Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piaseczno ma ujęcie niestety z Warszawy i dlatego woda niedobra.

Z mojej studni woda pyszna, jak z butelek i dziwie się, że za tymczasową takie ceny. Ja za wierconą (duuużo metrów- na priv) z pompą (super, leci jak z karszeru), została doprowadzona woda do budynku i już ze wszystkim, łącznie z kablem do prądu dałam 4800.

Czy wiecie może z jakiego ujęcia wody korzysta Piaseczno i okoliczne miejscowości?

Mi tutejsza woda nie smakuje.

Najpierw, kiedy miałam z nią do czynienia przy okazji wizyty u sąsiada, myślałam, że tylko u niego jest coś nie halo. Z moją wodą mam to samo odczucie - nadal "nie halo".

Ja np. okolice Woli Gołkowskiej korzystam z Mieszkowa. Woda bardzo dobra.

Część Piaseczna ma fatalną wodę warszawską, na dodatek droższą (gmina coś tam dopłaca) pozostała część w tym moja działka znakomitą wodę z nowo oddanego ujęcia wody w Wólce Kozodawskiej. Wożę tę wodę do Warszawy :lol:

Jeśli chodzi o wodę, to skorzystałam z usług tak nielubianego na forum Elmaru i jestem bardzo zadowolona. Miałam studnię ale wypadła w obrysie domu i trzeba było ją zlikwidować. Na moim terenie do dobrej wody wiercić trzeba na co najmniej 20 m. Suma summarum studnia wiercona z hydroforem wyszła coś ok. 6tys. a i tak nie było pewności do jakiej jakości wody się dowierci. Do tego dochodzi koszt prądu (a co jak prądu nie ma?)

Więc po różnych wyliczeniach zdecydowaliśmy, że w naszej sytuacji decydujemy się od razu na podłączenie do wodociągu (i tak to trzeba zrobić). I tyle samo co wiercenie studni kosztowało to podłączenie wykonane przez Elmar - studzienka, znakomita woda, licznik tylko jak do podlewania trawnika. Gdy będzie podłączona kanalizacja zrobiony będzie podlicznik.

himlaje - jak ja cie doskonale rozumiem :) tez w poniedzialek startuje i nie mam wybranego skladu- najtanszego oczywiscie:) - (no chyba ze ten w mojej wsi bedzie najtanszy :) ). Swoja droga ktos korzystal z wiekszych zamowien w skladach w henrykowie i zlotoklosie?

Poczułem ten powiew epmatii:) bo jakoś niewiele osób podzieliło się swoimi doświadczeniami w kontaktach ze skladami budowlanymi (podziękowania dla dzabij i AmberWind ).

Ja juz wybrałem sklad, i zdecydowałem się na polecany wczesniej AR-Skład w Górze K. Ceny mają podobne jak wszędzie, ale starają się byc konkurencyjni i mozna cos wynegocjować. Chyba jednak najważenijsze było to że są najblizej mnie i nie doliczają nic za transport do mnie a poza tym licze na rzetelność i profesjonalizm w podejściu do klienta o którym było pisane. Odwiedziłem też skład TO-MASZ w Sieldliskach k. Piaseczna, SIR-BUD w Sokołowie k. Janek, KAJAM-BUD w Piasecznie, MADEX w Piasecznie i ten ostatni wybrałbym jako alternatywe dla AR-Składu. Skladów w Henrykowie i Złotokłosie nie odwiedzałem więc nic na ich temat nie moge powiedzieć.

Przy okazji zapytam gdzie kupowaliście bloczki betonowe na ścianę fundamentową? Słysząłem że najbardziej opłaca sie je brac prosto od producenta. Nie sprawdzałem jeszcze cen u producentów i warunkach takiej współpracy ale chetnie poczytam o Waszych spostrzeżeniach

Pozdrawiam i życze trafnego wyboru

Ja bloczki fundamentowe kupowałem w Platformie, bardzo dobra jakość, wibroprasowane, równiutkie, niestety drogie (w zeszłym roku 3,6 netto, inna sprawa że "bum był"). Producent to zdaje się firma Certus. Sensowne bloczki robi też Budokrusz, ale cena (na WWW) raczej zaporowa. Może jakby się potargować ?

Betsi,

Kiedys wspominalas, ze planujesz jakies cztery lapy. Masz juz nowego domownika? No i jak Twoj ogrod marzen?

Amber

Cały czas planuję kupno pieska, am już nawet kontakt z hodowla owczarków niemieckich ( takiego planujemy kupić), ale prace przy zakładaniu ogrodu tak nas absorbuja, ze wogóle nie ma czasu na nic.

Ale chyba muszę zwiekszyc tempo bo słyszałam że pieska ( szczeniaka) najlepiej brać na zimę, bo i tak musi być ok 3 mieś w domu. Generalnie planuję mieć pieska ogrodowego.

A ogród.... wygląda już nawet nieźle, ale skończony jeszcze nie jest.

Mam za to dużo roslinek i takich już dosyć wyrośniętych ( prezenty od rodziców z działki), więc pomimo że do końca jeszcze trochę to i tak ogród wygląda już fajnie. Właśnie w ten weekend posadziłam 3 krzewuszki ( jedna już ma 2 m.) i mam śliczny widok z okna kuchni oraz kilknascie innych roslinek.

Dzsiaj ledwo wstałam z łóżka :( oj męczaca jest praca w ogrodzie.

A Ty już budujesz nowe?

Witam i pozdrawiam wszystkich nowych forumowców.

Witanko forumowa Braci :D

Przegapiłam post MS. o kozie a teraz sama szukam do tymczasowego grzania.

Dlatego przygarnę "KOZĘ" na okres grzewczy, mogę wypożyczyć lub odkupić.

A ja planuję takiego psiaka :D http://www.certoria.pl/ oprócz oczywiście jeszcze 3 kotów, a mam już jednego . 8)

Betsi,

Duzo sil do zakladania pieknego ogrodu, a potem wiele satysfakcji i wrazen estetycznych :-)

Co do szczeniaka, to rzeczywiscie lepiej poczekac i wybrac taki okres, kiedy mozemy duzo czasu poswiecic na wychowanie zwierza 8)

Co do budowania, to odpoczywam i upajam sie wygodnictwem :D Przypuszczam, ze za dwa lata, czyli wtedy kiedy udaloby mi sie przejsci procedure papierkowa i budowlana, zdecydowanie taniej kupie nowy dom, niz go wybuduje :D

Zazdrosnico,

Faaajna rasa :-) Masz juz zamowionego szczniaka, czy dopiero wybierasz hodowle? 8)

A ja planuję takiego psiaka :D http://www.certoria.pl/ oprócz oczywiście jeszcze 3 kotów, a mam już jednego . 8)

Zazdrośnica

Berneński pies pasterski to mój drugi typ ( zaraz po owczarku niemieckim).

Czy szukałaś już jakiś hodowli, wiesz cos o tej rasie - chętnie sie skonsultuję.

Czy Twój piesek będzie mieszkał na dworzu?

Betsi,

Duzo sil do zakladania pieknego ogrodu, a potem wiele satysfakcji i wrazen estetycznych :-)

Co do szczeniaka, to rzeczywiscie lepiej poczekac i wybrac taki okres, kiedy mozemy duzo czasu poswiecic na wychowanie zwierza 8)

Co do budowania, to odpoczywam i upajam sie wygodnictwem :D Przypuszczam, ze za dwa lata, czyli wtedy kiedy udaloby mi sie przejsci procedure papierkowa i budowlana, zdecydowanie taniej kupie nowy dom, niz go wybuduje :D

Zdecydowanie popieram ( to kupno gotowego domu) :lol:

Jesli miałabym znowu budować itp to wolałbym kupić gotowy, do tego z zagospodarowanym ogrodem :wink:

Zdecydowanie popieram ( to kupno gotowego domu) :lol:

Jesli miałabym znowu budować itp to wolałbym kupić gotowy, do tego z zagospodarowanym ogrodem :wink:

Je tam - co Wy w ogóle wiecie o budowaniu? Przecież AFAIR obie kupiłyście już wybudowane domy? ;) :p

A tak serio, to jest z tym troche zachodu, ale za to wszystko będzie tak, jak sobie zamarzysz.

Będzie..? :o

Betsi, Amber dzięki za poparcie :D

Już trochę czytam o tych psach, no i przeglądam hodowle. Mnie interesują mioty wiosenne ale teraz na jesień też jest dużo planowanych miotów. Średnio za rasowego szczeniaka chcą 1500 zł ale ja mam troche czasu to poszukam może się uda taniej, lub coś stargować.

Dobrym miejscem są też wystawy psów, też mam zamiar się wybrać. Targi i wystawy to miejsce gdzie można nabyć kociaka lub psiaka za połowę ceny, szczególnie jak już parę godzin tam stoją a do tego można dostać całą wyprawke z jedzeniem itp.

Berneński pies ma te cechy których szukam. Jest piękny, silny, poza tym opiekuńczy, czujny, dobrze stróżuje a przy tym nie szczeka co chwila na wszystko co się rusza. Lubi dzieci, lubi biegać i się trzyma podaczs wypraw właściciela, nie odbiega bo pilnuje pana :) Oczywiście jest jak najbardziej psem który musi być na powietrzu, dlatego planuję kojec ale znając mnie pewnie sie zlituję i będę wpuszczać do domu :lol:

Dostałam cynka, że gdzieś w Bobrowcu chyba jest jakaś hodowla jak sprawdze to dam znać.

Jak dom to zdecydowanie nowy, zbudowany czy też kupiony, nie przesiąkniety innymi zapachami 8)

Na pewno mój nie bedzie idealny, są usterki które zaczynają wychodzić ale większość jest do wyłapania i to najlepiej jak się jeszcze człowiek nie wprowadzi, dlatego tak się grzebię z wykańczaniem, bo chciałam jeszcze swój dom przezimować zanim położę kafelki i pomaluję ściany.

ps. owczarki niemieckie do bardzo delikatne psy i raczej domowe, miałam kiedyś z rodzicami psa z Sułkowic (tam są psy policyjne, m.in stamtąd był Szarik z Czterech Pancernych) i ciągle cos tam mu było, często się przeziębiał a już zapalenie uszu to nagminne, dodatkowo te psy mają wrażliwe stawy i nie dla nich mieszkanie na dworze, wybrzydzaja jeśli chodzi o jedzenie, maja też oczywiście bardzo duzo zalet.

Ba, żeby kasa pozwoliła też byłabym może za gotowym domem :roll:

A resztą i tak trudności i praca włożona w budowę bardziej związują emocjonalnie.

Ha to tak jak ze zdobyciem ukochanego im więcej pracy się włoży tym lepiej smakuje :wink:

Berneński pies pasterski ma jedną właściwość - nie znosi zmian w otoczeniu. Wtedy szczeka i denerwuje się.

Ten piękny pies pociągowy używany do ciągnięcia wózka wyładowanego kaniami z mlekiem :lol:

Nie polecam kupowania na wystawach - po pierwsze to proceder nielegalny, kupujący napędzają ten interes a potem szczeniaki (najczęściej nie rodowodowe) czekają w upale na kogoś kto pod wpływem chwili go wybierze. Widok straszny, serce krwawi, a Związek Kynologiczny niewiele robi aby to zlikwidować.

Nie ma to jak wybieranie szczeniaka spośród innych z miotu. Widzisz w jakich warunkach mieszka, jaką ma matkę, jaki charakter, jak się rusza.....

ps. w Sułkowicach większość psów kupowana jest od prywatnych ludzi, pies którego rodzice kupili musiał być już nie w porządku i dlatego go sprzedano :cry:

Gosiek nie byłam na wystawie psów jeszcze ale bywam na wystawach kotów i tam nic takiego nie ma miejsca. Mam nadzieję, że na taką nie trafię co opisujesz.

Pies kupowany w Sułkowicach był prawie 30 lat temu z hodowli z której były brane psy policyjne do szkoleń a że były same suczki i tylko jeden piesek z jednego miotu a dodatkowo pięknie wybarwiony to decyzja był właśnie taka.

Te cechy które opisałam są powtarzalne i wymieniane wśród właścicieli tych psów najczęściej. Mówię tu o czystej rasie bo mieszańce z kundlami są z reguły zdrowsze.

Ba, żeby kasa pozwoliła też byłabym może za gotowym domem :roll:

A resztą i tak trudności i praca włożona w budowę bardziej związują emocjonalnie.

Ha to tak jak ze zdobyciem ukochanego im więcej pracy się włoży tym lepiej smakuje :wink:

ja jednak pozostane przy mniej emocjonalnym i bardziej ekonomicznym podejsciu do "murow" :D 8)

Zazdrosnico, psa rasowego (z hodowli zarejestrowanej w ZK) mozesz kupic duzo taniej, gdy wybierzesz tzw. pet-a. To zazwyczaj psy, ktore maja jakas wade dyskwalifikujaca do wystawiania. Moze to byc niewlasciwe wybarwienie pazurow, nosa, jakas wada umaszczenia, albo zgryzu psa. O charakterze takiej wady powinien poinformowac hodowca, umieszczajac ja rowniez w Umowie sprzedazy psa.

Natomista absolutnie nie polecam kupowania czworonoga na wystawach, targach i bazarach ... Nawet za cwierc ceny :-?