut przekona sie do "intruza" i przestanie omijac go szerokim lukim ;)

Malutki jest przemilym zwierzatkiem z dosc bogatym zyciem wewnetrznym w miniaturowej glowce :lol: No i nowych rzeczy uczy sie absolutnie blyskawicznie :D

gdzie najlepiej (czyt. tanio) kupić deski szalunkowe, stal zbrojeniową, bloczki betonowe !

Sosiki Na wstępie gratulacje z okazji zakończenia papierologii.

Deski kupowałem w składzie przy trasie Piaseczno Konstancin 600 + Vat :wink: ,

Stal w składzie budowlanym Madex tel. 756-97-81 przy obwodnicy Piaseczna ok. 50 zł taniej na tonie niż wszędzie i jeszcze późniejszy termin odbioru :) ,

bloczki betonowe przy trasie Konstancin - Góra Kalwaria tel. 756-34-81 po 3,67 brutto z transportem ok. 10 km (zakup październik 2007).

My tez lubilismy kupować w Centrobudzie w Tarczynie.

Ktoś pytał o terrivę- kupowaliśmy w stropexie na Krakowskiej i majster chwalił że gary mają mało pokruszone i mocne . I ludzie tam byli bardzo w porządku-mili i szli na rękę .

Prośba!

Na gwałt potrzebuję studniarza do studni wierconej, 30m w Łosiu.

P.S. W sensownej cenie.

Dopiero we wtorek będę miała wierconą studnię, to dopiero wtedy będę wiedzieć coś więcej. Namiary z internetu, firma z Łomianek p. Paluch http://www.studnie.home.pl/ W rozmowach telefonicznych wydaje się ok. Cennik 120 zł za metr. Wierci albo ręcznie albo potrzebuje siły (a z tym u mnie gorzej)

Gosiek,

No to cale szczescie :-) Jak chorobsko opanowane, to juz tylko bedzie lepiej :-)

A co do psiaka, to na dlugie wakacje ;) trafil do nas pomeranian 8) Myslalam, ze mniejszy pies od Majutka nam sie nie trafi ... no coz - sie trafil :lol: To jeszcze psie dziecko, ale doprawdy duzo potrafi. Generalnie ma u nas odpoczywac i chodzic na regularne treningi :lol:

Majut wciaz zyje w przekonaniu, ze trzeba policzyc do dziesieciu i intruz zniknie :lol:

To pięknie masz :lol:

A Twoja alergia przy takim pluszaku, cicho siedzi?

Dziękujemy wszystkim za rzeczowe opinie i podpowiedzi, no i kontakty.

Na razie wciąż się cieszymy, że papierologia już za nami i chciałoby się nam pocieszyć tym przez jakiś czas żeby zregenerować siły i nerwy zszarpane podczas robót papierkowych i patrzenia na ręce wszystkim. A mamy przeczucie, że teraz to się dopiero zacznie.

No ale realia są takie: regeneracja sił z jednej strony szali, a po drugiej stronie kasa na wynajem mieszkania odpływa z rąk bezpowrotnie. Wniosek: budować i przeprowadzać się możliwie jak najszybciej.

Pozdrawiamy wszystkich budujących, byłych budujących i przyszłych budujących!

Sosiki jeżeli chodzi o stal to sprawdźcie ceny w składzie w Rudzie przy torach, macie blisko więc może przywiozą gratis, a poza tym nie trzeba od razu odbierać. Chociaż skoro wam się tak spieszy to pewnie będziecie chcieli od razu :lol:

Gratuluję uzyskania pozwolenia. Jesteśmy na podobnym etapie. Nasze pozwolenie uprawomacnia sie w poniedziałek i też ruszamy w górę, a w zasadzie na początek to w dół :D

Bloczki kupiliśmy w betoniarni w Komornikach po 3,40 zł, jakieś 2 tyg. temu.

Sosiki jeżeli chodzi o stal to sprawdźcie ceny w składzie w Rudzie przy torach, macie blisko więc może przywiozą gratis,

hehehehe

My chcielismy zaplacic za transport i nie chcieli przywiezc , bo za malo , Maz chcial tlumaczyc , ze chyba dla nich lepiej jak malo stali , a placone tyle samo.

Niereformowalni , ale najtansi.. :roll:

Depiego tez tak potraktowali , a polecalam Mu ten sklad , bo chcialam zablysnac nasza dobrze rozwijajaca sie biznesowo okolica :lol:

Poza tym polecam Cermat , jest sto razy lepszy od Centrobudu .

I my i sasiedzi kupowalismy tam prawie wszystko.

Jeszcze raz dziękuję za opinie. W sobotę pojeżdżę i porównam Cermat z Centrobudem.

Co do stali to najlepszą ofertę przez telefon dał Centrobud 3,10 brutto za 1 kg. Na drugim miejscu skład w Rudzie 3,15/kg z dowozem (mam rzeczywiście blisko - więc nie było kłopotu). Cermat wypadł źle - 2.90/kg ale netto, to daje licząc na razie VAT 22% 3.57 brutto za kg.

W Centrobudzie zapomniałem zapytać o transport. W sobotę postaram się sprawdzić co i jak osobiście. Zrobimy sobie takie pierwsze rozeznanie w terenie.

P.S. Ale ta stal droga jakaś.

Sosiki

A Wy to moze czasem macie dzialke kolo tego domu z laciata dachowka ?

Pod lasem ?

Majorze Carterze

To kiedy poczatek ?

Na inspekcje sie wybiore moze :D

Ostatnio jakis sasiad mnie pytal ile ja tak dziennie nachodze kilometrow ze psem , bo ponoc wszedzie mnie widac :D