ms. 25.06.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Adamie, cud jakiś czy co! Też bym tak chciała pobierać wodę, żeby nie wykazywała zużycia. Podlicznik powinien być za wodomierzem głównym. Woda ma jedno wejście do budynku, za wodomierzem instalacja rozgałęzia się na wyprowadzenie wody do ogrodu i na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Nie mam pojęcia kiedy zgłosić to należy, ale po to masz drugi licznik by według tego ogrodowego płacić według innej, tańszej taryfy. No właśnie sęk w tym ,że w Elmarze powiedzieli mi, że nie ma tańszej taryfy. Przy liczniku ogrodowym płaci się tyle samo za pobranie wody, odchodzi tylko kanalizacja czyli oddanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Adamie, cud jakiś czy co! Też bym tak chciała pobierać wodę, żeby nie wykazywała zużycia. Podlicznik powinien być za wodomierzem głównym. Woda ma jedno wejście do budynku, za wodomierzem instalacja rozgałęzia się na wyprowadzenie wody do ogrodu i na dom. No własnie jest za wodomierzem głównym tylko tak podłączone ,że gdy biorę wode z ogrodu to działa podlicznik ,a główny nie. No bo w zasadzie jaki sens żeby dwa liczniki nabijały skoro z tego głównego będzie potem naliczana kanalizacja, a z podlicznika ogrodowego nie. W momenvcie kiedy już podłącze się do kanalizacji i np. będę chciał puścić wode na ogród to będzie bił mi ten główny, a odczyt z głównego będzie też odczytem dla opłaty za kanalizacje. Wtedy to bez sensu. A jak to u Was jest zrobione i kiedy zgłaszacie podlicznik ogrodowy ? Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 25.06.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 prawidlowe podlaczenie toze dwa liczniki kreca a m3 z podlicznika odejmuje sie od licznika glownego ....tak powinno byc .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 prawidlowe podlaczenie toze dwa liczniki kreca a m3 z podlicznika odejmuje sie od licznika glownego ....tak powinno byc .. Zgadzam się. Czy to oznacza ,że Elmar przesunie licznik? Przecież podlicznik działa i nabija m3 więc w czym problem ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 25.06.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 sam raczej tego nie zrobi ..ale moze ci nakazac....trudno powiedziec jak urzednik do tego podejdzie...suma sumarum efekt osiagasz ten sam tyle tylko ze tak zrobiona instalacja pozwala na narastanie licznika ogrodowego gdy glowny niekreci...niewiem jak do tego podejda..czy tak zostawia czy beda sie czepiac...ja nie mam jeszcze tego problemu .ale wiem ze wodomiar ogrodowy ma byc na tej samej instalacji za glownym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.06.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Adamie, cud jakiś czy co! Też bym tak chciała pobierać wodę, żeby nie wykazywała zużycia. Podlicznik powinien być za wodomierzem głównym. Woda ma jedno wejście do budynku, za wodomierzem instalacja rozgałęzia się na wyprowadzenie wody do ogrodu i na dom. No własnie jest za wodomierzem głównym tylko tak podłączone ,że gdy biorę wode z ogrodu to działa podlicznik ,a główny nie. No bo w zasadzie jaki sens żeby dwa liczniki nabijały skoro z tego głównego będzie potem naliczana kanalizacja, a z podlicznika ogrodowego nie. W momenvcie kiedy już podłącze się do kanalizacji i np. będę chciał puścić wode na ogród to będzie bił mi ten główny, a odczyt z głównego będzie też odczytem dla opłaty za kanalizacje. Wtedy to bez sensu. A jak to u Was jest zrobione i kiedy zgłaszacie podlicznik ogrodowy ? Pozdr, Niemożliwe, jeżeli podlicznik jest za licznikiem głównym (w sensie na kawałku rury przyczepionym za wodomierzem głównym) to nie ma bata, albo cuda, albo oba liczniki muszą się "kręcić" jednocześnie. W Warszawie jest tak samo, tzn. woda ogrodowa jest tańsza wyłącznie o koszt odprowadzenia ścieków. Inaczej, każda woda kosztuje tyle samo (wyjątkowo zgadzam się z Elmarem, woda czy do ogródka czy do czajnika jest tak samo przygotowana i dostarczona stąd nie widzę powodu czemu ogrodowa miała by być tańsza), natomiast odprowadzenie ścieków jest kalkulowane jako różnica wskazania wodomierza główego i ogrodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 sam raczej tego nie zrobi ..ale moze ci nakazac....trudno powiedziec jak urzednik do tego podejdzie...suma sumarum efekt osiagasz ten sam tyle tylko ze tak zrobiona instalacja pozwala na narastanie licznika ogrodowego gdy glowny niekreci...niewiem jak do tego podejda..czy tak zostawia czy beda sie czepiac...ja nie mam jeszcze tego problemu .ale wiem ze wodomiar ogrodowy ma byc na tej samej instalacji za glownym... Ok.Dzięki za odpowiedzi. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. A tak przy okazji, czy ktoś ma tani dostęp do podnośnika koszowego na terenie naszej gminy. Z reguł y chodzą po 70-80 pln za 1h a mi potrzebny jest na pare godzin więc zawsze to jakaś oszczędność by była ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.06.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jeszcze o stali, gdyby ktoś potrzebował duże ilości (kwestia opłacalności transportu) to proponuję sprawdzić ofertę Konsorcjum Stali (mają skład na terenie byłych zakładów w Ursusie). Dzisiaj kupowałem tam troszkę na ogrodzenie, cena o 10% niższa niż najlepsza z lokalnych składów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jeszcze o stali, gdyby ktoś potrzebował duże ilości (kwestia opłacalności transportu) to proponuję sprawdzić ofertę Konsorcjum Stali (mają skład na terenie byłych zakładów w Ursusie). Dzisiaj kupowałem tam troszkę na ogrodzenie, cena o 10% niższa niż najlepsza z lokalnych składów. A to dziwne bo jak ja chciałem stal na strop w zeszłym roku to mieli najwyższą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.06.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ostatnio jakoś strasznie mieszają na rynku cenami, podobno wygrali przetarg na dostarczenie stali na stadion narodowy, zaoferowali z tego co pamiętam 1680 PLN za tonę. Oczywiście to cena nie dostępna dla szarego budowniczego ale chcą namieszać konkurencji. Edit : uuups, własnie rzuciłem okiem na allegro, cena 1680 to rzadna rewelacja, a ja płaciłem w slynnym roku 2007 ponad 3000 PLN .... Troszkę potaniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.06.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Adamie, podlicznik plombuje się w momencie podłączenia do kanalizacji. Wtedy pamiętaj o odczycie wodomierza, to całą zużytą wodę policzą Ci po stawce dostawy. Jak już ktoś napisał wodę dostajesz uzdatnioną do celów spożywczych, a czy będziesz nią podlewała ogródek, mył samochód czy gotował na herbatę - zależy od Ciebie. Ja mam mieszane uczucia, kiedy podlewam rośliny wodą głębinową. Dla uspokojenia sumienia mam zbiornik na deszczówkę. Teraz i tak deszcz robi wszystko za mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Adamie, podlicznik plombuje się w momencie podłączenia do kanalizacji. Wtedy pamiętaj o odczycie wodomierza, to całą zużytą wodę policzą Ci po stawce dostawy. Jak już ktoś napisał wodę dostajesz uzdatnioną do celów spożywczych, a czy będziesz nią podlewała ogródek, mył samochód czy gotował na herbatę - zależy od Ciebie. Ja mam mieszane uczucia, kiedy podlewam rośliny wodą głębinową. Dla uspokojenia sumienia mam zbiornik na deszczówkę. Teraz i tak deszcz robi wszystko za mnie. Dzięki ms. To wiele wyjaśnia. Z czasem również planuję zrobić zbiornik na deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania77 26.06.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam Wszystkich, -ufff to mój pierwszy post, prawie jak pierwszy raz javascript:emoticon('') planuję budowę w Woli Prażmowskiej, poszukuję Kierownika Budowy. Przeglądałam forum ale zazwyczaj takie info szły na priv. Proszę o maila, jeśli ktoś zna osobę godną polecenia. Szukam osoby, która nie będzie tylko od składania podpisów w dzienniku ale również zaangażuje się w budowę i w razie czego pomoże, doradzi...... Dziękuję Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 26.06.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 uuups, własnie rzuciłem okiem na allegro, cena 1680 to rzadna rewelacja, a ja płaciłem w slynnym roku 2007 ponad 3000 PLN .... Troszkę potaniało. Hm, ja płaciłam niecały miesiąc temu 1640 netto za fi12 i 1930 netto za fi6. A obdzwoniłam wszystkie hurtownie i składy w okolicy, i poniżej tego nic nie było. W ogóle odpukać, ale wygląda na to, że fundament uda nam się całkiem tanio zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 26.06.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Drodzy Grupowicze Okołopiaseczyńscy! Wiem, że to forum budujących i dział ogłoszeń jest w innym miejscu, ale jeśli znacie kogoś kto chce zamieszkać w Waszej okolicy, a budowa domu go "przerasta" lub po prostu nie ma na nią czasu, to polećcie mu proszę, stronę http://www.domwwilczej.pl Przepraszam, Dziękuję, i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 26.06.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 W firmie Madex na obwodnicy Piaseczna mają stal fi 12 za 1600 netto, fi 16 1700 netto i odpowiednio fi 6 1900. Cene obejmowała dowóz ok. 10 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 26.06.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Obwodnicy Piaseczna to brzmi dumnie Widać w Madexie mają różne ceny, może w zależności od tego, ile się zamawia - u nas wyszło odrobinę drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 27.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Przemyślałam to jeszcze raz i przecież Madex jest w Głoskowie na Millenium. Tak z ciekawości - czemu wpadło Wam do głowy nazwać Millenium obwodnicą Piaseczna? My dziś zwiedziliśmy składy w Krupiej Wólce i Starej Iwicznej (Kowalczyk). Ten drugi ma całkiem przyzwoite ceny stali, porównywalne z tym, co darek i agatka piszą o Madexie. Kowalczyk ma też porotherm 25 za 5,62. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 27.06.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 [savee Przemyślałam to jeszcze raz i przecież Madex jest w Głoskowie na Millenium. Tak z ciekawości - czemu wpadło Wam do głowy nazwać Millenium obwodnicą Piaseczna? Możliwe, że na ulicy Milenium w Głoskowie jest firma Madex, ale my kupowaliśmy stal w firmie Madex, która znajduje się przy ul. Armi Krajowej w Piasecznie. Jest to trasa z Góry K. przez Piaseczno do Warszawy i jest nazywana obwodnicą Piaseczna. Pozdrawiam wszystkich budujących, będących budować i tych co już zakończyli zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts