Mixer4all 23.08.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam, Stan surowy zamkniety stał sie faktem i w zwiazku z tym: Gdzie w Lublinie moge podjechac aby popatrzec sobie na kominki z plaszczem wodnym??Gdzie znalezliscie najtaniej styro do ocieplenia na zewnatrz (15cm lub 16cm) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 23.08.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 mam pytanie ile teraz zycza sobie panowie MURARZE za ssz. dom bez piwnicy. albo inaczej ile za kondygnacje planuje budowe w przyszlym roku Niemce. dzieki z gory Co mają murarze do SSZ ? SSO to jeszcze rozumiem W chwili obecnej jest różnie, murarze życzą sobie albo od metra albo za całość, w zależności od wielkości domu. Sam za 180m2 + 90m2 piwnicy zapłaciłem 18k murarzom + jakieś 6k dla pomocników. Do tego często pomagaliśmy z ojcem. Realna cena w tej chwili to 30-35k zł za średniej wielkości dom. A co do kominka z płaszczem, też mieliśmy robić, ale jednak zrezygnowaliśmy, z uwagi na fakt, że musiałby pracować z układzie zamkniętym, a w tym przypadku o przegrzanie instalacji nie trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 23.08.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 mam pytanie ile teraz zycza sobie panowie MURARZE za ssz. dom bez piwnicy. albo inaczej ile za kondygnacje planuje budowe w przyszlym roku Niemce. dzieki z gory Co mają murarze do SSZ ? SSO to jeszcze rozumiem W chwili obecnej jest różnie, murarze życzą sobie albo od metra albo za całość, w zależności od wielkości domu. Sam za 180m2 + 90m2 piwnicy zapłaciłem 18k murarzom + jakieś 6k dla pomocników. Do tego często pomagaliśmy z ojcem. Realna cena w tej chwili to 30-35k zł za średniej wielkości dom. Jestem juz co prawda na finiszu....ale jeszcze co nieco pamietam z tej gehenny zwanej ssz/sso W 'moich czasach" ekipa "spiewała" ok 200 zł za mkw co dawało tak jak juz pisal szanowny przedmówca ok 35-45 tysiecy za sso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 23.08.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 A co do kominka z płaszczem, też mieliśmy robić, ale jednak zrezygnowaliśmy, z uwagi na fakt, że musiałby pracować z układzie zamkniętym, a w tym przypadku o przegrzanie instalacji nie trudno. Totalnie nie zgadzam się z Twoją argumentacją. Co jest przeciwwskazaniem dla układu otwartego? Jeśli piecyk gazowy i problem jego sprawności to wymiennik to koszt niewielki. Przy kominku z PW potrzebny jest wieeeelki bufor i można śmigać w układzie otwartym z podłogówką. Przegrzanie instalacji w zamkniętym? Standardem są płaszcze chłodzące (działające na wodzie więc niezależnie od elektryki). Co do kominków polecam Robirena na Pięknej - autorskie konstrukcje ale dobrze zaprojektowane - jeśli ktoś chce popatrzeć na prostą i możliwą do pożenienia ze wszystkim instalację to w Andbudzie w nowej gali była ciekawa ekspozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 23.08.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 mam pytanie ile teraz zycza sobie panowie MURARZE za ssz. dom bez piwnicy. albo inaczej ile za kondygnacje planuje budowe w przyszlym roku Niemce. dzieki z gory Co mają murarze do SSZ ? SSO to jeszcze rozumiem W chwili obecnej jest różnie, murarze życzą sobie albo od metra albo za całość, w zależności od wielkości domu. Sam za 180m2 + 90m2 piwnicy zapłaciłem 18k murarzom + jakieś 6k dla pomocników. Do tego często pomagaliśmy z ojcem. Realna cena w tej chwili to 30-35k zł za średniej wielkości dom. Jestem juz co prawda na finiszu....ale jeszcze co nieco pamietam z tej gehenny zwanej ssz/sso W 'moich czasach" ekipa "spiewała" ok 200 zł za mkw co dawało tak jak juz pisal szanowny przedmówca ok 35-45 tysiecy za sso. Moja ekipa dostala 32k za 160m2 bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 24.08.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 A co do kominka z płaszczem, też mieliśmy robić, ale jednak zrezygnowaliśmy, z uwagi na fakt, że musiałby pracować z układzie zamkniętym, a w tym przypadku o przegrzanie instalacji nie trudno. Totalnie nie zgadzam się z Twoją argumentacją. Co jest przeciwwskazaniem dla układu otwartego? Jeśli piecyk gazowy i problem jego sprawności to wymiennik to koszt niewielki. Przy kominku z PW potrzebny jest wieeeelki bufor i można śmigać w układzie otwartym z podłogówką. Przegrzanie instalacji w zamkniętym? Standardem są płaszcze chłodzące (działające na wodzie więc niezależnie od elektryki). Co do kominków polecam Robirena na Pięknej - autorskie konstrukcje ale dobrze zaprojektowane - jeśli ktoś chce popatrzeć na prostą i możliwą do pożenienia ze wszystkim instalację to w Andbudzie w nowej gali była ciekawa ekspozycja. W układzie mam piec kondensacyjny i solary, dlatego będzie zamknięty a nie otwarty. Do tego zasobnik z podgrzewaczem 300l. W układzie zamkniętym, przy dzieciach, zachodzi duże prawdopodobieństwo przegrzania układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 24.08.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W układzie mam piec kondensacyjny i solary, dlatego będzie zamknięty a nie otwarty. Do tego zasobnik z podgrzewaczem 300l. W układzie zamkniętym, przy dzieciach, zachodzi duże prawdopodobieństwo przegrzania układu. Po to masz wymiennik płytowy, żeby Twój kominek z PW był włączony do instalacji jako kolejne źródło ciepła - sam kominek sobie może działać w otwartym. Ale to jest komplikowanie prostej sprawy. Przy solarach i kondensacie mówienie o kominku z PW jest próbą przeinwestowania. Bo albo inwestujesz w porządne palenisko, ogromny bufor i wspomagasz to prądem albo gazem (wystarczy najprostszy turbo) albo inwestujesz w kondensat i solary, kominek traktując jako dekorację/przyjemność (ewentualnie rozprowadzasz ciepłe powietrze). Dobrze zorganizowany kominek z PW, buforem i automatyką to koszt ok. 10k bez obudowy I to tylko za możliwość palenia drewnem w salonie. U mnie 22kW z PW z 1,3m3 buforów - wspomagane prądem w 2 taryfie (tylko na dłuższe wyjazdy), w systemie otwartym. Całe ciepło w podłogówkę. Paliwo? Brykiety i suche drewno liściaste koszt opalania 300-500zł za 1tonę brykietu = 5m3 drewna (w 1k zł powinnam zamknąć sezon przy paleniu w kominku co 2 dni). Ciepła woda poza sezonem z prądu nie drożej niż 80zł/miesiąc (w 2giej taryfie połowa tego - przy 300l buforze CWU). Dodam, że mam możliwość podpięcia gazu i świadomie z tego rezygnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autobus 24.08.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam, mam do sprzedania 80 pustaków stropowych teriva, 3-komorowe, keramzytowe, Nasutów. Pustaki nowe niewykorzystane podczas budowy mimo zamówienia zgodnie z projektem . Kontakt na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek23 24.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 WitamPoszukuję dobrej ekipy do ocieplenia dachu i zabudowy poddasza płytą gk., oraz ekipy do wykonania szamba. Jeśli możecie kogoś polecić to proszę o informację o kosztach i namiary.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 24.08.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam Poszukuję dobrej ekipy do ocieplenia dachu i zabudowy poddasza płytą gk., oraz ekipy do wykonania szamba. Jeśli możecie kogoś polecić to proszę o informację o kosztach i namiary. Pozdrawiam Mogę śmialo polecić ekipę niejakiego Pana Konrada, jest to jedyna ekipa, która nie ukradla mi nawet kawałka gwożdzia.......poza tym praca extra tael na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek23 25.08.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Mogę śmialo polecić ekipę niejakiego Pana Konrada, jest to jedyna ekipa, która nie ukradla mi nawet kawałka gwożdzia.......poza tym praca extratael na priv Dzięki za reakcję, czekam na tel i ewentualnie jakieś info na temat cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 25.08.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Śmiechem żartem, do ocieplenia i zabudowy mogę ci polecić mojego ojca, teścia i siebie Znaczy się przymierzamy się do wykonania tych prac, zwłaszcza ocieplenia poddasza wełną mineralną, własnymi siłami. Robota nie jest taka skompilkowana i straszna jakby się wydawało (nie licząc gryzienia przez wełnę), a ekipy to wykonujące troszkę sobie za to liczą. A właśnie - ile płaciliście/płacicie/będziecie płacić za wykonanie ocieplenia poddasze/ściana (wełna/styropian + siatka w kleju) i osobno zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
velement 25.08.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam Czy ktoś z Waz może polecić dobrego i za rozsądną kasę Cieśle i Dekarza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 26.08.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 A właśnie - ile płaciliście/płacicie/będziecie płacić za wykonanie ocieplenia poddasze/ściana (wełna/styropian + siatka w kleju) i osobno zabudowy ? Mi krzykneli 30zl za m2 za ocieplenie+karton-gips przygotowany pod malowanie. Jeszcze sie na nich nie zdecydowałem wiec jak macie jakias ekipe tansza od nich to dajcie znac. Duzy dach bo 280m2. Czy ocieplaliscie przed tynkami czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 26.08.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dobrze zorganizowany kominek z PW, buforem i automatyką to koszt ok. 10k bez obudowy I to tylko za możliwość palenia drewnem w salonie. Nie strasz ludzi ja za swoj kominek z 20kw+automatyka nie zaplace wiecej jak 6000k oczywiscie bez obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 26.08.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 A właśnie - ile płaciliście/płacicie/będziecie płacić za wykonanie ocieplenia poddasze/ściana (wełna/styropian + siatka w kleju) i osobno zabudowy ? Mi krzykneli 30zl za m2 za ocieplenie+karton-gips przygotowany pod malowanie. Jeszcze sie na nich nie zdecydowałem wiec jak macie jakias ekipe tansza od nich to dajcie znac. Duzy dach bo 280m2. Czy ocieplaliscie przed tynkami czy po? Średnia cena teraz to ok. 35 zł za m2, więc nie podali jakiejś wygórowanej. Poddasze powinno się ocieplać po wykonaniu wszystkich mokrych prac wewnątrz, czyli tynków i posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 26.08.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dobrze zorganizowany kominek z PW, buforem i automatyką to koszt ok. 10k bez obudowy I to tylko za możliwość palenia drewnem w salonie. Nie strasz ludzi ja za swoj kominek z 20kw+automatyka nie zaplace wiecej jak 6000k oczywiscie bez obudowy. Jak do kaloryferów to masz racje. Tylko komu by się chciało utrzymywać ogień non-stop. Znudzi Ci się po roku... Ja piszę o kominku który rozpalisz porządnie raz na dwa dni na kilka godzin i zawsze masz ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek23 27.08.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 A właśnie - ile płaciliście/płacicie/będziecie płacić za wykonanie ocieplenia poddasze/ściana (wełna/styropian + siatka w kleju) i osobno zabudowy ? Mi krzykneli 30zl za m2 za ocieplenie+karton-gips przygotowany pod malowanie. Jeszcze sie na nich nie zdecydowałem wiec jak macie jakias ekipe tansza od nich to dajcie znac. Duzy dach bo 280m2. Czy ocieplaliscie przed tynkami czy po? Czy widziałeś efekt pracy tej ekipy? czy może znasz jakieś opinie ludzi u których wykonywali prace? Jeśli są pozytywne to poproszę o namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelam78 28.08.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam serdecznie A ja mam pytanie dotyczące podbitki z pcv, jaki koszt robocizny + materiał?? Macie sprawdzoną ekipę, potrzebuję jej ok października. Dzięki i pozdrawiam Iza Ponawiam prośbę )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 28.08.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam serdecznie A ja mam pytanie dotyczące podbitki z pcv, jaki koszt robocizny + materiał?? Macie sprawdzoną ekipę, potrzebuję jej ok października. Dzięki i pozdrawiam Iza Ponawiam prośbę )) Moi murarze krzykneli 25zlm2, dekarze 35zlm2 za sama robocizne. Koszt PCV od 20złm2 w gore. Czy mozecie mi podac namiary na wykonawce szamba i koszt z tym zwiazany (12m3). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts