Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Ja mam dylemat dachowy, tzn. czy dachówka ceramiczna czy cementowa. No i szukam dekrza, który by takową dachówkę zamontował. Może możecie kogoś polecić?

Może też możecie polecić gdzie warto kupić okna porządnej jakości za rozsądną cenę oczywiście?

Ostatnio zaniedbałem trochę budowanie - stąd tyle pytań.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co pamiętam ze swojego dachu to wyceny na dachówkę ceramiczną były o 50% wyższe od cementowej. Wybrałem cementową. Po kilku latach nie mam jeszcze do niej zastrzeżeń. Chociaż zdaję sobie sprawę, że ceramiczna to wyższa półka jakościowa.

Od okien polecam Starego i Jareko. Chłopaki są ok. Sam mam drewniane z Gebauera i nie narzekam. Myślę, że większy nacisk trzeba kłaść na "porządnej jakości" niż "rozsądnej cenie"

Sosiki

Najlepszego dekarza na świecie masz po sąsiedzku, poproś rrmi o numer /ja nie mam/, albo po prostu przejdź się na przeciwko pizzerii w Pracach :)

Albo tak jak wielu zamów kompleksową usługę u forumowego Statka-dachówka +robocizna /Zapolski Dachy na Puławskiej/.

A jaka dachówka-to zależy od dachu.Ja mam najprostszy,mały, dwuspadowy. Dlatego "rzuciliśmy się " na ceramiczną.

Różnica w cenie wcale nie wynosiła 50% jak pisze Jezier,ale dużo, dużo mniej.

Ale przy skomplikowanym dachu na pewno bym tak nie szalała :)

W każdym razie biorąc pod uwagę wieżbę , ocieplenie, podbitkę- dach jest chyba najbardziej kosztowną rzeczą.

Na etapie wykończenówki zaczęłam nawet żałować , że nie pokryłam domu gontem :)

A jeżeli chodzi o okna -to nieodmiennie polecam sklep przy Dworcowej w Piasecznie/ten , który ma banner MS okna, ale sprzedają różnych firm/.

Na oknach nie oszczędzaj.

Jeżeli już to przyoszczędź właśnie na dachu, ale nie na oknach.

I jeszcze jedno, pochwal sie na co udalo sie Wam wdrapac. Nam udalo sie jeszcze zdobyc ;) Tarnice i Bukowe Berdo 8)

Zrobiliśmy małe kółeczko z Bukowca. Tamtejsze góry niewysokie i mocno zalesione. Spróbowałam kolejny raz zmierzyć się z zachodnim kawałkiem pasma Otrytu. Prawie się udało. :roll:

Ja przy swojej (sporej) powierzchni dachu nawet nie zastanawiałam się nad dachówką ceramiczną.

Niedawno ogłądałam dom wybudowany 2003 r. z ceramicznym dachem i tynkiem akrylowym. Po pięciu latach dach jest w stanie idealnym a ściany wyglądają koszmarnie.

Gdyby był to mój dom - wołałabym mieć odwrotną sytuację.

Witam,

Mam takie pytanko dotyczące tartaków w naszej okolicy. Ponieważ krokwie koszowe okazały się o 1m za krótkie potrzebuję na "wczoraj" zamówić tak owe, a przektrój mam 14x18 i długości ok.9,5 mb. Na składach mają same standardowe i jest to na zamówienie.Czy w okolicy są jakieś tartaki z prawdziwego zdarzenia co by mogły to od ręki wyciąć lub mieć takie przekroje ?

Pozdrawiam,

My także zdecydowalismy się na dachówkę cementową (BRAAS w technologii Cisar). Cenowo wyszło taniej niz ceramika, jak będzie jakosciowo, to się okaże, bo dopiero rozpoczynamy krycie dachu.

Zamówilismy dachówkę w Dach-Maxie w Tarczynie, mozna tam kupic całość (okna dachowe też) razem z robocizną - tez nie wiem jeszcze, czy można polecic wykonawców.

Słyszałam natomiast dobre opinie o panu, który bodajże współpracuje z Dachami Zapolski na Puławskiej. Nazywa się Jerzy Jakubiak.

Dachówka cementowa Braas jest OK i cenowo i jakościowo ( leży już 2 lata)

Dekarze od "Statka" forumowego ( f-ma Zapolski z Puławskiej) ekipa Pana Czesława Wrzoska.

A'propos potrzebuję dekarza na 1 dzień żeby wykończyć obróbkę blacharska i rynny na " na budynku gospodarczym na odpady i drewutni". Pan Czesław o którym piszę wyzej jest totalnie zarobiony do późnej jesieni.

Jest to mała robota i wiem ze niechętnie takie biorą, ale sama tego nie zrobię :cry:

Witam wszystkich serdecznie. No wreszcie sie nie czuje sam z budowa.

Jestem na etapie przygotowan do surowego i mam oczywiscie pare pytan. Na pewno ma ktos z was namiary na taniego ale nie najgorszego kierownika budowy. Pewnie znacie tez okoliczne hurtownie gdzie najtaniej sie zaopatrzyc w materialy no i najwazniejsza rzecz na tym etapie - kto ma do sprzedania barak coby majster po ciezkim dniu mogl sie drzemnac.

Ja osobiscie udizelam informacji o potrzebnych papierach do pozwolenia w naszej gminie bo to mialem na tapecie przez ostatnie kilka miesiecy.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za kazde info