Marsjanka 15.08.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam, poratujcie sąsiadkę z Grupy Babickiej Szukam namiarów na: 1. fachowców od gips-kartonów (muszę wykończyć poddasze) 2. fachowców od układania podłóg drewnianych (konkretnie desek - i na legarach, i bez legarów) 3. tartak albo stolarnie, gdzie można nabyć wyżej wymienione deski, najlepiej modrzewiowe 4. minikoparkę z operatorem pzdr Marsjanka (Kasia) & Mania 7 lat & Michasia 2,5 miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbis 16.08.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!! "Się buduję" od kilku lat /w Górze K./ a teraz pora na modernizację . Mam juź dość opalania węglem i planuje zmianę paliwa. Gaz ziemny raczej nie wchodzi w grę bo duża odległość od gazociągu /ok. 100m/ i problemy prawne z terenem przez który by biegło przyłącze. Pozostaje gaz ze zbiornika i tu liczę na doświadczenia forumowiczów . Czy ktoś z Szanownego Grona ma taki zbiornik i moż podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami? Nie wiem teź jakiego dostawcę /a co za tym idzie i wykonawcę/ wybrać. Jestem już po lektórze postów o gazie płynnym i mam jako takie pojęcie ale chętnie porozmawiam z kimś z moich okolic jak to jest w praktyce. Pozdrawiam serdecznie i będę wdzieczny za każdą radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.08.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam powtórnie Będziemy bardzo wdzięczni za namiary na: Ekipe do fundamentów Murarzy Postawienia dachu Prosilibyśmy o sprawdzone brygady i przepraszamy że tak na gotowca ale chcielibyśmy jeszcze jak najwiecej prac wykonać w tym roku . Wszystkim z góry bardzo dziękujemy. Ze swojej strony jesli jest ktos kto szuka rzeczoznawcy to mamy jednego i wydaje sie byc tani i "dobry"(operat w 2 dni). Namiar wyślemy na priva, skype lub GG. P.S. Budujemy w Dobrzenicy gmina Prażmow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.08.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Jewrioszka, czy w Twoich okolicach ceny działek nadal są znośne? Znajomi szukali koło nas, ale Krupiej Wólce odbiło - chcą 80zł za metr pustego pola, niezaleznie, czy to budowlana czy rolna ("bo to Panie i tak odrolnią"). I do wszystkich ponawiam błaganie o balustradziarza, który robiłby i w stali i w stolarce (bo stolarz nie chce się bawić ze stalą, a spawacz nie ma wykrawarki do drewna). Chcę mieć (na zewnątrz) takie przekreślone prostokąty z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 17.08.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 A i owszem, działeczki po 1000m2, bezpośrednio przy drodze gminnej ( w budowie), fotkach widac przesieke którą sam wyciąłem. a która ma byc drogą. W planach gaz, woda( przyszły rok) prąd w maju. Ostatnia cena jaka słyszałem to 35 zł/m2. Od ręki moge podac namiar na agencje, a na wlasciciela w niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.08.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 A masz jakies wieści odnośnie gazu, czy w gminie wreszcie coś się ruszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAC II 18.08.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!! "Się buduję" od kilku lat /w Górze K./ a teraz pora na modernizację . Mam juź dość opalania węglem i planuje zmianę paliwa. Gaz ziemny raczej nie wchodzi w grę bo duża odległość od gazociągu /ok. 100m/ i problemy prawne z terenem przez który by biegło przyłącze. Pozostaje gaz ze zbiornika i tu liczę na doświadczenia forumowiczów . Czy ktoś z Szanownego Grona ma taki zbiornik i moż podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami? Nie wiem teź jakiego dostawcę /a co za tym idzie i wykonawcę/ wybrać. Jestem już po lektórze postów o gazie płynnym i mam jako takie pojęcie ale chętnie porozmawiam z kimś z moich okolic jak to jest w praktyce. Pozdrawiam serdecznie i będę wdzieczny za każdą radę! Witam przy takich samych problemach z gazem ziemnym- choć najbliższy gaz jest w okolicy chyba z 10 km- ja wchodzę w eko-groszek z podajnikiem... bo dla mnie gaz z butli jest za drogi... chyba jeszcze śpię... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbis 18.08.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam przy takich samych problemach z gazem ziemnym- choć najbliższy gaz jest w okolicy chyba z 10 km- ja wchodzę w eko-groszek z podajnikiem... bo dla mnie gaz z butli jest za drogi... chyba jeszcze śpię... pozdr Witam! Myślałem o eko-groszku lub peletach i mam takie przemyślenia: 1. dobry piec drogi lub bardzo drogi 2. mimo wszystko duży wkład własny w obsługę /jak ktoś ma czas to prosze bbardzo/ 3. zapylenie kotłowni /popiół i skład opału/ 4. ograniczona autonomiczność działania /problam z wyjazdami/ 5. cena paliw stałych idzie cały czas w górę! np. tona węgla kostki w zimę kosztowała 450-470 zł a w sierpniu juź 550zł! /chyba nam sie wegiel na Śląsku kończy!/ Myślę że cena paliw tzw. ekologicznych będzie rosła w miarę jak bedzie rósł popyt chyba że sobie sami wyprodukujemy. 6. Przy dobrej izolacji domu koszt około 20% wiekszy niź gaz ziemny. Pan od jednej z firm podał mi, źe należy przyjąć szacunkowe zapotrzebowanie około 20l gazu na mkw na rok. /Moźe ktos to potwierdzi lub zdementuje/ To tyle na razie. Pozdrawiam o czekam na wnioski innych forumowiczów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.08.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Odnośnie gazu w gminie na razie nic nie wiem, ale jak nie zapomne to w poniedziałek spytam. A teraz a'propos eko groszku i gazu. W ostatnim Muratorze jest kalkulator kosztów zrobiony przez Mazowiecką Spółkę Gazownictwa, więc może byc mało obiektywny. Pomijając zmieniające sie ceny koszty wychodza tak. Dom 130 m2, 3 osoby, zużycie wody na mieszkańca ok. 95l/doba(lubimy sie taplać ) Ogrzewanie, CWU ekogroszkiem oraz gotowanie na gazie wychodzi łącznie 1952zł w skali roku. Ogrzewanie, CWU i gotowanie na gazie wychodzi łącznie 3855zł w skali roku. Może nie jestem najlepszy z matmy ale ta różnica to nie jest 20%, tylko o 50% mniej lub jak kto woli o 100 więcej. Zależy jak liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbis 18.08.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Nie przeczę, że jest drożej ale ja na prawdę ,mam dość brudu,pyłu i popipłu.Niestety coś za coś.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orion200 19.08.2006 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam.Mam spory dylemat może Wy mi pomożecie.Jak już pisałem we wcześniejszych postach w tym tygodniu jestem na etapie zakupu działki 1100 m w Tomicach koło Góry Kalwarii.Wczoraj byliśmy z żoną u notariusza w celu podpisania umowy przyżeczenia sprzedaży okazało się o czym nie wiedzieliśmy wcześniej że Firma ze statusem spółki z.o.o od której mamy zamiar zakupić działke zakupiła tą działke miesiąc temu na przetargu (jako działke budowlaną o powierzchni 8400 m i teraz są w trakcie podziału na mniejsze średnio po 1100 m) od agencji nieruchomości rolnej co powoduje że agencja nieruchomości rolnej może w ciągu 5 lat odkupić od nas tą działke po cenia za jaką ją sprzedała tak jest w przepisach no i nie ukrywam że troche mnie to zaskoczyło ponieważ nie uśmiecha się mi się sprzedawać coś co kupiłem i wychodziłem po niższej czyli cenie za jaką sprzedała na przetargu.Z tego co już się dowiedziałem to:Agencja nie może sobie tak bez podania przyczyny przyjść i zarządać odkupu działki musi mieć konkretne przeznaczenie dla tego terenu(autostrada,oczyszczalnia ścieków itp...) mam wypis z zagospodarowania terenu i nic takiego tu nie powstanie.Jestem w kropce i mam dylemat czy warto w to wchodzić?Może ktoś zakupił działke od agnecji nieruchomości mienia i wie więcej na ten temat.Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 19.08.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Moim zdaniem - odpuść sobie... Kupisz teraz tę działkę i co? Będziesz czekał przez 5 lat: przyjdą, czy nie przyjdą? W zeszłym roku, kiedy sam szukałem tam działek, to były całkiem przyzwoite w rozsądnych cenach np. w Kątach lub pod Górą Kalwarią w kierunku na Sierzchów oraz w Dobieszy (tam już drożej, bo więcej Warszawki...) - jeśli ta lokalizacja ci nie przeszkadza, to spróbuj tam. Działki od rolników, budowlane z uregulowaną sytuacją prawną. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbis 19.08.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 witam! i jeszcze jedna uwaga:moje porównanie dotyczyło gazu ziemnego i gazu ze zbiornika a nie ekogroszku. pozdrawiam! Odnośnie gazu w gminie na razie nic nie wiem, ale jak nie zapomne to w poniedziałek spytam. A teraz a'propos eko groszku i gazu. W ostatnim Muratorze jest kalkulator kosztów zrobiony przez Mazowiecką Spółkę Gazownictwa, więc może byc mało obiektywny. Pomijając zmieniające sie ceny koszty wychodza tak. Dom 130 m2, 3 osoby, zużycie wody na mieszkańca ok. 95l/doba(lubimy sie taplać ) Ogrzewanie, CWU ekogroszkiem oraz gotowanie na gazie wychodzi łącznie 1952zł w skali roku. Ogrzewanie, CWU i gotowanie na gazie wychodzi łącznie 3855zł w skali roku. Może nie jestem najlepszy z matmy ale ta różnica to nie jest 20%, tylko o 50% mniej lub jak kto woli o 100 więcej. Zależy jak liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.08.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam przy takich samych problemach z gazem ziemnym- choć najbliższy gaz jest w okolicy chyba z 10 km- ja wchodzę w eko-groszek z podajnikiem... bo dla mnie gaz z butli jest za drogi... chyba jeszcze śpię... pozdr Witam! Myślałem o eko-groszku lub peletach i mam takie przemyślenia: 1. dobry piec drogi lub bardzo drogi 2. mimo wszystko duży wkład własny w obsługę /jak ktoś ma czas to prosze bbardzo/ 3. zapylenie kotłowni /popiół i skład opału/ 4. ograniczona autonomiczność działania /problam z wyjazdami/ 5. cena paliw stałych idzie cały czas w górę! np. tona węgla kostki w zimę kosztowała 450-470 zł a w sierpniu juź 550zł! /chyba nam sie wegiel na Śląsku kończy!/ Myślę że cena paliw tzw. ekologicznych będzie rosła w miarę jak bedzie rósł popyt chyba że sobie sami wyprodukujemy. 6. Przy dobrej izolacji domu koszt około 20% wiekszy niź gaz ziemny. Pan od jednej z firm podał mi, źe należy przyjąć szacunkowe zapotrzebowanie około 20l gazu na mkw na rok. /Moźe ktos to potwierdzi lub zdementuje/ To tyle na razie. Pozdrawiam o czekam na wnioski innych forumowiczów . Norbis, nie rób mnie w balona. Powyższy post jest twój i piszesz w nim o węglu i wysłales go "Wysłany : Pią, 18 Sierpień 2006 09:05 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbis 20.08.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Witam ponownie . Nikogo nie robię w balona tylko widocznie niezbyt jasno napisałem i zastosowałem "przeskok myślowy". Wiadomo powszechnie że paliwa stałe wychodzą najtaniej a różnica około 20% w kosztach to różnica między gazem ziemnym a gazem ze zbiornika. /taką mam informację od przedstawiciela jednej z firm montujacych zbiorniki/. Przepraszam z zamieszanie . Otwarte pozostaje moje pytanie: czy ktos w naszej okolicy ma taki zbiornik,jakiej firmy i czy jest zadowoliny? Ja jestem po wstępnych rozmowach z Progasem i warunki wydają mi się rozsądne. Info moge wysłać na priv. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i milego dnia! Witam przy takich samych problemach z gazem ziemnym- choć najbliższy gaz jest w okolicy chyba z 10 km- ja wchodzę w eko-groszek z podajnikiem... bo dla mnie gaz z butli jest za drogi... chyba jeszcze śpię... pozdr Witam! Myślałem o eko-groszku lub peletach i mam takie przemyślenia: 1. dobry piec drogi lub bardzo drogi 2. mimo wszystko duży wkład własny w obsługę /jak ktoś ma czas to prosze bbardzo/ 3. zapylenie kotłowni /popiół i skład opału/ 4. ograniczona autonomiczność działania /problam z wyjazdami/ 5. cena paliw stałych idzie cały czas w górę! np. tona węgla kostki w zimę kosztowała 450-470 zł a w sierpniu juź 550zł! /chyba nam sie wegiel na Śląsku kończy!/ Myślę że cena paliw tzw. ekologicznych będzie rosła w miarę jak bedzie rósł popyt chyba że sobie sami wyprodukujemy. 6. Przy dobrej izolacji domu koszt około 20% wiekszy niź gaz ziemny. Pan od jednej z firm podał mi, źe należy przyjąć szacunkowe zapotrzebowanie około 20l gazu na mkw na rok. /Moźe ktos to potwierdzi lub zdementuje/ To tyle na razie. Pozdrawiam o czekam na wnioski innych forumowiczów . Norbis, nie rób mnie w balona. Powyższy post jest twój i piszesz w nim o węglu i wysłales go "Wysłany : Pią, 18 Sierpień 2006 09:05 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 20.08.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 hej Norbis To znowu ja Zamieszanie było i juz po nim z tego co wiem i widziałem, a na wiosne robiłem wlasny sondaż. To na ok 20 gospodarstw domowych to 5 rezygnowalo ze zbiornika bo za drogo. natomiast nikt mi nie mowił że rezygnuje z "gazociągu". Może faktycznie jest taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbis 22.08.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam! Ziemny jest tańszy na pewno ale u mnie nie wchodzi w grę bo trzeba ciągnąć ok 140m a do tego problemy prawne z sąsiadką . Z mojego rozeznania wynika, że atrakcyjne oferty mają Progas i Polgas. Podobno można sporo wynegocjować ale ja w tym kiepski jestem i nie wiem na ile mozna sobie pozwolic . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelllo 25.08.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam Ostatnio sąsiedzi w Rónowie wiercili studnie Czy cena za 1 metr 110 złotych w rurach średnicy 110 to dużo? szukam ekipy studniarzy do wywiercenia studni do podlewania ogrodu w runowie Kiedyś wiercili mi z Mińska Maz ale zgubiłem numer niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 25.08.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 We wrześniu chce zacząc budowe czy możecie mi pomóc i podac jakies namiary na: 1. kierownika budowy (prawdziwego)2. Ekipe do budowy stanu surowego (fundamenty, roboty ziemne, ściany)3. Ludzi do wykonania GWC Z góry dziękuje, dom powstaje w gminie Prażmów wies Dobrzenica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 26.08.2006 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witajcie, W czerwcu tego roku stałem się, wraz z moją kochaną małżonką, właścicielem działki w Ustanowie. Grupę czytam od tygodnia, tzn. postanowiłem przeczytać wszystko od początku (28 stron), aby nie pytać o rzeczy, które już zostały na tym forum poruszone. Budować planuję na wiosnę 2007 roku, bo w tym już nie zdążę. Zaczynam właśnie załatwiać wszelkie formalności z pozwoleniem na budowę. Pani z gminy (potwierdzam, bardzo miła) odradziła mi załatwianie teraz prądu i wody i poleciła załatwić najpierw pozwolenie na budowę. Podobno wtedy szybciej działają, bo mają potencjalnego nowego mieszkańca gminy. Trochę dziwne, ale co tam. Jeśli nie wyrobię się do wiosny z przyłączeniami najwyżej będę pożyczał od sąsiada. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts