Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, czy ktoś z uczestników forum orientuje się w technice grzewczej. Dokładnie mam pytanie dotyczące wyboru kotła gazowego do ogrzewania domu (ok. 230m2). Który producent jest lepszy Buderus czy Viessmann? I jak kocioł wybrać. Robert

Z tych dwóch zdecydowanie lepszy jest Viessman, Buderus podbno jest "usterkowy" i kłopoty z reklamacją ( znajomy pracował dla nich).

Ale polecono mi ACV Prestige - piec całkowicie wykonany z kwasówki, niezniszczalny, kondensacyjny. Zasobnik wbudowny w piec ( 40 lub 50l - nie pamietam) wystarcza na dom o takim metrażu.

Naprawdę ciekawa propozycja.

http://www.art-form.com.pl/PRESTIGE+ACV+32+kW+SOLO+GZ+gazowy+kondensacyjny+kocio+wiszcy+jednofunkcyjny_p2770.html

Moje negocjacje w sprawie drewna trwają i jednak skłaniają się ku poleconemu z mazur, czekam na nową propozycję cenową, ma się zrównać z Sokołowem.

W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!!

Co do betonu, zamawiałam z Chemabudu, http://www.chemabud.pl/kontakt.htm cena była najrozsądniejsza, natomiast Budokrusz był astronomicznie drogi, pompa tym bardziej.

Moje negocjacje w sprawie drewna trwają i jednak skłaniają się ku poleconemu z mazur, czekam na nową propozycję cenową, ma się zrównać z Sokołowem.

W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!!

Co do betonu, zamawiałam z Chemabudu, http://www.chemabud.pl/kontakt.htm cena była najrozsądniejsza, natomiast Budokrusz był astronomicznie drogi, pompa tym bardziej.

10 t stali do więźby???? :o

To jaka ta więźba będzie ?

Co do betonu wysłałem zapytanie to firmy którą podałaś, a jeśli chodzi o Budokrusz to miał najlepszą ofertę w okolicy jak dla mnie.Dziwne ale już wcześniej podawałem cenę jaką dostałem :wink:

10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ?

Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje.

Co do betonu wysłałem zapytanie to firmy którą podałaś, a jeśli chodzi o Budokrusz to miał najlepszą ofertę w okolicy jak dla mnie.Dziwne ale już wcześniej podawałem cenę jaką dostałem :wink:

Co do ceny betonu to jest jedno ale -> w wielu "lokalnych" betoniarniach netto = brutto :wink: , w Budokruszu zawsze doliczają VAT. Co prawda 15% wróci do kieszonki, ale 7% idzie na marne, znaczy do budżetu państwa. Co do pompy, to Budokrusz liczy chyba ryczałt 260 PLN za dojazd + 260 PLN za godzinę pracy (przynajmiej w zeszłym roku tak było). W lokalnych 340 za godzinę i tyle.

Potrzebuje pomocy odnosnie dokumentow potrzebnych do odbioru. Bylam w Nadzorze, mam druki, ale zastanawia mnie punkt 4) protokoly badan i sprawdzen i punkt 6) odbiory wykonanych przylaczy.

Dzwonilam do nich, ale Pan nie byl w stanie odpowiedziec na moje pytania.

ad 4)

odbior kominiarski - rozumiem

oswiadczenie elektryka, ze instalacja jest wykonana poprawnie - w jakiej formie ma byc to oswiadczenie, jakie uprawnienia ma miec elektryk?

instalacja wodociagowa - mam studnie czyli co potrzebuje?

instalacja kanalizacyjna - mam szambo czyli atest?

gaz - brak

ad 6

przylacze elektryczne - podobno wystarczy umowa z elektrownia

kanalizacja - ??

woda - ??

Moze ktos to ostatnio zalatwial i cos mi podpowie

Coli

Na wszystkie pytania nie odpowiem, bo wszystko złatwiał mąż, ale z tego co wiem to:

Elektryk musi dać Ci kopię swoich uprawnień - to załączasz z książką budowy, uprawnienia hydrulika tez powinny być.

Na szambo musisz mieć test.

przyłacze elktryczne - umowa z elektrownią

woda-umowa z dostwcą

kanalizacji i gazu nie masz więc nic nie trzeba - gdyby był to potrzebne sa umowy na ich dostawę/odbiór

speek Centrobud mam bardzo daleko - to kilkadziesiąt kilometrów i przemyśl, jak wygląda sprawa np. dowiezienia paru metrów betonu, jak zabraknie? Godzina-dwie czekania? A beton wiąże... Moim zdaniem się nie da.

Centrobud (skoro juz napisałaś o bloczkach) tez mnie raz nieźle wku...rzył. Sprzedali mi bloczki po jakiejś astronomicznej cenie, mimo, że z szefem sie umawiałem inaczej. To samo potem z kominem Schiedla. Umawiam się na rabat x, a przychodzi faktura bez rabatu.

Ale fakt, że są solidni jeśli chodzi o dostawy.

Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje.

Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy. Będzie można po nim czołgami jeździć. ;-)

Dziękuję za podpowiedź z Konsorcjum, z samego rano do nich zadzwonię. :)

Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy. Będzie można po nim czołgami jeździć. ;-)

Dziękuję za podpowiedź z Konsorcjum, z samego rano do nich zadzwonię. :)

To ładną budowle kroisz...

Jeśli chodzi o Konsorcjum stali to nie są tani.Ja sie sam dowiadywałem i zrezygnowalem. :cry:

10 ton do więźby ?

Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t :o :o :o :o poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy...

Rany, a ja myślałem, że mój dom to gigant. Tona dwieście na fundamenty ...

może ciut więcej bo jeszcze nie ułożone.

Ale 15 ton - niezła chatka - gratuluję.

A u nas trwa kopanie pod ławy - polecam szpadel Fiskars - trochę drogi ale naprawdę sam kopie :wink: .

A u nas trwa kopanie pod ławy - polecam szpadel Fiskars - trochę drogi ale naprawdę sam kopie :wink: .

W taki rzie lecę go kupić, bo moje dwa szpadle ( innych firm - same nie kopią) :cry:

A co polecacie żeby sama rozrzuciła się ziemia pod trawnik i wyrównał się sam teren? Bo chwasty rozumiem wykopią się szpadem Friskasa :lol: :lol:

A tak na poważnie potrzebuję pożyczyć ręczną ( ekektryczną) glebogryzarkę lub cos innego co wzruszy ziemię z chwastami ( co by można je było wygrabić) oraz coś do wałowania ziemi pod trawę.

Czy wiecie może gdzie można takie sprzęty pożyczyć lub może ma ktoś z Was prywatnie i mógłby użyczyć?

Szukam jeszcze niedrogiego pracownika do prac ziemnych związanych z zakładaniem trawnika.

Betsi

Jadar sprawdzałam .Opinie o Jadarze są różne.Wielu użytkowników skarżyło się , że traci kolor po jednym sezonie.

Podobno dobra jest kostka Skarpolu ze Skaryszewa- no ,ale transport mnie zabije :wink:

Sama już nie wiem :) trochę zaczyna mnie to męczyć.

Myślałam , że okres "upierdliwych wyborów" mam już za sobą i nie będę musiała" się bujać" z czymś tak banalnym jak kostka brukowa.

Walec do wałowania ziemi kupisz w Leroi Merlin za 150 zł.

Nie jest to wielki koszt, zawsze potem możesz sprzedać za pół ceny. :wink:

A jeżeli chodzi i glebozgryzarkę to cały czas polecam poszukanie rolnika- sąsiada :)

Ja za przysłowiowe grosze mam przeorany teren.A chwasty i tak rosną :evil:

Chyba przestanę się przejmować.Nie chcę w ziemię już lać jakiejś chemii.

Po prostu nie będzie angielskiego trawnika i już :wink: