Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Majorze Carterze

To kiedy poczatek ?

Na inspekcje sie wybiore moze :D

eee...na inspekcję tylko, myslałam że przyjdziesz pomóc po sąsiedzku :wink:

wczoraj miała być inaugurcja, mąż postanowił że spróbuje zdjąć humus swoim ciągnikiem, ale łyżka mu się wzięła i urwała przy drugim podejściu :-? , trzeba wezwać kogoś z koparką.

Budowę zaczynamy na początku czerwca, jeżeli murarz dotrze.

Major Carter gratulujemy przebrnięcia przez urzędników. Wygląda na to, że wystartujemy w (prawie) tym samym czasie o ile do nas robotnicy zawitają (i do Was również).

W sprawie humusu: Jeżeli mąż ma maszyny rolnicze wszelkiej maści, to niech najpierw przejedzie po placu budowy glebogryzarką, bądź tzw. talerzówką - zerwie w ten sposób korzenie trawy i innej wszelkiej roślinności, a następnie zgarnie to coś poszarpane łyżką. Potem niech wykona drugą iterację, czyli glebogryzarka/talerzówka i znów łyżka.

Tylko zastrzegam - nie próbowałem jeszcze czegoś takiego, więc za ewentualne szkody nie biorę odpowiedzialności :) Wydaje mi się, że naruszenie korzeni roślinności znacznie zmniejszy opór zgarniania łyżką.

Z drugiej strony przy tym sposobie to trochę długo potrwa - może lepiej więc zamówić koparkę?

Wydaje mi się, że mimo jednoczesnego startu, prześcigniecie nas szybko - głównie ze względu na archeologów, którzy u nas koniecznie chcą się pobawić w piasku, no i ogólnego bałaganu na działce, który musimy posprzątać. Życzymy udanego bezproblemowego budowania!

My będziemy się spieszyć, ale jeżeli postawimy stan surowy w tym roku, to również będziemy szczęśliwi. Bylibyśmy oczywiście bardziej szczęśliwi, gdyby udało się zrobić więcej, ale realnie rzecz biorąc - nie sądzę, że się uda.

My również mamy nadzieję, że pozostaniemy w kontakcie. W końcu Marylkę i Prace Małe oddziela tylko droga, więc bedziemy sąsiadami. (Chociaż nie bardzo rozumiem ze znaków, gdzie zaczyna się Marylka, a gdzie Prace Małe - chodzi mi o znaki drogowe na ul. Piaseczyńskiej)

Mąż ma na szczęście tylko ciągnik i kosiarkę :lol:

Po wczesniejszym poscie juz zaczelam domniemywac, ze jestescie najlepiej wyposazona budujaca Rodzina na Forum 8) :D

Wszystkim zaczynajacym kopac i murowac - gromkie POWODZENIA!

Maluszku, chyba Betsi gdzies podawala namiar na stolarza ze Zlotoklosu. Trzeba w archiwum pogrzebac, albo Ja podpytac. Pewnie sie wkrotce zjawi, to cos sensownego w temacie skrobnie :-)

Jesli ktos z grupy ma ochote na aktywnosc inna niz murowanie i sadzenie, to jutro mozna w Wawie pobiegac http://www.maratonwarszawski.pl/pl/puchar/puchar.php

a w niedziele przyjsc z dzieciakami na psie zawody w dwoch dyscyplinach, pojesc grillowanej zwyczajnej i napic sie ... coli :lol:

Jak pogoda dopisze, moze byc fajnie :-)

Witam,

Macie może jakiegoś projektanta wartego polecenia do adaptacji projektu z okolic Piaseczna ?

Byłem w MC Projekt w Piasecznie i za zmiany w projekcie (podniesienie ściany kolankowej, zmana stropu z gęstożebrowego na monolit, schody z drewnianych na betonowe, przeniesienie komina, do tego pare małych zmian)zażyczył sobie 5000 zł netto,

plus załatawienie wszelkich formalności do pozwolenia na budowe dodatkowe 2500 zł netto.

Wydaję mi się ,że to sporo.

Witam,

Macie może jakiegoś projektanta wartego polecenia ... zażyczył sobie 5000 zł netto,

plus załatawienie wszelkich formalności do pozwolenia na budowe dodatkowe 2500 zł netto.

Faktycznie sporo - w zeszłym roku kosztowało to podobnie - co po doliczeniu ceny projektu gotowego wynosiło ok. 9000 tys. Pln. Dlatego zdecydoawłem się na projekt indywidualny, który z całym kompletem dokumentów potrzebnych do złożenia w Starostwie wyniósł mnie prawie tyle samo.

Trwało to jedak dość długo - 6 miesięcy.

Może warto rozważyć tą możliwość.

Pozdrawiam i życzę szybkiego finału papierologii.

Muszę się jeszcze pochwalić :

W dniu wczorajszym zgłosiliśmy rozpoczęcie budowy do nadzoru budowlanego - ale tam mają warunki pracy - współczuję im. :cry:

Pierwszą łopatę wbijamy 16-05-2008 r.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

rafalb7

Adaptację robiliśmy w A&Z projekt na Bartyckiej 26 paw.18

Zapłaciliśmy poniżej 2 tys/ fakt nie mieliśmy zbyt wielu zmian, raczej kosmetyka, a część zmian zrobiliśmy w trakcie budowy-oczywiście pomysł ryzykowny i nie polecam :wink: -, ale jak się okazuje spora kaska zostaje w kieszeni/

To nie jest pracownia, ktora wymyśli tobie cuda -wianki, nastawieni raczej na masowego klienta, ale do adaptacji wystarczy.

Na marginesie- w życiu nie zapłaciłabym 2,5 tys. za załatwianie formalności.

Wolałabym już wydać na alkohol, narkotyki i wszystkie inne mniej lub bardziej dozwolone przyjemności :wink:

Jeśli ktoś by poszukiwał dobrego hydraulika to polecam tego co u mnie robił. Ja mam działkę co prawda na Białołęce, ale ze względu na generlanego wykonawcę zgodził się u mnie (tzn. nie w swoim powiedzmy docelowym rejonie) wykonać robotę. A jak montował u mnie geberity w łazience na podłogówce jest w dzienniku opisane. Generalnie jak rzadko który wykonawca zrobił na mnie duże wrażenie. Dlatego postanowiłem polecić go Wam. On jest z Konstancina - Jeziornej.

Jak ktoś chce służę telefonem i oczywiscie radą oraz wrażeniami ze współpracy.

Witam,

Macie może jakiegoś projektanta wartego polecenia do adaptacji projektu z okolic Piaseczna ?

Byłem w MC Projekt w Piasecznie i za zmiany w projekcie (podniesienie ściany kolankowej, zmana stropu z gęstożebrowego na monolit, schody z drewnianych na betonowe, przeniesienie komina, do tego pare małych zmian)zażyczył sobie 5000 zł netto,

Pani Lidia Góral

504455383

Bieże znacznie mniej. :lol:

Mieszka w okolicach FashionHouse w Piasecznie

Maluszku, chyba Betsi gdzies podawala namiar na stolarza ze Zlotoklosu. Trzeba w archiwum pogrzebac, albo Ja podpytac. Pewnie sie wkrotce zjawi, to cos sensownego w temacie skrobnie :-)

Amber - dzięki :D Poszukam tego namiaru

Ten stolarz ze Złotokłosu nie zajmuje sie takimi rzeczami. Może zrobic tylko barierkę. Nie nawiązałam z nim współpracy.( co prawda nadal barierki drewnianej nie mam). Nie znalazłam jeszcze odpowiedniego stolarza :(

Witam wszystkich nowobudujących. :p :p

U mnie też jeszcze roboty budowlane. Dom wreszcie "nabrał koloru" :lol:

Cokół zrobiłam też z tynku - mozaikowego ( marmolit). Moim zdaniem wyszło fajnie i niedrogo. Niedługo tarasy, podjazdy i wreszcie ogród - choć początki już są :lol:

Witam,

Witaj rafalb7,

my mamy osobe z samego Piaseczna - Pani Architekt Danuta Borys. Za uzyskanie pozwolenia na budowe ponizej 2000LN, mamy nadzieje, ze za zmiany w projekcie gotowym (raczej kosmetyczne) nie bedzie to wiecej niz 500 PLN.

Pozdrawiamy wszystich forumowiczow.

Mamy nadzieje zaczac budowe okolo sierpnia/wrzesnia tego roku.

Slawek

edzia,

u mnie studnię kopaną ponad rok temu robił gość chyba z Raszyna (zapomniałem, jak się nazywał :oops: ) tel. 608724209. nie był najtańszy, ale studnia jest ok i zgodnie z zapewnieniami przez cały sezon wody nie zabrakło :D . na 1. wizytę przyjechał z różdżką i próbował nauczyć mnie poszukiwania wody, ale była heca, bo nie okazałem się zbyt pojętnym uczniem i pan się nieco zdegustował... 8)

pozdrawiam,

Witam,

Gdzie kupic tanio imprognowane drewno na wiezbe???

Dobre pytanie. I jeszcze żeby dobre było!

PS. Parę stron wcześniej chyba flamenco narzekał, że na kominy schiedla trzeba długo czekać i obiecałem zdać raport, kiedy do mnie przyjedzie.

Otóż zamówiłem w piątek, przyjechał w poniedziałek. Ergo - mówisz i masz.

Chciałabym podzielić się refleksją około budowlaną - w ferworze działań nie zapominajcie o apteczce pierwszej pomocy. Nic wielkiego bandaż, gaza, plasterki i coś do przemycia ran.

Auu, ale wszystko ok ? Ja cos tam zawsze w samochodzie woze :o .

Ja tez podziele sie nabytym doswiadczeniem - podpisujcie umowy !!! Niestety juz 2 ekipa mnie oszukala i wystawila do wiatru po zrobieniu czesci prac i wzieciu zaliczki. Pierwsi elektrycy teraz tynkarze. :evil: A tak sie dobrze rozmawialo ...