Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Nam bardziej podoba się 151 - ciekawszy i wygodniejszy układ pomieszczeń. Piwnicy bym nie robiła, chyba żeby sama wyszła np z układu terenu. Bardzo wygodny za to powinien wyjść w tym domu stryszek, w razie potrzeby też wyszłoby tam fajne pomieszczenie użytkowe.

Oczywiście zapraszamy wszystkich chętnych na podglądanie - prosimy o wcześniejszy kontakt. Nam najbardziej pasuje sobota po południu lub niedziela.

Informację "skąd jesteś" dodaje się w profilu

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ten 111 ma jedna wade kominek w jadalni kto to widzial!!A co podpiwniczenia to juz mnie chlopaki z forum nastraszyli ze to duzy koszt. juz sama nie wiem jutro mam spotkanie z gosciem z firmy budowlanej i mam nadzieje ze on pomoze mi dokonac wyboru.

Jeśli chodzi o kominek myślę, że nie będzie dużego problemu z jego przesunięciem na ścianę między salon a jadalnię. A może zrobić narożny kominke tak, aby część ognia w kominku było widać z salonu i część z jadalni.

A skąd ewcik jesteś? Gdzie budujesz?

Ten 111 ma jedna wade kominek w jadalni kto to widzial!!A co podpiwniczenia to juz mnie chlopaki z forum nastraszyli ze to duzy koszt. juz sama nie wiem jutro mam spotkanie z gosciem z firmy budowlanej i mam nadzieje ze on pomoze mi dokonac wyboru.

Jeśli chodzi o kominek myślę, że nie będzie dużego problemu z jego przesunięciem na ścianę między salon a jadalnię. A może zrobić narożny kominke tak, aby część ognia w kominku było widać z salonu i część z jadalni.

A skąd ewcik jesteś? Gdzie budujesz?

Jestem z Zamoscia i buduje to chyba za duzo powiedziane hehe dopiero mecze te projekty!!Mam pytanko czy jakies drobne zmiany typu zmiana okna czy zmiana drzwi w srodu moge zrobic w trakcie budowy czy to co w projekcie wpisane nie podlega zmianie

NIestety 30-tego nam nie pasuje. Jesteśmy w Zamościu :( Może zmienicie termin, bo my też chętnie pooglądamy i damy obejrzeć :wink:

Co do papierów - nawt teściowa w starostwie nie pomoże jak będziesz miała łajzę - projektanta i będzie się guzdrał 3-4 m-ce z adaptacją projektu. Potem minimum 2-4 tygodni w starostwie (przy znajomościach 2) plus czekanie na zwrotki (info do sąsiadów), potem decyzja PnB + uprawomocnienie (2 tygodnie - dobrze pamiętam?) . NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory (a tu Boże Narodzenie :wink: )

NIestety 30-tego nam nie pasuje. Jesteśmy w Zamościu :( Może zmienicie termin, bo my też chętnie pooglądamy i damy obejrzeć :wink:

Co do papierów - nawt teściowa w starostwie nie pomoże jak będziesz miała łajzę - projektanta i będzie się guzdrał 3-4 m-ce z adaptacją projektu. Potem minimum 2-4 tygodni w starostwie (przy znajomościach 2) plus czekanie na zwrotki (info do sąsiadów), potem decyzja PnB + uprawomocnienie (2 tygodnie - dobrze pamiętam?) . NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory (a tu Boże Narodzenie :wink: )

Również oprotestowuję termin na 30-tego. Jedziemy odwiedzić naszą pociechę, żeby nie zapomniała jak rodzice wyglądają :)

Fizyk coś z pamięcią nie za dobrze :wink: od zgłoszenia w nadzorze 7 dni trzeba odczekać :) A co do zwrotek, jak tam jest plan zagospodarowania to jedyna zwrotka to z gminy a na nią się nie czeka ... z reguły :)

Również oprotestowuję termin na 30-tego. Jedziemy odwiedzić naszą pociechę, żeby nie zapomniała jak rodzice wyglądają :)

Fizyk coś z pamięcią nie za dobrze :wink: od zgłoszenia w nadzorze 7 dni trzeba odczekać :) A co do zwrotek, jak tam jest plan zagospodarowania to jedyna zwrotka to z gminy a na nią się nie czeka ... z reguły :)

Poinformuje was ile czasu mi to zabralo czy wyrobilam sie na Boze Narodzenie czy na Wielkanoc hehehe

Uwielbiam wspolpracowac z urzedami one sa takie beztroskie w stosunku do petenta heheh

Dyz - przeczytaj uważnie, napisałem że na Uprawomocnienie Decyzji czeka się 2 tygodnie, a potem cyt: "NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory"

Co do zwrotek - zaraz, to starostwo przed wydaniem decyzji nie informuje sąsiadów?

Oj Sławek, Sławek - niech Wasze biedne dzieci odpoczną od Was. Pieniążki możecie przecież wysłać pocztą :D :wink:

Dyz - przeczytaj uważnie, napisałem że na Uprawomocnienie Decyzji czeka się 2 tygodnie, a potem cyt: "NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory"

Co do zwrotek - zaraz, to starostwo przed wydaniem decyzji nie informuje sąsiadów?

Oj Sławek, Sławek - niech Wasze biedne dzieci odpoczną od Was. Pieniążki możecie przecież wysłać pocztą :D :wink:

To nie Zuzia od nas a my od niej i od babci i od psa odpoczniemy :) Ale nie można pozwolić żebynas mala całkiem zapomniała. Już w ubiegłym roku jak pojechaliśmy i o coś miała zwróconą uwagę to orzekła, że my nie mamy nic do gadania bo tam rządzi babcia ... :)

A co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć, za to pamiętam dwie ulewy które przesunęły początek o znacznie dłużej niż ten czas karencji ...

U nas sąsiadów ja informowałem że zaczynam. Trochę byli zdziwieni że urząd do nich nie napisał (jakby im było mało jak do nich pisze parę hipermarketów :wink: :) Przy aktualnym planie zagospodarowania informowana jest jak już pisałem jedynie gmina.

co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote]

2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh

A ja już rozpocząłem kompletację papierów do odbioru :D

Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy.

Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł??

Reszta w toku.

Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest.

W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór.

Jaki jest termin na otrzymanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie??

co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote]

2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh

Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy.

Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł??

Reszta w toku.

Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest.

W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór.

Czy przystępując do odbioru domu masz np. zawieszone lampy, zainstalowane krany, kibelki itd?

A tak w ogóle to od czego zacząć zbieranie papierów - od geodety?

Reszta w toku.

Czy przystępując do odbioru domu masz np. zawieszone lampy, zainstalowane krany, kibelki itd?

A tak w ogóle to od czego zacząć zbieranie papierów - od geodety?

ja tam się nie znam ... ale kibelek tobym wolał miec wcześniej ... dużo wcześniej :D :wink:

Jeśli ktoś jest zainteresowany firmą wywożącą gruz i inne badziewie budowlane, mam namiar.

Koszt - mniejszy kontener (4m3 - czyli taka średniej wielkości kupa :oops: ) to 250 brutto.

Duzy kontener (7m3) - jesli macie jakieś stare drzwi czy rozebrane ścianki k/g 400PLN brutto

Tylko teraz czeka się 2 tygodnie :o , normalnie 3 dni...