Dimitri 06.11.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Witam Szanowna Grupę! Poszukuję dobrego elektryka (najlepiej niedrogiego z uprawnieniami) do wykonania całej instalacji, łącznie z inst. telekomunikacyjną (TV, komputer, rolety itp). Czy ktoś może polecić kogoś takiego (okolice Głoskowa, Baszkówka) Z góry dziękuję Budynek Dom w Nagietkach 2 Jak jeszcze potrzeba to pisz na priv. U mnie nie dawno robił i naprawde mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 09.11.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam, proszę o pomoc. Gdzie mogę nabyć drzwi tymczasowe zewnętrze, które zabezpieczą budynek na czas robót. Czy jest ktoś kto to montuje? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 09.11.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 I jeszcze jedno pytanko. Gdzie można w okolicach Piseczna kupić tanio gaz w butlach. Potrzebuję do nagrzewnicy na czas budowy. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 09.11.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 [Nie oddaję domu w Konstancinie tylko w Warszawie, a teren mój podlega pod RWE Stoen na Rudzkiej. Nie wiem czy tam ktoś miał taki przypadek. NIe wiem czy takie oświadczenie wystarczy do PInB w Warszawie i nie wiem czy to co miałoby być w oświadczeniu opisuje właśnie przyłącze czy nim nie jest. Twoja wypowiedź stoi w sprzeczności z tym co pisali Dzabij i ms. W końcu jest przyłącze budowlane i docelowe czy jedno, a różne taryfy? To Przylaczy niby jest 2 - budowlane czyli np prowizorka ze slupa i docelowe czyli to co tam we warunkach jest. Tyle teoria i papiery. Praktyka jest taka, że skrzynka na dzialce może być na poczatku przylaczem budowlanym a pozniej ta sama skrzynka po zmianie licznika i zabezpieczen staje sie dumnym przylaczem docelowym. Wtedy mozna zalatwic ze potwierdzaja wybudowanie przylacza. Zobacz czy nie masz warunkow na przylaczenie jako zalacznika w projekcie budowlanym. Musisz wydebic z ZE zaswiadczenie do starostwa ze te warunki sa spelnione. Jak dzis podpiszesz warunki to i tak docelowe przylacze bedziesz mial za jakies 1-2 lata a w tym czasie bez odbioru to roznie moze byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.11.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Dziś podpisałam nową umowę na kanalizację w firmie Aquarius... na ul Żeromskiego 33 - ale śmierdząca wyprawa papierowe sprawy miło i sprawnie załatwione, ale trafić tam i to w deszczu nie jest prosto, chyba, że po zapaszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 10.11.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dziś podpisałam nową umowę na kanalizację w firmie Aquarius Ja zostałam przejęta przez nowe Przedsiębiorstwo Wodno-Kanalizacyjne. I tak od października za wodę płacę Elmarowi, a za ścieki PWiK-owi Piaseczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.11.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dziś podpisałam nową umowę na kanalizację w firmie Aquarius Ja zostałam przejęta przez nowe Przedsiębiorstwo Wodno-Kanalizacyjne. I tak od października za wodę płacę Elmarowi, a za ścieki PWiK-owi Piaseczno. To my tak samo, ale z Aquariusem musieliśmy podpisać tę nową umowę na kanalizację bo z Elmarem wygasła tam tylko wodę mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 10.11.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam wszystkich z grupy Piaseczno i okolice, Nosimy się z zamiarem kupna działki pod "wymarzony" dom,szukaliśmy, szukaliśmy i ... w końcu znaleźliśmy miejscowość w której chcemy, całą rodziną (na razie 2+1) się osiedlić , Głosków na 95%, Poszukiwania zaczynamy wczesną wiosną. Ceny w dużej mierze zależą od dostępności mediów, i tak się zastanawiam czy koniecznie szukać działki z gazem? Może zaoszczędzić ok 20tyś i kupić bez gazu, do tego kolejna oszczędność w jego podłączeniu, szacuje że ok 15-20tyś, w zamian za to (dokładając z 10-15tyś) można by przecież założyć pompę ciepła .I właśnie, nie wiem czy dobrze zakładam koszty podłączenia gazu, a w związku z tym mam pytanie:Ile płaciliście za przyłącze gazowe, podciągnięcie rur do działki, umowy, odbiór itp?Przy okazji skoro pytam o media, jakie są koszty podłączenia prądu i wody? Pzdr-Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 10.11.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam wszystkich z grupy Piaseczno i okolice, Nosimy się z zamiarem kupna działki pod "wymarzony" dom, szukaliśmy, szukaliśmy i ... w końcu znaleźliśmy miejscowość w której chcemy, całą rodziną (na razie 2+1) się osiedlić , Głosków na 95%, Poszukiwania zaczynamy wczesną wiosną. Ceny w dużej mierze zależą od dostępności mediów, i tak się zastanawiam czy koniecznie szukać działki z gazem? Może zaoszczędzić ok 20tyś i kupić bez gazu, do tego kolejna oszczędność w jego podłączeniu, szacuje że ok 15-20tyś, w zamian za to (dokładając z 10-15tyś) można by przecież założyć pompę ciepła . I właśnie, nie wiem czy dobrze zakładam koszty podłączenia gazu, a w związku z tym mam pytanie: Ile płaciliście za przyłącze gazowe, podciągnięcie rur do działki, umowy, odbiór itp? Przy okazji skoro pytam o media, jakie są koszty podłączenia prądu i wody? Pzdr-Robert Bardzo dużo zależy jak daleko od działki masz media. Jeśłi na przykład masz media w lini ogrodzenia to będzie tanio i nie warto myslec o pompie ciepła wtedy chyba że ze względu na ekologię i te sprawy. Jednak wystarczy że masz główną nitkę gazu po drugiej stronie drogi i juz koszty rosną i to znacznie. Podobnie jest z prądem i wodą. Dlatego wybierając działkę staraj się aby media były w okolicy działki i żeby nic nie stało na drodze do tych mediów np.: droga, działka sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.11.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam wrażenie że z przyłączami jest troszkę inaczej, tj. koszt wybudowania przyłącza leży po stronie dostawcy, za co należy mu się opłata ryczałtowa, zależna od mocy (np. prąd -> ilość kilowatów przydzielonej mocy x chyba 120 PLN+vat, z gazem jakoś podobnie. Nie pamiętam jak jest z wodą i nie wiem ja z kanalizacją). Czyli za wszystko co jest do licznika płaci dostawca, od licznika jest instalacja wewnętrzna i za to płacimy my, czyli inwestorzy. Czyli teoretycznie odleglość nie ma znaczenia dla kosztów, bo dostawcy należy się ryczałt za wybudowanie przyłącza. No ale niestety, dostawca idiotą nie jest i może robić rożne "zwody" aby przyłącza nie wybudować wcale, albo zrobić to w mega odleglej przyszlości (brak możliwości technicznych itp.). Oczywiście możemy przyłącze wybudować sami i potem rozliczać się wedlug różnych wariantów z dostawcą, ale zazwyczaj na takiej transakcji jesteśmy mocno stratni. Wracając do pytania, mnie cała zabawa z przyłączem gazu kosztowała 6 000 PLN (w tym projekty, odbiory, instalacja wewnętrzna, opłata do gazowni, poprostu wszystko bez mapki do celów projektowych); gazociąg biegnie 5 metrów od granicy działki. Czy warto zaoszczędzić na działce i zainwestować w pompę ciepła ? Pewnie tak, choć wiąże się to z różnymi ograniczeniami. Opcjonalnie można ogrzewać dom olejem lub paliwami stalymi. Za gazem napewno przemawia wygoda użytkowania, dobra instalacja "działa w tle". Myślę że podobnie pompa ciepla i olej, najbardziej upierdliwe jest ogrzewanie paliwami stałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 10.11.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 O, witam potencjalnego sąsiada Co do gazu: na naszej obecnej działce gaz jest ok 50 m od granicy działki, po drugiej stronie ulicy. Od początku założyliśmy, że nie będziemy go ciągnąć, a ogrzewać będziemy pompą ciepła. Wcześniej mieliśmy działkę jeszcze w granicach Warszawy, na Jeziorkach. Gaz był ok 70 m od naszej działki i MazGaz zażyczył sobie coś koło 13 tys za pociągnięcie gazu do nas - stwierdzili, że robienie tego przyłącza jest z ich punktu widzenia nieopłacalne, więc albo zapłacimy te 13 tys, albo sorry. Z tego co widzę i czytuję na forum, gaz uważany jest za najlepsze rozwiązanie (czyt. najmniej pracochłonne, najłatwiejsze w eksploatacji i o dobrej relacji koszt/wygoda). Ja po tym, jak mi MazGaz zaśpiewał te 13 tys za samo doprowadzenie gazu do naszej działki, jakoś już nie jestem taką fanką gazu. Tak szczerze to myślę, że na rezygnacji z gazu na rzecz pompy ciepła raczej nie oszczędzisz - pewnie wyjdzie podobnie: niższa cena działki, odpadają koszty przyłącza, trochę mniej papierologii, ale pompa też swoje kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 10.11.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Jeszcze a propos prądu i wody - za prąd na razie zapłaciliśmy 2200, za przyłącze wodne - ok 6000. I tak sobie myślę, że chyba to nie powinno być pytanie, czy koniecznie szukać działki z gazem - tylko czym chcesz grzać. Jeśli jesteś skłonny palić w piecu ekogroszkiem, to można odpuścić sobie gaz i zaoszczędzić. Jeśli chcesz instalować pompę, to można sobie odpuścić gaz, i wyjdzie pewnie lekko drożej. Poza tym też mam wrażenie, że nawet jeśli nie będziecie brać pod uwagę gazu przy wyszukiwaniu działki to i tak może się okazać że ta działka, która Wam się akurat najbardziej podoba, ma gaz na granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeny77 10.11.2009 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Jesteśmy przed zakupem okien i mamy małego dylemata . Mamy dwa otwory w ścianie frontowej wym. - szer 120 i wys.150 - i rzecz w tym czy zamówić jednoskrzydłowe czy dwu? Co do funkjonalności to jest nam obojętne czy to będzie jedno czy dwa skrzydła.Może ktoś z Was ma jakieś okna w tym wymiarze ,co by sobie obejrzeć jakąś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 11.11.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jeny co do zdjec to nie posiadam ale moja uwaga jest taka ze jak okno 120*150 zrobisz w jednym skrzydle rozwierano uchylne i czesto bedziesz je uchylał(a) to istnieje dosc duze ryzyko czestego ustawiania...tak przynajmniej jest u mojej siostry w oknie PCV 120*120 jednoskrzydlowym...czeste uchylanie powoduje ze okno sie opuszcza....regulacja raz na 1,5 roku wymagana, inaczej ciezko okno zamknac...to taka moje spostrzezenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 11.11.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedzi, i oczywiście kilka następnych Tak, teoretycznie to za doprowadzenie powinien płacić dostawca, ale takie czasy to chyba były jak mieliśmy socjal/izm, chyba jedna z niewielu zalet tego systemu Dzabij, napisałeś 5m od działki, rozumiem że skoro "tylko" 6tyś zapłaciłeś to rurociąg był po stronie działki a nie za droga? Savee, równiez witam potencjalnego sąsiada , mógłbym Cię teraz zalać lawiną pytań o zalety/wady itp mieszkania w Głoskowie ale nie chcę zrażać sąsiadów na samym początku , więc na razie poprzestanę na mediach. Te 13tyś to sobie zażyczyli za samo doprowadzenie do granicy działki + dodatkowy koszt podpięcia do budynku ok 6tyś - jak wynika z postu Dzabaja, czy to już całkowity koszt? Paliwo stałe odpada zupełnie bo szkoda mi czasu, ktoś skonstruował pompę ciepła i dał nam kolejną alternatywę, czyli w moim przypadku kolejny problem do rozwiązania, ah życie jest straszne , a swoją drogą 6 tyś za doprowadzenie wody to zbrodnia, Pzdr-Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 11.11.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 robert co do pompy ciepla to nadal jest to dosc droga impreza...sledze troszke ten rynek bo sam o niej mysle...w miare porzadna pompa z odwiertami to koszt rzedu 50k-70k zalezy od firmy i itd...a co do samego dzialania to nie jest tak slodko za ta pompa...mianowicie rozmawialme z 3 roznymi uzytkownikami i kazdy stwierdzil jedno ...ze przy dluzszym okresie temp -15 stopni pompa nie jest wstanie utrzyamc temp pomieszczen powyzej 18-19 stopni....takze nie jest to takie perpetum mobile....jak mowia w reklamie...dodam ze jedna z tych 3 osob w tym roku doinwestowala w kominek z plaszczem wodnym w ukladzie zamknietym (dla wlasnej wygody) by w mrozne dni wspomagac pompe...do tego zwroc uwage na to ze pompa to zrodlo ciepla o niskiej temp. mianowicie najlepiej sprawdza sie na ogrzewaniu podlogowym....takze reakcja na zmiany atmosweryczne jest tez dosc powolna i zalecany jest regulator temp zewnetrzny .......sam mysle o pompie ale narazie uwazam ze koszt przewyzsza oplacalnosc...narazie robie wszedzie ogrz.podl. + grzejniki w lazienkach i garaz a gral bedzie to piec kostrzewy ...pellets fuzzy logic...lub cos od konkurencji ale w pelnym automacie...z rozpalaniem wlacznie...takze obsluga staje sie znikoma...dosypywanie towaru i popiol dodam ze mysle o pelletse zamiast eco groszku...ale czas pokaze jak sie to skonczy...tak czy siak nie inwestuje w pompe na dzien dzisiejszy ....ale instalacja bedzie juz pod nia gotowa....a jak temat stanie sie bardziej dostepny to sie zalozy pompe ...wiem ze kazdy ma swoje zdanie w temacie ...dlatego ja tylko przedstawiam swoje ...pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 11.11.