MaPi 27.01.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 stmara, z tego co wiem badania takie nie są wymagane, ale dobrze je zrobić, że by wiedzieć, czy grunt jest słabo, czy dobrze przepuszczalny, jaki jest poziom wód gruntowych. Podobno drenaż może być najbliżej 1,5 m od poziomu wód gruntowych. Zastanawimay się, czy je robić czy nie, ale nasz architekt powiedział, że dobrze by było je zrobić. Ciekawa jestem tylko jaki jest koszt wykonania takiego badania.PozdrawiamMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 27.01.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 takie badania robił mi Hydrosystem koszt ok. 150zł jeśli bierze sie u nich POŚa to odliczają tą kwote pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 27.01.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 zbyszek - ile cię kosztował POŚ - ty brałeś z hydrosystemu ale robiłes chyba sam? i co na to gmina?jakieś wsparcie poza moralnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 27.01.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 już to opisywałem poszukaj wcześniej, bo ja teraz nie pamiętam ale spróbuję koszt po najwyższym wtedy kursie euro - ok 4400 doszedł zestaw przyłączeniowy, żwir, nadzór hydrosystemu - ok 1500zł własna robocizna gmina nic nie dokłada - tez poszukaj parę postów wstecz, opisałem dlaczego w razie czego na priva )) p.s. jesteś zainteresowany interetem u nas? (przyszościowo) bo robimy wstępna infrastrukturę pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 27.01.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Guit o co chodzi z tym internetem, ja w przyszlosci tez bede tym zainteresowana. A i jeszcze mam pytanko kto byl twoim kierownikiem , mi zaproponowal swoje uslugi twoj architekt (teraz tez i moj), za stosunkowo nieduze pieniadze, ale niewiem czy jest dobry. Mam tez pytanko do wszystkich moze macie namiary na tania stal i bloczki fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 27.01.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Mam tez pytanko do wszystkich moze macie namiary na tania stal i bloczki fundamentowe. Dołączam się do pytania Aik'a. Ile zapłacić kierownikowi i ewentualnie inspektorowi budowlanemu??? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 27.01.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Ten kierownik na ktorego ja sie chyba zdecyduje chce 1000-1500zl, cena zalezna od ekipy, a i nie jest tylko figurantem ma byc na budowie po zakonczeniu kazdego etapu i na kazda moja prozbe (tak obiecuje), a jak bedzie naprawde przekonam sie kwiecien- czerwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 27.01.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Bloczek betonowy w faelbudzie: wymiary 49x24x10, B10 3,42 + VAT, B 15 3,63 + VAT. Byliśmy też wczoraj w składzie budowlanym na Krochmalnej, jeśli sie nie mylę to 2,30 lub 2,50 + VAT (wymiary chyba 38x24x12). Art-Bet bloczki 40x24x12 2,50 + VAT. Czy są w Lublinie lub bliskich okolicach jakieś wytwórnie betonu poza faelbudem, art-betem i elektrobetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 27.01.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Dziś dostałem ofertę z Lubopolu ze Świdnika. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi. Ja już pare opinii mam, ale szukam jescze kilku innych.Pawson - umówiłeś się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 28.01.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 AIK - oragnizujemy dostęp do sieci na naszym terenie w zalezności od tego kto będzie chciał trzeba ustawlić lokalizację anteny rozseiwającej sygnał czyli pewnie będę musiał namówić Twoich sąsiadów na ich dom (jeśli Jesteś zainteresowana razem z stmara) mój kierownik, to nasz sąsiad (sąsiadka) jak na razie jestem zadowlony pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 28.01.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Pewnie ze jestem zainteresowana, a moj sasiad tez kiedys wspominal ze ma zamiar zakladac w przyszlosci internet. Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 28.01.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Twój sąsiad już jest na liscie pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 28.01.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 hi! GUIT - oczywiscie jestem zainteresowany netem na nowej posesji (wczoraj niemogłem coś odpalić odpowiedzi na forum). Narazie wczoraj podpisałem z netią umowę na net24 na dwa lata i jak bym w tym czasie przeprowadził się do krępca to mogą mi to przenieść (prawdopodobnie) ale i tak potem chcę stałe łącze. Uwzględnij mnie więc i ewentualnie napisz coś więcej jak by to miało wyglądac- przesył, koszta itp... aik - gdzie ty właściwie budujesz? idkam- a'propos skrzynki gazowej to właśnie wróciłem z gazowni w świdniku i tu mi powiedzieli,że jest to całkiem dowolna (modna) sprawa i jeśli ty chcesz to architekt musi umieścić skrzynkę w ogrodzeniu a jeśli nie to na domu. Należy jeszcze policzyć koszty samego przyłącza+ koszta tzw. inwentaryzacji (jeśli od ogrodzenia ma isć gaz w ziemi do zawora na domu) no i to od skrzynki to jest już instalacja więc inaczej się liczy.U mnie mam możliwość robienia przyłącza bezposrednio od gazociągu lub robienie nitki w drodze wewn. i dopiero przyłącza. O ile przyłącze od nitki wewnętrznej jest o wiele krótsze ( do ogrodzenia) to jednak muszę robić składkę z sąsiadami ( 3) na jego projekt i realizację przez zakład co mi się mniej opłaca. Taniej będzie pociągnąć bezpośrednio z głównej rury choć odrobinę dalej ale za to skrzynka na domu - nie ma kosztów instalacji i jej inwentaryzacji. Nie wiem czy wszystkie zakłady gazownicze mają ten sam punkt widzenia! Napisz jak tam u ciebie z kredytem - znalazłeś coś ciekawego i jak to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.01.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Ja się przyłączę do pytań o kwestię gazowniczą: jak sie w L-nie bardziej opłaca - zlecic to gazowni czy szukać prywatnego wykonawcy? Mamy do zrobienia z sąsiadami ok. 30m przyłącza do granicy działek (na 3 osoby) + u nas na działce ze 20mPrzyłączam sie też do prośby o ciekawe namiary w kwestii kredytowej. Mnie to bedzie interesowało ok. marca/kwietnia (wtedy spodziewam sie w końcu dostać pozwolenie na budowę).BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 28.01.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Po lewej mijasz dom Guita, jedziesz kawalek prosto w strone zalewu, po prawej jest ulica Przemyslowa, na samym rogu stoi nowy dom z wiezyczka i zolta elewacja, z boku tego domu jest pusta nieogrodzona dzialka z duzym slupem energetycznym, to jest wlasnie moja dzialka. rzut kamieniem od Guita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza1 28.01.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Hmm... tak sobie czytam i mysle ze moze warto zrobic mapke gdzie kto sie buduje... bedzie nam latwiej do siebie trafic. Idzie weekend, czas sie znajdzie, powiedzcie tylko czy to dobry pomysl czy sobie odpuscic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 29.01.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Hmm... tak sobie czytam i mysle ze moze warto zrobic mapke gdzie kto sie buduje... bedzie nam latwiej do siebie trafic. Idzie weekend, czas sie znajdzie, powiedzcie tylko czy to dobry pomysl czy sobie odpuscic? Chętnie, tylko o ile u was jest już co oglądać, o tyle u części tylko pusta działka. Ale mapkę jak najbardziej można zrobić. Tylko kto się tego podejmie?? Ja niestety nie mam pojęcia jak za coś takiego się zabrać. Znów nie przychodziły mi powiadomienia o odpowiedziach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.01.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Pyza, a chciało by Ci się coś takiego zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 29.01.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Pyza, jesli masz czas i wiesz jak to zrobic , to faktycznie taka mapka by sie przydala. Guit swego czasu jak organizowal u siebie spotkanie to zrobil taka mala mapke swojej okolicy i zaznaczyl na niej rowniez moja dzialeczke i dzialke Wukana. Prawie wszystkie grupy na forum maja swoje mapki tylko ta nasza Lubelskia troche zostaje w tyle. Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza1 29.01.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Ok , w takim razie postaram sie przygotowac mapke. Wasza rola bedzie tylko okreslic gdzie mam wbijac flagi z xywka wlasciciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts