Sosiki 05.05.2009 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 No jakby nie patrzeć, babci dom zbudowany w XIX w. będzie miał porównywalne zapotrzebowanie na energię pierwotną dzięki współczynnikowi 0.2, co budowany w XXI w. budynek na inne paliwo. Chociaż ciężko będzie ustalić współczynniki przewodności cieplnej przez ściany. Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 05.05.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Przy okazji jak już jestem na forum to chciałem podpytać Szanownych Forumowiczów, jak poradzili sobie ze znalezieniem i instalacją bramy i ogrodzenia. Może macie jakieś kontakty do sprawdzonych ludzi zajmujących się takimi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.05.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja sobie jeszcze nie poradziłam. Marzy mi się brama samobieżna. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.05.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Na koniec maja będę miał bramę suwaną to się pochwalę i produktem i wykonwacą o ile się sprawdzi (u sąsiadów dał radę). Wstępna wycena za bramę suwaną 4 metry w świetle otworu + 1 furtka 3 000 PLN (wzór coś jak Wiśniowski Classic AW 10.01). Oczywiście razem z montażem. A narazie lejemy podmurówkę pod ogrodzenie, w sobotę ukręciliśmy w betoniarce 4 m3 betonu, łapy bolą do dzisiaj Z gruchy było by chyba taniej i szybciej, ale gruszka zbyt szybko podaje i trochę rozwala nasze amatorskie szalunki. Z betoniarki ładniej wychodzi, można ładnie wszystko wyrównać, jest więcej czasu. Jeszcze tylko 30 metrów bieżących i upragniony koniec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.05.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. Da się Drewno no problem i gdzieś w ktorejś z norm widziałem chyba jakieś takie maty. Jak nie, to się przyjmie coś "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 06.05.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 dzabij masz zatem spory kawałek działki. Murowane elementy ogrodzenia też zamierzam wykonać samodzielnie. Może się uda . Na razie jednak mam w głowie tylko taki zarysik planu jak to wszystko ma wyglądać. Depi na szczęście chyba nie trzeba bedzie szukać mat w tabelkach, bo babci dom jest już odebrany ms. życzę szybkiej realizacji marzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfi11 06.05.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Przy okazji jak już jestem na forum to chciałem podpytać Szanownych Forumowiczów, jak poradzili sobie ze znalezieniem i instalacją bramy i ogrodzenia. Może macie jakieś kontakty do sprawdzonych ludzi zajmujących się takimi rzeczami. U mnie właśnie robią , jeśli będzie ok to dam namiar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielica 06.05.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Kochani "współplemieńcy" a dysponujecie może namiarami na jakiegos solidnego i "delikatnego" pana koparkowego z naszych okolic? Potrzebuje takiego czlowieka do niwelacji terenu wokol hacjendy pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 06.05.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Ja sobie jeszcze nie poradziłam. Marzy mi się brama samobieżna. marta Marta, tylko uważaj, żeby ci gdzieś nie odjechała Słuchajcie, tak z innej parafii, choć bliskiej nam. To inicjatywa absolutnie oddolna, zapraszamy wszystkich do udziału – ostatecznie chodzi o nasze lasy Fitness Club Pistacja w Piskórce w ramach plenerowych działań prozdrowotnych zaprasza 23 maja w sobotę o godzinie 11 na wielkie sprzątanie lasów wokół Piskórki. Ściągnijmy rodzinę, znajomych, forum muratora i innych. Bo jak nie my to kto, jak nie dziś to kiedy??? Akcję wspiera Wój Gminy Prażmów oraz Zarząd Zespołu Parków Krajobrazowych. Śmieci z lasu na teren zbiórki pomogą nam zwozić psie zaprzęgi Michała Skoczylasa. Jeżeli ktoś z Państwa dysponuje sprzętem typu rower z przyczepką itp. będziemy również bardzo wdzięczni za udział i pomoc. Sprzątamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.05.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Takie inicjatywy są bardzo dobre. 1 maja mieliśmy sprzątanie lasów w Korzeniówce. Przyszło ok 60 osób i w dwie godziny został wysprzątany cały zaplanowany obszar. Zebraliśmy 140 worków śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 06.05.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Super, może nam się też uda. Jezier, myślisz że u ciebie na długo wystarczy? Bo jak patrzę na tempo zaśmiecania, to ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.05.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Te śmieci gromadziły się w lasach od co najmniej dwóch lat. Na razie od tygodnia jest czysto. Ale nie spodziewam się, że długo tak będzie.Gmina Tarczyn, która opłaciła kontener zamieściła fotorelację na swojej stroniehttp://www.tarczyn.pl/527-45ae36e3d82bf-13641-p_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.05.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Inicjatywa super. A u nas gmina w ubiegłym roku zamieniła pojemniki na sortowanie odpadków, potem je zabrali i w końcu wystawili worki - takie przepastne, ale te po dwóch tygodniach zniknęły. To czas gdy zaczęła się szopka ze skupem makulatury spowodowanym ogólnym kryzysem i recykling umarł A ludzie ze zdwojoną siłą zaczęli zaśmiecać okolicę. Rzucają śmieci pod płot, przez płot na niezagospodarowaną działkę Najgorzej jest tam gdzie mieszkają starzy przyzwyczajeni do takich praktyk przez lata. Nie widzą w tym nic niestosownego. Trucizna, jaka trucizna - tyle lat tu żyją i jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia1719504857 06.05.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witam Wszystkich Piaseczyńskich Forumowiczów!Śledzę temat, ochrona środowiska leży mi bardzo na sercu. Cieszę się, że są ludzie gotowi dbac o więcej niż własne podwórko. Znowu zmieniły się założenia do ustawy o gospodarowaniu odpadami komunalnymi, wynika z nich, że będziemy się rozliczać z gminą, a nie firmą wywożącą, te pomysły to kwestia wykorzystania funduszy europejskich. Ja jestem za, bo to mimo wyższych kosztów dla mieszkańców daje szansę lepiej i nowoczesniej utylizować odpadki, z korzyścią dla środowiska. Jak na razie Polska jest na ostatnim miejscu w UE jeśli chodzi o segregację odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia1719504857 06.05.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Pytanie do nowo budujących: jak długo czekaliście na przyłączenie prądu od uzyskania warunków przyłączenia z ZEWT Konstancin? Jakiego rzędu koszty się z tym wiążą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 06.05.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 mam goscia ktory zalatwil mi to w tydzien...z papierkami wlacznie...oczywiscie mowimy o przylaczu pradu budowlanego jakby cos to pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 06.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Pytanie do nowo budujących: jak długo czekaliście na przyłączenie prądu od uzyskania warunków przyłączenia z ZEWT Konstancin? Jakiego rzędu koszty się z tym wiążą? Jak ja zalatwialem warunki w ZEWT do pozwolenia to czas oczekiwania rezerwowali sobie do 18 miesiecy i powiedzieli wprost ze to "do" mozna pominac Warunki uzyskalem we wrzesniu 2008 i do dzis cisza z pradem docelowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKISHA 06.05.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Jak ja zalatwialem warunki w ZEWT do pozwolenia to czas oczekiwania rezerwowali sobie do 18 miesiecy i powiedzieli wprost ze to "do" mozna pominac Warunki uzyskalem we wrzesniu 2008 i do dzis cisza z pradem docelowym. Co prawda ja jestem na etapie czekania na PnB. Ale z tego co mi w Jeziornej tłumaczono, to jak tylko będę je miała prawomocne, składam kopię w kancelarii ZEWT, podpisuję z nimi usługę sprzedaży i wybieram sobie firmę, która "wszystko zrobi" i większego znaczenia zapis o 18 miesiącach nie ma. Pan, który wydawał warunki i podpisywał umowę uzasadnił ten zapis, czasem jaki jest potrzebny na projektowanie budynku i starania o PnB, jako zabezpieczenie dla inwestora. Mnie najbardziej zirytowały oddzielne warunki na przyłącze budowlane i budynku mieszkalnego. Z czego w pierwszym wypadku muszę lecieć napowietrznie, a w drugim kablem w ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 06.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Jak ja zalatwialem warunki w ZEWT do pozwolenia to czas oczekiwania rezerwowali sobie do 18 miesiecy i powiedzieli wprost ze to "do" mozna pominac Warunki uzyskalem we wrzesniu 2008 i do dzis cisza z pradem docelowym. Co prawda ja jestem na etapie czekania na PnB. Ale z tego co mi w Jeziornej tłumaczono, to jak tylko będę je miała prawomocne, składam kopię w kancelarii ZEWT, podpisuję z nimi usługę sprzedaży i wybieram sobie firmę, która "wszystko zrobi" i większego znaczenia zapis o 18 miesiącach nie ma. Pan, który wydawał warunki i podpisywał umowę uzasadnił ten zapis, czasem jaki jest potrzebny na projektowanie budynku i starania o PnB, jako zabezpieczenie dla inwestora. Mnie najbardziej zirytowały oddzielne warunki na przyłącze budowlane i budynku mieszkalnego. Z czego w pierwszym wypadku muszę lecieć napowietrznie, a w drugim kablem w ziemi... Ale to chyba piszesz o przylaczu budowlanym. Przylacze docelowe (skrzynke w linii granicy dzialki) robi ZEWT na swoj koszt - swoj to znaczy za ta kase wplacona za KW. Zlozenie kopii PnB jest podstawa do zrealizowania umowy - musi byc dostarczone w ciagu miesiaca od wydania warunkow. No chyba ze znowu cos sie zmienilo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 06.05.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Jakoś to dziwnie brzmi.ZEWT daje oczywiście standardowo 1,5 roku od momentu podpisania umowy i zapłacenia za przyłącze do realizacji docelowego przyłącza. Natomiast prąd budowlany idzie sobie innym torem, jego się sobie załatwia samemu (tj. przez okolicznego elektryka, któremu płaci się ok 2tys i który wszystko w ZEWT-cie załatwia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts