szymoszkowa 28.06.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 14 kw.Jeślo chodzi o Kowalska to byłam tam pare miesięcy temu,będę musiała odświezyć sobie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 28.06.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Wkład z płaszczem z Lechmy ma 18 lub 19 kW - wg tabel to akurat na 150 - 200 m2 pow. użytkowej mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 28.06.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Ja będę ogrzewać koło 100 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 28.06.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 To powinno wystarczyć 12 - 14 kW (tak mi sę wydaje - najlepiej zobaczyć tabelke na stronie producenta - np. ma to Lechma, Tarnava chyba też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 28.06.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A tak na poważniej, Dyz, czy orientowałeś się bliżej w kominkach z płaszczem? Czy taki kominek robi się równocześnie z instalacją wodną - c.o., czy niekoniecznie? No coś tam próbowałem się dowiedzieć ale żebym mógł się pochwalić jakąś wielką wiedzą to trudno powiedzieć. Podłączyć to ustrojstwo można zasadniczo do instalacji w każdej chwili. Dobrze jest jednak wcześniej w pobliże miejsca zabudowy dociągnąć wodę i kanalizę. Odnośnie samego kominka, firmy to u mnie na placu boju pozostają makroterm i lechma ale decyzja (jak ze wszystkim ) nie będzie łatwa ... A po co kanalizę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pivoski 28.06.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 No dalej, może jeszcze ktoś... Mnie w dodatku żona mocno namawia na nowy płaszcz.... ale nie wie, ze to ze stali..... Witam, Ja też zastanawiam się nad płaszczem wodnym i jedyny minus jaki widzę po za ceną to problem funkcjonowania tego kominka w przypadku braku prądu. DGP może w tej sytuacji funkcjonować i nawet jeśli turbina nie będzie działać to część pomieszczeń zostanie ogrzana np w przypadku jakiejś dłuższej awarii zasilania... można co prawda stosować upsy i inne zabiegi ale to już jest zabawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 28.06.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Czy wiecie coś na temat wiechy?Jutro cieśle kończą konstrukcję i zastanawiam się,czy to nie jest ten moment.Panowie naprawdę swietnie pracują i nie chciałabym uchybić jakimś zwyczajom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 29.06.2006 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 To widzę, że o kominkach nic nie wiem Ale w tym roku go nie będzie więc mam czas. Ale mnie dziś zraniło :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 29.06.2006 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 A tak na poważniej, Dyz, czy orientowałeś się bliżej w kominkach z płaszczem? Czy taki kominek robi się równocześnie z instalacją wodną - c.o., czy niekoniecznie? No coś tam próbowałem się dowiedzieć ale żebym mógł się pochwalić jakąś wielką wiedzą to trudno powiedzieć. Podłączyć to ustrojstwo można zasadniczo do instalacji w każdej chwili. Dobrze jest jednak wcześniej w pobliże miejsca zabudowy dociągnąć wodę i kanalizę. Odnośnie samego kominka, firmy to u mnie na placu boju pozostają makroterm i lechma ale decyzja (jak ze wszystkim ) nie będzie łatwa ... A po co kanalizę? Po pierwsze do naczynia wzbiorczego gdyby w przypadku zagotowania wody przebrało wierzchem, po drugie jeżeli masz chłodnicę płaszcza (też w przypadku przegrzania to również woda chłodząca płaszcz musi być gdzieś zrzucona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 29.06.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 na wypadek braku prądu trzeba się zabezpieczyć - do instalacji podłącza się awaryjne zasilanie z akumulatorka, które jest nieustannie w trybie czuwania i jak zabraknie prądu, to się włącza. całe to ustrojstwo kosztuje ok. 800 zł i jest bezobsługowe - jak się raz zamontuje, nie trzeba więcej o tym pamiętać. No, ale to znowu dodatkowy koszt . Jeśli chodzi o kominek, to ja nie sugeruję się jedynie kosztami, bo w prostym przeliczeniu kominek z płaszczem na pewno się nie opłaca. Chodzi o coś więcej - komfort użytkowania, czystość i ciszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 29.06.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 na wypadek braku prądu trzeba się zabezpieczyć - do instalacji podłącza się awaryjne zasilanie z akumulatorka, które jest nieustannie w trybie czuwania i jak zabraknie prądu, to się włącza. całe to ustrojstwo kosztuje ok. 800 zł i jest bezobsługowe - jak się raz zamontuje, nie trzeba więcej o tym pamiętać. . No nie do końca jest to tak podłącz i zapomnij, tam w końcu siedzi zwykły (no może nie taki całkiem zwykły ale... ) akumulator i po paru latkach trzeba sobie o tym przypomnieć i wymienić ... w prostym przeliczeniu kominek z płaszczem na pewno się nie opłaca w prostym przeliczeniu to cała budowa się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 29.06.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 A gdzie kupuje się fajny klinkier na kominy?. Klinkier kupowałam JOPKA. Cenowo bardzo OK a informacje jakie zebrałam nie wskazywały na możliwość problemów. Zakup na Krochmalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 29.06.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ja mam Tarnavę. W ubiegłym roku zorganizowaliśmy spółdzielnię i wynegocjowaliśmy fajną cenę (hurtem). MOja to Retro 14 kW. A gdzie w Lublinku mamy Tarnavy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 29.06.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Dyz, no wiadomo, że w domku wszystkiego trzeba czasami doglądac, chodziło mi o to, że nie jest to uciążliwe . A budowa się opłaca... wykonawcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 29.06.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czesc Gdzie kupowaliście siatkę orodzeniową. Gdzie jest najtaniej. Prześlijcie też mi na priva info o tej "taniej kostce" Pawson i MaPi - ile Wam wyliczyli za schodki (znajomy poszukuje drzewnianych) Namiar na ziemię (torf) - Marek Jachacz 601 800 401. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 29.06.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ja mam Tarnavę. W ubiegłym roku zorganizowaliśmy spółdzielnię i wynegocjowaliśmy fajną cenę (hurtem). MOja to Retro 14 kW. A gdzie w Lublinku mamy Tarnavy? Tarnavę sprzedaje na Cyruliczej firma Homer, nie wiem czy jest jeszcze gdzieś jakiś sprzedawca tych kominków w Lublinie. Jesli chodzi o schody to kiedyś orientowaliśmy się w Wólce Lubelskiej (chyba) albo to jeszcze Turystyczna. Tam za schody zabiegowe chyba z sosny było 5000, za inne drewno odpowiednio więcej, za dębowe chyba 6000. Mają tam wystawkę swoich schodów, różne rodzaje i przy nich ceny. Kiedyś pytaliśmy również w Rintalu na Racławickich, ale swoją ceną po prostu nas rozbroili - coś około 10000. To samo powiedziała nam pani na Nałęczowskiej w firmie Dems. Była to tylko orientacyjna cena, można bezpłatnie zrobić wycenę, przyjedzie pan, zrobi projekt i powie dokładnie ile to kosztuje. Ale te schody to na stalowej konstrukcji miały być. Chcę jeszcze dać do wyceny do firmy Prus & Prus ze Świdnika, mają swój oddział na Rusałce, ale jak do tej pory ile razy byśmy nie byli to nikogo nie ma. Jakiś wyjazd ktoś sobie zrobił, a do Świdnika jakoś nam nie po drodze. A my kończymy układać wełnę na strychy i układać płyty gk. Mamy tez już gaz. Czekamy tylko na papiery i inwentaryzację geodezyjną i już możemy składać wszystko do gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 29.06.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Jesli chodzi o schody to kiedyś orientowaliśmy się w Wólce Lubelskiej (chyba) albo to jeszcze Turystyczna. Tam za schody zabiegowe chyba z sosny było 5000, za inne drewno odpowiednio więcej, za dębowe chyba 6000. Mają tam wystawkę swoich schodów, różne rodzaje i przy nich ceny. Kiedyś pytaliśmy również w Rintalu na Racławickich, ale swoją ceną po prostu nas rozbroili - coś około 10000. To samo powiedziała nam pani na Nałęczowskiej w firmie Dems. Była to tylko orientacyjna cena, można bezpłatnie zrobić wycenę, przyjedzie pan, zrobi projekt i powie dokładnie ile to kosztuje. Ale te schody to na stalowej konstrukcji miały być. Chcę jeszcze dać do wyceny do firmy Prus & Prus ze Świdnika, mają swój oddział na Rusałce, ale jak do tej pory ile razy byśmy nie byli to nikogo nie ma. Jakiś wyjazd ktoś sobie zrobił, a do Świdnika jakoś nam nie po drodze. A my kończymy układać wełnę na strychy i układać płyty gk. Mamy tez już gaz. Czekamy tylko na papiery i inwentaryzację geodezyjną i już możemy składać wszystko do gazowni. kurcze nie wiedziałam ze to takie kwoty - chyba sami zrobimy te schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 29.06.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 A gdzie te namiary na siatki i kostki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 29.06.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 mi wlasnie dzisiaj dostarczono kostkę ale jak pisałem, mam FULL COMPLEX więc jedynie takim kontaktem służę (dla przypomnienia - 74 zł m2 - wszystko - nostalit kolor, na taras duze płyty 50x50 kolor) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 29.06.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 oczywiscie mam na myśli usługę full kompleks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts