Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Anielica : Poszukaj na forum użytkownika o nicku vadiol i napisz do niego prywatną wiadomość. To glazurnik z okolic Warszawy, polecany już na tym forum wielokrotnie. Ja też polecam, bo ładnie łazienkę mi zrobił :)

A w ogóle to gdzie w Lesznowoli się budujesz? My też z tych okolic :)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

vadiol??? Dajcie spokój - z gościem nie idzie wytrzymać. Jak pracuje to nie je, nie pije i nie pali, gadać nie chce, z każdą pierdółką się buja nie wiadomo ile, potrafi pół sciany kafli zerwać bo coś mu tam kąt nie pasuje albo cuś i robić od nowa...

Nawet nie bardzo idzie nie zapłacić pod jakimś pretekstem - bo wszystko dobrze robi. No mówię wam - koszmar!

:lol: :lol: :lol: :lol:

Depi drogi !

To on w końcu ten vadiol jest dobry czy niedobry? :o bo tak mi namieszałeś że nie wiem jak to rozumieć mam? A że dokładny taki to chyba dobrze, w końcu wiesz za co płacisz i masz gwarancje że dobrze a nawet bardzo dobrze zrobione będzie :lol: . A że przy okazji cholera cie weźmie to już chyba wpisane w życie każdego budującego a w dodatku gratis. :D

Pozdrawiam serdecznie,

// Angelika.

Witam,

... Dowiedziałam się że aby wogóle zacząć cokolwiek robić w tej kwestii trzeba mieć pozwolenie na budowę.... Czy macie może doświadczenia w tej kwestii ? Czy może ktoś z was załatwiał ostatnio wodociąg (dziękuję za ciekawe opowieści na temat Elmaru ;) Jak się do tego zabrać ? Czy będzie lepiej jak zbiorę kilku sąsiadów i razem będziemy to załatwiać czy moze nie ma to znaczenia ...

Ja mam podłączoną wode od 2 lat, a pozwolenie na budowę od kwietnia 2008 - myślę, że pozwolenie nie powinno mieć znaczenia. Wystąp do UM z wnioskiem o włączenie do sieci - do pobrania ze strony.

http://www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=229&Itemid=328

Ja wypełniałem wniosek o wydanie warunków technicznych wykonania przyłącza wodnego, ale przez te 2 lata może coś się zmieniło.

A najprościej zadzwoń do Urzędu Miasta do Wydziału Utrzymania Mienia Komunalnego i Zasobów Mieszkaniowych tel. (22) 70 17 568 i tam dowiesz się co musisz zrobić.

darek i agatka nie jest tak. BEATKA J. była w wod-kan. w Gmienie Prażmów, a nie w Piasecznie. Do Gminy Piaseczno nie ma co jechać. Tak samo formularz z internetu może być inny niż obowiązujący w Prażmowie.

Swoją drogą ciekawe jak można otrzymać pozwolenie na budowę, skoro potrzebne do tego jest podłączenie wody na działce.

Miał ktos z Prażmowa taką samą sytuację, bo mi pan z gminy powiedział to samo co BEATCE J.

Depi drogi !

że dokładny taki to chyba dobrze, w końcu wiesz za co płacisz i masz gwarancje że dobrze a nawet bardzo dobrze zrobione będzie :lol: .

I taki miał być sens mojej, cokolwiek przewrotnej, przyznaję, wypowiedzi.

Anielico droga! :lol:

Anielica : Poszukaj na forum użytkownika o nicku vadiol i napisz do niego prywatną wiadomość. To glazurnik z okolic Warszawy, polecany już na tym forum wielokrotnie. Ja też polecam, bo ładnie łazienkę mi zrobił :)

A w ogóle to gdzie w Lesznowoli się budujesz? My też z tych okolic :)

Witam sąsiadów :p

dzięki za info ale on ten Vadiol zarobiony jest taki ze do konca roku to nie ma co marzyc o jego usługach nawet jakby na trzy zmiany robił , no chyba zeby go tak w trzech egzemplarzach skolonować :lol:

A się budujem pomiędzy jednym dworkiem a willami łoziska :D w każdym bądź razie przekrój architektoniczny mam niezły :lol:

Pozdrawiam was serdecznie !

Witamy sąsiadkę też mamy kawałek ziemii między dworkiem a willami łoziska

Jak w praktyce wygląda formalne zakończenie budowy/zgłoszenie uzytkowania?

Z zeszłorocznych postów na ten temat wywnioskowałam, że to długotrwała procedura.

Dlaczego?

Napiszcie, bardzo proszę, jak wygląda praktyka w naszym starostwie.

Marto

to nie jest długotrwała procedura jeśli masz przygotowane wszystkie potrzebne dokumenty ( jakie, niestety nie pamiętam wszystkich bo mąż wyrzucił "ściągę"). W nadzorze budowlanym możesz dostać karteczkę jakie dokumenty msz przygotować, skłądasz je i czekasz iles tam dni ( tygodni). W tym czasie może przyjść kontrola od nich ale nie musi. Po tym czasie wszystko sie uprawomocnia i dostajesz papierek że masz wszystko odebrane i możesz użytkować budynek.

Z tego co pamietam z tych dokumentów to trzeba:

- Książka budowy z wpisami ostanimi od kierbuda że prace zakończono,

- kopie uprawnień elektryka, hydraulika oraz ich wpisy w książce budowy

( jakoś tak na początku)

- papierek od kominiarza że sprawdził wszystkie kominy i kanały wentylacyjne

- jesli masz szambo - to atest

- plan zagospodarowania działki

- inwentaryzacje powykonawczą ( wszystkiego) od geodety

- kopię umów na wodę, gaz ( ale nie jestem pewna)

Odnośnie kosztów utrzymania domu to właśnie mam zamiar zabrać się za wyliczanki średniomiesieczne. Mieszkam już 9 miesiecy wiec obraz juz jakiś bedzie zarówno sezonu zimowego ( grzewczego) jak i letniego.

Na razie na pewno wiem ze kupuję 2 x więcej benzyny.

Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie :o

Czy ktoś z mieszkajacych już jakiś czas liczył takie koszty utrzymania domu?

Liczyl, liczyl ;) Wniosek byl taki, ze najwiekszym, zbyt czesto niedoszacowanym, a przez wielu zupelnie pomijanym kosztem byl czas 8)

Koszt czasu dojazdow to jedno, ale w slad za nim idzie koszt czasu poswiecanego na cale mnostwo czynnosci, zajec i obowiazkow, ktore pojawiaja sie aby bylo ladniej, milej, bardziej zielono, gdy jest sucho a w zimie pewnie bardziej sucho gdy jest za mokro :lol:

ms.

Odbior budynku to prosta sprawa :-) Z dolaczonych uprawnien mialam tylko elektryka. O uprawnienia hydraulika nikt nie pytal i nie wymagal. Najdluzej czekalam na mapki geodety, a potem to juz poszlo :-)

Gratuluje, ze ten etap masz juz tuz, tuz przed soba :D

Zrobiliśmy małą traskę w Bieszczdach.

Ludzie! Jaki las bukowy jest fantastyczny. A ile materiału do palenia w kominku się marnowało. Łatwo drewno pozyskać, ale trudniej ściągnąć ze zbocza.

Wlasnie wrocilismy z Polanczyka :D Pieknie bylo ... i bardzo cieplo 8)

Na Poloninie Carynskiej ku zdziwieniu wielu turystow robilam sesje do gazety 8) Cudne widoki i nietuzinkowe zdjecia wynagrodzily nam ponad godzinna wspinaczka z pelnym ekwipunkiem ... o 6 rano 8)

Amber, a w sobotę nie fotografowałaś przypadkiem miejsca po osuwisku na rzece Wetlinie?

Widzieliśmy tam osobę z baaardzo profesjonalnym sprzętem fotograficznym.

Marto, no niestety to nie bylam ja 8) W sobote mialam sesje na dwoch jachatach przy samej zaporze na Solinie :D Pieknie bylo, a drewniany jachcik Smok, wraz ze swoim kapitanem i nasza mizdrzaca sie do obiektywu zaloga, wielce zachwycajacy :D

No nic ... teraz sie przepakowujemy i jutro czeka nas Jurata :D 8)

I jeszcze jedno, pochwal sie na co udalo sie Wam wdrapac. Nam udalo sie jeszcze zdobyc ;) Tarnice i Bukowe Berdo 8)

Hej hej pozdrawiam, ostatnio żyje na wdechu. Auuu zawitam częściej zimą? :-?

U mnie odchodzi tynkowanie wewnętrzne, już na półmetku. Relacje i ciekawe rzeczy spisuję hasłami.

Potem znów się zakłębi od elektryków, hydraulików (potynkowo) i kominkarzy.

Szukam 2 panów :oops: do pomocy przy ogrodzeniu (siatka).

Jak ktoś widział kogoś przy robocie takowego dajcie znaka.