Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Witam Szanowna Grupę!

Poszukuję dobrego elektryka (najlepiej niedrogiego z uprawnieniami) do wykonania całej instalacji, łącznie z inst. telekomunikacyjną (TV, komputer, rolety itp).

Czy ktoś może polecić kogoś takiego (okolice Głoskowa, Baszkówka)

Z góry dziękuję

Budynek Dom w Nagietkach 2

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strzelu jak to na działkę trafo ? stoi dom i wogóle ?

ogólnie nic się nie dzieje na grupie, gadacie w komentach? człowiek już mieszka i ma niebudowlane problemy ale miło o takich poczytać :p

ja się szkolę (kończę) więc ostatni miesiąc miałam wyjęty z życiorysu, nawet wszystkich okien jeszcze nie umyłam porządnie :-?

boję się pierwszej zimy, bo coś kraczą że ma być stulecia i akurat padło jak się dopiero wprowadziłam i nie znam dobrze domu jeśli chodzi o zużycie opału itp. coś czuję że mi się w lutym opał skończy :( nie przewidziałam, że jesienią będą już tak niskie temperatury i tak wcześnie się zacznie zimno.

co tam porabiacie przed zimą

Strzelu jak to na działkę trafo ? stoi dom i wogóle ?

Dom stoi. Ale jest w trakcie budowy. Jeszcze nie odebrany. Prąd budowlany mam - to jasne, przecież to czysta kaska dla energetyki. To dają z pocałowaniem w rękę. Ale żeby mieć stały prąd to dostałem warunki techniczne w których stoi jak wół że go dostanę jak oddam kawałek działki na stację trafo. Będę się od tego oczywiście odwoływać, ale wtedy dostanę zapis że dostanę stały prąd jak gdzies w okolicy znajdzie się jeleń co odda część swojej ziemi na trafo, czyli nigdy.

Żeby odebrać dom, potrzebuję chyba umowy z energetyką na stałe podłączenie obiektu. Aczkolwiek nie jestem tego pewien na 100% bo każdy urzędnik i każdy pinb może mieć swoją wizję tego co jest potrzebne do odbioru.

Może zatem ktoś oddawał dom w obrębie warszawskiego pinb i jest w stanie wymienić dokładnie dokumenty które są tam wymagane. Może nie muszę mieć w teczce z papierkami umowy ze stoenem na stałe i niepotrzebnie wpadam we frustrację. Czy da radę odebrać chatę mając tylko kwity na prąd budowlany?

Z tym wszystkim wiąże się oczywiście kwestia umowy z bankiem bo mam w niej deadline na pokazanie papierka że dom jest oddany do użytku. Jeśli go przekroczę - jak można się domyslać - atrakcyjne warunki kredytu dla mnie, zostaną zmienione na atrakcyjne warunki kredytu ale dla banku, a wtedy możemy zapomnieć o utrzymaniu kredytu i domu.

to mniej więcej tyle.

Strzelu ja też miałam prąd budowlany i oddałam budynek, dowiedz się jaki konkretnie chcą papier, bo u mnie nie chcieli umowy na dostarczenie tylko warunki przyłączenia prądu budowlanego - ile, kiedy, adres itp.

Oczywiście z ZEWT zapomnieli mi wysłać ten dokument i zaniosłam 3 umowy (sic!) gdzie każda z nich się wykluczała. Dopiero po moich osobistych nawiedzeniach w Konstancinie znaleźli papier, który doniosłam po terminie do PINB w Piasecznie ale Pan się przychylił i nie oddali mi z powrotem tych papierów, bo dosłownie by się stało to samo z bankiem co u Ciebie a do banku zaniosłam potwierdzenie dosłownie w ostatnim dniu wymagalności oddania budynku ! :evil:

Druga sprawa, że na prąd czekam od 2007 r, mam już skrzynki przy płocie ale nie mogę się wpiąć bo jeszcze linia nie odebrana a skrzynki postawili w sierpniu tego roku, jadę regularnie na prądzie budowlanym i pewnie beknę sporo bo już od sierpnia mieszkam. Z tego co czytam na taryfę domową się czeka też 3-4 m-ce mimo, że jest umowa przyłączeniowa na prąd stały od dawna. Sprawa z energetyką jest dla każdego indywidualna i mało kogo słyszałam że jest zadowolony.

MS zazdroszczę Ci tej podłogówki, bo u mnie nie można było położyć a na samej górze nie chciałam, bo tam i tak jest najcieplej.

Też ubolewam nad tą ciemnicą, bo nie dosyć że zimno to na wsi latarni mało.

Wczoraj zabiło człowieka (drzewo) na Chyliczkowskiej w Piasecznie a człowiek się tam często kręci, bo syn do szkoły ja tamtędy na szkolenie jadę, zgroza :(

relacja tu: http://www.itvpiaseczno.pl/

Strzelu, według mnie niepotrzebnie się martwisz o odbiór budynku.

ZEW-T Konstanci-Jeziorna wręcz uzależnia wystawienie umowy kompleksowej (docelowej) od papierka z odbiorem budynku.

Do dokumentacji dla PINB konieczne było m.in. oświadczenie elektryka, że instalacja została wykonana zgodnie z polskimi normami. Wszystkiego ostatecznie dopilnował nasz kierbud.

Strzelu, według mnie niepotrzebnie się martwisz o odbiór budynku.

ZEW-T Konstanci-Jeziorna wręcz uzależnia wystawienie umowy kompleksowej (docelowej) od papierka z odbiorem budynku.

Do dokumentacji dla PINB konieczne było m.in. oświadczenie elektryka, że instalacja została wykonana zgodnie z polskimi normami. Wszystkiego ostatecznie dopilnował nasz kierbud.

Ok, być może w Konstancinie tak jest. Nie kwestionuję. Ale co energetyka i co pinb to inne zwyczaje.

Tu wątek z wczoraj, akurat na temat:

http://forum.muratordom.pl/prad-budowlany-kiedy-mozna-zamienic,t153684.htm

Martwię się bo nie wiem na jakiego urzedasa trafię i co śmiesznego wymyśli RWE. Sprawdzałem wczoraj na stronie PINB w Warszawie wykaz dokumentów jakie należy złożyć do odbioru i jest coś takiego jak:

protokoły badań i sprawdzeń w tym:

...e) odbioru przyłącza energetycznego...

Czy taki protokół to po tym jak już mam zrobione stałe przyłącze? Spisuje go energetyka? Elektryk? Kierbud?

Niby spis dokumentów jasny, ale jak się zagłębić to już nie tak do końca wszystko jest jasno i precyzyjnie wyłożone jak dla laika.

http://www.pinb.waw.pl/ i zakładka druki do pobrania.

Mam wrazenie że troszkę tu poswstało zamieszania,

Tzw. prąd budowlany to poprostu inna taryfa, C11. Docelowy prąd domowy to taryfa np. G11. Aby zmienić taryfę z budowlanej (bo drogi, opłaty stałe) na "domową", zakład energetyczny wymaga odbioru budynku do użytkowania (oczywiście "dobry" elektryk ze znajomościami jest w stanie to załatwić bez jakiegokolwiek odbioru budynku i to dość szybko).

Natomiast aby uzyskać odbiór budynku musimy min. przedstawić do PINB protokoły odbioru przyłączy. Pytanie które mi się nasówa, to czy tzw. prowizorka budowlana jest przyłączem czy nie.

Według mnie, strzelu, jeżeli masz w budynku prąd a w ogrodzeniu skrzynkę w której jest zamontowany licznik, i płacisz co miesiąc rachunki za prąd według taryfy C11 (budowlana, droga) to według mnie musisz miec podpisaną umowę z zakładem energetycznym na dostarczanie energi, czyli musisz miec wykonane i odebrane przyłącze. To o te kwity chodzi według mnie PINB'wi do odbioru budynku. To jaka taryfa, tego PINB nie obchodzi.

Czyli normalnie pierwszy krok to odebranie budynku (wtedy plac budowy staje się domem) a drugi to przepisanie umowy na taryfę domową.

Właśnie rzuciłem okiem w moje kwity, mam 3 umowy z ZEWT

- przyłączeniowa do sieci

- sprzedaż i dystrybucja energi - plac budowy

- kompleksowa umowa sprzedazy i dystrybucji - taryfa domowa

Natomiast aby uzyskać odbiór budynku musimy min. przedstawić do PINB protokoły odbioru przyłączy. Pytanie które mi się nasówa, to czy tzw. prowizorka budowlana jest przyłączem czy nie.

No i tu leży pies pogrzebany. Tego nie wiem, ale nie mam w ogrodzeniu skrzynki i licznika. Mam tylko RBetkę na słupie do której dochodzi kabel drogą napowietrzną. Czy moja rbetka jest przyłączem czy nie? Mam podpisaną umowę na prąd według taryfy budowlanej i co miesiąc płacę rachunki. Ale informację uzyskałem jaką uzyskałem w PINB. Odnosze jednak wrażenie że było to przytakiwanie na moje wątpliwości a nie rzetelna informacja. Tylko gdzie takową uzyskać na 100%?

Nie wiem, może masz rację i nieco wpadam w popłoch, ale sami rozumiecie.

Strzelu, sprawdź co masz napisane w warunkach przyłączenia. Tam określono jak prąd ma dochodzić do poseji (łącze napowietrzne, kable podziemne ze skrzynką w granicy działki czy jakoś tam). Jeśli cokolwiek było w tym kierunku robione - powinieneś mieć papiery od elektryka (inaczej nie mógłbyś podpisać umowy na prąd budowlany).

Ja rok temu miałam identyczny problem - każdy jak mantrę powtarzał "protokół odbioru przyłącza elektrycznego". A my żadnego przyłącza nie budowaliśmy. Skrzynka na działce juz była! Uzgodniliśmy z naszym kierbudem, że dostarczymy mu oświadczenie elektryka o wykonaniu instalacji zgodnie z polskimi normami, a resztę on bierze na siebie.

I nie wiem jak się sprawa skończyła, bo papiery złożył, pozwolenie na użytkowanie dostaliśmy.

Strzelu,

Do odbioru w PINB potrzebujesz protokol odbioru przylacza zgodnie z warunkami ktore dolaczyles do wniosku o pozwolenie na budowe.

Podpisales umowe na przylacze docelowe ?? Jak sie chcesz odwolywac od warunkow to pewnie nie i przylacza jako takiego tez nie masz. Jaki masz temrin wykonania przylacza w dokumentach ?

To co mozesz "zalatwic" przez znajomego elektryka to oswiadczenie do Starostwa z ZE o wykonaniu przylacza zgodnie z warunkami.

W Konstancinie mieli szablon w kompie także to nie pierwszy taki przypadek ze zawalaja 2 letni termin przylaczenia. Nie jest to protokol odbioru ale do Starostwa wystarczy.

Pozniej zeby zmienic taryfe to juz wymagaja protokolu odbioru przylacza. U mnie jest ciagle ta sama skrzynka ale jeszcze formalnie nie odebrali i maja 450 dni opoznienia ...

[Do odbioru w PINB potrzebujesz protokol odbioru przylacza zgodnie z warunkami ktore dolaczyles do wniosku o pozwolenie na budowe./quote]

NIe pamiętam po 2,5 roku jakie warunki składałem do PnB. Pewnie warunki na budowlankę. A może i na docelową taryfę.

Podpisales umowe na przylacze docelowe ?? Jak sie chcesz odwolywac od warunkow to pewnie nie i przylacza jako takiego tez nie masz. Jaki masz temrin wykonania przylacza w dokumentach ?

Nie podpisałem bo chcę się odwołać. Nie mam terminu wykonania przyłącza czy też przejścia na taryfę budowlaną. Termin jest taki, że jak mi postawią trafo na kawałku działki która oddam to mnie przyłączą z prądem stałym. A jak się odwołam to dostanę taryfę stałą po pół roku od uzyskania PnB stacji trafo w "najblizszym sąsiedztwie" posesji. Czyli nigdy, bo nie znajdzie się jeleń który odda działkę na trafo. I tyle.

To co mozesz "zalatwic" przez znajomego elektryka to oswiadczenie do Starostwa z ZE o wykonaniu przylacza zgodnie z warunkami.

W Konstancinie mieli szablon w kompie także to nie pierwszy taki przypadek ze zawalaja 2 letni termin przylaczenia. Nie jest to protokol odbioru ale do Starostwa wystarczy.

Nie oddaję domu w Konstancinie tylko w Warszawie, a teren mój podlega pod RWE Stoen na Rudzkiej. Nie wiem czy tam ktoś miał taki przypadek. NIe wiem czy takie oświadczenie wystarczy do PInB w Warszawie i nie wiem czy to co miałoby być w oświadczeniu opisuje właśnie przyłącze czy nim nie jest.

Twoja wypowiedź stoi w sprzeczności z tym co pisali Dzabij i ms.

W końcu jest przyłącze budowlane i docelowe czy jedno, a różne taryfy? To że jest taryfa budowlana i stała to wiem, bo to kazdy wie kto buduje i płaci rachunki. Poprzeglądam papierki, będę wiedział więcej. A tak czy siak musze mieć do odbioru chaty protokół odbioru przyłącza energetycznego, czymkolwiek ono jest i czy je aktualnie mam czy nie mam.

Też mam słup z Rbetką i budynek odebrany. Niby prąd to prąd ale organizacje różne.

Najlepiej jakbyś Strzelu przyczaił elektryka stamtąd, pewnie grosza jakiego będzie chciał ale może uda się to bezboleśnie załatwić. Wejdź na grupy warszawskie moim zdaniem, pewnie będą wiedzieli więcej od nas.