Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

A ja Kochani Sąsiedzi potrzebuję na prędkości zamówić prostą barierkę balkonową kutą/spawaną z gotowych elementów stalowych u nas w okolicy. Czas mnie goni, bo w kwietniu wchodzą tynkarze zewn. i musi już być barierka, a przynajmniej trzpienie do niej. Znalazłam firmy od tego, ale okolice Marek,Węgrowa. Za daleko, nie ta strona. Gdzie zamawialiście swoje?

Piotr Klaus 502-622-764

U mnie robiliśmy balustradę wewnętrzną, zrobiliśmy ze stali czarnej szlifowanej i lakierowanej lakierem bezbarwnym - wygląda jak nierdzewka a kosztowała ułamek wartości.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów zakładał ostatnio szambo, interesują mnie sprawdzeni producenci. Wiem że większość szamb pochodzi z pod Radomia, ale znalazłem firmę Eko-Bet z Prażmowa podobno mają dobre szamba ale w bardzo wysokich cenach. Jeżeli jest to możliwe to prośba o info ile płaciliście za szambo z instalacją i wykopem.

Z Góry Dziękuję

Ja zamawiałem szambo z firmy gutbet gutbet.pl tel 516-376-210

Jeżeli dobrze pamiętam to kosztowało 2500 zł z transportem i montażem w przygotowanym przeze mnie wcześniej wykopie. W tej cenie mam 2 półmetrowe kominki i wzmacnianą płytę, która wytrzyma metr ziemi na sobie. Szambo przyjechało zabezpieczone z zewnątrz jakimś mazidłem, natomiast płyta było goła (niepomalowana), więc przez zasypaniem dodatkowo ją pomalowałem dysperbitem. Szambo zasypywałem kilka dni później jak klej związał, żeby nie przesunęła się płyta, bo podobno jest to częsty problem.

jak samemu się przy szambie nie porobi po swojemu to wszystkie te firmy idą na szybkość nie jakość.

Tak jak przedmówca zrób sobie wykop sam zadbaj o wyrównane dno , jak nie ma wody wysyp dno wykopu piaskiem, kup swój klej do przyklejenia płyty według Ciebie najlepszy- bo oni mają zwykłe atlasy często gęsto do wnętrz,albo kleją na piankę -tak jak kolega poczekaj aż to zwiąże wejdź do środka i od środka tym klejem też zrób grube spoinowanie, kup czernidło dużo go i maluj płytę , kominki i łączenia ze zbiornikiem aż nie wymalujesz wszystkiego, daj mu wyschnąć . Potem zakop dopiero jak stwierdzisz że wszystko jest ok. Jak stoi woda w wykopie na Twoim miejscu poczekałbym aż jej nie będzie. Ja sam nie brałem się za szambo dopóki nie wiedziałem że wody gruntowe opadły. Pamietaj o uszczelnieniu rury wpadającej do szamba często robią to na piankę , sam uszczelnij klejem z zewnątrz i wewnątrz - nie żałuj niczego. Moje szambo z płytą wzmacnianą , dwoma kominkami po 1m i przegrodą kosztowało też 2500. Wykop indywidualnie robiłem za 400. plus koszt własnej pracy która moim zdaniem jest niezbędna przy budowie szamba niestety. I dolicz jakieś pieniądze na mazidło czernidło,worek kleju pędzel.Ja swoje kupowałem w Warce nie pamiętam jak nazywała się firma.Pozdrawiam

Idąc tym tropem wszystko by trzeba było robić samemu, pewnie można tylko po co?

U mnie cała operacja trwała może ze 3 godziny i jest OK.

Koszt dokładnie nie pamiętam ale około 2,9-3 tys z transportem (z okolic Radomia właśnie) i montażem. Szambo 10m3, płyta wierzchnia wzmocniona, kominek 1m z deklem żeliwnym.

Idąc tym tropem wszystko by trzeba było robić samemu, pewnie można tylko po co?

U mnie cała operacja trwała może ze 3 godziny i jest OK.

Koszt dokładnie nie pamiętam ale około 2,9-3 tys z transportem (z okolic Radomia właśnie) i montażem. Szambo 10m3, płyta wierzchnia wzmocniona, kominek 1m z deklem żeliwnym.

U mnie podobnie. Wzmocniona plyta nawierzchniowa, to bardzo istotna rzecz. Znam przypadki gdzie zwykla nie wytrzymala zalegajacej na niej ziemi i szambo sie zawalilo. Najlepiej tez dokupic 2-3 worki kleju i na klej zamocowac plyte wierzchnia. Montazysci "lubia" kleic pianka ktora po jakims czasie potrafi przepuszczac wode.

Po zamontowaniu kominka calosc 2x pomalowalem jakims lepikiem ktory mi zostal i pomimo wysokich wod gruntowych i okolo metra ziemi zalegajacej na zbiorniku wszystko do dzis spisuje sie bardzo dobrze. Szambo szczelne i poki co juz ponad 3lata bez przykrych niespodzianek.

Rowniez z okolic Radomia..

• 4 weeks później...