darek i agatka 19.05.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Nadal mam do oddania super drabinę wykonaną przez moich murarzy. Przez całą budowę i etap wykańczania wszystkim bardzo dobrze służyła. Jakiej długości jest drabina, bo nie wiem czy się zabiorę Z drugiej strony to tylko 12 km - ... można zanieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 19.05.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Witam, Macie może jakiegoś projektanta wartego polecenia do adaptacji projektu z okolic Piaseczna ? Byłem w MC Projekt w Piasecznie i za zmiany w projekcie (podniesienie ściany kolankowej, zmana stropu z gęstożebrowego na monolit, schody z drewnianych na betonowe, przeniesienie komina, do tego pare małych zmian)zażyczył sobie 5000 zł netto, plus załatawienie wszelkich formalności do pozwolenia na budowe dodatkowe 2500 zł netto. Wydaję mi się ,że to sporo. Witaj rafalb7, my mamy osobe z samego Piaseczna - Pani Architekt Danuta Borys. Za uzyskanie pozwolenia na budowe ponizej 2000LN, mamy nadzieje, ze za zmiany w projekcie gotowym (raczej kosmetyczne) nie bedzie to wiecej niz 500 PLN. Pozdrawiamy wszystich forumowiczow. Mamy nadzieje zaczac budowe okolo sierpnia/wrzesnia tego roku. Slawek Oho, Przestrzegam wszystkich przed tą panią. Do tej pory przeklinam dzień, w którym stanęła na mojej drodze. Dobrze, że macie gotowy projekt, może się Wam uda, ale na pewno nie w terminie, który ona Wam obiecuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 19.05.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 A moze to nie kleszcze to pchły. Na kleszcze to za wcześnie. W tym roku pierwszego kleszcza wyciągnęlam psu w LUTYM ! Też mi się wydawało wcześnie, ale nie było wątpliwosci, w dodatku nabąbany na pół centymetra! I póżniej już codziennie wyciągałam po jednym, wszystkie takie wielkie, aż psy dostały te obróżki i inne środki w sierść, wtedy się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaislawek 19.05.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Witajcie, prosze o namiar na kierownika budowy, ktory rzeczywiscie dopilnuje budowy i mieszka w: + samym Piasecznie, + Jazgarzewie, + Wolce Kozodawskiej, + Jesowce, + Bobrowcu, + Gołkowie + Lbiskach lub + Pecherach. Bedziemy sie budowac w Lbiskach wiec kierbud, naszym zdaniem, powinien mieszkac jak najblizej. Pozdrawiam i z gory dziekuje za namiary na Waszych sprawdzonych kierbud'ow. Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 19.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Poszukuję u kogo obecnie wykonuje pan Paweł czyli "paulo81"??? Paulo81 po udanym debiucie wiosną ubiegłego roku zaczął strzelać gole do własnej bramki. Mieliśmy korzystać z jego usług, ale po kłopotach osób, u których miał rozpoczęte prace - zrezygnowaliśmy. hm, coś w tym jest , poszukuję namiarów, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 19.05.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Witam sąsiadów! Moją budowlę stawiam w Lesznowoli, kończymy już stan surowy otwarty i przymierzamy się do więźby. Prace rozpoczęliśmy w ubiegłym roku i gdyby nie ociągająca się ekipa ten stan byłby gotowy już kilka miesięcy temu, w prawdzie nie spieszy mi się, jednak ceny stali, betonu, piasku poszły niestety w górę. Co do więźby dostałam dobry kontakt na drewno z mazur, jak tylko potwierdzę cenę ponoć 600zł, z przyjemnością przekaże i Wam. Pozdrawiam! Ja też bym się chętnie na taki kontakt na drewno pisała - mogłabym prosić na priv? Dzięki:) Ja też bardzo chętnie skorzystam z tego namiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 20.05.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 W mojej pięknej miejscowości jest urząd pocztowy, ale czynny w godzinach 8-15. Średnio widzę odbieranie awiza. Za każdym razem spóźniać się do pracy, brać urlop?Jak radzicie sobie z takimi urokami mieszkania na wsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 20.05.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 A nie mogą wkładać listów do Twojej skrzynki w furtce, jeśli taką masz? Zgłoś na poczcie, aby listy polecone (te bez konieczności złożenia podpisu) były też wkładane do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 20.05.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Gosiek, dzięki za sugestie. Jednak przy listach z żółtą zwrotką nie da rady. Na szczęście takich jest znacznie mniej. Tak przy okazji - czy Wasz wniosek o pozwolenie na budowę ma już przydzielonego inspektora? Składaliście dzień po mnie, więc możecie delikatnie się dopytywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Nadal mam do oddania super drabinę wykonaną przez moich murarzy. Przez całą budowę i etap wykańczania wszystkim bardzo dobrze służyła. Jakiej długości jest drabina, bo nie wiem czy się zabiorę Z drugiej strony to tylko 12 km - ... można zanieść Drabina ma 4m długości i 95cm szerokości. Chyba byś nie doniósł bo ciężka jest jak diabli A taras coraz piekniejszy, nabiera kształtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 20.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Gosiek, dzięki za sugestie. Jednak przy listach z żółtą zwrotką nie da rady. Na szczęście takich jest znacznie mniej. Tak przy okazji - czy Wasz wniosek o pozwolenie na budowę ma już przydzielonego inspektora? Składaliście dzień po mnie, więc możecie delikatnie się dopytywać. Wczoraj dowieźliśmy ostatni (mam nadzieję) papierek o zezwoleniu wyjazdu z działki na drogę publiczną i pani obiecała w przyszłym tygodniu dać znać czy wszystko jest ok. Natomiast architekt twierdziła, że na małej budowie, takiej jak nasze domki jednorodzinne nie jest potrzebny inspektor Natomiast w sąsiedztwie totalny koszmar. Ludzie latem ubiegłego roku wymurowali dom (piwnica, strop, ściany) na tym stanęło. Do wiosny tego roku nie wiadomo było czemu budowa stoi. Teraz okazuje się, że firma budowlana z Kielc odstawiła taką fuszerkę, że ściany pękały, gwoździem można wydłubywać spoiwo z pomiędzy maxa - sypał się piasek Teraz procesują się, rozbierają to nieszczęście do fundamentów, koszmar. Teraz oglądają to inspektorzy i inni eksperci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.05.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Betsi, No to na weekend bedziesz miala upragniony taras Faaajnie jest Gratuluje! A jak postepy na dzialce? Juz po walowaniu? I na jaka trawe sie zdecydowaliscie? ms. Nasz urzad czynny jest dwa razy w tygodniu w godzinach popoludniowych, az chyba do 19.00. Nie mniej wydalam dyspozycje, aby polecone wrzucane byly do skrzynki. Tych z zolta karteczka wlasciwie wcale nie mamy ... Od dzisiaj nasza furtka zostala zaopatrzona w videodomofon Skonczy sie nawolywanie pod brama i moje truchtanie, aby znowu komus otworzyc, cos odebrac lub po prostu odpowiedziec na kolejne pytanie o rozklad najblizszych ulic Fajnie jest miec komunikacje z furtka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.05.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Amber Ano wgląda na to że taras to bedzie już dziś ( a w zasadzie już jest, teraz robią drugi-połaczony z tym głównym). Do soboty to panowie twierdza że całą kostkę skonczą. Ciekawe Za wałowanie jescze sie nie wziełam bo czekam na te tarasy, zeby teren potem podrównać, podsypać troche pod tarsy itp. Ale za to walczę ( trochę) z chwastami. Część potraktowałam chemią, część usuwam drobnym sprzętem ogrodniczym ( przy posadzonych już roslinkach). Moja furtka nie dorobiła sie jeszcze domofonu, ale odkąd mam pełne ogrodzenie to na płocie jest bezprzewodowy dzwonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.05.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Betsi, Z tego co piszesz, to Twoja dzialka jest w stanie o niebo lepszym od tego czegos o my mielismy Doprawdy byl to piaszczysto-chwastowy koszmaros. Dwoch ogrodnikow przez caly tydzien od 8 rano do 8 wieczor walczylo z tym ugorem ... Dobrze, ze mieli maly sprytny spychacz ogrodniczy, bo taczkami to chyba jeszcze pol miesiaca by to dlubali No i uwijali sie wzorcowo Teraz to juz przyslowiowa kawa na tarasie i wypatrywanie trawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.05.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Betsi, Z tego co piszesz, to Twoja dzialka jest w stanie o niebo lepszym od tego czegos o my mielismy Doprawdy byl to piaszczysto-chwastowy koszmaros. Dwoch ogrodnikow przez caly tydzien od 8 rano do 8 wieczor walczylo z tym ugorem ... Dobrze, ze mieli maly sprytny spychacz ogrodniczy, bo taczkami to chyba jeszcze pol miesiaca by to dlubali No i uwijali sie wzorcowo Teraz to juz przyslowiowa kawa na tarasie i wypatrywanie trawki Zazdaszczam Ale cieszę się bardzo że tez już jestem bliska tego całego uroku posiadania własnego tarasu, ogrodu no i domu oczywiscie. Kawka na tarsie juz , już.... tylko na trawke trzeba bedzie troche poczekać Moja działka rzeczywiscie nie była aż tak strasznym ugorem a poza tym od ok. miesiaca cały czas powoli ja szykuję na ogród ( kiedy on bedzie wygladał tak jak na projekcie , oj kiedy?) My tu sobie gadu gadu o tarsach, kostkach i ogrodach a Ci którzy jeszcze buduja lub dopiero zaczynają mysla sobie pewnie że my nie na tym forum powinnysmy pisać. Ale kochani budujący-wszelkie nasze doswiadczenia i kontakty w tych sprawach przydadza Wam sie już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.05.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Poproszę Was o pomoc w znalezieniu przepisów dotyczących odległości różnych budynków małej architektury i innych od ogrodzenia sasiadów. Wiem, że już nie raz o tym pisaliśmy, ale nie pamiętam wszystkiego a mam do rozwiązania problem ze śmietnikiem ( murowanym). Może ktoś z Was miał kiedyś przypadek niezgodnie z prawem postawionego śmietnika, drewutni lub innych? Znalazłam coś takiego i poproszę Was o pomoc w interpretacji ( prawnicy odezwijcie się) DzU Nr75 poz 690 paragraf 23 1. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w par.22... powinna wynosić co najmniej 10m od okien i dzrzwi do budynków...... oraz co najmniej 3m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeśli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. 3. W zabudowie jednorodzinnej....... dopuszcza się zmniejszenie odległościokreślonych w ust.1 od okien i dzrwi do 3m, od granicy działki do 2m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linni rozgraniczającej od strony ulicy Co to może oznaczać? Myślę że Panowie z Inspektoratu Nadzoru Budowlanego wiedzą to na pewno, ale ja też chciałabym wiedzieć przed ich wizytą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 20.05.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Szanowni forumowicze, bardzo proszę o namiary na dobre ekipy od posadzek, tynków gipsowych oraz sufitów podwieszanych i takich różnych ozdobnych konstrukcji gipsowych:) Pozdrawiam Magdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.05.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Magdac NIe odzywasz się ale widać żew prace w toku.Namiary wysyłam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 21.05.2008 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Betsi, Budowe smietnika pewnie zglosilas, w takim samym trybie jak my zglaszalismy budowe drewutni. Wszak jest taki obowiazek. Na mapce na ktorej zglaszalas byl szkic tego smietnika z zaznaczonymi odleglosciami. Zgloszenie zostalo przyjete, sprzeciwu niet, wiec wszystko jest zgodne z prawem. Twoje obawy sa wiec zupelnie na wyrost i niepotrzebnie sie denerwujesz I jeszcze jedno. Czy nadzor u Ciebie ma byc w zwiazku z oddaniem budynku do uzytkowania, czy tez jakis zyczliwy sasiad cos hmmm ... zglosil BTW drewutnia moich sasiadow zbudowana jest jakis metr od mojego ogrodzenia Pewnie nawet nie zostala zgloszona. Ale mnie to rybka ... Wcale mi nie przeszkadza, chociaz jedna sasiadka przychodzi do nas i gdera, ze takie sprawy to sie zglasza, bo potem ludzie stawiaja co chca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 21.05.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Dzięki Betsi Prace w toku, tylko mamy problem z tynkarzami - jacyś ślamazarni się nam trafili i chcemy ich przepędzić w diabły. Tylko wszystko się opóźni przez nich:( Wczoraj analizowałam naszych fachowców i wyszło mi, że ci, których ja ściągnęłam, oczywiście pochodzący z tego forum, wszyscy byli super. Natomiast fachowcy mojego męża i taty byli rożni, raczej problemowi mniej lub więcej:) Tak więc ponownie muszę wziąć sprawy w swoje ręce. A nie odzywam się, bo oprócz przedsięwzięcia pt. budowa mam jeszcze jedno inne, pt. dziecko. A jako początkująca mamusia i budowniczy sama nie wiem co mi przysparza większych problemów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts