Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam podobne odczucia, oczyma wyobraźni widzę jak piorun wali w piękną metalową rurę przykręconą do komina (maszt anteny od internetu) i dalej kabelkami sieje spustoszenie w całym domu....

My śpimy na poddaszu i tam w trakcie burzy jest dość głośno i średnio przyjemnie. Natomiast na dole jest całkeim ok, gdyby nie rozbłyski to w sumie burzy nie byłoby w ogóle słychać.

U mnie wokół są słupy i w nie czasem wali ale potem od razu nie ma prądu w 2 wsiach :-? Jeszcze nie mieszkam ale od dawna zdarza się nam nocować.

Ale rzeczywiście burza na wsi jest straszniejsza, więcej drzew i ogólnie ciemno więc wrażenie większe.

Popieram co piszesz o burzach oraz to co napisala MS.

Wiem co mówię bo mieszkam już jakis czas na wsi.

Ta burza w poniedziałek to drobizag z porównaniu z tymi jakie były wczesniej.

Tylko wrazenie jest takie bo w ciemnościach błyski są jasniejsze.

Po ostaniej burzy pradu nie było 24 godz. :-? To chyba najdłuzej jak do tej pory.

U mnie sąsiad na działce obok ma wiatrak więc nie boję sie tak bardzo ze piorun w dom uderzy.

I jeszcze cos z budowy ale w nawiazaniu do burz i wichur.

Koleżanka zapytała mnie kiedyś dlaczego zrobiłam płyte gazowa a nie elektryczną.

Odp. własnie dlatego że wsiach czesto wyłaczaja prąd na dłuższy czas a na gazie to można i wode na herbatkę zagotować i umyć ząbki w ciepłej wodzie

( jak nie ma prądu to woda w zasobniku szybko stygnie).

Także rozważcie kuchnie gazowe lub przynajmiej należałoby mieć jakaś turystyczną w zapasie :wink:

W zime jak wyłącza prąd to od razu rozpalajcie kominek żeby dom sie nie wychłodził. W zeszłą zime nie było prądu całą noc i dzieki kominkowi utrzymywalismy temp ok. 20 stopni.

To tak na razie tyle z krótkiego doświadczenia :lol:

Betsi dlategóż kominko-pieco-koza stoi gotowa do palenia :p bo u mnie piec na prąd, woda na prąd, płyta będzie na prąd (butla w razie jest z gazem), oczyszczalnia na prąd (pompa pracuje przy przepełnieniu zbiornika także wytrzyma z 2-3 doby bez prądu czyli korzystać można) a największą niespodziankę mam z zasobnika, bo trzyma ciepłą wodę jeszcze na drugi dzień.

W razie większych kataklizmów mogę się zapakować i wrócić do mamy do miasta hehe :lol:

śmieci sortowane... hmm...

kiedyś były fakt - widziałam chyba w Bogatkach, koło działek w Szczkach, gdzieś w Piasecznie i oczywiście koło Auchan (permanentnie przepełnione).

Jeśli chodzi o gminę Piaseczno - burmistrz Zalewski wydał zarządzenie, że o odbiór śmieci sortowanych mają zatroszczyć się mieszkańcy we własnym zakresie. Zaraz po tym zaczęły znikać ogólnodostępne zbiorniki.

Jeśli mieszkasz we własnym domu - masz pecha. Firma śmieciarska odbierze sortowane za dodatkowe pieniądze. Więc albo płacisz, albo olewasz i wrzucasz wszystko jak leci, albo zawozisz do Auchan.

I wrzucasz jk leci ,jak mowi Marta bo jest duzzzo taniej....

Witam nowych przybylych do gruy Piaseczno.Budujcie i czytajcie z rozwaga bo warto.

Skacze do gory i w poprzek .Mamy wreszcie wode i kanalize po 2 latach oczekiwania,nie ma gazu brr!!! woda zimna! i uciekam z tych terenow w okolice Gadanska.I taniej i prosciej i latwiej i urzad otwarty na petenta.

Posiadam sprawdzone namiary na kominy,klinkier dachowke itp.Wykonawcy za rozsadna cene ale z deleka.Warto!!! Wykonanie super!!! i bez bledow.I satysfakcja,ze okladnosci kazdy zazdrosci. Moj projekt to UBP 411 ale teraz mam now pracownie Arch dom i projekt Orchidea ktora zamierzam realizowac.Mimo uplywu lat tu mnie nic nie trzyma choc moj dom posida rewalacyjny dostep do komunikacji miejskie az 4 autobusy w tym nocny.To nie chce tu mieszkac.Uciekam, ale poradze i odam kontakty.

Pozdrawiam Grupowiczow.

Nie rozumiem. Taniej nie portowac? Sortowane za dodatkowe pieniądze? Ja to widzę zupełnie inaczej. Niesortowane mam za 21 zł (pojemnik 140l), a sortowane po 5,8 (worek 120l). Przez miesiąc uzbieralismy 3 worki papieru, 3 worki pastiku, 2 worki szkła i 1 metalu (ten jest za darmo), a jeden pojemnik komunalnych zapełnił się nie do końca nawet. Jak można nie sortować? Komu to się opłaca?

Poszedłem dzisiaj do starostwa zgłosić rozpoczęcie budowy studni. Pozwólcie, że zacytuję swój wpis z tego wątku

http://forum.muratordom.pl/post3576480.htm#3576480:

Wszedłem dzisiaj z przygotowanymi dokumentami (zgłoszenie robót budowlanych, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, mapa z zaznaczoną studnią )do starostwa, i pewny, że wszystko jest OK poszedłem do kancelarii. Pani wzięła wniosek, przeczytała i zaczęła się taka rozmowa:

- Ale na studnie potrzebne jest pozwolenie

- Do 30 m i do poboru wody nieprzekraczającego 5 m3 na dobę wystarczy zgłoszenie

- Ale nie u nas, odrzucą Panu ten wniosek

- Ale przecież przepisy...

- U nas znaleźli inne przepisy. Zresztą, jak Pan chce, to przyjmę ten wniosek

Czy spotkaliście się z czymś takim? Co z tym zrobić jak odrzucą wniosek - kłócić się czy składać wniosek o pozwolenie?

Nie rozumiem. Taniej nie portowac? Sortowane za dodatkowe pieniądze? Ja to widzę zupełnie inaczej. Niesortowane mam za 21 zł (pojemnik 140l), a sortowane po 5,8 (worek 120l). Przez miesiąc uzbieralismy 3 worki papieru, 3 worki pastiku, 2 worki szkła i 1 metalu (ten jest za darmo), a jeden pojemnik komunalnych zapełnił się nie do końca nawet. Jak można nie sortować? Komu to się opłaca?

Ładny macie przerób, ja przez miesiąc nazbierałem jedynie 1 worek 60 litrów plastiku (butelek PET) :-) . Inna sprawa że wszystkie zgniecione, zajmują duuużo mniej miejsca.

martini_dry, jedyne co mi przychodzi na myśl to poprostu zrobić tą studnię i już. Nasi w starostwie zawsze jakąś alternatywną wersję prawdy odnajdą.

Poszedłem dzisiaj do starostwa zgłosić rozpoczęcie budowy studni. Pozwólcie, że zacytuję swój wpis z tego wątku

http://forum.muratordom.pl/post3576480.htm#3576480:

Wszedłem dzisiaj z przygotowanymi dokumentami (zgłoszenie robót budowlanych, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, mapa z zaznaczoną studnią )do starostwa, i pewny, że wszystko jest OK poszedłem do kancelarii. Pani wzięła wniosek, przeczytała i zaczęła się taka rozmowa:

- Ale na studnie potrzebne jest pozwolenie

- Do 30 m i do poboru wody nieprzekraczającego 5 m3 na dobę wystarczy zgłoszenie

- Ale nie u nas, odrzucą Panu ten wniosek

- Ale przecież przepisy...

- U nas znaleźli inne przepisy. Zresztą, jak Pan chce, to przyjmę ten wniosek

Czy spotkaliście się z czymś takim? Co z tym zrobić jak odrzucą wniosek - kłócić się czy składać wniosek o pozwolenie?

powiem tak: nie wsadzaj się na minę, urzędy są po to by piętrzyć trudności przed zrobieniem czegokolwiek, już łatwiej jest o legalizację czegoś co już jest teoretycznie lub praktycznie zrobione (oprócz oczyszczalni przydomowych rzecz jasna)

chcesz resztę info na priv? ale opisz mi najpierw na priv co chcesz dokładnie z tą studnią zrobić i jaka ma być.