Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Mi również każdą rzecz robiła inna ekipa bądź my sami.

Halszko, jeśli taka ekipa to trzech-czterech chłopa, co najpierw postawią ściany, potem zrobią dach, położą instalacj a na koniec ocieplą i otynkują dom - miałabym pewne wątpliwości.

Rekomendacja, że robili tak u siebie i u szwagra nie wchodzi w grę.

Wolę gdy murarz muruje ściany, elektryk kładzie instalacje a dekarz robi dach.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi również każdą rzecz robiła inna ekipa bądź my sami.

Halszko, jeśli taka ekipa to trzech-czterech chłopa, co najpierw postawią ściany, potem zrobią dach, położą instalacj a na koniec ocieplą i otynkują dom - miałabym pewne wątpliwości.

Rekomendacja, że robili tak u siebie i u szwagra nie wchodzi w grę.

Wolę gdy murarz muruje ściany, elektryk kładzie instalacje a dekarz robi dach.

Tez jestem tego samego zdania. Jak to kiedys w reklamie mowili - "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego" i tego hasla sie trzymam. Mury + wiezba + pokrycie to i tak wystarczajaco duzo kwalifikacji dla jednej ekipy.

My "jedną ekipą", choć tak naprawdę nawet i ona niestety nie była jedna, ale jeden był człowiek, który odpowiadał za całokształt - budowaliśmy do deskowania włącznie. Pokrycie dachu robił kto inny, tynki wewnętrzne kto inny, elektrykę elektryk itd. Na ogół firmy tzw. ogólnobudowlane nie mają aż takiej liczby wyspecjalizowanych fachowców, żeby zrobić wszystko, też często sięgają po podwykonawców, a ich jakość można sprawdzić niestety zwykle już w trakcie roboty.

SSO jedną, dalej fachowcami od poszczególnych etapów. Tak myślimy.

pozdro

My robimy poddasza i nasze dwie ostatnie roboty to poprawki po fachowcach ktorzy robili od fundamentow po dach, hydraulike (ktora tez z jakichs przyczyn nie dziala - od poczatku marca mialo byc ogrzewanie.Niestety wciaz go nie ma...) - i to nieszczesne docieplenie poddasza - bez folii i bardzo nieszczelnie upchnieta wata.Ale lubimy poprawki - liczymy podwojnie :oops: Pozdrawiam

SSO jedną, dalej fachowcami od poszczególnych etapów. Tak myślimy.

a ja myślę inaczej. niech murarz muruje, a cieśla stawia więźbę.

miałem "zakontraktowanych" moich "fachowców" na SSO i dzięki Bogu nie robili więźby. Im bliżej było do więźby tym częściej padało hasło: "jak ONI będą robić więźbę to to i tamto" Chłopcy najzwyczajniej w świecie nie mieli o tym pojęcia, ale jak wcześniej rozmawiasz, przepytujesz, dopytujesz, sprawdzasz to na każdym kroku: nie ma problemu, nie ma problemu, wszystko robimy, na wszystkim się znamy, nie ma problemu.

na szczęście wynieśli się na inną budowę i partolą tam. prace murarskie mam sknocone i co rusz poprawiam i tak chyba do momentu jak nie będe miał całości tynków, ocieplenia zew., ocieplenia poddasza i gipsokartonów. jak już nie będzie co poprawiać w budynku, wtedy zajmę się tym co dookoła.

był kiedyś taki tekst pewnego barda wykonywany przez znaną kapelę adekwatny do ówczesnych czasów:

"Rosną w Polsce domy z czerwoniutkiej cegły domy wznosi piekarz bo w tej pracy biegły

Handel Zagraniczny rozwijają zduni znają koninktury z gawędzeń babuni

Domy, mosty, szkoły to domena szewców z z krawców się robi

zwycięstwa ich piewców"

tak niestety ciągle jest i oby te czasy się skończyły, niech każdy robi to na czym się zna najlepiej (ale nie wyłącznie wyciąganie hajsu z kieszeni inwestora).

pozdrawiam wiosennie

Halszka, poszukaj na "SOLIDNI WARSZAWA I OKOLICE" (http://forum.muratordom.pl/solidni-warszawa-i-okolice,t61043.htm) - wiem, tych postów trochę jest, ale przeglądając po kolei, da się spisać sporo kontaktów.

Ja jestem na razie na etapie zbierania humusu, więc nie bardzo kogo mogę jeszcze polecić, ale tak z forumowego doświadczenia widzę, że trudno otrzymać namiar "na wszystkich" :) Jak będziesz pilnie potrzebowała kogoś do wykopania studni czy zrobienia podbitki, i zapytasz, to pewnie ktoś rzuci kontaktem, ale tak całościowo to trudno.

Przy okazji - ostatnio odkryłam wreszcie sensowny sposób przeszukiwania wątków na forum (nie od dziś wiadomo, że wyszukiwarka forum jest tragiczna). Jakby ktoś jeszcze nie znał - podzielę się. Trzeba wejść na google w szukanie zaawansowane, wpisać, czego chce się szukać, a w polu "Tylko wyniki z tego serwera lub domenu" wkleić adres wątku na forum, bez tych cyferek na końcu (stronicowanie). Czyli np. dla tego wątku to będzie "http://forum.muratordom.pl/piaseczno-i-okolice". W wynikach wyszukiwania będą strony wątku, które zawierają szukane słowo.

Co myślicie o ekipach budujących od fundamentów po dach z instalacjami i ociepleniem? Czy są droższe? Mieliście z nimi do czynienia? Jeżeli tak, to podzielcie się wrażeniami i namiarami na priv.

Pozdrawiam

Ja mysle, ze jedna ekipa od wszystkiego to nie jest doby pomysl. Chyba, ze jest tam:

- murarz

- elektryk

- hydraulik

- dekarz

To wtedy tak.

Zakazu budowy jakich urządzeń? Drenażu opaskowego? Byłoby zabawne, gdyby w jakimś planie zagospodarowania zabronili czegoś takiego. Zakaz rozprowadzania wody opadowej po terenie działki, hm. A tak poważnie, to chyba dopóki nie wyprowadzasz wody poza teren swojej działki, możesz sobie z tą wodą robić niemal wszystko, co chcesz.

Chciałam ponownie zaprosić osoby budujące lub mieszkające w Głoskowie, Głoskowie Letnisku i Baszkówce do odwiedzania forum mieszkańców Głoskowa:

http://gloskow.pl.eu.org

Forum po niemrawym początku nabrało rozpędu. Oprócz wątków dotykających różnych aspektów mieszkania na wsi jest album z naprawdę fajnymi zdjęciami z naszej okolicy.

marta

A ja mam dwa pytania :

- co macie na schodach wejściowych do domu ? Płytki klinkierowe / gres / ??? Jak się wasze okładziny sprawdzają w różnych porach roku ?

- czy znacie w okolicy Złotokłosu / Łosia / Runowa / Prac / Głoskowa jakieś fajne miejsce na uroczystość rodzinną (chrzest, komunia itp) ? Ewentualnie czy działa na tym terenie jakaś sprawdzona firma cateringowa ?

Pozdrawiam

Dawid

A ja mam dwa pytania :

- czy znacie w okolicy Złotokłosu / Łosia / Runowa / Prac / Głoskowa jakieś fajne miejsce na uroczystość rodzinną (chrzest, komunia itp) ? Ewentualnie czy działa na tym terenie jakaś sprawdzona firma cateringowa ?

Pozdrawiam

Dawid

My jesteśmy wiernymi bywalcami "Pod Łosiem" w Łosiu, jak sama nazwa wskazuje, jak mniejszy ruch jest to spoko wpuszczją nawet z psem. Bardzo fajne miejsce z przemiłą właścicielką.

pozdro

Czy znacie w okolicy Złotokłosu / Łosia / Runowa / Prac / Głoskowa jakieś fajne miejsce na uroczystość rodzinną (chrzest, komunia itp) ? Ewentualnie czy działa na tym terenie jakaś sprawdzona firma cateringowa ?

W Kawęczynie jest Gościniec Wiecha. Jest tam całkiem fajnie.

http://www.gosciniec-wiecha.pl/

My jesteśmy wiernymi bywalcami "Pod Łosiem" w Łosiu, jak sama nazwa wskazuje, jak mniejszy ruch jest to spoko wpuszczją nawet z psem. Bardzo fajne miejsce z przemiłą właścicielką.

pozdro

Ojej, zapomniałabym :) Czy to jest ta restauracja na skrzyżowaniu, jak odchodzi droga na Tarczyn? Niebieski dach czy jakiś inny niebieski element? Jeśli tak, to ładny kawałek czasu temu jeździliśmy tam z rodzicami i moim psem na spacer po lesie i niedzielne obiadki. My mieliśmy zwariowanego boksera, który wszystkich kochał, właściciele też mieli zwariowanego boksera, który jednak nie był zbyt szczęśliwy, że jakiś inny bokser wchodzi na jego terytorium. To musiałobyć z 10 lat temu, od czasy śmierci mojego psa już tam nie jeździliśmy, ale miejsce wspominam bardzo miło.