Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że w grupie popoyt na blaszaki :wink: .

Witam kwiatek 73, jeśli chodzi o ekipy to niestety nie pomogę. Mamy zamiar budować systemem gospodarczym, więc za ekipami nawet się nie rozglądamy.

A jeśli chodzi o poś to wybieramy się do jakiejś firmy zajmującej się tym, aby trochę popytać.

Witam!

Może ktoś z was ma na zbyciu jakieś robocze ogrodzenie z bramą (około 80 mb) -na czas budowy nie chcę robić docelowego ogrodzenia, bo widziałem co robią z ogrodzeniem budowlańcy na swych ognistych machinach!!! :evil:

Oczywiście jestem ciągle zainteresowany wszelkimi blaszakami!

No i pytanie za 100 punktów: co mogę załatwiać ze spraw urzędowych w trakcie czekania na warunki zabudowy??? może jakieś pozwolenia cy cóś na media itp...?

Stmara, możesz złożyć wnioski o wydanie warunków technicznych przyłączenia do sieci wodociągowej, gazowej i prądu. Nie wiem jak to jest z kanalizacją (czy osobno warunki czy z wodą, bo u nas nie ma kanalizy). W gazowni warunki nic nie kosztują, w lubzelu 120 zł, a jeśli chodzi o wodę to w wodrolu 50 zł, jak jest w mpwiku to nie wiem.

Pozdrawiam

Marta

Wszystkim forumowiczom życzę również miłego weekendu.

Fizyk jestem uówiona z ekipą w niedziele,prawdę mówiąc martwi mnie trochę że nie chcą podpisywać żadnych umów-może dlatego zrezygnowałeś?

Muszę mieć jakieś porównanie,może ktoś ma jeszcze kogoś sprawdzonego do budowy domu?

Pozdrawiam

Domek bedzie mial okolo 140 m2 powierzchni + garaz + pomieszczenie nad garazem... w sumie okolo 200 m2. Budowalismy z maxa a garaz z suporexu. Strop ackermana, niestety murarz powiedzial ze jest mu obojetnie jaki wybierzemy bo on i tak liczy za metr swojej pracy. Pozniej okazalo sie ze Terriva jest tansza w wykonaniu :-(

Moja rada, nawet jak nie podpisujesz umowy , dobrze jest miec dobre notatki z rozmowy wstepnej z ekipa , ewentualnie zmurarzem ( nie wcisnie kitu ze inaczej sie umawialiscie) - u nas scianki dzialowe mialy byc gratis, murarz policzyl je jak normalne sciany...

Podsumowujac: trzeba bardzo uwazac i pilnowac wszelkiej "masci" fachowcow :-)

Powiem tak: umowa to nie jest cos niezbednego. I tak Ty bedziesz placic za robote i to Ty bedziesz decydowac czy nalezy potracic za cos (czy to termin czy niedorobki) pieniadze. Jedyne co pamietaj - nie plac przed ukonczeniem prac, my zrobilismy ten blad z dekarzami i dopiero w zeszlym tygodniu ukonczyli swoja 2 miesieczna w sumie prace.

Do naszego murzrza mamy kilka zastrzezen, m.in.:

1). nie umial przewidziec kiedy mu sie bedzie material konczyl, potrafil dzwonic do Eve do pracy o 9 rano i mowic ze wlasnie sie cement skonczyl i oni nie maja co robic... a dniowki pomocnikow leca...:-(

2). o ackermanie pisalem kilka postow wyzej

3). poczatkowo liczyl kominy jako calosc a przy rozliczeniu osobno do stropu i nad

4). moglbym jeszcze wiele wymieniac ale ogolnie cena uzgodniona na poczatku stanowila 50% ostatecznej...

Zsamej murarki jestesmy jednak zadowoleni, mamy proste sciany i poziome stropy :-)

Wrazie innych pytan chetnie sluze pomoca :wink:

Do wszystkich Dzielnych Pozukiwaczy Blaszaka :-). Znalazłam w Anonsach oefrty za 650 PLN. Wg naszych majstrów jest pod Sandomierzem producent, który przywozi takowe na działkę i składa za ok. 1000 PLN. Podobnież teraz składanie jest upierdliwe, bo producenci odeszli od blaszaków skręcanych na rzecz łączonych nitami.

Co do tych za 650 nie wiem, czy są już skręcone, czy trzeba się bawić.

Ella ma tylko jeden blaszak ;-)

Pozdrawiam

BabaB

Witam All

Kwiatek73 - to nie był powód. Byłem gotów zaryzykować - ale obawiam się że nie będę miał czasu jeździć i załatwiać im materiałów. Mi zależy również na czasie. Z grubsza przeliczyłem gotówkę - i wolę wydać trochę więcej (jest to nie uniknione) i nie zajmować się zaopatrzeniem.

Ja się z nimi umawiałem - że będę płacić po wykonanej robocie. Mój kolega, u którego budowali - nie miał żadnych problemów z nimi. Nawet w sytuacji, gdy coś spaprali (chyba chodziło o źle położoną folię) - gość nie był pewien, czy zrobił dobrze, więc pojechał do autoryzaowanego sklaepy i zapytał. Okazało się że położył źle, więc bez dyskusji, na własny koszt poprawił i przeprosił. To chyba się żadko zdarza.

Ja mieszkam teraz z teściami i zależy mi na szybkim (ale mam nadzieję, że bez fuszerek) wybudowaniu domku i na zamieszkaniu w nim.

Naczytałem się zresztą w Muratorze o takich przekrętach, jakkie potrafią zrobić firmy, które mają podpisane umowy , że mi się budować odechciewa momentami (artykuły z cyklu bodajbyś dom budował ...)

W sprawie blaszaka - ja się wyjeżdża z Lublina w kierunku Warszawy, to jeszcze przed Jastkowm po prawej stronie jest firma, która handluje blaszakami. Wydaje mi się że transport i montaż jest wtedy w cenie. Wydaje mi się, że jeśli ktoś sam skłąda taki blaszak - to nie powinno być problemów z zamianą nitów (tzw "zrywanych") na śruby z nakrętkami. Zresztą takie nity można w prosty sposób zdemontować - wystarczy wiertarka.

A najgorsze w tym wszystkim to to, że jutro do pracy. :(

Witam!

A może ktoś z was zna tanią i dobrą firmę co robi ogrodzenia -Słupki+ siatka -(tanio szybko i solidnie) ! Podobno koszt takiej firmy jest niewiele droższy od roboty samemu- przywież piach, cem. i inne materiały i zabawa z naciaganiem!! ludzie robią to nawet miesiącami - sam widziałem! a firma ma wszystkie materiały i robi w 3,4 dni!

Wiecie coś na ten temat? jakieś namiary- może być priva lub emalia! dzięki

hej

ale ruch! :)

i dobrze ;)

u mnie wiosna to też parę rzeczy do zrobienia - balustrady na balkonach, brama wjazdowa, taras, podjazdy...ale pewnie 1/4 tylko zrobię w tym roku :) - jeśli planujecie brac kredyt, to dam radę - do końcowych wyliczeń dodajcie jeszcze 20% :)

co do oczyszczalni, to jesteśmy bardzo zadowoleni

raz w m-cu wlewam do kanalizacji odrobinę szczepu bakterii i nic więcej mnie nie interesuje ;)

pozdr,