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 W temacie ogrzewanka - ogrzewam ekogroszkiem i minusem jest: miejsce na składowanie (jesień, zima) oraz jak się ślimaczek zablokuje to wywalanie całego węgla z zasobnika, rozkręcanie, czyszczenie. Piec mam od marca zeszłego roku i dopiero raz mi się zdarzyło ale jak widać każdego trafia. Poza tym wynoszenie popiołu po przepaleniu całego zasobnika też obowiązek. Poza tym kotłownia jest też z pralnią i naprawdę wbrew opiniom nie śmierdzi i nie czuć wogóle spalanego węgla (jak nowy piec to czuć technologiczny zapach tak samo jak przy przepalaniu nowego kominka) oraz nie jest brudno ani się nie unosi żaden czarny pył czy coś. Po prostu trzeba raz na jakiś czas odkurzyć i zmyć podłogę jak wszędzie. Jak dociągną do nas gaz to sobie założę żeby mieć 2 źródła: na lato i na zimę, pompa ciepła też mnie kusiła ale nie mogłabym wszędzie mieć podłogówki no i nie mogłam zrobić rozprowadzenia od kominka, także odpada nawet w przyszłości. Zainwestowałam w oczyszczalnię przydomową oraz studnię i nie żałuję, to była dobra decyzja. Mała dygresja - wszędzie, nawet niedaleko bo w okolicach Grójca, gmina inwestuje w oczyszczalnie przydomowe z dopłatami z Unii tak że ostateczny koszt jaki płaci mieszkaniec to ok 3 tyś w ratach. Ja nie dosyć, że ponosiłam wszystkie koszty to nikt mi w gminie nie pomagał a wręcz patrzyli na mnie jak na UFO co ja takiego chcę zrobić. Dobrze, że powiat mi zaakceptował bo raczej musiałabym instalować szambo. Inwestuję w ekologiczny piec, ekologiczną oczyszczalnię, a wokół nieszczelne szamba (specjalnie), ścieki wylewane na pola, palenie wszystkim w piecach tak że wieczorem się nie da okna otworzyć. Tym się powinni zająć a nie rzucać porządnym kłody pod nogi i nie pomagać. Gazem też muszą się mieszkańcy sami zajmować. Jednak warto być upartym i torować drogę innym więc niedługo to się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 11.11.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Savee, równiez witam potencjalnego sąsiada , mógłbym Cię teraz zalać lawiną pytań o zalety/wady itp mieszkania w Głoskowie ale nie chcę zrażać sąsiadów na samym początku , Sąsiadkę Na razie nie mieszkam jeszcze, mamy stan surowy zamknięty. Wykończenie w przyszłym roku. Ale jak chcesz popytać czy coś, to śmiało, a poza tym jest jeszcze forum mieszkańców Głoskowa - wrzuć w Google'a. więc na razie poprzestanę na mediach. Te 13tyś to sobie zażyczyli za samo doprowadzenie do granicy działki + dodatkowy koszt podpięcia do budynku ok 6tyś - jak wynika z postu Dzabaja, czy to już całkowity koszt? Nie dam głowy za to, ale raczej za samo doprowadzenie - argument był właśnie taki, że to dla nich ekonomicznie nieuzasadnione i dlatego musimy "partycypować" w kosztach doprowadzenia. Może jak nie masz działki w trzeciej linii od ulicy, a za Tobą tylko pola, to może inaczej do tego podchodzą. Jeszcze słowo a propos kosztów pompy - bullinki ma rację, ale w tej cenie (no, w górnej granicy) można też mieć kompletną instalację wod-kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 11.11.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 bulinki, zgadza się, PC nie jest rozwiązaniem na wszystkie bolączki ogrzewania, a tym bardziej tak jak piszesz perpetum-mobile , osobiście przy takich cenach nie jestem zwolennikiem PC ale hmm niestety coś trzeba wybrać, jak zwykle mniejsze zło. Na szczęście do kupna działki/budowy mam jeszcze daleko więc i sporo czasu na podjęcie decyzji. Ekogroszek, pelety nawet z podajnikiem jakoś mnie nie przekonują, jednak trzeba przy tym "chodzić", wolałbym raczej b.b dobrze ocieplić dom i ostatecznie ogrzewać prądem. Zastanawiałem się nawet czy kominek instalować bo znając siebie to z 3 razy/zimę go odpalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 11.11.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Ah, przepraszam potencjalna sąsiadko savee, co za nietakt z mojej strony, Problem w tym że taką właśnie działkę chcemy, czyli z widokiem na pola, lasy etc, a w takowych gazu mało lub jest ale daleko, poszukamy zobaczymy. Co do reszty pytań to żeby nie było że nie ostrzegałem , a tak poważnie to będę je powoli dawkował i oczywiście nie omieszkam zajrzeć na forum Głoskowa, dzięki za wskazówkę. Pierwsze które przychodzi mi do głowy i budzi jakieś większe obawy to kradzieże na budowie, pewnie jak wszędzie się zdarzają ale czy w tych okolicach są jakąś ponad standardową zmorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts