adam2007 01.07.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Jakby ktoś chcial mam ponad 20 palet porothermu 38 p+w do sprzedania. Transport moge załatwić. Mam także : stemple 3m i krótsze, oraz odpowiednik Porothermu 25 - Keraterm 25p+w. Jest to cegła z Łotwy ale ma certyfikaty i papiery mam na nią. Jest naprawdę bardzo dobra. Z 6-8 palet bedzie tego. Do odbioru w okolicach Woli Gołkowskiej. Pozdr, uuu Panie, nic tylko skład budowlany otworzyć. sporo zostało. Hehe. No własnie...tak mi tatko wyliczył ,że mam Tira w plecy. No nic jak ktoś chętny zapraszam. Sprzedam w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 01.07.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 [ 2. Ozdysk jest taki sam, bez względu na źrodło ciepła. Jedynie ekonomiczne uzasadnienie się zmienia, zaleznie od kosztu uzyskania ciepła. No o to mi chodziło w moich mętnych skrótach myślowych:) Że przy droższych źródłach ciepła odzysk jest bardziej odczuwalny na kieszeni i wtedy człowiekowi psychicznie lepiej:) Ale faktycznie sama PC jest tanim źródłem, więc może nie ma co się szczypać. Ja mam wątpliwości, bo to jednak kupa forsy ta PC, ale za to potem lżej, a i ciśnienie nie rośnie jak się czyta o złej Rosji co kurek zakręca:-) Poza tym nie chcieliśmy podłogówki bo lubimy chłodną podłogę (takie małe zboczenie) i chcieliśmy położyć na niej takie grube dechy. Ale może trzeba pomyśleć o ścianach albo cieńszych deskach? A ty Depi robisz u siebie mechaniczną wentylację? Poza tym myślcie już o "paszportach energetycznych". Z PC i reku możecie nawet załapać się do kat. A A co to daje? Dobre samopoczucie ekologiczne? Czy coś bardziej wymiernego? Betsi To jest czysta prowokacja z tym tarasem i trawką)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 01.07.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Tak, ja brałem B15 na ogrodzenie, taras i chudy beton. Terminowość OK, sprawni kierowcy (laliśmy z gruchy 60 metrów ogrodzenia w szalunek szerokości 16 cm ) Co do jakości to nie mam zastrzeżeń, taras laliśmy jakoś na początku grudnia (były lekkie przymrozki) a beton ładnie sobie związał. Dzięki Dzabij. Właśnie zamowilem na wieniec B-20. Sprawdzimy.. A te ceny na ich stronie to sa netto, czy brutto? netto No to Polbetex jest tańszy. Dopiero co brałem od nich B30 po 270 netto. No nie wiem...ja zapłaciłem dziś w BTBETON 250 netto za B-20. Tez wydaje mi sie spoko cena. Ciekawe ile w tym polbetexie ? Ja w sobotę w Polbetexie za B 20 W6 płaciłem 235 netto ->286,70 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 01.07.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Dodatkowo 190zł transport gruchy 9m3 i 120zł transport gruchy 6m3 + 25zł/m3 pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 01.07.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Dodatkowo 190zł transport gruchy 9m3 i 120zł transport gruchy 6m3 + 25zł/m3 pompa. Spoko cena. Może jak będę wylewał taras i schody to skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 01.07.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Do Depi: Tak to prawda działającą widzieliśmy tylko jedną i to nam w zupełności wystarczy do podjęcia takiej decyzji. Napewno nie lobbujemy na rzecz p.cIch ceny są powalające , ale bardziej powalające są rachunki za gaz ,które niestety ,bardzo nam w bycie przeszkadzają. Gaz jest bez wątpienia najlepszym paliwem i może nawet da się trochę oszczędzić zakładając te różne urządzenia ale musimy liczyć się z tym że GZ po terażniejszych cenach się kończy przynajmniej dla Polaków . Widać co dzieje się z benzyną -ceny jak w reichu a zarobki jak w Zimbabwe. Poza tym prawdziwy gaz ziemny (GZ50) jest na wykończeniu więc siłą rzeczy nigdy nie będzie taniał - wręcz przeciwnie. Nie jesteśmy nowicjuszami budowlanymi lecz forumowymi , budujemy drugi dom ,pierwszy to bliżniak stawiany na spółkę z teściami , a od urodzenia mieszkaliśmy również w domach więc trochę już doświadczyliśmy. A co do wypowiadania sią to zawsze mówię to co myślę , czy to żle?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 02.07.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Ponieważ jest to mój pierwszy dom, stąd co jakiś czas różne wątpliwości. Niedługo skończymy ocieplać styropianem. Dom swoim rzutem przypomina rozciągnętą literę H. Mam zatem osiem narożników, na które pójdą listwy narożne z siatką. Ale nie wiem czy daje się listwy w narożnikach wewnętrznych (a takich mam cztery)? Na to jeszcze siatka na zakład? Jaka jest praktyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.07.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Ponieważ jest to mój pierwszy dom, stąd co jakiś czas różne wątpliwości. Niedługo skończymy ocieplać styropianem. Dom swoim rzutem przypomina rozciągnętą literę H. Mam zatem osiem narożników, na które pójdą listwy narożne z siatką. Ale nie wiem czy daje się listwy w narożnikach wewnętrznych (a takich mam cztery)? Na to jeszcze siatka na zakład? Jaka jest praktyka? Marto W narożnikch wewnetrznych nie daje się listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.07.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 stasiek&gośkaWszystko rozumiem, ale stwierdzenie, że na nic są inne metody, bo PC jest najdebeściacka i tylko PC bo PC jest suuuuper i w ogóle jest, delikatnie mówiąc, niezbyt rozsądne. Dla pewnych parametrów domu opłaca się robić nawet ogrzewanie zwykłym prądem. Niektóre domy, które są zbudowane w odpowiedni sposób i odpowiednio ocieplone (co Wy odrzucacie) i mają reku (co Wy odrzucacie) WCALE nie potrzebują ogrzewania! I jak wygląda przy tym Wasz ukochana pompa ciepła? Dość blado, prawda? Pompy są tanie w eksploatacji, ale ich koszt zakupu i instalcji NA RAZIE niweluje ich sensowność tam, gdzie dostepny jest gaz. Każdy przypadek trzeba rozpatrzyć oddzielnie i na spokojnie, a nie hurrapotymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 02.07.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Betsi, dziękuję. Wiesz, że człowiek czasem się zapętla w tej robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 03.07.2008 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Depi napisał:b]"Dla pewnych parametrów domu opłaca się robić nawet ogrzewanie zwykłym prądem. Niektóre domy, które są zbudowane w odpowiedni sposób i odpowiednio ocieplone (co Wy odrzucacie) i mają reku (co Wy odrzucacie) WCALE nie potrzebują ogrzewania! I jak wygląda przy tym Wasz ukochana pompa ciepła? Dość blado, prawda?" O czym ty mówisz pokaż mi dom w Polsce który nie potrzebuje ogrzewania. Każdy by taki miał. A prądem to masz rację 50% społeczeństwa się ogrzewa (ale jak ma wcinki przed licznikiem.)Wcale nie twierdzę że p.c to najbardziej superanckie urządzenie ma wady jak każde inne , za to to ty wierzysz w to super rekuurządzenie i odzysk 90% ciepła i to ty odrzucasz wszystkie inne możliwości. Cała skandynawia grzeje p.c a o styropianie na ścianach to jeszcze nie słyszeli a klimacik mają srogi- czy oni są zacofani bo nie idą z duchem polskiej nowoczesności? Po co mi styropiany i te rekuurządzenia skoro na ogrzanie domu wydam dużo mniej niż gazem , a co będzie chciało uciec na zewnątrz to niech ucieka i tak zapłacę mniej od ciebie.I nie będę mieszkał w puszce w której nawet okna bym nie otwierał - no bo przecież odzysk ciepła zapuszczony.Mówisz że to zbyt wysoki koszt to zlicz sobie twoje koszty:Styropian widziałem że nie zadawalasz się byle czym + robociznakleje ,kołki itpsiatki siateczki itprekuurządzenie +instalacja+robocizna + prądwentylacja mechaniczna + instalacja +robocizna + prądKocioł gazowy + zasobnik + instalacja + przyłącze gazu + robocizna + prąd +kominiarz+ komin spalinowy + abonament za gaz + gaz + opłata za przesył czy to lato czy zima + 30% podwyżki za gaz w nidalekiej przyszłości .Jak to zliczysz to nie wiem czy będziesz miał taniej od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Betsi, dziękuję. Wiesz, że człowiek czasem się zapętla w tej robocie. Wiem, wiem, sama nie raz przeżywałam takie rozterki. W "meczu w piłkę siatkową" z sąsiadem ( bo sasiad zza siatki) jest 1:0 dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.07.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 stasiek&gośka NIe mówcie że ocieplenie styropianem domu nic nie daje bo to kompletna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.07.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 stasiek&gośka NIe mówcie że ocieplenie styropianem domu nic nie daje bo to kompletna bzdura. Daj spokój Betsy - nasi nowi znajomi w 2 (słownie: DRUGIM) poście na forum postanowili udowodnić, że wszyscy to idioci, bo ocieplają, a oni posiedli najwyższą mądrość, ze najlepiej zrobić nieocieplony dom i kupic pompę ciepła. No i z Bogiem, niech sobie tak robią. I jeszcze podepną tą pompę do grzejników na 70 stopni. Pewnie w Skandynwii tak robią. Duh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.07.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 hello, Hmm..., powiem tak: Mam nadzieję, że Wasze przewidywania się sprawdzą, zbudujecie dom taki, jak chcecie i będziecie mieć jesienią i zimą ciepło za grosze, a my wszyscy stosujący mniej lub bardziej tradycyjne rozwiązania okażemy się totalnymi głupcami, przez swą ignorancję dającymi się ograbiać takim krwiopijcom jak PGNiG, czy STOEN. Proponuję Wam, byście po np. kolejnych 2 zimach wrzucali na forum info o swym domku dot.: ogrzewanej kubatury, temp. wewnątrz w pomieszczeniach mieszkalnych i gospodarczych, poniesionych kosztów w okresie jesienno-zimowym na ogrzewanie. Byłbym wdzięczny również za przedstawienie poniesionych kosztów inwestycyjnych na całą instalację służącą ogrzewaniu po zakończeniu budowy. Wtedy będziemy rzeczywiście mogli z czystym sumieniem pochylić przed Wami czoło, a swoje czoła dokładnie ostukać i żałować, jakimi byliśmy imbecylami... Pozdrawiam wszystkich zacofanych , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.07.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 [ Pozdrawiam wszystkich zacofanych , Ja to chyba jestem totalnie zacofana. Dom ocieplony styropianem 12cm, kocioł kondensacyjny na gaz ziemny, ogrzewanie podłogowo-kaloryferowe, a najgorsze jest chyba to ze mam wentylację grawitacyjną, która jak wiecie ( albo i nie ) w lato prawie nie działa - za to mam szeroko otwarte okna i piękny zapach trawy, roślin i czasem obornika ( jak sąsiad podrzuca na grządki). Jesli chodzi o koszty gazu za sezon zimowy to nie zbankrutowałam a dodam że na początku piec nie był dobrze ustawiony i wyprawiał co chciał. Ale po dobrym ustwieniu go - kolejne rachunki były bardzo przyzwoite. Najwięcej to chyba sie wydaje na wywóz szamba ( co miesiąc 180zł). Rozważcie może czy nie zamontować swojej oczyszczalni ścieków jesli nie ma dostepu do kanalizacji miejskiej ( zanim zrobicie podjazdy i posiejecie trawę) A propos trawy to pierwszą już będę kosić ( siana 2 i 1/2 tyg temu) a drugi rzut siany w weekend juz kiełkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.07.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 daj spokój Betsy Duh... Ależ ja spokojna jestem bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.07.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ja to chyba jestem totalnie zacofana. Dom ocieplony styropianem 12cm, kocioł kondensacyjny... Betsi, co Ty wiesz o zacofaniu...! U mnie 15cm styro i kocioł gazowy niekondensacyjny... Pzdr., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 03.07.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Tak, ja brałem B15 na ogrodzenie, taras i chudy beton. Terminowość OK, sprawni kierowcy (laliśmy z gruchy 60 metrów ogrodzenia w szalunek szerokości 16 cm ) Co do jakości to nie mam zastrzeżeń, taras laliśmy jakoś na początku grudnia (były lekkie przymrozki) a beton ładnie sobie związał. Dzięki Dzabij. Właśnie zamowilem na wieniec B-20. Sprawdzimy.. A te ceny na ich stronie to sa netto, czy brutto? netto No to Polbetex jest tańszy. Dopiero co brałem od nich B30 po 270 netto. No nie wiem...ja zapłaciłem dziś w BTBETON 250 netto za B-20. Tez wydaje mi sie spoko cena. Ciekawe ile w tym polbetexie ? Ja w sobotę w Polbetexie za B 20 W6 płaciłem 235 netto ->286,70 brutto Ja też tyle płąciłam za m3 ale za transport i pompę po 20 zł/m3 bo powyżej 20 m3 ! \ Normalnie na strop i schody! poszło 30 m3 betonu, normalnie płąkać mi się chciało jak jechałam za to płacić! Mam do was pytanie! Czy wieniec i słupy pod niego -te nad stropem -muszą być koniecznie zalewane z grurchy! Czy murarze mogą sami sami sobie ukręcić, bo zamówiłąm tyle cementu że jeszcze zostanie. Majster coś marudził że to dłużej, ale dla mnie nie muszą tego zrobić w 3 dni! mogą i tydzień to kręcić i dłużej! Pozdrawiam i obiecuję nadrobić zaległości w dzienniku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 03.07.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Tak, ja brałem B15 na ogrodzenie, taras i chudy beton. Terminowość OK, sprawni kierowcy (laliśmy z gruchy 60 metrów ogrodzenia w szalunek szerokości 16 cm ) Co do jakości to nie mam zastrzeżeń, taras laliśmy jakoś na początku grudnia (były lekkie przymrozki) a beton ładnie sobie związał. Dzięki Dzabij. Właśnie zamowilem na wieniec B-20. Sprawdzimy.. A te ceny na ich stronie to sa netto, czy brutto? netto No to Polbetex jest tańszy. Dopiero co brałem od nich B30 po 270 netto. No nie wiem...ja zapłaciłem dziś w BTBETON 250 netto za B-20. Tez wydaje mi sie spoko cena. Ciekawe ile w tym polbetexie ? Ja w sobotę w Polbetexie za B 20 W6 płaciłem 235 netto ->286,70 brutto Ja też tyle płąciłam za m3 ale za transport i pompę po 20 zł/m3 bo powyżej 20 m3 ! \ Normalnie na strop i schody! poszło 30 m3 betonu, normalnie płąkać mi się chciało jak jechałam za to płacić! Mam do was pytanie! Czy wieniec i słupy pod niego -te nad stropem -muszą być koniecznie zalewane z grurchy! Czy murarze mogą sami sami sobie ukręcić, bo zamówiłąm tyle cementu że jeszcze zostanie. Majster coś marudził że to dłużej, ale dla mnie nie muszą tego zrobić w 3 dni! mogą i tydzień to kręcić i dłużej! Pozdrawiam i obiecuję nadrobić zaległości w dzienniku! Spoko, ja miałem na strop beton z Budokruszu a konkretnie 28 m3. Na pewno bardziej płakałem niż ty bo tam trzeba Vat zapłacić a i pompa droższa. Beton na wieniec postanowiałem z lokalnej betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts