rrmi 13.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Majorze My kanalize i cala hydraulike robilsmy sami , ale do przylaczenia legalnego bralismy Pana Rozka / nie mam polskich znakow , ale rozek jak rogi/. Zapytaj o Niego w Gospdarce Komunalnej , tam w tym budynku z tylu . Narawde godny polecenia czlowiek. My nawet do Gminy nie musielismy jechac zeby pdpisac umowe. Zalatwil wszystko sam , tylko podpisalismy. Nie byl tez raczej drogi , taki w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 13.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 ms. Co do patentów to mamy jeden taki na potanienie zamykania szafek otwierających się do góry. Zamiast bardzo drogich zawiasów można dać takie zwykłe, pneumatyczne, a do tego właśnie samodomykacze. Efekt podobny, cena wiele razy niższa. A co do kompromisów, to najlepiej znaleźć taniego wykonawcę, który zrobi to samo co drogie firmy. Nam robi niepozorny stolarz, szafki będą fornirowane, z blumami i wszystkim. Ten stolarz standartowo jest podwykonawcą salonu meblowego - dla nich forniruje fronty. Akcesoria typu zawiasy, carga itp. można kupić duuużo taniej niż sobie liczą producenci mebli kuchennych np. tu: http://www.dacter.pl/katalog.htm. Kuchnia będzie o 30% tańsza niż w najtańszych firmach warszawskich - takich z siedzibami na bazarku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 13.07.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 A teraz prośba:) Wytłumaczcie mi proszę jak ułożyć drugą warstwę wełny na poddaszu? Chodzi mi o to, że jak już się da te wieszaki (niestety ES, bo na te mocowane z boku już za późno) i rozwinie pasy wełny, to zanim się przykręci profile, które ją będą trzymać jak ona siedzi i nie odpada? Przy założeniu, że nie mamy 10 osób do trzymania:) Gdzieś wyczytałam, że dają znów sznurek, ale do czego on niby ma być umocowany? Jak to robili u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.07.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Specem jeszcze nie jestem ale wyobrażam sobie to tak, że drugą warstwę wełny rozwija się w poprzek krokwi, wieszaki daje się chyba co 40 cm, tak więc ja bym przebił wieszakami wełne i lekko rozgiął ich końce, wełna powinna się chyba trzymać (rolka ma chyba 120 cm szerokości, także teoretycznie bedą ją trzymały 3 wieszaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.07.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam posturlopowo! W kwestii kuchni: Jeżeli ktoś ma problem z warszawskimi cenami za kuchnie (i słusznie), to proponuję skorzystanie z kuzyna mojej Żony. Facet od paru lat robi już kuchnie, robil w poprzednim naszym mieszkaniu i jest naszym zdaniem godny polecenia. Będzie na 100% robił naszą kuchnie i pewnie kilku znajomym. Ceny u niego są nieporównywalnie niższe, niż tutaj w salonach, za te same, jakościowe, wyroby. Gwoli porównania: znajoma zrobiła wycene w RUST-cie i krzyknęli jej 100 000 (sic! ). Michał przyjechał, pomierzyl, wybrali wszystko i mówi, że w 40-45 tys. się zmieści. Oczywiscie wszystko na Blumie itp. bez żadnej oszczędności. Jeśli ktoś ma wycene z jakiejś tutajszej firmy, to może dać i zobaczymy, ile powie Michał. A - jest z Siemianowic Śląskich, więc rejon niezbyt bogaty, to i ceny ma inne. Na razie sie powoli przyzwyczaja, że dla warszawiaków cena 20 tys za kuchnie to żaden szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.07.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Specem jeszcze nie jestem ale wyobrażam sobie to tak, że drugą warstwę wełny rozwija się w poprzek krokwi, wieszaki daje się chyba co 40 cm, tak więc ja bym przebił wieszakami wełne i lekko rozgiął ich końce, wełna powinna się chyba trzymać (rolka ma chyba 120 cm szerokości, także teoretycznie bedą ją trzymały 3 wieszaki. Ja to za bardzo nie czaję o co chodzi z tymi wieszakami. Normalnie drugą warstwę wełny daje się między nabite już łaty rusztu. Faktycznie przydybac je można sznurkiem, jeśli to maty, a nie sztywne płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 14.07.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Dzięki za odpowiedź. Depi wytłumacz mi jeszcze proszę te łaty to są profile, tak? Te do których się mocuje potem k-g i które wiszą na wieszakach, tak? Pewnie głupio pytam, ale ja nic z tego nie czaję, a muszę, bo mnie moi faceci wnerwiają i powiedziałam im, że jak nie wiedzą jak, to ja im powiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.07.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Znalazłem naprędce taki poradnik, choć wydaje mi się, że nie wyjasnia on zbytnio tematu: http://www.grupapsb.com.pl/files/MagazineDocument/450/rockwool-abc_nr2(26).pdf Faktycznie, jak idzie ruszt pod GK, to na tym ruszcie, odpowiednio opuszczonym, mozna tę wełnę położyć. Ergo - niech podwieszają ruszt na wieszakach tak, aby zmieściła się tam potem welna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 14.07.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 No widziałam to, oni tam sobie tak po prostu to kładą i już. Ale jak to będzie długi pas wełny to pewnie faktycznie trzeba go sznurkiem złapać. A ten sznurek to pewnie trzeba zapleść o te profile, co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 14.07.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ja mam gdzieś film instruktażowy o robotach na poddaszu, zobaczę jak to jest, a poza tym chyba od jutra będzie się to działo u mnie, tj. właśnie stelaże i 2 warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 14.07.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 O, to super! To opowiesz jak to wygląda w praktyce, ok? A film instruktażowy widziałam z Rockwoola i tam nie mocowali niczym - tak jak w tej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena maciek 14.07.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Czy miałby ktoś osobę (panią) godną polecenia do sprzątania po wykończeniu mieszkania? pozdrawiambozena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Larry K. 15.07.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam Wszystkich Budujących! Jako przymierzający się do budowy (wraz z żoną własnego domku w Złotokłosie zwracam się z uprzejmą prośbą - czy jakaś życzliwa osoba/osoby mogłaby podesłać namiar na swoją ekipę murującą. Chciałbym ten rok zakończyć stanem surowym nakrytym dachem, więc budowa ruszałaby na jesieni. Szukałem na własną rękę, ale ceny które do tej pory uzyskałem niezbyt mnie cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.07.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam, Mam super pilną sprawę!!!!!!!!!! Potrzebuję kontkat do kogoś w Woli Gołkowskiej z widlakiem lub ciągnikiem z widłami do załadowania palet z cegłą na Tira.Pomóżcie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdanek 15.07.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam wszystkich serdecznie, Przyłaczam się do grupy Piaseczyńskiej bo Grójeckiej niestety nie ma. My jesteśmy na etapie wyboru projektu a budowę planujemy zacząć pewnie za rok. Uważnie prześledziłem wasze wypowiedzi od stycznia - oj dużo tego było, ale warto. Ciekawi mnie temat autosrady, czy wybrano już jakiś wariant ? Co do dyskusji o pompach ciepła to też zastanawiamy się nad tym rozwiązanie, gazu u nas niet. W ostatnim lipcowym muratorze jest ciekawy artykuł o niemcach i ich domach pasywnych - polecam Oni na potęgę budują te domy i umieszczają solary, całe dachy solarów - pomp ciepła nie instalują zabardzo, ciekawe dlaczego ? Solary im się opłacają bo z tego co pamiętam to elektrownia im odkupuje energię z solarów 2 razy drożej niż sama sprzedaje W naszej okolicy jakaś gmina dotuje solary ?? Słyszałem że są takie gminy które dopłacają do solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.07.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ciekawi mnie temat autosrady, czy wybrano już jakiś wariant ? Po konsultacjach społecznych dokumentacja trafiła do wojewody z sugestią, że preferowany jest wariant 2. Wojewoda pod koniec czerwca wystapił do ministra środowiska o uzgodnienie warunków realizacji trasy. Ostateczny wybór wariantu, czyli wydanie decyzji środowiskowej spodziewany jest na wrzesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.07.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witajcie Zdanek i Larry Zdanek U nas niestety gmina nie dopłaca do solarów - a szkoda bo jaka mieliby oszczedność w gazie lub prądzie. Na razie jesli chodzi o wspomaganie panstwa w instalacjach proekologicznych to tylko BOŚ udziela preferencyjnych kredytów, ale jest bardzo dużo papierologii ( wiecej niż przy normalnym kredycie). Larry Kontakt wysyłam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 15.07.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 To ja też chciałam się przywitać Jesteśmy (od ok miesiąca) szczęśliwymi posiadaczami działki w Głoskowie-Letnisku, na razie jesteśmy na etapie projektowania, planowania i odkrywania, że w Piasecznie trzeba na przykład uzyskać najpierw zgodę na przyłączenie do sieci wodociągowej w UG, aby móc wystąpić o warunki przyłączenia do Elmaru Urocze. Budowę planujemy na przyszły rok. Mogłabym podzielić się namiarem na dobrego i taniego geodetę, który nam wytyczał naszą poprzednią działkę (Warszawa-Jeziorki), ale niestety nie działa na południe od Warszawy, a pan, którego polecił, już nie jest taki tani (czy dobry, to się okaże). Nie wiem, czy to inflacja, czy co, ale co robić - poprzednio zapłaciliśmy 600 zł za wytyczenie (4 punkty) plus 4 mapki, teraz chcą 600-800 za tyczenie i do tego 800-1000 za mapki. Jakby ktoś miał namiary na kogoś tańszego (i polecanego), to chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 15.07.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 To ja też chciałam się przywitać Jesteśmy (od ok miesiąca) szczęśliwymi posiadaczami działki w Głoskowie-Letnisku, na razie jesteśmy na etapie projektowania, planowania i odkrywania, że w Piasecznie trzeba na przykład uzyskać najpierw zgodę na przyłączenie do sieci wodociągowej w UG, aby móc wystąpić o warunki przyłączenia do Elmaru Urocze. Budowę planujemy na przyszły rok. Mogłabym podzielić się namiarem na dobrego i taniego geodetę, który nam wytyczał naszą poprzednią działkę (Warszawa-Jeziorki), ale niestety nie działa na południe od Warszawy, a pan, którego polecił, już nie jest taki tani (czy dobry, to się okaże). Nie wiem, czy to inflacja, czy co, ale co robić - poprzednio zapłaciliśmy 600 zł za wytyczenie (4 punkty) plus 4 mapki, teraz chcą 600-800 za tyczenie i do tego 800-1000 za mapki. Jakby ktoś miał namiary na kogoś tańszego (i polecanego), to chętnie skorzystam Elmar to przykład powiązań władza - biznes ta firma to ewenement na skalę ogólnopolską(odsyłam do archiwalnych wydań prasy piaseczyńskiej ) Wśród udziałowców jest ktoś z rodziny burmistza Józefa Z. Także nie ma co się dziwić. Ale to dopiero chyba Wasz początek przygód z naszymi urzędnikami. Życzę spokoju , opanowania i szybkiego załatwiania spraw. Co do geodety to mogę polecić Marka Wodzyńskiego z Mokotowa, kiedyś wytyczał u mnie działkę za 400zł. Teraz właśnie czekam na niego ma mi zrobić mapki do celów projektowych wraz ze sprawdzeniem granic działki. Powiedział że to 600zł. Ale gdy dowiedział się że będę mierzył jeszcze dwie inne działki(wytyczenie) spuścił na 500 ,a jak uda nam się obskoczyć wszystkie tego samego dnia to może jeszcze coś spuści. Podaje telefon do niego. tel. 505 741 956 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 15.07.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Co do dyskusji o pompach ciepła to też zastanawiamy się nad tym rozwiązanie, gazu u nas niet. W ostatnim lipcowym muratorze jest ciekawy artykuł o niemcach i ich domach pasywnych - polecam Oni na potęgę budują te domy i umieszczają solary, całe dachy solarów - pomp ciepła nie instalują zabardzo, ciekawe dlaczego ? Witam Niemcy to słoneczny kraj szczególniie południe -słonecznych dni jest u nich w roku parę razy więcej niż u nas. U nas w zimie słoneczne dni można policzyć na palcach rąk. A u nich pół na pół. Niemcy mają kotłownie głównie na olej opałowy przynajmniej na południu . Jak ktoś ma cokolwiek wspólnego z rolnictwem to kupuje to paliwo z dużą zniżką. Tak więc rodzina rolnika również na tym korzysta. Poza tym w reichu jest znacznie cieplej niż u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts