dzabij 12.02.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mam pytanie do osób, które większą część budowy już mają za sobą. Otóż zamówiliśmy kosztorys.. Z jednej strony dlatego, że chcieliśmy mieć coś, czego się będziemy mogli trzymać, z drugiej strony i tak potrzebujemy stempla kogoś uprawnionego na kosztorysie dla banku. No i mamy mocne wątpliwości do tego kosztorysu, i tak się zastanawiam... Kosztorysantce wyszło za całą robociznę (stan deweloperski z gresem / parkietami) ok 71 tys. (bez instalacji). Powiedzcie, to chyba kompletnie niemożliwe? Wiemy mniej więcej, ile kosztować nas będą fundamenty + ściany + strop + więźba, i to wychodzi zdecydowanie ponad połowa tej kwoty. Czy naprawdę na kolejnych etapach (dach, ocieplenie, tynki, wylewki, okna i drzwi, co tam jeszcze będzie) koszty robocizny są znacząco mniejsze? No niby fakt, że to już są raczej mniejsze sprawy, ale jest ich masa.. Według mnie również ciut mało, ale wszystko zeleży od projektu. U mnie było tak (tylko robocizna, dom 180 m2 PU, 260 po podłogach, jeden strop): - fundamenty, mury, strop, jeden komin, więźba z deskowaniem - 28 kPLN - i to było bardzo tanio (słynny rok 2007...). - pokrycie dachu dachówką + okna dachowe, rynny, obróbki - 16 kPLN - ocieplenie zewnętrzne na gotowo (bez podbitki) - 40 PLN m2, wyszlo 280 m2 - 11,2 kPLN - tynki wewnętrzne - ja płaciłem 30 PLN za robotę i materiał, sama robota to jakieś 18 PLN / m2. U mnie wyszlo 600 m2 tynków czyli 10,8 kPLN - ocieplenie poddasza + zabudowa - to robiliśmy sami, ale podobno ceny oscyluja w granicy 35-50 PLN / m2 ; wyszło ok 200 m2 czyli powiedzmy 7 kPLN - gresy, glazura, parkiety - można przyjąć 45-50 PLN za m2, w domu wychodzi tego ok. 200 m2 czyli 9 kPLN - wylewki - płaciłem chyba 12 PLN za m2, czyli 3.2 kPLN W sumie 85 kPLN przy naprawdę taniej ekipie od SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 12.02.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Bardzo Wam dziękuję. Też tak mi się wydawało, że to cena trochę jednak nierealna. My już w pierwszym punkcie mamy 20tys więcej niż dzabij Oczywiście sporo zależy od domu, metrów kwadratowych może być więcej albo mniej, co zwłaszcza w takich sprawach liczonych od metra (dachy, tynki, ocieplenia) ma znaczenie. Ale czarów nie ma, tu czy tam może i można parę tysięcy niżej zejść, ale całościowo zmieścić się w 70 tys to raczej fikcja. Teraz celujemy w takim razie w 90 tys A co, trzeba mieć ambitne plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 12.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Kwota 70 tys. wydaje mi się nierealna za robociznę. Przynajmniej biorąc pod uwagę ceny z roku 2008. Ale może kosztorysant wziął pod uwagę kryzys i znaczny spadek cen robocizny z nim związany. Ale chyba niebezpiecznie jest przyjmować takie prognozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 12.02.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mam pytanie do osób, które większą część budowy już mają za sobą. Otóż zamówiliśmy kosztorys.. Z jednej strony dlatego, że chcieliśmy mieć coś, czego się będziemy mogli trzymać, z drugiej strony i tak potrzebujemy stempla kogoś uprawnionego na kosztorysie dla banku. No i mamy mocne wątpliwości do tego kosztorysu, i tak się zastanawiam... Kosztorysantce wyszło za całą robociznę (stan deweloperski z gresem / parkietami) ok 71 tys. (bez instalacji). Powiedzcie, to chyba kompletnie niemożliwe? Wiemy mniej więcej, ile kosztować nas będą fundamenty + ściany + strop + więźba, i to wychodzi zdecydowanie ponad połowa tej kwoty. Czy naprawdę na kolejnych etapach (dach, ocieplenie, tynki, wylewki, okna i drzwi, co tam jeszcze będzie) koszty robocizny są znacząco mniejsze? No niby fakt, że to już są raczej mniejsze sprawy, ale jest ich masa.. Według mnie również ciut mało, ale wszystko zeleży od projektu. U mnie było tak (tylko robocizna, dom 180 m2 PU, 260 po podłogach, jeden strop): - fundamenty, mury, strop, jeden komin, więźba z deskowaniem - 28 kPLN - i to było bardzo tanio (słynny rok 2007...). - pokrycie dachu dachówką + okna dachowe, rynny, obróbki - 16 kPLN - ocieplenie zewnętrzne na gotowo (bez podbitki) - 40 PLN m2, wyszlo 280 m2 - 11,2 kPLN - tynki wewnętrzne - ja płaciłem 30 PLN za robotę i materiał, sama robota to jakieś 18 PLN / m2. U mnie wyszlo 600 m2 tynków czyli 10,8 kPLN - ocieplenie poddasza + zabudowa - to robiliśmy sami, ale podobno ceny oscyluja w granicy 35-50 PLN / m2 ; wyszło ok 200 m2 czyli powiedzmy 7 kPLN - gresy, glazura, parkiety - można przyjąć 45-50 PLN za m2, w domu wychodzi tego ok. 200 m2 czyli 9 kPLN - wylewki - płaciłem chyba 12 PLN za m2, czyli 3.2 kPLN W sumie 85 kPLN przy naprawdę taniej ekipie od SSO. Dzabij, Mam trzy pytania do Twojego kosztorysu robocizny ponieważ mamy podobną liczbę metrów w naszych domach: 1.Co to znaczy ocieplenie zewnętrzne na gotowo...z kolorem czy bez ? 2.Czy jak liczyli ocieplenie to z otworami czy bez ? 3.Tynki wewnętrzne....podobnie liczone z otworami czy bez ? Dzięki z góry za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novatino 12.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 prosiłbym o kontakt do hydraulika sprawdzonego specjalisty Nikt z szanownych grupowiczów nie zechce polecić? W wykonawca doskonały lub mniej juz bylem... senkjufromdemołtajn N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dzabij, Mam trzy pytania do Twojego kosztorysu robocizny ponieważ mamy podobną liczbę metrów w naszych domach: 1.Co to znaczy ocieplenie zewnętrzne na gotowo...z kolorem czy bez ? 2.Czy jak liczyli ocieplenie to z otworami czy bez ? 3.Tynki wewnętrzne....podobnie liczone z otworami czy bez ? Dzięki z góry za odp. 1) Tak, z "kolorem", czyli nałożyli również tynk. 2) Hmmm - nie odliczali od powierzchni otworów poza bramą garażową (ale tu musiałem negocjować bo bramy też nie chcieli początkowo odliczyć). Z tego co pamiętam to okna w mojej chatce mają ok 38 m2 powierzchni. 3) Tynki wew. tak samo, nie odliczali okien poza bramą garażową która stanowi prawie całą jedną ścianę. W moich 280 m2 elewacji było również odkopanie i zaciągnięcie siatką / klejem fundamentu (ok 20 m2, bez tynku mozaikowego, planuję płytki klinkierowe), na etapie fundamentu został przyklejony wyłącznie styropian. Z tego co pamiętam to doliczyli również chyba 20 PLN za mb obsadzonego parapetu zewnętrznego (płytki klinkierowe), w sumie miałem 12 mb parapetów więc kwota pomijalna w całości. Dopłacałem również po chyba 20 pln za "gzyms" pod parapetem (taki dodatkowy pasek styropianu grubości 5 cm, oczywiście wyłącznie dekoracyjnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.02.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Adamie, tynkarze (wewnętrzni i zewnętrzni) raczej nie odliczają powierzchni mniejszej niż 5 m2. Punktem zapalnym są glify - obróbka jest bardziej pracochłonna i czasochłonna. Dlatego lepiej robić prace tynkarskie po wstawieniu okien - swoje i tak będziesz musiał zapłacić, a przynajmniej będziesz miał glify na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dzabij, ms. Dziekuję za odpowiedzi i sugestie. Co do glifów to już mam ustalone z ewentualnymi majstrami ,że będzie to w cenie...troszke się zdziwiłem ale nie będę płakał z tego powodu Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.02.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 A ja mam następującą prośbę - czy możecie polecić jakiegoś sprawdzonego serwisanta firmy Vaillant z naszej okolicy ? Chodzi o pierwsze uruchomienie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.02.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dzabij, Mam kontakt do autoryzowanego instalatora z Purmo. Może będzie mógł Ci pomóc w tej kwestii. Jest z Piaseczna. Poszło na Priv.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka27 13.02.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Cześć Grupo chciałam się podpytać szanownych forumowiczów odnośnie "świetlika tunelowego" - czy ktoś z Was użytkuje taki cuś?? W moim dachu nie ma okien - mamy jeno lukarny, natomiast bardzo mnie marwiła kwestia klatki schodowej, ciemno po prostu. Projektantka poleciła nam własnie świetlik tunelowy. wymyśliłam 2 bo 1 rozświetli 10 m2. Ktoś ma doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Zamiast świetlika planuję kawałek szyby w podłodze strychu, żeby docierało światło z okna wyłazowego na dachu, bo tez mam ciemną klatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka27 13.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Projrktantka podpowiedziała ze takie rozwioązanie ( bo też tak kombinowaliśmy) jest dla naszych potrzeb niewsytarczające. tzn. światło w bardzo małej ilości przedostanie się na klatkę . Okienko włazowe jest za małe. Tak więc czy ktos montował te świetliki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.02.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Nasze okienko jest prawie dokładnie nad klatka schodową, więc liczymy tak sobie, że jednak wystarczy na doświetlenie naszych schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka27 13.02.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Gosiek33Ja się jeszcze pocieszam że jak dojdzie pomalowanie ścian na jasno to mam nadzieję jakoś będzie , bo nie lubię takich ciemnawych miejsc. i tak kombinuję sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.02.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 To tak jak i my i oczywiście oświetlenie schodów pewno diodami led. Niestety prawdziwy świetlik to dość spory wydatek jak dla nas Egipcjanie nie mieli świetików a przez system luster w tunelach doskonale sobie radzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Iwonko, gdy balowałyśmy mój małż myślał i wymyślił, że pomysł mój na szklany kawałek podłogi będzie powodował ,mostek termiczny". Latem upał tamtędy będzie wlewał się z góry z nagrzanego strychu, a zima ciepło uciekać będzie. Chyba, ze coś pomoże szyba podwójna wzmocniona (zapomniałam symbolu tej szyby coś C4?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 16.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 witam wszystkich. mam do was mala prosbe...mam zamiar zaczac wiosna budowe domku ..w jeziorku i szukam taniego dobrego zrodla na stal,bloczki betonowe oraz na boten b20 ...skad wy braliscie..no i moze jeszcze namiar na pana koparkowego co by mi humus zdjal i dolki pod fundamenty wydlubal w ziemi prosilbym o namiary na priv. pozdrawiam all i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 16.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 To jest w sumie dobre pytanie, skąd w okolicach Piaseczna brać beton.Sprawdzałam w Chemobudzie w Sokołowie, to jest <20 km od nas, beton b25 z dowozem 270 netto. Beton jest znaczącą pozycją w naszym kosztorysie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novatino 16.02.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Gdy robłem rozeznanie okołopiaseczyńskie to najlepiej wypadli mi w Mysiadle270 netto za B-25 z dodatkiem zimowym i podgrzewany. N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts