Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie z serii nie budowlanych .

Potrzebne jest lozeczko dzieciece na 2 dni w kolejny weekend 16 -17 kwietnia.

Moze ktos ma juz wieksze dzieci a lozeczko wciaz stoi w kaciku ?

Zreszta potrzebne dla jednego z forumowiczow , ktory przyjezdza z psem na szkolenie i jak mozna sie domyslac z dzieckiem , ale na lozeczko nie ma juz miejsca w aucie .

witam

ktoś się może orientuje jak sprawić by do mojego domku popłynął prąd? Należę do ZEWT Jeziorna.

Mam już słupa i skrzynkę na nim zamontowana przez elektrownie (czekałem na to 1 rok i mam)

Teraz muszę wyruszyć podpisać chyba jakąś umowę? Tylko nie mam pojecia z jakimi papierami tam jechać i jak to załatwiać?

Najchętniej to przyłaczyłbym oczywiście od razu prąd docelowy (nie budowlany) Czy komuś się może taka sztuka udała? Dom ma jeszcze nie odebrany przez PINB ale jeśli chodzi o instalację wewnątrz to jest gotowa do dziłania.

prosze o podpowiedzi.

Chciałbym aby w gminie Tarczyn kolektory słoneczne były dofinansowywane ze środków Unii Europejskiej. Jest duża szansa. Napisałem już w tej sprawie do gminy. W Powiecie Grójeckim już trzy gminy wchodzą w ten temat. W naszym powiecie Konstancin Jeziorna jest na dobrej drodze.

Warto pomęczyć trochę nasz urząd np. telefonem. Zachęcam. Dofinansowane kolektory to szybko zwracająca się inwestycja w przeciwieństwie do niedofinansowanych.

Trochę szczegółów o dofinansowaniu umieściłem na http://www.korzeniowka.org

W mojej gminie Żabia Wola, po sąsiedzku z Tarczynem, już się szykują do dofinansowania. Jesienią ub.r. mówili o 3 latach. ompletują dokumentacje i generalnie biorą się za to. To prężna gmina.

Cześć Magnolja,

Dzięki terz nam się bardzo podoba :)

W stopce ogrody, może podpowiedziała byś coś apropo małej architektury?

Mam zagwozdke z wymyśleniem jak zorganizować brame, bramke, kosz, podjazd do domu, kawałek drogi i jeszcze może jakieś pomieszczenie na kosiarke i grabki etc.

Pozdrawiam

Drodzy sąsiedzi... jak to fajnie brzmi :) pytanie poglondowe

Czy robiliście na czas budowy ogrodzenie tymczasowe czy wogule a może od razu docelowe??

Myślałem o docelowym (siatka) potem sąsiad powiedział że jednemu (nie miejscowemy czyli takiemu jak ja :( ) jak się ogrodził jeszcze przed budową to najpierw po tygodniu znikneła siatka a po dwóch nawet zabetonowane słupki, bo je wycieli :(

Wienc myślałem że robie tymczasówke z stępli i siatki autostradowej a rszte jak się zamieszka. Jak to zwykle bywa inny kolega mówi że te gadanie z kradzieżami to ci miejscowi to z PRL mają i że jeździ po okolicach i już mało kto się bawi w tymczasówki, no i robota trochę X 2.

Mam jakiś pomysł ale bardzo jestem ciekaw jak wy robiliście???

Pozdrawiam

Mało tego, ostatnio okazało się, że mamy termin do 30 kwietnia ze składaniem dokumentów. Ruszyli z projektem.

Gmina finansuje 85% inwestycji (minimum to 75%).

Muszą zdążyć złożyć wniosek o dofinansowanie ze środków unijnych. W maju Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych będzie prowadziła nabór wniosków m.in. o solary. Gmina ze swojego budżetu wyda bardzo niewiele albo nawet nic. Ale trochę zazdroszczę bo moja gmina najprawdopodobniej nie kiwnie nawet palcem aby postarać się o pieniądze unijne na kolektory.

Muszą zdążyć złożyć wniosek o dofinansowanie ze środków unijnych. W maju Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych będzie prowadziła nabór wniosków m.in. o solary. Gmina ze swojego budżetu wyda bardzo niewiele albo nawet nic. Ale trochę zazdroszczę bo moja gmina najprawdopodobniej nie kiwnie nawet palcem aby postarać się o pieniądze unijne na kolektory.

A no właśnie, czy nie ma metody na zorganizowanie dofinansowania z ominięciem gminy ? Poprzez np. stowarzyszenie takie jak u Was w Korzeniówce albo jakiś podobny twór prawny ?

Mam wrażenie że gminy boją się procedur unijnych i ilości biurokratycznej pracy związanej z tym tematem, tym bardziej że gmina jako taka w sumie nie do końca jest bezpośrednim beneficjentem pozyskanych środków. Natomiast sami zainteresowani, czyli mieszkańcy mogą wykazać się dużo większą motywacją.

Być może gminy "zawstydzone" tego typu inicjatywą mieszkańców (szczególnie pozytywnie zakończoną) same wezmą się bardziej aktywnie do pozyskiwania środków unijnych.

Drodzy sąsiedzi... jak to fajnie brzmi :) pytanie poglondowe

Czy robiliście na czas budowy ogrodzenie tymczasowe czy wogule a może od razu docelowe??

Myślałem o docelowym (siatka) potem sąsiad powiedział że jednemu (nie miejscowemy czyli takiemu jak ja :( ) jak się ogrodził jeszcze przed budową to najpierw po tygodniu znikneła siatka a po dwóch nawet zabetonowane słupki, bo je wycieli :(

Wienc myślałem że robie tymczasówke z stępli i siatki autostradowej a rszte jak się zamieszka. Jak to zwykle bywa inny kolega mówi że te gadanie z kradzieżami to ci miejscowi to z PRL mają i że jeździ po okolicach i już mało kto się bawi w tymczasówki, no i robota trochę X 2.

Mam jakiś pomysł ale bardzo jestem ciekaw jak wy robiliście???

Pozdrawiam

U mnie nie było ogrodzenia wogóle. Ułatwia to wszelkie manewry budowlane i pobudowlane. W sumie to każde ogrodzenie chroni jedynie przed psami i zwierzyną leśną oraz wzrokiem ciekawskich (jeżeli taka nasza wola), poza tym jak ma coś z placu zginąć to i tak zginie.

Inna sprawa to wymogi prawne, plac budowy powinien być zabezpieczony. Podobno wystarczy budowę otoczyć taśmą typu "lepperowski krawat" i to zdaje sie spełnia wymogi. Jeżeli w okolicy kręcą się z natury ciekawskie dzieci to chyba warto pomysleć o jakimś płocie tymczasowym ze stępli i siatki leśniej z opcją szybkiego demontażu w razie potrzeby. U mnie do tej pory dwa przęsła są tymczasowe, do puki nie zrobię porządku z ogrodem to tak zostanie.

Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego dokładnie określa kto może być beneficjentem poszczególnych priorytetów. W tym konkretnym przypadku, który rozpatrujemy mogą to być jedy*nie jed*nostki samo*rządu tery*to*rial*nego (ich związki i sto*wa*rzy*sze*nia). Zresztą dla powodzenia całego projektu lepiej gdy firmuje to samorząd lokalny.

Pauliszka,

W Żabieńcu na trasie do Góry Kalwarj jest duży skład drewna i w zeszłym tygodniu sprawdzałem 3m po 5pln nówki przy takiej ilości napewno dostaniesz rabacik i to nie mały.

na alegro są taniej ale dochodzi transport wienc, może się nie opłacać..

Dzisiaj juz te nówki sa po 5,5 i nie ma szans na rabat, ale dziękuje za pomoc iinformację :)

stasiek&gośka wysłałam Wam wiadomość na priv w sprawie waszych stempli