adam_los 25.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A tak przy okazji to bardzo poproszę o wszelkie namiary na jakąś sensowną ekipę budowlaną SSO i namiary na elektryka, który załatwi mi prąd budowlany i podłączy co trzeba. Przy okazji opowiem jak byłem ostatnio w ZEWTcie. Zawiozłem tam podpisaną umowę, którą dostałem z warunkami technicznymi przyłączenia, czy jak to się tam nazywa. We wniosku wpisałem, że chcę prąd budowlany i docelowy. No to teraz się pytam co mam zrobić, żeby mieć ten budowlany. A pani mi mówi, że muszę złożyć jeszcze jeden wniosek tylko na budowlany i taką samą mapkę jak do tego pierwszego podłożyć . Jak w "Misiu". Ale potem dodała, że w zasadzie to jak będę miał pozwolenie na budowę to mogę też napisać pismo z prośbą o przyśpieszenie realizacji warunków technicznych.... to wtedy zakład ma 3 miesiące na rozpisanie przetargu i mi założą. Zrozumiałem, że za jedno ekstra pisemko zamiast czekać 2 lata mogę mieć prąd docelowy w pół roku (mniej więcej). Miś jak żywy Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 25.01.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 nie tak do konca docelowy prad by ci dali raczej budowlany...tak jak u mnie ...a docelowy mialem niestety po 2 latach i 2 miesiacach osowki ...w jakim terenie chcesz ten prad jak zewt konstancin to mam elektryka ktory stawia ci rbt w tydzien i zalatwia papierologie ale kroi za to namiary wrzuce ci na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 25.01.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Buahahah, tak to właśnie działa z ZEWTem Na wstępie mówią Ci 2 lata, ale od razu dodają, że możesz złożyć pismo, i wtedy się przyspieszy Nie chcę Cię martwić, ale my też złożyliśmy takie pismo - i na prąd zamiast czekać 2 lata czekaliśmy 1 rok i 8 miesięcy. A nie mieszkamy na końcu świata tylko przy drodze powiatowej, linii idzie przy drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_los 26.01.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 bulinki - dzięki za namiary, ZEWT Konstancin więc się nada. A co do odśnieżania, dla zainteresowanych mieszkańców gminy Prażmów, o ile jeszcze nie wiedzą: właśnie byłem na stronie gminy i widzę, że jest możliwość podłączenia się pod odśnieżanie gminne, tj. jeżeli ma się drogę prywatną i chce się ją odśnieżać jest to możliwe po stawkach wynegocjowanych przez gminę. Nie wiem czy jest to standard w innych gminach, ale generalnie podejście mi się podoba. A tutaj link do strony: http://prazmow.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 26.01.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam sąsiadów, czy możecie mi polecić dobrego dostawcę szamba? Dzięki! POWITAĆ! takich dostawców znajdziesz w okolicy chyba z kilkadziesiąt Ja czekałam na prąd 2,5 roku - też obok już dawno wybudowanych domów (złożyłam jak tylko kupiłam działkę, więc na budowlanym jechałam tylko 1,5 roku - scfaniara heheh) Ja mam do odśnieżania 400 m drogi - nie raz autem robiłam za pług - dał radę hehe, na szczęście od tego roku jest atrakcyjna oferta z gminy Prażmów za odśnieżanie ale śniegu teraz nie ma więc nie mam jak stestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikalena 26.01.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Mam nadzieję, że będę tu częstym gościem. Postanowiliśmy wrócić na stare śmieci i rozbudować się w Gołkowie. I tu od razu moja prośba - jesteśmy na etapie poszukiwań architekta/projektanta, który nam to zaprojektuje - czy macie jakiś sprawdzonych, po których ekipa nie będzie błędów naprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E w e l 26.01.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam wszystkich...czy macie jakiś sprawdzonych, po których ekipa nie będzie błędów naprawiać? Sprawdzonego ale częściowo częściowo bo zrobił nam projekt (wg. naszych rysunków) ale jeszcze nie budowaliśmy Jednak uważam, że wszystko mamy na tip-top dopracowane. Wszelkie zmiany dokonywał bez najmniejszych problemów, przygotował wszystkie pisma i dokumenty do różnych urzędów. Osobiście polecam jeśli będziesz chciała "zaryzykować" to mogę podać namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E w e l 26.01.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam wszystkich...czy macie jakiś sprawdzonych, po których ekipa nie będzie błędów naprawiać? Sprawdzonego ale częściowo częściowo bo zrobił nam projekt (wg. naszych rysunków) ale jeszcze nie budowaliśmy Jednak uważam, że wszystko mamy na tip-top dopracowane. Wszelkie zmiany dokonywał bez najmniejszych problemów, przygotował wszystkie pisma i dokumenty do różnych urzędów. Osobiście polecam jeśli będziesz chciała "zaryzykować" to mogę podać namiary. Co do odśnieżania, to mój mąż na początku stwierdził, że kupi odśnieżarkę z napędem ale potem oglądał jak radzą sobie w świecie inni i stwierdził, że kupi konkretnego Quada z doczepianym pługiem i będzie miał z niego przynajmniej pożytek przez cały rok a nie tylko zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalafiorek 27.01.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam sąsiadów, Czekamy na warunki zabudowy. Nie wiem czemu pani w gminie powiedziała, że będzie to trwało jakieś 3 miesiące skoro zgodnie z KPA mają na wydanie takiej dec. 1 miesiąc, a w sprawach szczególnie skomplikowanych (do jakich warunki zabudowy raczej nie należą)- 2 msc:-x Co to będzie z pozwoleniem na budowę.... A latem chcielibyśmy zacząć działać. Poradźcie, co w trakcie ustalania przez panią z gminy warunków zabudowy,moglibyśmy załatwić do pozwolenia na budowę? Może już możemy występować o jakiś papierzyska? Tymczasem - zgodnie z Waszą radą, dogadaliśmy się z miejscowym złotokłoskim panem koparkowym i mamy wyburzony stary domek. Walczymy również z energetyką w Konstancinie (MASAKRA:bash:), gazownią (tu nawet miło) i spółką wodną. Pozdrawiam.kalafiorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Stocki 27.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam forumowiczów.Ponieważ widzę, że wielu z was poszukuje sprawdzonych i polecanych ekip, chcę zaproponować dyskusje na temat sposobów realizacji procesu budowlanego. Jak wiadomo, większość planujących budowę własnego domu rozważa 2 warianty:1. Spróbuję wybudować go metodą gospodarczą, więc sam się wszystkim zajmę i w ten sposób obniżę koszty.2. Zlecę wykonanie całości prac jednej formie, licząc się z większymi kosztami, ale zajmą się tym fachowcy i udzielą mi gwarancji na wykonaną pracę.Czy rozważaliście 3 wariant pośredni? Nazywa się to Inwestor Zastępczy i jest mu blisko do metody gospodarczej z tym, że całościową organizację procesu budowlanego zajmuje się specjalista z branży budowlanej. Jak to działa?Inwestor podpisuje umowę z firmą świadczącą takie usługi na zrealizowanie całościowego (lub części) zadania inwestycyjnego w imieniu inwestora właściwego. Współpraca może się rozpocząć już na etapie wyboru projektu lub uzyskiwania pozwolenia na budowę. Inwestor Zastępczy zajmuje się zaplanowaniem całej inwestycji tzn.: przygotowuje niezbędne dokumenty, przygotowuje harmonogram budowy, doprowadza do podpisania umów na wykonanie poszczególnych prac budowlanych pomiędzy wykonawcami a inwestorem właściwym, wylicza i zamawia konieczne materiały budowlane, zamawia odpowiedni sprzęt budowlany, rozlicza wykonawców z powierzonych im zakresów prac, przygotowuje niezbędne dokumenty do uzyskania pozwolenia na użytkowanie. Cały zakres usługi inwestora zastępczego jest oczywiście kwestią indywidualną, uzależniona od potrzeb inwestora właściwego.Przy takim rozwiązaniu, wszelkie przepływy finansowe za materiały lub pracę ekip budowlanych reguluje osobiście inwestor właściwy.Z inwestorem zastępczym można się również umówić, że zadba on w okresie gwarancyjnym o usunięcie ewentualnych wad przez dostawców materiałów lub wykonawców prac.Wynagrodzenie, za jakie pracuje Inwestor Zastępczy zazwyczaj stanowi X procent od wartości inwestycji i jest rozliczane wg indywidualnych ustaleń.Co o tym sądzicie? PozdrawiamArtur Stocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Złotnicki 28.01.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam sąsiadów, Czekamy na warunki zabudowy. Nie wiem czemu pani w gminie powiedziała, że będzie to trwało jakieś 3 miesiące skoro zgodnie z KPA mają na wydanie takiej dec. 1 miesiąc, a w sprawach szczególnie skomplikowanych (do jakich warunki zabudowy raczej nie należą)- 2 msc:-x Co to będzie z pozwoleniem na budowę.... A latem chcielibyśmy zacząć działać. Poradźcie, co w trakcie ustalania przez panią z gminy warunków zabudowy,moglibyśmy załatwić do pozwolenia na budowę? Może już możemy występować o jakiś papierzyska? Tymczasem - zgodnie z Waszą radą, dogadaliśmy się z miejscowym złotokłoskim panem koparkowym i mamy wyburzony stary domek. Walczymy również z energetyką w Konstancinie (MASAKRA:bash:), gazownią (tu nawet miło) i spółką wodną. Pozdrawiam.kalafiorek Udaj się do geodety i on może postarać się o mapki do celów projektowych (ok.2 tygodnie się na nie oczekuje). To podstawowe 'papierzyska' do dalszych zmagań z urzędami. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Złotnicki 28.01.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam sąsiadów, czy możecie mi polecić dobrego dostawcę szamba? Dzięki! Jeśli chodzi o dostawcę szamba, to polecam poszukać w okolicach Radomia - tam jest swoiste zagłębie szambiarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalafiorek 28.01.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Udaj się do geodety i on może postarać się o mapki do celów projektowych (ok.2 tygodnie się na nie oczekuje). To podstawowe 'papierzyska' do dalszych zmagań z urzędami. Powodzenia Dzięki,tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 A tak przy okazji to bardzo poproszę o wszelkie namiary na jakąś sensowną ekipę budowlaną SSO i namiary na elektryka, który załatwi mi prąd budowlany i podłączy co trzeba. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Adam poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 POWITAĆ! takich dostawców znajdziesz w okolicy chyba z kilkadziesiąt ć. Dziękuję, ale właśnie prosiłam o jakiegoś sprawdzonego, żeby nie dzwonić do kilkudziesięciu z ogłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.01.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam forumowiczów. Ponieważ widzę, że wielu z was poszukuje sprawdzonych i polecanych ekip, chcę zaproponować dyskusje na temat sposobów realizacji procesu budowlanego. Jak wiadomo, większość planujących budowę własnego domu rozważa 2 warianty: 1. Spróbuję wybudować go metodą gospodarczą, więc sam się wszystkim zajmę i w ten sposób obniżę koszty. 2. Zlecę wykonanie całości prac jednej formie, licząc się z większymi kosztami, ale zajmą się tym fachowcy i udzielą mi gwarancji na wykonaną pracę. Czy rozważaliście 3 wariant pośredni? Nazywa się to Inwestor Zastępczy i jest mu blisko do metody gospodarczej z tym, że całościową organizację procesu budowlanego zajmuje się specjalista z branży budowlanej. Jak to działa? Inwestor podpisuje umowę z firmą świadczącą takie usługi na zrealizowanie całościowego (lub części) zadania inwestycyjnego w imieniu inwestora właściwego. Współpraca może się rozpocząć już na etapie