Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obiektywnie jdnak te podatki gminne nie są na ta chwilę takie mordercze.

Np. dla nieruchomości 200m2 dom+1500 działka wychodzi ok. 570 zł rocznie,

czyli mieś 47,50 zł ( liczac z tej tabeli). Czy to dużo rzecz subiektywna, ale pamietam ze kiedyś mieszkającw bloku placilem znacznie wiecej.

Ja osobiście chwalę Najwyzszego za podatek w takim kształcie i oby się nie prędko znalazł rząd, ktoremu zbierze się w końcu na odwagę i wprowadzi kataster :)

Jak to się ładnie mówi, nie sposób nie zgodzić się z przedmówcą. 570 zł to w tej chwili płacimy za 54 metrowe mieszkanie na Ursynowie. Oczywiście w czynszu jest także ogrzewanie i ciepła woda, ale jakby nie patrzeć, to i tak wychodzi nieporównywalnie mniej, bo przecież cynsz za mieszkanie wielkości domu byłby odpowiednio większy. A przed katastrem nas uchowaj... Chociaż nie sposób nie zgodzić się też z edzią_niedźwiedzią,, że Prażmów trochę poszedł po bandzie. Może muszą spłacić urząd gminy :)

Tu gdzie teraz mieszkam (gmina Włochy) - podatku od nieruchomości na ten rok mam 52,- zł (mieszkanie małe i mały udział w części wspólnej).

Dom mam na terenie gminy Piaseczno - więc stawki całkiem znośne.

savee - zgłoszenie odbioru budynku robi się w PINB.

Na wsi czy w mieście maksymalne stawki za podatek od nieruchomości są takie same. Nie ma takiej możliwości aby za mieszkanie w Warszawie płacić większy podatek. W stolicy wysokie opłaty mogą wynikać z opłat za użytkowanie wieczyste ale to nie wchodzi w podatek od nieruchomości.

Za przykładowy dom 150 m2 na działce 1000 m2 zapłacimy

W Lesznowoli - 267,5 zł rocznie

W Piasecznie - 348 zł

W Prażmowie - 390 zł

W Tarczynie - 407 zł

U mnie w projekcie fundamenty są głębokości 1,2 m i 0,5 m szerokie, dom ma 260 m2 z garażem a więc troche tych fundamentów będzie. Tak orientacyjnie policzylem ze wyjdzie coś ok 5 tys za wykopanie.

Myslę że napewno wezmę wycenę od ekipy budowlanej i jak bedzie drogo to sam bede robil, oczywiście z pomocą okilicznej taniej sily roboczej :D

Zdanek, , jeszcze apropos dyskusji o kopaniu. Znalazłem pierwszy, bardzo szczegółowy kosztorys, który w kwietniu ubiegłego roku przedstawił nam kandydat na wykonawcę [niedługo potem zniknął, nie odbierał telefonów, ważna uwaga, nie wziął zaliczki]. Ale została po nim wycena według SKU bodaj. Jest tam pozycja "Roboty ziemne z przewozem piachu taczkami na odległość do 10 m" (myślę, że to 10 m. jest kluczowe dla stawki) - 37,86 zł netto za m3. Nie wiem, na ile to miarodajne, ale podpowiadam.

A jeśli chodzi o nomenklaturę, w tej wycenie są także "wykopy oraz przekopy wykonane koparkami podsiębiernymi 0,15 m3 na odkład".... :)

Na wsi czy w mieście maksymalne stawki za podatek od nieruchomości są takie same. Nie ma takiej możliwości aby za mieszkanie w Warszawie płacić większy podatek.

Oczywiście, jeśli chodzi o podatki masz absolutną rację. Uogólniłem, a chodziło mi o to, że uwzględniając wszystkie pozycje, w tym podatek od nieruchomości (a my, w trakcie budowy to w ogóle na razie jesteśmy jeszcze na rolnym i kwintalu przeliczeniowym) koszty eksploatacyjne domu i porównywalnego mieszkania (tylko pokażcie mi np. 1000-metrowy taras :D) są jednak znacznie niższe. A przynajmniej jako posiadacz domu w budowie marzący o przeprowadzce w nasze błota mam taką nadzieję :D

Chodziło mi o to, że uwzględniając wszystkie pozycje, w tym podatek od nieruchomości, koszty eksploatacyjne domu i porównywalnego mieszkania (tylko pokażcie mi np. 1000-metrowy taras :D) są jednak znacznie niższe. A przynajmniej jako posiadacz domu w budowie marzący o przeprowadzce w nasze błota mam taką nadzieję :D

To możliwe. :wink:

A ja tak z innej beczki :D Czym kryjecie dach? My myślimy o dachówce betonowej Euronitu. Na początku myśleliśmy żeby deskować + papę ale po wczorajszej wizycie u człowieka, który będzie kładł dachówkę chyba zostaniemy przy folii. Dach mamy dwuspadowy.

Przemyślcie jeszcze raz sprawę czy nie pozostać przy deskowaniu i papie, sąsiedzi skarżą się że jak ostro wieje to folia (membrana) szeleści, co jest nieco drażniące jak się śpi, a w zasadzie próbuje spać :-) . U mnie jest deskowanie i papa (a w zasadzie płyta OSB i papa), co prawda jeszcze nie nocowałem ale w trakcie ostrych wiatrów jest dość cicho na poddaszu.

decyzja została podjęta, jednak deskujemy :D

Kurde musze zajrzeć czy ja mam w papierach jakiś zapis o kolorze dachówki, jakoś do tej pory nie zwróciłam na to uwagi. Mi sie marzy ceglsta dachówka :oops:

A ja tak z innej beczki :D Czym kryjecie dach?

A to my się jeszcze na moment do tej innej beczki, jako świadomi posiadacze cuda-dziwa na dachu i wszelkich związanych z tym konsekwencji. U nas na więźbie leży membrana, na tym są pięciocentymetrowe dystanse, na tym deskowanie, a na deskowaniu leży sobie blacha płaska tytancynkowa na rąbek stojący układana, a te cuda pod spodem służą temu, żeby miała właściwą wentylację. To oczywiście absolutne szaleństwo, ale w decyzji pomogło akurat bardzo słabe euro, które w ubiegłym roku znacząco potaniło ten rodzaj pokrycia. Ponieważ sąsiad obok też położył blachę, wygląda to bardzo fajnie, a przynajmniej nam się podoba. Tak bardzo, że pokazujemy go w wątku "Pokażcie swoje dachy" :D

Barranki ja jestem baardzo dumna z mojej dachówki i mam poczucie że moja jest prawie najładniejsza... prawie bo zostało mi marzenie do takiego dachu jaki macie Wy!

Wybraliśmy w końcu taka płaska Creatona-Domino, ale ta płaska blacha była moim marzeniem. Niestety cenowo wychodziła właściwie nie taniej niż taka blacha, a łatwiej było o wykonanie. No i te względy plus przekonanie mojego męża że ceramika trwalsza przewazyły. Ale został mi sentyment.

śliczny ten wasz dach. I cała bryła bardzo ciekawa, a jeszcze te drewniane wstawki- super

Niestety cenowo wychodziła właściwie nie taniej niż taka blacha, a łatwiej było o wykonanie. No i te względy plus przekonanie mojego męża że ceramika trwalsza przewazyły. Ale został mi sentyment.

śliczny ten wasz dach. I cała bryła bardzo ciekawa, a jeszcze te drewniane wstawki- super

Prawda jest tak, że pierwotny pomysł obejmował blachę płaską, ale malowaną proszkowo, plannya emka, coś w tym rodzaju. Ale absolutnym przypadkiem trafiliśmy na fenomenalnego dekarza, który specjalizował się w karpiówce i tytancynku, miał autoryzację Rheinzinku i – przyznam szczerze – zrobił dużo, żeby nas przekonać do tego materiału, łącznie z promocją na robociznę :). Gdybyśmy nie on, to zapewne zrobilibyśmy inny dach, bo z fachowcami od rąbka stojącego krucho - jak rozmawialiśmy z wykonawcami, to każdy był chętny do tego, żeby się na naszym dachu nauczyć roboty :D

A jeśli chodzi o tytancynk, to według producenta ma wytrzymać co najmniej 150 lat :D . Chciałoby się rzec - pożyjemy, zobaczymy... I dzięki za miłą opinię

Mam prośbę o wyrażenie opini na temat betonu z firmy Budokrusz

Brał ktoś może od nich? Ja jestem bliski do zakupu. Wszyscy dookoła dają cenę za B20 220-250 zł netto a od nich dostałem 195 zł.

Także nie dość że firmowy to jeszcze tani. Ale może jest w tym jakiś haczyk. Jakie są wasze doświadczenia?

Brał ktoś może od nich? Ja jestem bliski do zakupu. Wszyscy dookoła dają cenę za B20 220-250 zł netto a od nich dostałem 195 zł.

Także nie dość że firmowy to jeszcze tani. Ale może jest w tym jakiś haczyk. Jakie są wasze doświadczenia?

groomek a czy ta cena w Budokruszu obejmuje transport i obsługę pompy? Niestety tam gdzie był niskie ceny to tego nie obejmowały. My będziemy brali z budomatu w Łazach, tam kosztuje 240 zł netto i obejmuje już transport i obsługę pompy.

A jakie okna macie lub zamierzacie mieć w swoich domach? Mi polecają okna pcv Mazowieckiej Fabryki Okien i Drzwi. Widziałam ich okna i ładnie wyglądają.

A jakie okna macie lub zamierzacie mieć w swoich domach? Mi polecają okna pcv Mazowieckiej Fabryki Okien i Drzwi. Widziałam ich okna i ładnie wyglądają.

Ale drewniane czy plastiki? My mamy okna drewniane (meranti) firmy Milewski i był to - na tę chwilę - bardzo dobry wybór. Z szybą P2, okuciami klasy WK1, klamką z mechanizmem blokującym miały bardzo dobrą cenę. A u naszego kolegi w domu okna Milewskiego mają już 10 lat i wyglądają jak nowe.

pzdr

Ale drewniane czy plastiki? My mamy okna drewniane (meranti) firmy Milewski i był to - na tę chwilę - bardzo dobry wybór. Z szybą P2, okuciami klasy WK1, klamką z mechanizmem blokującym miały bardzo dobrą cenę. A u naszego kolegi w domu okna Milewskiego mają już 10 lat i wyglądają jak nowe.

pzdr

groomek a czy ta cena w Budokruszu obejmuje transport i obsługę pompy? Niestety tam gdzie był niskie ceny to tego nie obejmowały. My będziemy brali z budomatu w Łazach, tam kosztuje 240 zł netto i obejmuje już transport i obsługę pompy.

Dzieki za odzew.

Sprawdziłem kilka betoniarni w okolicach w temacie B20

Wszystkie ceny z dowozem na działkę w okolicach Tarczyna.

W każdym przypadku pompa płatna oddzielnie.

- MarPol - Suchodół koło Tarczyna - 235 netto

- Wólka Kosowska - 240 netto

- Sokołów koło Janek - 250 netto

- BT beton - Komorniki - 220 netto

- Betronika - koło trasy numer 50 (droga Grójec Mszczonów) - 223 netto

- Brukman - Głosków - 260 netto

- Budokrusz - Mszczonów - 195 zł netto (po krótkich negocjacjach)

Także mój wybór jest oczywisty