Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Auu, ale wszystko ok ? Ja cos tam zawsze w samochodzie woze :o

Mąż nadal w jednym kawałku, ale palec sponiewierało. Poratowali sąsiedzi. :oops:

Zonzi, a może upublicznić nieuczciwych elektryków i tynkarzy - jeśli działają na naszym terenie, duża szansa że niedługo natnie się następny.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mąż nadal w jednym kawałku, ale palec sponiewierało. Poratowali sąsiedzi. :oops:

Mam nadzieję, że palec w lepszym stanie, niż palec mojego męża, który przed laty ,,ręcznie" przestawiał kosiarkę z obracającym się jeszcze nożem :evil: :oops:

Na szczęście nie obciął go zupełnie, za to ma do dziś krzywy paluch :o

Dziś na stronie TVN przeczytałam taki artykuł:

http://www.tvn24.pl/-1,1549468,wiadomosc.html

A tu na forum naczytałam się i już nawet nabrałam ochoty na takie. Niedrogie, niebrzydkie, nieśliskie ale ...... :x

Kafelki z Chin promieniują

UWAGA NA ZDROWIE

Niebezpieczne kafelki z Chin

Glazura i terakota sprowadzane z Chin przekraczają normy dopuszczalnego promieniowania, wynika z badań przeprowadzonych w laboratoriach w Warszawie i Toruniu, informuje "Gazeta Prawna".

Okazało się, że normy te w niektórych partiach materiałów zostały przekroczone nawet dwukrotnie. Zastosowanie tej glazury i terakoty w budynkach, w których mają przebywać ludzie i zwierzęta, zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Zdaniem specjalistów to nadmierne promieniowanie może być spowodowane zastosowaniem tańszych, a tym samym gorszych farb.

Najwięcej w sieciach handlowych

Kafelki z Chin można kupić przede wszystkim w dużych sieciach handlowych. Sprowadzają je, bo na rynku chińskim są o 40-50 proc. tańsze niż te wyprodukowane w Polsce. Sprzedawcy zapewniają, że spełniają one wszystkie normy krajowe.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów potwierdza, że połowa wszystkich niebezpiecznych produktów na polskim rynku pochodzi z Chin. Nawet chiński rząd oficjalnie przyznaje, że 20 proc. produktów sprzedawanych na tamtejszym rynku nie spełnia norm.

Na zadane przez "Gazetę Prawną" pytanie "Czy bez obaw kupujesz chińskie produkty?" - 74 proc. badanych odpowiedziało "nie". Obaw nie ma 26 proc. respondentów.

Kafelki Chińskie i promieniowanie.

Poziom promieniowania nawet dwukrotnie większy niż polska norma / zawyżona nawet wstosunku do norm zachodnio europejskich/ nie jest szkodliwe dla ludzi.

Natomiast jest zabojcze dla drobnoustrojów.

Nie dajcie się w puszczać w "maliny" przez konkurencje.

Co się dzieje. MS podaje ceny za ułożenie m2.Włosy stają debą. Ja3 laqta temu płaciłem po 27 złm2 i ułażałem że nie potrafie sie targowac.

Trzy lat temu spokojnie mozna bylo wynegocjowac 18 - 20 zeta za 1m2, wiec rzeczywiscie miales gleboki problem z targowaniem :lol:

Korzystajac, ze nie jest sobota ;) zrobilam ogromne zakupy w Szkolce w Zabiencu :-) Generalnie jest z czego wybierac :-)

Nareszcie dzialka bedzie jako tako wygladac ;)

Oczywiscie wszystko bez udziwnien i z minimalna ludzka ingerencja w biezace utrzymanie ;)

Pozostalo nam jeszcze kupic pare duzych, drewnianych donic na ganek i taras, oraz jakies kwiatki na balkony 8)

Tak sie zastanawiam, na poludniowa i poludniowo-zachodnia ekspozycje surfinie czy pelargonie? Ogrodnik mowi, ze lepsze pelargonie ... ale moze surfinie tez by sie uchowaly?

Amber napisała

Tak sie zastanawiam, na poludniowa i poludniowo-zachodnia ekspozycje surfinie czy pelargonie? Ogrodnik mowi, ze lepsze pelargonie ... ale moze surfinie tez by sie uchowaly?[

Mnie zawsze fascynowały balkony w kaskadach różnokolorowych surfinii.

Nie wiem jak inni to robią, ale z surfiniami zawsze miałam problem.Zwłaszcza w mocno nasłonecznionych miejscach.

A pelargonie udawało mi się wychodować pokaźnych rozmiarów.I niewielkim nakładem sił.Posłuchaj ogrodnika.

A my się przymierzamy do trawnika.Ziemia rozwieziona, czekam na sąsiada , który mi to przeorze i wyrówna, no i będziem siać i wałować :)

Surfinie to tam gdzie nie ma wiatru, bo je wytarga i będą brzydkie. One sa trudne bo trzeba je mocno podlewać, nawet 2 razy dziennie czasami, a do tego powinny być zasilane nawozami. Niektóre źródła podają że nawet co tydzień. Ale znów jak je przelejesz to tez klapa.

będziem siać i wałować :)
Chcialam grzecznie zauwazyc , ze nalezy to tez podlewac :roll: :D

Ze o prawdziwym podlaniu nie wspomne :D

Ja obstawiam pelargonie.

Mysle , ze na naszym sobotnim rynku mozna cos wybrac ladnego.

Czy ktos kupowal w tej szkolce przed skladem Baka ?

A my się przymierzamy do trawnika.Ziemia rozwieziona, czekam na sąsiada , który mi to przeorze i wyrówna, no i będziem siać i wałować :)

Zuber

A macie ten walec do wałowania ziemi czy może pożyczacie?

Skąd taki sprzet wziąć?

Też za niedługo chcę siać trawę.

Na razie wszystkie chwasty potraktowałam środkiem chwastobujczym, muszę poczekać jeszcze z 10dni. Poza tym i tak jeszcze kostkę bedą kłaść więc nie chcę żeby zadeptali moją ciężką pracę.

Ale cyprysy posadzone za domem wyglądają super.

Zuber

A macie ten walec do wałowania ziemi czy może pożyczacie?

Skąd taki sprzet wziąć?

Betsi -nie wiem, wiem tylko, że trzeba wałować :wink:

Jak trzeba będzie to pewnie skądś się pożyczy.

rrmi- największym moim marzeniem spośród tych wszystkich nowoczesnych urządzeń jest system automatycznego nawadniania.

No serio.

Mogę odkurzać, prać, prasować, ale z podlewaniem mam najgorzej.

Trawnika, trawnika

:wink:

rrmi- największym moim marzeniem spośród tych wszystkich nowoczesnych urządzeń jest system automatycznego nawadniania.

No serio.

Mogę odkurzać, prać, prasować, ale z podlewaniem mam najgorzej.

Trawnika, trawnika

:wink:

To ja zupełnie odwrotnie :lol:

podlewać i cały dzień ale do sprzatania to chętnie kogos bym wzięła do pomocy. Moze spółka?