Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Betsi, dzięki, z panem Zenonem jesteśmy w trakcie rozmów.

Co do tych odległości - w prawie budowlanym nic o tym nie ma, mam jeszcze podejrzenie, że może to być w jakiejś Polskiej Normie, ale na razie nic nie znalazłam. Mój projektant też nic na ten temat nie wie :/ Próbuję jeszcze wydębić taką informację od Elmaru, na razie spuścili nas już raz na drzewo, ale będę jeszcze próbować.

Skończy się to tym, że w zmodyfikowanym projekcie zagospodarowania terenu w ogóle nie wrysuję ogrodzenia od strony ulicy :) Już sprawdziłam - zalegalizowanie samowoli budowlanych w postaci ogrodzenia - 5 tys :)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już sprawdziłam - zalegalizowanie samowoli budowlanych w postaci ogrodzenia - 5 tys :)

Jak już postanowisz ogrodzić się od ulicy - zrób zgłoszenie w starostwie, pięknie wyrysuj gdzie brama, gdzie furtka, gdzie ominięcie drzewa. A zaoszczędzone w ten sposób 5 tys. wydaj na lepsze cele. :wink:

PS. Ja w sobotę się wybieram. A Ty?

Droga całkowicie prywatna ale odchodzi od jednej z głównych dróg Gabryelina. Przeszła normalny tryb nadawania nazwy. Dlatego nie wiem czy mogę ją zamówić na Allegro czy w urzędzie.

Nr. domów nie będzie na razie tylko sama tabliczka żeby trafić do nas było łatwiej. Bo póki co będą tylko dwa domy mój i sąsiadów.

Zazdrośnica Tabliczka z numerem domu i nazwa ulicy montowana na budynku to tzw. numer policyjny i twoim obowiaskiem jest go zainstalować. Ba ,dawniej wymagali aby był podswietlany nocą. Natamiast tablica informacyjna z nazwa ulicy to obowiazek gminy.Pisz do gminy prośbe o oznaczenie ulicy.

Czyli same numery (bez nazwy ulicy) są niezgodne z przepisami? Niejeden taki dom widziałam :roll:

Nr. domu można nadać chyba dopiero po oddaniu do użytkowania czy się mylę?

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Skoro była uchwała zatwierdzająca nazwę ulicy możesz już wystąpić do gminy od nadanie numeru tzw. policyjnego.

Do tej pory w dokumentach posługujesz się pewnie numerem działki.

W kwestii odległości ogrodzenia od wodociągów - jakby ktoś kiedyś potrzebował tej informacji, to wygląda na to, że nie istnieją przepisy budowlane regulujące tą sprawę. Są jedynie warunki techniczne wykonania i odbioru sieci wodociągowych, które jednak nie zostały wydane przez żadnego ministra w formie rozporządzeń i w związku z tym nie stanowią prawa. Nie wiem, skąd się wzięły w takim razie, pewnie jakieś zalecenia.

W każdym razie, zgodnie z tym zaleceniami, dla rury wodociągowej o średnicy do 300mm, odległość ścianki rury od ogrodzenia powinna wynosić min. metr.

Swoją drogą zastanawiam się - czy jeśli coś nie jest częścią obowiązującego prawa, to można to po prostu zignorować? :)

Witam wszystkich serdecznie,

Zaczynam budowę wiosną i jestem już szcześliwym posiadaczem pierwszego problemu. Mój umówiony wcześniej inspektor nadzoru z przyczyn zdrowotnych zrezygnować musiał z kierowania budową. Czy może ktoś łaskawie podzielić sie namiarem na godnego zaufania przedstawiciela tego zacnego zawodu? Interesuje mnie ktoś, kto nie tylko wpisze do Dz.B, ale również cokolwiek zaangażuje sie w budowę.

Pozdrawiam gorąco,

jeżeli ktos potrzebuje wykonawców do tzw. kompleksowej wykończeniówki, w mnie ocieplali dach i zabudowywali gk, szpachlowali ściany, robili sufity podwieszane, glazurę i terakotę w całym domu, efekty można zobaczyć w moim linku, dodam jeszcze, ża ja wymyślałam trochę w łazienkach i zabudowach gk i ponowie doskonale sie sprawdzili u mnie pewnie będa robic jeszcze tydzień lub góra 2 i koniec aż do malowania, a na wiosnę reszta

Kodeks Cywilny

Art. 152. Właściciele gruntów sąsiadujących obowiązani są do współdziałania przy rozgraniczeniu gruntów oraz przy utrzymywaniu stałych znaków granicznych; koszty rozgraniczenia oraz koszty urządzenia i utrzymywania stałych znaków granicznych ponoszą po połowie.

Czyli koszty budowy parkanu oraz jego konserwacji teoretycznie fifty fifty.

W praktyce jednak róznie bywa, bo jak sasiad nie chce, to trudno przecież biegać po sądach. Chyba, ze ktos ma takie hobby.

Keramb

Dziekuje za odpowiedź.

Często w rzeczywistosci jest tak jak piszesz. Sąsiedzi nie chcą płacic wspólnie. Postawiłam płot od 3 sąsiadów i żaden złotówki nie chciał dołozyc. Dodam ze jeszcze na swój koszt musiałam kawał starego, rozwalajacego sie płotu rozebrać i skuć podmórówkę.

Teraz czwarta sąsiadka, która postawiła swój płot zanim kupiłam swoją działkę chce zebym oddała jej jakis pieniadze. Była to siatka na podmurówce. W lato zamontowała sobie piekne sztachety i siatke zdjęła. Nie mam zamiaru płacic jej za te sztachety.

Podpowiedzcie proszę jak dobrze załatwić sprawę zeby utrzymać dobre sasiedzkie stosunki.

Pozostali sasiedzi, którzy od razu powiedzieli że nie dołożą sie do budowaneo przeze mnie ogrodzenia nie przejmuja sie zupełnie i nie poczuwaja do żadnego obowiazku to dlaczego niby ja miałabym cos płacic tej sąsiadce co płot już miała?

Niby mamy art. 152 KC, ale nie można go czytać tak, że sąsiada można do czegoś zmusić. Można założyć przecież, że sąsiad w ogóle nie chce budować ogrodzenia. Dlaczego więc miałby uczestniczyć w kosztach. I z tego co pamiętam, w tym kierunku szło orzecznictwo sądów.

Co innego w przypadku istniejącego ogrodzenia - obie strony powinny ponosić koszty jego utrzymania.

My mamy sąsiadów z 3 stron. Z dwoma dzieliliśmy się kosztami, trzeci nie chciał się dokładać.

Sąsiad zrobił podmurówkę i dał trochę słupków, mąż siatkę, która razem naciągali. Pozostałe trzy strony bez sąsiadów.

Możesz powiedzieć sąsiadce, że bardziej podobała Ci się siatka - :-?

A tak poważniej powiedz, że sorry ale nie uzgadniała z Tobą wyglądu nowego ogrodzenia ani kosztów przed zmianą sztachet więc nie poczuwasz się teraz do wspólnej partycypacji w kosztach.