Dariusz ST 16.06.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 lepszy Buderus czy Viessmann? Ja mam Broetje Jak długo go użytkujesz ? zadowolony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.06.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Hej, czy ktoś z uczestników forum orientuje się w technice grzewczej. Dokładnie mam pytanie dotyczące wyboru kotła gazowego do ogrzewania domu (ok. 230m2). Który producent jest lepszy Buderus czy Viessmann? I jak kocioł wybrać. Robert Z tych dwóch zdecydowanie lepszy jest Viessman, Buderus podbno jest "usterkowy" i kłopoty z reklamacją ( znajomy pracował dla nich). Ale polecono mi ACV Prestige - piec całkowicie wykonany z kwasówki, niezniszczalny, kondensacyjny. Zasobnik wbudowny w piec ( 40 lub 50l - nie pamietam) wystarcza na dom o takim metrażu. Naprawdę ciekawa propozycja. http://www.art-form.com.pl/PRESTIGE+ACV+32+kW+SOLO+GZ+gazowy+kondensacyjny+kocio+wiszcy+jednofunkcyjny_p2770.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 16.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Moje negocjacje w sprawie drewna trwają i jednak skłaniają się ku poleconemu z mazur, czekam na nową propozycję cenową, ma się zrównać z Sokołowem. W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!! Co do betonu, zamawiałam z Chemabudu, http://www.chemabud.pl/kontakt.htm cena była najrozsądniejsza, natomiast Budokrusz był astronomicznie drogi, pompa tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 16.06.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Sosiki, co Wy budujecie, że nie wiesz czy zrobisz dach przed zimą? Ciężko będzie zdążyć, gdy buduje się w pojedynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Moje negocjacje w sprawie drewna trwają i jednak skłaniają się ku poleconemu z mazur, czekam na nową propozycję cenową, ma się zrównać z Sokołowem. W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!! Co do betonu, zamawiałam z Chemabudu, http://www.chemabud.pl/kontakt.htm cena była najrozsądniejsza, natomiast Budokrusz był astronomicznie drogi, pompa tym bardziej. 10 t stali do więźby???? To jaka ta więźba będzie ? Co do betonu wysłałem zapytanie to firmy którą podałaś, a jeśli chodzi o Budokrusz to miał najlepszą ofertę w okolicy jak dla mnie.Dziwne ale już wcześniej podawałem cenę jaką dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!! 10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ? Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.06.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Co do betonu wysłałem zapytanie to firmy którą podałaś, a jeśli chodzi o Budokrusz to miał najlepszą ofertę w okolicy jak dla mnie.Dziwne ale już wcześniej podawałem cenę jaką dostałem Co do ceny betonu to jest jedno ale -> w wielu "lokalnych" betoniarniach netto = brutto , w Budokruszu zawsze doliczają VAT. Co prawda 15% wróci do kieszonki, ale 7% idzie na marne, znaczy do budżetu państwa. Co do pompy, to Budokrusz liczy chyba ryczałt 260 PLN za dojazd + 260 PLN za godzinę pracy (przynajmiej w zeszłym roku tak było). W lokalnych 340 za godzinę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 17.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Potrzebuje pomocy odnosnie dokumentow potrzebnych do odbioru. Bylam w Nadzorze, mam druki, ale zastanawia mnie punkt 4) protokoly badan i sprawdzen i punkt 6) odbiory wykonanych przylaczy. Dzwonilam do nich, ale Pan nie byl w stanie odpowiedziec na moje pytania.ad 4)odbior kominiarski - rozumiemoswiadczenie elektryka, ze instalacja jest wykonana poprawnie - w jakiej formie ma byc to oswiadczenie, jakie uprawnienia ma miec elektryk?instalacja wodociagowa - mam studnie czyli co potrzebuje?instalacja kanalizacyjna - mam szambo czyli atest?gaz - brak ad 6przylacze elektryczne - podobno wystarczy umowa z elektrowniakanalizacja - ??woda - ?? Moze ktos to ostatnio zalatwial i cos mi podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 17.06.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Coli Na wszystkie pytania nie odpowiem, bo wszystko złatwiał mąż, ale z tego co wiem to:Elektryk musi dać Ci kopię swoich uprawnień - to załączasz z książką budowy, uprawnienia hydrulika tez powinny być.Na szambo musisz mieć test.przyłacze elktryczne - umowa z elektrowniąwoda-umowa z dostwcą kanalizacji i gazu nie masz więc nic nie trzeba - gdyby był to potrzebne sa umowy na ich dostawę/odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 speek Centrobud mam bardzo daleko - to kilkadziesiąt kilometrów i przemyśl, jak wygląda sprawa np. dowiezienia paru metrów betonu, jak zabraknie? Godzina-dwie czekania? A beton wiąże... Moim zdaniem się nie da. Centrobud (skoro juz napisałaś o bloczkach) tez mnie raz nieźle wku...rzył. Sprzedali mi bloczki po jakiejś astronomicznej cenie, mimo, że z szefem sie umawiałem inaczej. To samo potem z kominem Schiedla. Umawiam się na rabat x, a przychodzi faktura bez rabatu. Ale fakt, że są solidni jeśli chodzi o dostawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 17.06.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Bloczki betonowe polecam w Czaplinku, b. dobrej jakości, w ubiegłym roku 3zł.http://www.cembud.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 17.06.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ? Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje. Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy. Będzie można po nim czołgami jeździć. Dziękuję za podpowiedź z Konsorcjum, z samego rano do nich zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.06.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ? Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje. Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy. Będzie można po nim czołgami jeździć. Dziękuję za podpowiedź z Konsorcjum, z samego rano do nich zadzwonię. To ładną budowle kroisz... Jeśli chodzi o Konsorcjum stali to nie są tani.Ja sie sam dowiadywałem i zrezygnowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 18.06.2008 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 10 ton do więźby ? Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy... Rany, a ja myślałem, że mój dom to gigant. Tona dwieście na fundamenty ... może ciut więcej bo jeszcze nie ułożone. Ale 15 ton - niezła chatka - gratuluję. A u nas trwa kopanie pod ławy - polecam szpadel Fiskars - trochę drogi ale naprawdę sam kopie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.06.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Heja! Czy ktoś z Was może użytkuje albo coś słyszał o kostce brukowej z zakładu Brukmann w Głoskowie? Szukam czegoś w miarę dobrej jakości poniżej cen kostki Libet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A u nas trwa kopanie pod ławy - polecam szpadel Fiskars - trochę drogi ale naprawdę sam kopie . W taki rzie lecę go kupić, bo moje dwa szpadle ( innych firm - same nie kopią) A co polecacie żeby sama rozrzuciła się ziemia pod trawnik i wyrównał się sam teren? Bo chwasty rozumiem wykopią się szpadem Friskasa A tak na poważnie potrzebuję pożyczyć ręczną ( ekektryczną) glebogryzarkę lub cos innego co wzruszy ziemię z chwastami ( co by można je było wygrabić) oraz coś do wałowania ziemi pod trawę. Czy wiecie może gdzie można takie sprzęty pożyczyć lub może ma ktoś z Was prywatnie i mógłby użyczyć? Szukam jeszcze niedrogiego pracownika do prac ziemnych związanych z zakładaniem trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Heja! Czy ktoś z Was może użytkuje albo coś słyszał o kostce brukowej z zakładu Brukmann w Głoskowie? Szukam czegoś w miarę dobrej jakości poniżej cen kostki Libet Słyszałam że kiepska - kruszy się. A po ile masz ten libet? Sprawdzałaś Jadar albo Bruk-bet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Betsi Jadar sprawdzałam .Opinie o Jadarze są różne.Wielu użytkowników skarżyło się , że traci kolor po jednym sezonie. Podobno dobra jest kostka Skarpolu ze Skaryszewa- no ,ale transport mnie zabije Sama już nie wiem trochę zaczyna mnie to męczyć. Myślałam , że okres "upierdliwych wyborów" mam już za sobą i nie będę musiała" się bujać" z czymś tak banalnym jak kostka brukowa. Walec do wałowania ziemi kupisz w Leroi Merlin za 150 zł. Nie jest to wielki koszt, zawsze potem możesz sprzedać za pół ceny. A jeżeli chodzi i glebozgryzarkę to cały czas polecam poszukanie rolnika- sąsiada Ja za przysłowiowe grosze mam przeorany teren.A chwasty i tak rosną Chyba przestanę się przejmować.Nie chcę w ziemię już lać jakiejś chemii. Po prostu nie będzie angielskiego trawnika i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 18.06.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A ja szukam jakiegoś pracownika (-ów) do prac fizycznych na budowie. Może ktoś z waszych znajomych chce zarobić w wakacje. Na razie jest kopanie ław, bo ja sam to chyba skończę na przyszłą wiosnę. Przeżywam bardzo silny kryzys twórczy - w zasadzie to już chyba depresja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.06.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Zuber, przejeżdżam często koło Bruk-manna. Nie znam opinii co do jakości ich kostki, ale z moich obserwacji ruch mają niewielki. Od niedawna zaczęli nawet sprzedawać beton towarowy, czyżby kostka aż tak nie szła? marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts