Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to gratulacje Lukasz_Kangoo!

Ja już od pewnego czasu śledzę to forum, bo też marzy nam się budowa domu, mamy nawet projekt zakupiony. Ale na tym narazie koniec, bo czekamy na odpis działki i chyba jeszcze trochę poczekamy :( No a z dalszą realizacją marzeń też nie będzie łatwo, bo przerażają nas kredyty, a zwłaszcza wizja 30 lat spłacania :-? , więc chcemy bez kredytu :roll: Uda się???? :o Coraz częściej mam chwile zwątpienia :cry:

Pozdrawiam....

ania77 napisał:
  K_AND_M napisał:
Witam

Czy planując własną studnię musieliście dołączać do pozwolenia na budowę opracowanie hydrogeologiczne? Ja planuję budowę w gminie Prażmów i sprawa stanęła na takim papierku. Wiem, że na studnię o głębokości do 30 m nie trzeba zezwolenia, ale nowa Pani w gminie chce coś takiego...

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)

Witam sąsiada,

To chyba jakieś nowe praktyki wydz.architektury. Jak ja załatwiałam pozwolenie (czerwiec/lipiec 2009) to w Prażmowie był pan Adam Piwoński i nic takiego nie potrzebował .... za to upierał się przy badaniu geologicznym (mam POŚ).

Jeśli chodzi o wiercenie studni to forumowicz Urgot jest godny polecenia, zna się na rzeczy. U nas robił studnię - profesjonalnie i w dobrej cenie - jestem bardzo zadowolona. :)

ania

Nie ma czegos takiego, jak pozwolenie na studnie glebinowa. Dotyczy 30 m. Studnia a raczej jej obudowa, wymaga jedynie zgloszenia. Oczywiscie musi byc umiejscowiona w zgodnych z przepisami odleglosciach od obiektow. To wszystko.

falc0n napisał:
Nie ma czegos takiego, jak pozwolenie na studnie glebinowa. Dotyczy 30 m. Studnia a raczej jej obudowa, wymaga jedynie zgloszenia. Oczywiscie musi byc umiejscowiona w zgodnych z przepisami odleglosciach od obiektow. To wszystko.

Ustawa "Prawo wodne" z dn. 18.07.2001r., art. 124: Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane na (...) u. 5: wykonanie studni o głębokości do 30 m na potrzeby zwykłego korzystania z wód.

Urzędniczka oparła się na miejscowym planie zag. przestrz. z dnia 18.04.2002 r. dla południa gminy, art. 24 u. 2: Plan wyznacza strefy ochrony pośredniej ok. 10 m wokół studni; strefa wymaga określenia i ustanowienia w hydrogeologicznym opracowaniu specjalistycznym.

I co Wy o tym sądzicie?

dodam, że to w tym opracowaniu wyjdzie, czy pokłady wodonośne o odpowiedniej wydajności są na głębokości więcej, czy mniej niż te 30 metrów i czy będzie koniczne pozwolenie wodnoprawne, którego koszt uczyni budowę studni nieopłacalną. Lepiej byłoby podłączyć się do wodociągu i budować ok. 200 m przyłącza... Ile to może kosztować?

K_AND_M napisał:
  falc0n napisał:

Ustawa "Prawo wodne" z dn. 18.07.2001r., art. 124: Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane na (...) u. 5: wykonanie studni o głębokości do 30 m na potrzeby zwykłego korzystania z wód.

Urzędniczka oparła się na miejscowym planie zag. przestrz. z dnia 18.04.2002 r. dla południa gminy, art. 24 u. 2: Plan wyznacza strefy ochrony pośredniej ok. 10 m wokół studni; strefa wymaga określenia i ustanowienia w hydrogeologicznym opracowaniu specjalistycznym.

I co Wy o tym sądzicie?

W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., a wiec w czyms co obowiazuje na terenie calego naszego kraju, jest wzmianka o studniach m.in. glebinowych i jedyne o czym jest tam napisane, to tak jak juz wspomnialem wyzej, trzeba sciesle trzymac sie odleglosci od: granicy dzialki, osi rowu, budynkow "roznego rodzaju" i jeszcze kilku "drobiazgow". Pozwolenie na studnie nie jest wymagane. Mowimy o 30 m.

Do zgloszenia dolacza sie mapke z narysowana kropka (studnią) i rozpisanymi odleglosciami. Wszystko.

falc0n napisał:

W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., a wiec w czyms co obowiazuje na terenie calego naszego kraju, jest wzmianka o studniach m.in. glebinowych i jedyne o czym jest tam napisane, to tak jak juz wspomnialem wyzej, trzeba sciesle trzymac sie odleglosci od: granicy dzialki, osi rowu, budynkow "roznego rodzaju" i jeszcze kilku "drobiazgow". Pozwolenie na studnie nie jest wymagane. Mowimy o 30 m.

Do zgloszenia dolacza sie mapke z narysowana kropka (studnią) i rozpisanymi odleglosciami. Wszystko.

No właśnie. I dokładnie to chce wiedzieć urzędniczka: przekraczamy 30 m, czy też nie. I to będzie w tym opracowaniu. Ustne oświadczenie sąsiadów o głębokości ich studni, różdżkarza i jego opinii czy inne nie są dla niej wiążące.

K_AND_M napisał:
Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły...

Poprosić o pokazanie przepisu, gdzie to jest wymienione. Ewentualnie uchwałę Rady Gminy o takim zapisie jeśli jest.

Ja idąc o pozwolenie na POŚ wszystkie aktualne przepisy miałam podrukowane pod ręką.

Powodzenia

To jak lista życzeń, to i ja się dorzucę.

Potrzebuję kogoś do zrobienia dachu płaskiego nad garażem, najchętniej w technologii dachu odwróconego lub czegoś w tym stylu.

Mamy obecnie strop nad garażem, i teraz chcemy na to położyć styropian i papę. Problem w tym, że nasz majster jest gotów to zrobić, ale tylko w sposób tradycyjny: styropian, siatka, szlichta min 6 cm, papa. My nie chcemy tej szlichty, głównie dlatego, że pogrubia dach o te 6 cm, a my tam potem jeszcze jakiś żwirek czy coś będziemy chcieli dać, no i z tą szlichtą możemy się po prostu nie zmieścić.

Jak ktoś ma kogoś do polecenia albo coś takiego u siebie robił, to będę wdzięczna za namiary.

groomek, a co do tego obłożenia styropianem kominów - nam to zrobił nasz majster od ekipy budowlanej, nawet bym Ci go poleciła, ale on na pewno nie weźmie takiej małej robótki, i tak narzeka, że za dużo zleceń na ten rok poprzyjmował. Może ktoś od ocieplenia budynku po prostu? Technologia w końcu ta sama, strypian + siatka + klej.

Zazdrośnica napisał:
  K_AND_M napisał:
Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły...

Poprosić o pokazanie przepisu, gdzie to jest wymienione. Ewentualnie uchwałę Rady Gminy o takim zapisie jeśli jest.

Ja idąc o pozwolenie na POŚ wszystkie aktualne przepisy miałam podrukowane pod ręką.

Powodzenia

Cały czas chodzi o następujący dokument:

UCHWAŁA nr XLII/494/2002

RADY GMINY PRAŻMÓW

z dnia 18 kwietnia 2002 r.

w sprawie: uchwalenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego południowej części gminy Prażmów

ROZDZIAŁ 6

ZASADY UZBROJENIA INŻYNIERYJNEGO TERENU

Art.24

2. Plan wyznacza strefy ochrony pośredniej ok.10 m wokół studni;

strefa wymaga określenia i ustanowienia w hydrogeologicznym opracowaniu

specjalistycznym.

Dokument jest dostępu w gminnym BIPie.

K_AND_M napisał:
  Zazdrośnica napisał:
  K_AND_M napisał:

Powodzenia

UCHWAŁA nr XLII/494/2002

RADY GMINY PRAŻMÓW

w sprawie: uchwalenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego południowej części gminy Prażmów

ROZDZIAŁ 6

Art.24

specjalistycznym.

Czy ten przepis napewno dotyczy studni glebinowej?

Witam wszystkich serdecznie

Zauwazyłam na ostatnich stronach 2 posty przestrzegające przed korzystaniem z usług konkretnych firm - i bardzo dobrze, przynajmnie inni się nie dadzą naciągnąc.

Ja, dla przypomienia ( pisałam o tym w 2006 r.) nie polecam usług firmy "Brej "z Runowa. Niestety przez oszukaństwa jej właściciela J.B. pokutuje finansowo do dzisiaj :evil:

Firma reklamuje sie że buduje domy pod klucz. Taka też umowę zawarłam z Panem J.B. ale niestety zbudował mi tylko stan surowy otwarty ( nawet bez ścianek działowych i chudziaka).

Na szczęście nastepna firma która kontynuowala budowę, poprowadziła ja do samiutkiego końca bez wiekszych problemów. Tych mogę z czystym sumieniem polecić ( zresztą polecono mi ich własnie na naszym forum). :p

Pozdrawiam i zyczę tylko najlepszych ekip podczas budowania Waszych domów

Betsi

falc0n napisał:

Niestety, nie jest to doprecyzowane :( Plan mówi, że "wokół studni", nie precyzując sposobu jej wykonania i głębokości.

Na szczęście udało się trochę logiczniej podejść do tematu i nie musimy już robić tak wielkiego opracowania dla tak małej inwestycji. Skończyło się na ocenie warunków gruntowo-wodnych. Czyli nic nowego.

falc0n napisał:
  K_AND_M napisał:
  Zazdrośnica napisał:
  K_AND_M napisał:

Powodzenia

UCHWAŁA nr XLII/494/2002

RADY GMINY PRAŻMÓW

ROZDZIAŁ 6

Art.24

specjalistycznym.

Też się przyłączam, bo tan zapis mówi o badaniach wokół studni, ja musiałam mieć badania przed POŚ i musiałam też zachować minimum 10 m odległości od najbliższej studni, obojętnie jakiego typu.

Jeśli się orientuję prawo polskie nie zabrania mieć studni do użytku własnego do 30 m i to prawo obowiązuje niezależnie od uchwalonego zagosp. miejscowego. Gdzieś miałam mapę hydrogeologiczną terenów gminy, dostałam od Pana który się zajmował studniami i takie opracowanie (mapę) powinna mieć też gmina. Jak znajdę to wrzucę tutaj.