Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

No jakby nie patrzeć, babci dom zbudowany w XIX w. będzie miał porównywalne zapotrzebowanie na energię pierwotną dzięki współczynnikowi 0.2, co budowany w XXI w. budynek na inne paliwo. Chociaż ciężko będzie ustalić współczynniki przewodności cieplnej przez ściany. Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. ;)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na koniec maja będę miał bramę suwaną to się pochwalę i produktem i wykonwacą o ile się sprawdzi (u sąsiadów dał radę). Wstępna wycena za bramę suwaną 4 metry w świetle otworu + 1 furtka 3 000 PLN (wzór coś jak Wiśniowski Classic AW 10.01). Oczywiście razem z montażem.

A narazie lejemy podmurówkę pod ogrodzenie, w sobotę ukręciliśmy w betoniarce 4 m3 betonu, łapy bolą do dzisiaj :-) Z gruchy było by chyba taniej i szybciej, ale gruszka zbyt szybko podaje i trochę rozwala nasze amatorskie szalunki. Z betoniarki ładniej wychodzi, można ładnie wszystko wyrównać, jest więcej czasu. Jeszcze tylko 30 metrów bieżących i upragniony koniec ...

Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. ;)

Da się :) Drewno no problem i gdzieś w ktorejś z norm widziałem chyba jakieś takie maty. Jak nie, to się przyjmie coś "na oko" :lol:

dzabij masz zatem spory kawałek działki. Murowane elementy ogrodzenia też zamierzam wykonać samodzielnie. Może się uda :). Na razie jednak mam w głowie tylko taki zarysik planu jak to wszystko ma wyglądać.

Depi na szczęście chyba nie trzeba bedzie szukać mat w tabelkach, bo babci dom jest już odebrany ;)

ms. życzę szybkiej realizacji marzeń!

Przy okazji jak już jestem na forum to chciałem podpytać Szanownych Forumowiczów, jak poradzili sobie ze znalezieniem i instalacją bramy i ogrodzenia. Może macie jakieś kontakty do sprawdzonych ludzi zajmujących się takimi rzeczami.

U mnie właśnie robią , jeśli będzie ok to dam namiar .

Ja sobie jeszcze nie poradziłam. Marzy mi się brama samobieżna.

marta

Marta, tylko uważaj, żeby ci gdzieś nie odjechała :D :D :D

Słuchajcie, tak z innej parafii, choć bliskiej nam. To inicjatywa absolutnie oddolna, zapraszamy wszystkich do udziału – ostatecznie chodzi o nasze lasy :D

Fitness Club Pistacja w Piskórce w ramach plenerowych działań prozdrowotnych zaprasza 23 maja w sobotę o godzinie 11 na wielkie sprzątanie lasów wokół Piskórki. Ściągnijmy rodzinę, znajomych, forum muratora i innych. Bo jak nie my to kto, jak nie dziś to kiedy???

Akcję wspiera Wój Gminy Prażmów oraz Zarząd Zespołu Parków Krajobrazowych. Śmieci z lasu na teren zbiórki pomogą nam zwozić psie zaprzęgi Michała Skoczylasa. Jeżeli ktoś z Państwa dysponuje sprzętem typu rower z przyczepką itp. będziemy również bardzo wdzięczni za udział i pomoc.

Sprzątamy?

Te śmieci gromadziły się w lasach od co najmniej dwóch lat. Na razie od tygodnia jest czysto. Ale nie spodziewam się, że długo tak będzie.

Gmina Tarczyn, która opłaciła kontener zamieściła fotorelację na swojej stronie

http://www.tarczyn.pl/527-45ae36e3d82bf-13641-p_1.htm

Inicjatywa super. A u nas gmina w ubiegłym roku zamieniła pojemniki na sortowanie odpadków, potem je zabrali i w końcu wystawili worki - takie przepastne, ale te po dwóch tygodniach zniknęły. To czas gdy zaczęła się szopka ze skupem makulatury spowodowanym ogólnym kryzysem i recykling umarł :-? A ludzie ze zdwojoną siłą zaczęli zaśmiecać okolicę. Rzucają śmieci pod płot, przez płot na niezagospodarowaną działkę :evil: :evil: :evil: Najgorzej jest tam gdzie mieszkają starzy przyzwyczajeni do takich praktyk przez lata. Nie widzą w tym nic niestosownego. Trucizna, jaka trucizna - tyle lat tu żyją i jest dobrze :-? :evil: :evil: :evil:

Witam Wszystkich Piaseczyńskich Forumowiczów!

Śledzę temat, ochrona środowiska leży mi bardzo na sercu. Cieszę się, że są ludzie gotowi dbac o więcej niż własne podwórko. Znowu zmieniły się założenia do ustawy o gospodarowaniu odpadami komunalnymi, wynika z nich, że będziemy się rozliczać z gminą, a nie firmą wywożącą, te pomysły to kwestia wykorzystania funduszy europejskich. Ja jestem za, bo to mimo wyższych kosztów dla mieszkańców daje szansę lepiej i nowoczesniej utylizować odpadki, z korzyścią dla środowiska. Jak na razie Polska jest na ostatnim miejscu w UE jeśli chodzi o segregację odpadów.

Pytanie do nowo budujących: jak długo czekaliście na przyłączenie prądu od uzyskania warunków przyłączenia z ZEWT Konstancin? Jakiego rzędu koszty się z tym wiążą?

Jak ja zalatwialem warunki w ZEWT do pozwolenia to czas oczekiwania rezerwowali sobie do 18 miesiecy i powiedzieli wprost ze to "do" mozna pominac :) Warunki uzyskalem we wrzesniu 2008 i do dzis cisza z pradem docelowym.

Jak ja zalatwialem warunki w ZEWT do pozwolenia to czas oczekiwania rezerwowali sobie do 18 miesiecy i powiedzieli wprost ze to "do" mozna pominac :) Warunki uzyskalem we wrzesniu 2008 i do dzis cisza z pradem docelowym.

Co prawda ja jestem na etapie czekania na PnB. Ale z tego co mi w Jeziornej tłumaczono, to jak tylko będę je miała prawomocne, składam kopię w kancelarii ZEWT, podpisuję z nimi usługę sprzedaży i wybieram sobie firmę, która "wszystko zrobi" i większego znaczenia zapis o 18 miesiącach nie ma. Pan, który wydawał warunki i podpisywał umowę uzasadnił ten zapis, czasem jaki jest potrzebny na projektowanie budynku i starania o PnB, jako zabezpieczenie dla inwestora.

Mnie najbardziej zirytowały oddzielne warunki na przyłącze budowlane i budynku mieszkalnego. Z czego w pierwszym wypadku muszę lecieć napowietrznie, a w drugim kablem w ziemi... :evil:

Co prawda ja jestem na etapie czekania na PnB. Ale z tego co mi w Jeziornej tłumaczono, to jak tylko będę je miała prawomocne, składam kopię w kancelarii ZEWT, podpisuję z nimi usługę sprzedaży i wybieram sobie firmę, która "wszystko zrobi" i większego znaczenia zapis o 18 miesiącach nie ma. Pan, który wydawał warunki i podpisywał umowę uzasadnił ten zapis, czasem jaki jest potrzebny na projektowanie budynku i starania o PnB, jako zabezpieczenie dla inwestora.

Mnie najbardziej zirytowały oddzielne warunki na przyłącze budowlane i budynku mieszkalnego. Z czego w pierwszym wypadku muszę lecieć napowietrznie, a w drugim kablem w ziemi... :evil:

Ale to chyba piszesz o przylaczu budowlanym. Przylacze docelowe (skrzynke w linii granicy dzialki) robi ZEWT na swoj koszt - swoj to znaczy za ta kase wplacona za KW.

Zlozenie kopii PnB jest podstawa do zrealizowania umowy - musi byc dostarczone w ciagu miesiaca od wydania warunkow.

No chyba ze znowu cos sie zmienilo??

Jakoś to dziwnie brzmi.

ZEWT daje oczywiście standardowo 1,5 roku od momentu podpisania umowy i zapłacenia za przyłącze do realizacji docelowego przyłącza. Natomiast prąd budowlany idzie sobie innym torem, jego się sobie załatwia samemu (tj. przez okolicznego elektryka, któremu płaci się ok 2tys i który wszystko w ZEWT-cie załatwia).