wyboru projektu lub uzyskiwania pozwolenia na budowę. Inwestor Zastępczy zajmuje się zaplanowaniem całej inwestycji tzn.: przygotowuje niezbędne dokumenty, przygotowuje harmonogram budowy, doprowadza do podpisania umów na wykonanie poszczególnych prac budowlanych pomiędzy wykonawcami a inwestorem właściwym, wylicza i zamawia konieczne materiały budowlane, zamawia odpowiedni sprzęt budowlany, rozlicza wykonawców z powierzonych im zakresów prac, przygotowuje niezbędne dokumenty do uzyskania pozwolenia na użytkowanie. Cały zakres usługi inwestora zastępczego jest oczywiście kwestią indywidualną, uzależniona od potrzeb inwestora właściwego. Przy takim rozwiązaniu, wszelkie przepływy finansowe za materiały lub pracę ekip budowlanych reguluje osobiście inwestor właściwy. Z inwestorem zastępczym można się również umówić, że zadba on w okresie gwarancyjnym o usunięcie ewentualnych wad przez dostawców materiałów lub wykonawców prac. Wynagrodzenie, za jakie pracuje Inwestor Zastępczy zazwyczaj stanowi X procent od wartości inwestycji i jest rozliczane wg indywidualnych ustaleń. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Artur Stocki Owszem, rozważaliśmy, tylko nikogo takiego nie mogliśmy znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikalena 31.01.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Sprawdzonego ale częściowo częściowo bo zrobił nam projekt (wg. naszych rysunków) ale jeszcze nie budowaliśmy Jednak uważam, że wszystko mamy na tip-top dopracowane. Wszelkie zmiany dokonywał bez najmniejszych problemów, przygotował wszystkie pisma i dokumenty do różnych urzędów. Osobiście polecam jeśli będziesz chciała "zaryzykować" to mogę podać namiary. Poproszę - lepszy sprawdzony częściowo niż nie sprawdzony wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E w e l 31.01.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Słuchajcie, poszukuję dalej jakiegoś studniarza, który wywierci nam studnie jak tylko pogoda na to pozwoli, nie chcemy z tym czekać do wiosny a taki właśnie termin dał nam polecany tu Urgot nad czym ubolewam. Rejon wiercenia - Bogatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E w e l 31.01.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Przepraszam, że piszę post pod postem ale nie wiem czemu, po edytowaniu wcześniejszego posta i dopisaniu tego co poniżej, nie chce mi go wysłać. Czy ktoś się z was orientuje ile może kosztować słup drewniany, taki do podciągnięcia prądu na działkę? A może komuś z was się zostały takie słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania123 01.02.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 trochę śmieszno trochę straszno Za każdym razem kiedy tej zimy padał większy śnieg zastanawiałem się co zrobię jak już się przeprowadzę. Teraz na osiedlu mam spokój. Jak pada przyjeżdżają panowie i odśnieżają. Drogę gminną za osiedlem też odsnieżą, a jak nie zdążą to zawsze parę samochodów przejedzie wcześniej to ja też się przebiję. A co zrobię w Łosiu jak napada na te 200 metrów prywatnej drogi, żeby się przebić do publicznego traktu? Nawiązać znajomość z jakimś okolicznym właścicielem traktora? Kupić psi zaprzęg? A Wy jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Zestaw automatycznych łopat do śniegu? Pozdrawiam, Adam dokładnie jestem w tej samej sytuacji, zamierzamy przeprowadzić się na wieś pod koniec roku , do odśnieżania prywatnej drogi ok. 150m, w tej chwili też osiedle, też odśnieżą. Teraz jak jeździmy na działkę to samochód zostawiamy przy głównej i dalej w zaspach pieszo. Psi zaprzęg fajny pomysł, na razie mamy dwie łopaty do śniegu, myślę , że później trzeba "nawiązać współpracę" z jakąś gminną odśnieżarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts