Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

stmara, z tego co wiem badania takie nie są wymagane, ale dobrze je zrobić, że by wiedzieć, czy grunt jest słabo, czy dobrze przepuszczalny, jaki jest poziom wód gruntowych. Podobno drenaż może być najbliżej 1,5 m od poziomu wód gruntowych.

Zastanawimay się, czy je robić czy nie, ale nasz architekt powiedział, że dobrze by było je zrobić.

Ciekawa jestem tylko jaki jest koszt wykonania takiego badania.

Pozdrawiam

Marta

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

już to opisywałem ;) poszukaj wcześniej, bo ja teraz nie pamiętam ;) ale spróbuję :)

koszt po najwyższym wtedy kursie euro - ok 4400

doszedł zestaw przyłączeniowy, żwir, nadzór hydrosystemu - ok 1500zł

własna robocizna

gmina nic nie dokłada - tez poszukaj parę postów wstecz, opisałem dlaczego ;)

w razie czego na priva ))

p.s. jesteś zainteresowany interetem u nas? (przyszościowo) bo robimy wstępna infrastrukturę :)

pozdr,

Guit o co chodzi z tym internetem, ja w przyszlosci tez bede tym zainteresowana. A i jeszcze mam pytanko kto byl twoim kierownikiem , mi zaproponowal swoje uslugi twoj architekt (teraz tez i moj), za stosunkowo nieduze pieniadze, ale niewiem czy jest dobry. Mam tez pytanko do wszystkich moze macie namiary na tania stal i bloczki fundamentowe.

Bloczek betonowy w faelbudzie: wymiary 49x24x10, B10 3,42 + VAT, B 15 3,63 + VAT. Byliśmy też wczoraj w składzie budowlanym na Krochmalnej, jeśli sie nie mylę to 2,30 lub 2,50 + VAT (wymiary chyba 38x24x12). Art-Bet bloczki 40x24x12 2,50 + VAT.

Czy są w Lublinie lub bliskich okolicach jakieś wytwórnie betonu poza faelbudem, art-betem i elektrobetem?

AIK - oragnizujemy dostęp do sieci na naszym terenie

w zalezności od tego kto będzie chciał trzeba ustawlić lokalizację anteny rozseiwającej sygnał ;) czyli pewnie będę musiał namówić Twoich sąsiadów na ich dom (jeśli Jesteś zainteresowana razem z stmara)

mój kierownik, to nasz sąsiad (sąsiadka)

jak na razie jestem zadowlony ;)

pozdr,

hi!

GUIT - oczywiscie jestem zainteresowany netem na nowej posesji (wczoraj niemogłem coś odpalić odpowiedzi na forum). Narazie wczoraj podpisałem z netią umowę na net24 na dwa lata i jak bym w tym czasie przeprowadził się do krępca to mogą mi to przenieść (prawdopodobnie) ale i tak potem chcę stałe łącze. Uwzględnij mnie więc i ewentualnie napisz coś więcej jak by to miało wyglądac- przesył, koszta itp...

aik - gdzie ty właściwie budujesz?

idkam- a'propos skrzynki gazowej to właśnie wróciłem z gazowni w świdniku i tu mi powiedzieli,że jest to całkiem dowolna (modna) sprawa i jeśli ty chcesz to architekt musi umieścić skrzynkę w ogrodzeniu a jeśli nie to na domu. Należy jeszcze policzyć koszty samego przyłącza+ koszta tzw. inwentaryzacji (jeśli od ogrodzenia ma isć gaz w ziemi do zawora na domu) no i to od skrzynki to jest już instalacja więc inaczej się liczy.

U mnie mam możliwość robienia przyłącza bezposrednio od gazociągu lub robienie nitki w drodze wewn. i dopiero przyłącza. O ile przyłącze od nitki wewnętrznej jest o wiele krótsze ( do ogrodzenia) to jednak muszę robić składkę z sąsiadami ( 3) na jego projekt i realizację przez zakład co mi się mniej opłaca. Taniej będzie pociągnąć bezpośrednio z głównej rury choć odrobinę dalej ale za to skrzynka na domu - nie ma kosztów instalacji i jej inwentaryzacji.

Nie wiem czy wszystkie zakłady gazownicze mają ten sam punkt widzenia!

Napisz jak tam u ciebie z kredytem - znalazłeś coś ciekawego i jak to wygląda!

Ja się przyłączę do pytań o kwestię gazowniczą: jak sie w L-nie bardziej opłaca - zlecic to gazowni czy szukać prywatnego wykonawcy? Mamy do zrobienia z sąsiadami ok. 30m przyłącza do granicy działek (na 3 osoby) + u nas na działce ze 20m

Przyłączam sie też do prośby o ciekawe namiary w kwestii kredytowej. Mnie to bedzie interesowało ok. marca/kwietnia (wtedy spodziewam sie w końcu dostać pozwolenie na budowę).

BabaB

Po lewej mijasz dom Guita, jedziesz kawalek prosto w strone zalewu, po prawej jest ulica Przemyslowa, na samym rogu stoi nowy dom z wiezyczka i zolta elewacja, z boku tego domu jest pusta nieogrodzona dzialka z duzym slupem energetycznym, to jest wlasnie moja dzialka. rzut kamieniem od Guita.

Hmm... tak sobie czytam i mysle ze moze warto zrobic mapke gdzie kto sie buduje... bedzie nam latwiej do siebie trafic.

Idzie weekend, czas sie znajdzie, powiedzcie tylko czy to dobry pomysl czy sobie odpuscic?

Chętnie, tylko o ile u was jest już co oglądać, o tyle u części tylko pusta działka. Ale mapkę jak najbardziej można zrobić.

Tylko kto się tego podejmie?? Ja niestety nie mam pojęcia jak za coś takiego się zabrać.

Znów nie przychodziły mi powiadomienia o odpowiedziach :evil: .

Pyza, jesli masz czas i wiesz jak to zrobic , to faktycznie taka mapka by sie przydala. Guit swego czasu jak organizowal u siebie spotkanie to zrobil taka mala mapke swojej okolicy i zaznaczyl na niej rowniez moja dzialeczke i dzialke Wukana. Prawie wszystkie grupy na forum maja swoje mapki tylko ta nasza Lubelskia troche zostaje w tyle. Poz