krolikos 16.11.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Złożyć zawsze można ale do wniosku musiałam dostarczyć wynik badania geologicznego. Koszt ok. 500 zł. Tylko nie rób ogrzewania prądem. No to robi się drogo, ja nie widziałem badan tańszych niż za 800zł + 200/300zł projekt - muszę to przemyśleć czy warto i popytać sąsiadów dlaczego im odmówili, Ale ja właśnie planuję, grubo, grubo ocieplić i ogrzewać prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.11.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Grubo tzn? każdy cm. styropianu powyżej 12 to już dobre samopoczucie właściciela a nie dobrze izolowany dom. Ściany to jedno. Dach 40 wełny, a najbardziej to ciągnie od podłogi, tam trzeba warstwami piasek i styro 30 cm pod posadzką.Musiałbyś zbudować dom pasywny z reku, jak najmniej przegród, małe okienka, najlepiej z poddaszem użytkowym a nie rozległa parterówka. Domy pasywne raczej urodą nie grzeszą, prosta bryła typu stodoła, elewacją można trochę nadrobić. Jest wątek na forum M domy pasywne i energooszczędne, poczytaj trochę. Ja mam budowany dom pod energooszczędny ale zrezygnowałam ze styro 20 na ścianach, jest 15, w posadzce 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalafiorek 16.11.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Telefon do Banasika - 503 991 691. Ma też kamaza + cos wiekszego (jeszcze nie widziałem ale mowił mi kiedys przez tel), minikoparkę, robią chyba meliorację bo widziałem kiedyś na ich samochodzie rury drenarskie. Generalnie spoko współpraca, wiekszość prac ziemnych u mnie oni robili. W Złotokłosie problem polega na tym ze nie za bardzo jest gdzie tą wodę odprowadzić, większość rowów zarośnięta / zasypana, troszkę poprawiło się w tym roku po lokalnych podtopieniach, ale ogólnie jest kiepsko. Dzięki za odpowiedź. Umówię sie z p. Banasiakiem na sobotę. Wiedzieliśmy, że w Złotokłosie jest mokro. Zanim kupiliśmy działkę zrobiliśmy badanie geotechniczne. Sprawdziliśmy w gminie, że mamy gdzie odprowadzić wodę z działki - odprowadzenie funkcjonuje, tylko sąsiad obok zamiast trzymać się wytycznych technicznych (o ile o nie w ogóle wystąpił) zrobił sobie spadek w przeciwnym kierunku, zasypał rów, włożył tam rurę i wylewa wodę przed i na naszą działkę. Teraz z warunkami technicznymi w ręku, jako już właściciele - porozmawiamy sobie z nim:evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.11.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 kalafiorek trzeba twardo i od razu sąsiad z naprzeciwka notorycznie zalewał nam drogę dojazdową do posesji (oczywiście jego droga była suchutka z ładnym tłuczniem) - wpieniona na max-a pojechałam jak szewc dodając na koniec, że wnocy przeciągnę mu szlauch na jego działkę i puszczę wodę z głębinówki i rano jak sie obudzi to będzie potrzebował łodzi a nie kaloszy sprawdzam wyrywkowo czy szlaucha nie ma na naszej stronie ale widocznie poskutkowało i już tego nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 16.11.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Grubo tzn? każdy cm. styropianu powyżej 12 to już dobre samopoczucie właściciela a nie dobrze izolowany dom. Ściany to jedno. Dach 40 wełny, a najbardziej to ciągnie od podłogi, tam trzeba warstwami piasek i styro 30 cm pod posadzką. Musiałbyś zbudować dom pasywny z reku, jak najmniej przegród, małe okienka, najlepiej z poddaszem użytkowym a nie rozległa parterówka. Domy pasywne raczej urodą nie grzeszą, prosta bryła typu stodoła, elewacją można trochę nadrobić. Jest wątek na forum M domy pasywne i energooszczędne, poczytaj trochę. Ja mam budowany dom pod energooszczędny ale zrezygnowałam ze styro 20 na ścianach, jest 15, w posadzce 20 Grubo to znaczy - ściany 25-30cm styro, podłoga 30cm styro, dach 40cm wełny, do tego reku, okna z szybami 0,5 i max fixów , eliminacja wszelkich mostków, bryła prosta typu stodoła z poddaszem - taka mi się podoba, kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem - mam własne drzewa a drewno będę miał za własna pracę, działkę mam suchą - nawet teraz wody nie ma na 2,5m w głąb, od wschodu lasek, cały dom jak najniżej osadzony (taras 10cm nad trawnikiem) - takie założenia, a co wyjdzie zobaczymy. Zamiast wydawać 20tyś na gaz wydam to na ocieplenie i będę ogrzewał prądem Wg mnie każdy cm styro jest zabezpieczeniem, może te 30cm nie są tak wymierne jak 12cm ale jak by nie patrzeć zmniejszają opór i współczynnik przenikania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 17.11.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A dom z jakiego materiału? Nie myśl sobie, że się mądrzę tak tylko podpowiadam bo wiem ile mój kolega z pracy płaci za prąd przy grzaniu. Duże mostki są w nadprożach, najlepiej jechać systemem - porotherm to nadproża też, ytong itp, klejone. Mnie nie było wtedy stać na te dodatkowe wydatki i tak materiał był drogi.Najchętniej to bym zrobiła ściane 3-warstwową z klinkierem, drewnem, kamieniem na zewnątrz, no ale przędzie się za to za co się ma, no nie. Poza tym świadomie zrezygnowałam z reku, mam alergików w domu w tym jednego na pleśnie i zrobiłam dobrą wymianę grawitacyjną. Nie mam wilgoci, jak jest za sucho to reguluje nawietrzakami. Poza tym na razie poza zasięgiem finansowym jest dla mnie pompa ciepła ale ceny spadają, tak samo jak z solarami i z reku, też coraz bardziej cenowo jest spoko. Póki co pojade na groszku i za 2-3 lata się zastanowię czy montować gaz zostawiając piec, czy w ogóle na pompę się przestawić. Pompa latem może też klimatyzować pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 17.11.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A dom z jakiego materiału? Nie myśl sobie, że się mądrzę tak tylko podpowiadam bo wiem ile mój kolega z pracy płaci za prąd przy grzaniu. Duże mostki są w nadprożach, najlepiej jechać systemem - porotherm to nadproża też, ytong itp, klejone. Mnie nie było wtedy stać na te dodatkowe wydatki i tak materiał był drogi. Najchętniej to bym zrobiła ściane 3-warstwową z klinkierem, drewnem, kamieniem na zewnątrz, no ale przędzie się za to za co się ma, no nie. Poza tym świadomie zrezygnowałam z reku, mam alergików w domu w tym jednego na pleśnie i zrobiłam dobrą wymianę grawitacyjną. Nie mam wilgoci, jak jest za sucho to reguluje nawietrzakami. Poza tym na razie poza zasięgiem finansowym jest dla mnie pompa ciepła ale ceny spadają, tak samo jak z solarami i z reku, też coraz bardziej cenowo jest spoko. Póki co pojade na groszku i za 2-3 lata się zastanowię czy montować gaz zostawiając piec, czy w ogóle na pompę się przestawić. Pompa latem może też klimatyzować pomieszczenia. Nie no co Ty , czytam forum aby mieć większe możliwości wyboru i się czegoś nauczyć/dowiedzieć, nawet jeśli nie skorzystam z forumowych rad wiem że miałem większe możliwości wyboru, a to że wybrałem to czy tamto biorę na własna odpowiedzialność , tak więc każda rada jest "jakoś" cenna, Budował będę, ściany zewnętrzne z solbetu, H+H lub ytonga - wybór pozostawię ekipie bo dla mnie to to samo, na klej, ściany konstrukcyjne silka 18cm a działowe silka 12cm, strop najlepiej monolit ale nie wiem jaka będzie różnica w cenie pomiędzy np. terrivą, więc jeszcze nie zdecydowałem Okna chciałbym zamontować w warstwie ocieplenia więc nadproża byłyby dobrze ocieplone styropianem, ale mało jest ekip montujących w ten sposób, a forumowy guru Jareko, któremu mógłbym zaufać ma dość wysokie ceny na taki montaż. Jeśli więc zamontuję okna standardowo faktycznie pomyślę o ciepłych nadprożach systemowych - dzięki za radę. Do reku chciałbym dołożyć, ponieważ mam sucho na działce, GWC żwirowy, który również dość dobrze chłodzi latem, ale jest jeden problem - trudno jest dostać dobrze płukane otoczaki, więc jeśli ich nie dostanę będzie rurowiec. Nie myślałaś może o takim właśnie rozwiązaniu, reku + GWC żwirowy, który jest również b.dobrym filtrem przeciw kurzowym, a tak wogóle to reku wysusza powietrze więc również działa anty-pleśniowo - chyba Ściana 3-warstwowa z klinkieru jest super fajna ale i mega droga więc ja sobie nie pozwolę, szczerze mówiąc to wygląd zewnętrzny ma dla mnie dość niski priorytet więc zarówno elewacja jak i dach będą w tanim standardzie Co do PCi to tak na wszelki wypadek zamierzam w wylewce położyć rozprowadzenie pex-ami pod ewentualne kaloryfery, koszt max 300zł a zawsze pozostaje jakaś alternatywa dla przyszłych pokoleń , hmm się rozpisałem ... Pzdr Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 17.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Wiesz, człowiek który już mieszka to trochę osiada na laurach więc nie wszystko śledzę i od Ciebie mogę się nauczyć. Jak ja się budowałam to dopiero się ludzie szkolili co do reku, teraz są większe możliwości i sprzętowe i specjalistyczne. Na grawitacyjną nie narzekam póki co. Nie wiem czy przeoczyłam ale chętnie obejrzałabym Twój projekt domu. To że już swój mam nie znaczy że nie lubię oglądać innych domów, bo mam na tym punkcie hopla W ogóle lubię ludzi, którzy się decydują na dom nie na mieszkanie w bloku, mają szersze horyzonty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 17.11.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Wiesz, człowiek który już mieszka to trochę osiada na laurach więc nie wszystko śledzę i od Ciebie mogę się nauczyć. Jak ja się budowałam to dopiero się ludzie szkolili co do reku, teraz są większe możliwości i sprzętowe i specjalistyczne. Na grawitacyjną nie narzekam póki co. Nie wiem czy przeoczyłam ale chętnie obejrzałabym Twój projekt domu. To że już swój mam nie znaczy że nie lubię oglądać innych domów, bo mam na tym punkcie hopla W ogóle lubię ludzi, którzy się decydują na dom nie na mieszkanie w bloku, mają szersze horyzonty Pewnie tak, przypuszczam że ja po całej budowie będę miał awersje do narzędzi i przez rok młotka ani wiertarki do ręki nie wezmę Mój projekt - http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GLZ-31-Victoria,43.html Projektu jeszcze nie kupiłem ponieważ mam bardzo dużo zmian, zamierzam zrobić ich listę i przedstawić architektowi, który zdecyduje czy lepiej kupić gotowy i nanosić zmiany czy zrobić indywidualny - nie mogę znaleźć bardziej dopasowanego do moich wymagań, być może słabo szukam ale trochę mam już tego szukania dość Budowę zaczynam wiosna/lato 2011, w zasadzie to mam wszystkie dokumenty do PNB oprócz projektu z którym wciąż walczę, zmieniam i przerabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 17.11.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Fajniutki nie za duży ale rzeczywiście jak masz dużo zmian i to konstrukcyjnych to lepiej nie brać gotowca albo szukać dalej. Ja miałam malutkie zmiany i wiedziałam na co się decyduję, że nie będzie tego czy tamtego ale koszty za to aż tak mnie nie zeżarły po drodze i wprowadziłam się do domu który używam w całości a nie etapami. Najbardziej to chyba mnie dobiło i rozśmieszyło świadectwo energetyczne. Myślałam, że buduję dom ciepły z dobrych materiałów ale Pan po suchych obliczeniach dał mu parametry nieocieplonej stodoły A tu daszek wystaje nad drzwiami, fruuu minus ileś tam, za dużo okien fruu minus znowu, piece na ekogroszek ???!!! to nic że energooszczędny, fruuu minus na max-a, wentylacja grawitacyjna łooo matko toż to średniowiecze, wydmucha całe ciepło następne fruuu - takie wytyczne mają. Dobre to było, także sobie leży papierek na dnie szuflady za 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 17.11.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Fajniutki nie za duży ale rzeczywiście jak masz dużo zmian i to konstrukcyjnych to lepiej nie brać gotowca albo szukać dalej. Ja miałam malutkie zmiany i wiedziałam na co się decyduję, że nie będzie tego czy tamtego ale koszty za to aż tak mnie nie zeżarły po drodze i wprowadziłam się do domu który używam w całości a nie etapami. Najbardziej to chyba mnie dobiło i rozśmieszyło świadectwo energetyczne. Myślałam, że buduję dom ciepły z dobrych materiałów ale Pan po suchych obliczeniach dał mu parametry nieocieplonej stodoły A tu daszek wystaje nad drzwiami, fruuu minus ileś tam, za dużo okien fruu minus znowu, piece na ekogroszek ???!!! to nic że energooszczędny, fruuu minus na max-a, wentylacja grawitacyjna łooo matko toż to średniowiecze, wydmucha całe ciepło następne fruuu - takie wytyczne mają. Dobre to było, także sobie leży papierek na dnie szuflady za 500 zł. W sumie to ze 122m2 wyjdzie mi 140m2, próbuję jakoś zmniejszyć ale za nic się nie daje Ta, pewnie mi za ogrzewanie prądem tez poleci, ale to daleka przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw27 17.11.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Sprzedam słup betonowy energetyczny razem z kompletnie wyposażoną Rozdzielnią Przyłączowo-Pomiarową(bezpieczniki, włączniki, gniazda zwykłe i siłowe - wystarczy zamontować licznik). Dodatkowo kable łączące skrzynkę po słupie i dalej do przyłącza ok 40 metrów. Wysokość nad poziomem na oko około 8-9m Dodatkowo pomogę w formalnościach przy przyłączu tymczasowym/budowlanym napowietrznym w kilka dni. Odbiór osobisty : Okolice Nadarzyna ( koszt zależnie od odległości ok 300 pln)Telefon kontaktowy: 501235517.Cena to 780 pln słup wraz z całym osprzetem( 3 skrzynki z wyposażeniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiola_o 17.11.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 FIRMA MAR-KOP Oferuje: * koparko-ładowarki* wykopy, ławy fundamentowe, szamba* niwelacje terenu, roboty ziemne* usługi sprzętem ciężkim* rozbiórki, wyburzenia* spedycja, przewozy towarów* materiały sypkie (piach żwir ziemia torf tłuczeń)* transport drogowy wywrotkami* odśnieżanie, wywóz śniegu Telefon: 0601381678, 0691381678 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl3434 18.11.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Poszukuje dobrej,sprawdzonej ekipy budowlanej do budowy domu w okolicach P-na .Moze ktos poleci swoja ekipe?Dzieki z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figga1 18.11.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 UWAGA! UWAGA! UWAGA! JUŻ OD 2 LAT NIEUSTANNIE OSTRZEGAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH PRZED NIESOLIDNĄ I WRĘCZ GROŹNĄ FIRMĄ BUDUJĄCĄ DOMY O NAZWIE REM-BUD KAZIMIERZ ROBERT LASIK z PODKARPACIA. SĄ WRĘCZ NIEBEZPIECZNI - JEŚLI COŚ IM SIĘ NIE SPODOBA TO TAK JAK W MOIM PRZYPADKU - ZAMURUJĄ CI WENTYLACJĘ!!!! - nie muszę chyba pisać co to oznacza. Dodatkowo: niesolidni, nieuczciwi, nieterminowi i brudasy. MÓWMY IM ....... WON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 23.11.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Cześć potrzebuję kogoś kto zajmuje sie balustradami.Magnolia i dzabij - wspominaliście kiedyś, że macie namiary na takowych fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.11.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Cześć potrzebuję kogoś kto zajmuje sie balustradami. Magnolia i dzabij - wspominaliście kiedyś, że macie namiary na takowych fachowców. Piotr Klaus 502 622 764, ślusarz a więc wszystko co metalowe. Mi zrobił do domu balustradę ze stali czarnej a wygląda jak z nierdzewki (zabezpieczona lakierem bezbarwnym), 1/3 ceny tej co z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.11.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 A z innej beczki, wczoraj w GOSiR Piaseczno było spotkanie odnośnie dotacji do kolektorów. Czy ktoś może był ? Ja utknołem w korku na mokotowie i nie dotarłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 23.11.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Piotr Klaus 502 622 764, ślusarz a więc wszystko co metalowe. Mi zrobił do domu balustradę ze stali czarnej a wygląda jak z nierdzewki (zabezpieczona lakierem bezbarwnym), 1/3 ceny tej co z nierdzewki. Wielkie dzięki. Jutro postaramy się zadzwonić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 26.11.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Czy ktos z grupy nie ma do oddania gruzu? Potrzebuję trochę na podjazd.Albo może namiar na jakąś firmę która podrzuci gruz z jakiejś rozbiórki? Okolice ul. Karczunkowskiej w Warszawie przy wyjeździe na Piaseczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts