Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Hej!

Proszę, podzielcie się informacją, od jakich firm zamawialiście okna (raczej chodzi o PCV chociaz drewnianych jeszcze zupelnie nie przekreslam) i czy nie wystapiły żadne problemy typu wypaczenia, trudnosci z otwieraniem, zamykaniem itp.

Z góry dzięki!

Mam juz drugi dom z oknami PCV .

Nie narzekam.

Tym razem kupowalam od Starego z tego forum.

Nie pamietam jak nazywa sie producent , ale pamietam , ze to duza fabryka.

Zamowienie zrealizowane bez zarzutu.

Stary w watku Solidni Wawa i okolice byl polecany przez wielu forumowiczow.

I jak po pielgrzymce Betsi ?

A moze sie podlaczylas :D

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam do zbycia stemple i deski szalunkowe - okolice Piaseczna - może ktoś z Was jest chętny. Prośba o info na priv.

pozdr,

Witam

Ja bym była chętna,napisałam na priv ale nie mam odzewu,jeśli aktualne to proszę o info na priv.

A właśnie - bym zapomniał. Mam od cholery stempli (w tym długie - ponad 3m), desek szalunkowych (w tym grubych na rygi - takie i po 5cm), kantówki 10x10 (też na podstęplowanie stropu dobre), mam pustaka U220 i mnóstwo innego dobra :)

Jak ktoś zaczyna budowę to zapraszam :)

Jestem, nie podłączyłam sie pod pielgrzymkę bo pracować muszę a poza tym nie lubię chodzić zbyt długo :wink:

Odnosnie okien to tez mam plastiki od "Starego" czyli z firmy Adams.

Jak na razie miałam dwukrotnie problemy z jednym oknem balkonowym - potrzebna była dodatkowa regulacja i teraz w lato znowu problem z tymi samymi drzwiami balkonowymi - znowu trzeba wyregulowć bo sie nieco opusciły i mam kłopot z zamknięciem.

Tak ogólnie wyglądają bardzo ładnie i jestem zadowolona.

Jestem zadowolona tez z drzwi wewnetrznych od Pani Teresy oraz finish parkietu i z innych rzeczy tez :lol: :lol:

Jak by to powiedzieć - bezpośrednio nie u niego. Chyba tylko pilotował sprawę i późniejsze operacje.

:roll:

Tajemnicza jestes .

Milego weekendu zycze .

Moze jeszcze dodam.

Jutro jade po pieska.W hodowli gdzie kupuje jest jedna suczka , ktora nie bedzie suczka wystawowa. Urodzila sie ostatnia i moze bedzie mniejsza .

Jest do sprzedania za symboliczna oplata.

Jesli ktos sie namysli prosze do mnie napisac.

Moglabym razem przywiezc mala , fajnie byloby miec po sasiedzku siostre :D

Mala jest oczywiscie dobermanka. Nie moze byc psem podworkowym .

Mam na mysli , ze nie jest to pies do budy , ale w sezonie moze byc caly dzien na dworzu co napewno bedzie lubila.

W umowie zawarty bedzie punkt o nierozmnazaniu jej .

Jutro jade po pieska.W hodowli gdzie kupuje jest jedna suczka , ktora nie bedzie suczka wystawowa. Urodzila sie ostatnia i moze bedzie mniejsza .

Gratuluję, rodzina się powiększa :lol:

Ja niestety nie mam warunków jak na razie na drugiego pieska. Kiedyś miałam suczkę dalmatynkę, właśnie taką najmłodszą najmniejszą z miotu, mam słabość do takich kruszynek...

U nas kończą zbroić strop, zeszło się ponad miesiąc, majster mówi że w życiu tyle drutu nie widział i że to chyba lądowisko dla helikopterów będzie.

W poniedziałek zalewamy prawdopodobnie, ale z ulgą odetchnę dopiero jak ta cała konstrukcja wytrzyma 8)

to chyba lądowisko dla helikopterów będzie.

Chyba ma racje , myslalam , ze moj dom duzy , ale Twoj to chyba najwiekszy w okolicy bedzie.

Mialam okazje zabladzic kolo Twojej budowy z 2 tygodnie temu.

Myslalam , ze juz strop zalany .

Trzymam kciuki w poniedzialek .

Betsi, spytam z ciekawości - czy w Twojej wsi słychać dzwony i melodyki puszczane z kościoła w Głoskowie?

Nasi sąsiedzi mówią, że można się przyzwyczaić. Polubić - niekoniecznie. :-?

MS

Czasami słychać jak bija dzwony, ale tylko jak wiatr wieje od zachodu :p

MajorCarter

U mnie też zbrojenie solidne, mówili ze czołgiem mozna po nim jeździć.

Może jakis poligon w okolicy?

Rrmi

No zachęcasz tą suczka, jesli jest tak sliczna jak Twój piesek to na prawdę warto wziąć. Ja na razie dokarmiam " Uszatka" ( tak nazawał go mój syn) - pieknego rudego pieska który bląka się po okolicy i czasami zaglada do nas.

Ciekawe czy ktos go wyrzucił czy tylko puszcza go poza posesję, bo ma czerwoną obróżkę , a kręci się już ok. 1 1/2 miesiąca.

Gdzie można kupić geowłókninę zeby rozłożyć ja na ziemi ( przeciwko chwastom)?

Widziałm że tak robią np. koło Marcpolu w Lesznowoli. Wycina sie potem w tym dziury na rośliny i zasypuje korą. Zaczęłam robic mój reprezentcyjny klomb przed domem i na razie nie kupuję wszystkich roslin a nie chcę, żeby zaraz wszystko zarosło chwastami ( tak jak inne fragmenty działki, które nie były od razu zakryte lub posiada od razu trawa.)

Szczerze mówiąć to te chwasty mnie dobijają, nie wiem już jak mam z nimi walczyć. Najpierw człowiek się narobi, usypie ziemię, wygrabi i wydaje się super a za 2 tygodnie zielono od chwastów. :cry:

Witam ponownie grupę piaseczyńską, bo nie zaglądalem tu od dawna. Teraz wszystko rozpoczynam poraz drugi, więc będę wdzięczy za Waszą pomoc. Oczywiście chętnie podzielę się swoim doświadzczeniem, bo dom już wybudowałem, mieszkam i jest b. fajnie (bede budował drugi-bo może być jeszcze lepiej). Na początek mam prośbę o polecenie dobrej jakości bloczków fund w dobrej cenie. Jesienią ruszam z fundamentami.Pozdrawiam

Cezary

Witam ponownie i również zwracam się z prośbą, do wszystkich forumowiczów, o kontakt do sprawdzonego i bardzo chętnie niedrogiego architekta z okolic Piaseczna, Konstancina bądź Góry Kalwarii. Bardzo proszę o pomoc!

Kilka stron wcześniej znalazłam kontakt tylko do p.Góral.

edzia-niedźwiedzia,

mnie okna z PVC organizował forumowy Jareko; okna Jezierskiego w okleinie drewnopodobnej; testuję je od ponad roku, więc przetrzymały zimę i lato; polecam zarówno okna, jak i usługi Jareko;

pozdrawiam,

Ech... Gdyby nie ta kosmiczna cena...

Chciałabym podzielić się moim ostatnim odkryciem budowlanym: listwami przyokiennymi.

My kupowaliśmy w firmie Altimex. Wiem, że produkuje je też HPI Polska.

W czasie przyklejania styropianu ciągle męczyło mnie jak dobrze wykonać połączenie ościeżnicy okna z warstwą tynku.

Listwy przyokienne to bardzo sprytne rozwiązanie - przykleja się je przy krawędzi ościeżnicy. Listwa z jednej strony ma pas siatki podtynkowej, drugi bok zabezpieczony jest elastycznym piórkiem. Dodatkowa listwa z paskiem kleju pomaga zabezpieczyć okna folią w czasie tynkowania. Po skończonej pracy tę listwę się odrywa.

Siatka i część profilu schowana jest pod tynkiem. Przy ramie okna widać tylko piórko. Wczoraj robiłam porządek po tynkarzach - okna czyste, żadnego mycia, skrobania itp.

Jedyny minus - trzeba dużo samozaparcia, żeby je kupić. Składom budowlanym nie opłaca się sprowadzać małych ilości. U producenta trzeba kupić minimum 25 sztuk.

Listwy są białe - przy białych oknach lub jasnym tynku - piórko nie rzuca się w oczy. Przy ciemnych oknach i jednocześnie ciemnym tynku biały pasek piórka będzie widoczny.

Aha, nasi tynkarze do tej pory nie używali takich listew. Pokazałam im jak się je przykleja. Specjalnie nie marudzili, a potem nawet stwierdzili, że "to dobra rzecz".