ms. 18.08.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Przyznam się, że od czasu zamieszkania na wsi - nie lubię burz. Blok jaki był taki był, ale był większy. W domu czuję się jak w namiociku... i mam wrażenie że każdy piorun chce w niego uderzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.08.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 ... takie myśli mnie naszły w związku z nocną burzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.08.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Mam podobne odczucia, oczyma wyobraźni widzę jak piorun wali w piękną metalową rurę przykręconą do komina (maszt anteny od internetu) i dalej kabelkami sieje spustoszenie w całym domu.... My śpimy na poddaszu i tam w trakcie burzy jest dość głośno i średnio przyjemnie. Natomiast na dole jest całkeim ok, gdyby nie rozbłyski to w sumie burzy nie byłoby w ogóle słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.08.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 U mnie wokół są słupy i w nie czasem wali ale potem od razu nie ma prądu w 2 wsiach Jeszcze nie mieszkam ale od dawna zdarza się nam nocować. Ale rzeczywiście burza na wsi jest straszniejsza, więcej drzew i ogólnie ciemno więc wrażenie większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 18.08.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Ile w Piasecznie i pod nim kosztuje wywóz nieczystości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.08.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dużo zależy w jakim miejscu. W mojej gminie ceny się różnią nawet pomiędzy miejscowościami. Nie mówiąc o całym powiecie. W mojej wsi ceny wyglądają tak:http://www.helias.pl/czysta_korzeniowka.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.08.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Jezier, dzieki za wykaz firm, akurat jestem na tym etapie, skorzystam. A powiedz jeszcze, czy gdzieś w okolicy są pojemniki na śmieci sortowane ? Jakoś ostatnio nie rzucają mi się w oczy, choć kiedyś mam wrażenie było ich sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfi11 19.08.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Jezier, dzieki za wykaz firm, akurat jestem na tym etapie, skorzystam. A powiedz jeszcze, czy gdzieś w okolicy są pojemniki na śmieci sortowane ? Jakoś ostatnio nie rzucają mi się w oczy, choć kiedyś mam wrażenie było ich sporo. Na pewno są pod Auchan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 19.08.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Wykaz firm wywozowych na terenie gminy Prażmów http://www.bip.prazmow.pl/pls/prazmow/dokumenty/F25520/wykaz.pdf Przy okazji - nastąpiła zmiana poczty, przy adresie nie piszemy 05-505 Wola Prażmowska tylko Prażmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.08.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 U mnie wokół są słupy i w nie czasem wali ale potem od razu nie ma prądu w 2 wsiach Jeszcze nie mieszkam ale od dawna zdarza się nam nocować. Ale rzeczywiście burza na wsi jest straszniejsza, więcej drzew i ogólnie ciemno więc wrażenie większe. Popieram co piszesz o burzach oraz to co napisala MS. Wiem co mówię bo mieszkam już jakis czas na wsi. Ta burza w poniedziałek to drobizag z porównaniu z tymi jakie były wczesniej. Tylko wrazenie jest takie bo w ciemnościach błyski są jasniejsze. Po ostaniej burzy pradu nie było 24 godz. To chyba najdłuzej jak do tej pory. U mnie sąsiad na działce obok ma wiatrak więc nie boję sie tak bardzo ze piorun w dom uderzy. I jeszcze cos z budowy ale w nawiazaniu do burz i wichur. Koleżanka zapytała mnie kiedyś dlaczego zrobiłam płyte gazowa a nie elektryczną. Odp. własnie dlatego że wsiach czesto wyłaczaja prąd na dłuższy czas a na gazie to można i wode na herbatkę zagotować i umyć ząbki w ciepłej wodzie ( jak nie ma prądu to woda w zasobniku szybko stygnie). Także rozważcie kuchnie gazowe lub przynajmiej należałoby mieć jakaś turystyczną w zapasie W zime jak wyłącza prąd to od razu rozpalajcie kominek żeby dom sie nie wychłodził. W zeszłą zime nie było prądu całą noc i dzieki kominkowi utrzymywalismy temp ok. 20 stopni. To tak na razie tyle z krótkiego doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 19.08.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Betsi dlategóż kominko-pieco-koza stoi gotowa do palenia bo u mnie piec na prąd, woda na prąd, płyta będzie na prąd (butla w razie jest z gazem), oczyszczalnia na prąd (pompa pracuje przy przepełnieniu zbiornika także wytrzyma z 2-3 doby bez prądu czyli korzystać można) a największą niespodziankę mam z zasobnika, bo trzyma ciepłą wodę jeszcze na drugi dzień. W razie większych kataklizmów mogę się zapakować i wrócić do mamy do miasta hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 20.08.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 śmieci sortowane... hmm... kiedyś były fakt - widziałam chyba w Bogatkach, koło działek w Szczkach, gdzieś w Piasecznie i oczywiście koło Auchan (permanentnie przepełnione). Jeśli chodzi o gminę Piaseczno - burmistrz Zalewski wydał zarządzenie, że o odbiór śmieci sortowanych mają zatroszczyć się mieszkańcy we własnym zakresie. Zaraz po tym zaczęły znikać ogólnodostępne zbiorniki. Jeśli mieszkasz we własnym domu - masz pecha. Firma śmieciarska odbierze sortowane za dodatkowe pieniądze. Więc albo płacisz, albo olewasz i wrzucasz wszystko jak leci, albo zawozisz do Auchan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 20.08.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 I wrzucasz jk leci ,jak mowi Marta bo jest duzzzo taniej....Witam nowych przybylych do gruy Piaseczno.Budujcie i czytajcie z rozwaga bo warto.Skacze do gory i w poprzek .Mamy wreszcie wode i kanalize po 2 latach oczekiwania,nie ma gazu brr!!! woda zimna! i uciekam z tych terenow w okolice Gadanska.I taniej i prosciej i latwiej i urzad otwarty na petenta.Posiadam sprawdzone namiary na kominy,klinkier dachowke itp.Wykonawcy za rozsadna cene ale z deleka.Warto!!! Wykonanie super!!! i bez bledow.I satysfakcja,ze okladnosci kazdy zazdrosci. Moj projekt to UBP 411 ale teraz mam now pracownie Arch dom i projekt Orchidea ktora zamierzam realizowac.Mimo uplywu lat tu mnie nic nie trzyma choc moj dom posida rewalacyjny dostep do komunikacji miejskie az 4 autobusy w tym nocny.To nie chce tu mieszkac.Uciekam, ale poradze i odam kontakty.Pozdrawiam Grupowiczow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 20.08.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Nie rozumiem. Taniej nie portowac? Sortowane za dodatkowe pieniądze? Ja to widzę zupełnie inaczej. Niesortowane mam za 21 zł (pojemnik 140l), a sortowane po 5,8 (worek 120l). Przez miesiąc uzbieralismy 3 worki papieru, 3 worki pastiku, 2 worki szkła i 1 metalu (ten jest za darmo), a jeden pojemnik komunalnych zapełnił się nie do końca nawet. Jak można nie sortować? Komu to się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 20.08.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Poszedłem dzisiaj do starostwa zgłosić rozpoczęcie budowy studni. Pozwólcie, że zacytuję swój wpis z tego wątku http://forum.muratordom.pl/post3576480.htm#3576480: Wszedłem dzisiaj z przygotowanymi dokumentami (zgłoszenie robót budowlanych, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, mapa z zaznaczoną studnią )do starostwa, i pewny, że wszystko jest OK poszedłem do kancelarii. Pani wzięła wniosek, przeczytała i zaczęła się taka rozmowa: - Ale na studnie potrzebne jest pozwolenie - Do 30 m i do poboru wody nieprzekraczającego 5 m3 na dobę wystarczy zgłoszenie - Ale nie u nas, odrzucą Panu ten wniosek - Ale przecież przepisy... - U nas znaleźli inne przepisy. Zresztą, jak Pan chce, to przyjmę ten wniosek Czy spotkaliście się z czymś takim? Co z tym zrobić jak odrzucą wniosek - kłócić się czy składać wniosek o pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.08.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Nie rozumiem. Taniej nie portowac? Sortowane za dodatkowe pieniądze? Ja to widzę zupełnie inaczej. Niesortowane mam za 21 zł (pojemnik 140l), a sortowane po 5,8 (worek 120l). Przez miesiąc uzbieralismy 3 worki papieru, 3 worki pastiku, 2 worki szkła i 1 metalu (ten jest za darmo), a jeden pojemnik komunalnych zapełnił się nie do końca nawet. Jak można nie sortować? Komu to się opłaca? Ładny macie przerób, ja przez miesiąc nazbierałem jedynie 1 worek 60 litrów plastiku (butelek PET) . Inna sprawa że wszystkie zgniecione, zajmują duuużo mniej miejsca. martini_dry, jedyne co mi przychodzi na myśl to poprostu zrobić tą studnię i już. Nasi w starostwie zawsze jakąś alternatywną wersję prawdy odnajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 21.08.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Poszedłem dzisiaj do starostwa zgłosić rozpoczęcie budowy studni. Pozwólcie, że zacytuję swój wpis z tego wątku http://forum.muratordom.pl/post3576480.htm#3576480: Wszedłem dzisiaj z przygotowanymi dokumentami (zgłoszenie robót budowlanych, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, mapa z zaznaczoną studnią )do starostwa, i pewny, że wszystko jest OK poszedłem do kancelarii. Pani wzięła wniosek, przeczytała i zaczęła się taka rozmowa: - Ale na studnie potrzebne jest pozwolenie - Do 30 m i do poboru wody nieprzekraczającego 5 m3 na dobę wystarczy zgłoszenie - Ale nie u nas, odrzucą Panu ten wniosek - Ale przecież przepisy... - U nas znaleźli inne przepisy. Zresztą, jak Pan chce, to przyjmę ten wniosek Czy spotkaliście się z czymś takim? Co z tym zrobić jak odrzucą wniosek - kłócić się czy składać wniosek o pozwolenie? powiem tak: nie wsadzaj się na minę, urzędy są po to by piętrzyć trudności przed zrobieniem czegokolwiek, już łatwiej jest o legalizację czegoś co już jest teoretycznie lub praktycznie zrobione (oprócz oczyszczalni przydomowych rzecz jasna) chcesz resztę info na priv? ale opisz mi najpierw na priv co chcesz dokładnie z tą studnią zrobić i jaka ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 21.08.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 chcesz resztę info na priv? ale opisz mi najpierw na priv co chcesz dokładnie z tą studnią zrobić i jaka ma być. Ok, odezwę się na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 22.08.2009 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 witajcie,jakby komuś były potrzebne stemple to mam do zbycia 200 sztuk sosnowych o długości okolo 280 cm.Lokalizacja: Janówek koło TarczynaPozdrawiam groomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 22.08.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 witam.mam do odstapienia barak budowlany do spania.cena 600 zl transport we wlasnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts