stmara 29.01.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 cze! mapka to świetny pomysł - ja chętnie podam naszą lokalizację. aik -to wiem już gdzie. Niedaleko was- na przeciwko bramy do zalewu mój kolega (muzyk z filharmonii) również kupił tam działkę- obok takej antycznej ruderki! ma chęć sie tam budować ale nie wiem czy w tym roku. Ja buduję przy trasie do torów- tzn. w bocznej ( ul. szeroka) za takim niewykończonym domkiem. jeszcze nawet nie ogrodzona działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 30.01.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Nie mgę wysyłać wiadomości prywatnych może ktoś wie dlaczego? Do Yaresa:podobno masz dobrą ekipę budowlaną może jak skończą u Ciebie to zaczęliby u nas.Musiałam tą drogą zapytać,bo nie mogę wysyłać wiad.na priv. M wiadomosc doszla. odpowiedzialem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 31.01.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Czesc Ponawiam prosbe o namiary na hydraulika do zrobienia przylacza wodnego .... to sie robi pilne a ja ciagle nie mam nikogo polecanego (nie chcialbym dzwonic z ksiazki telefonicznej...) Ziemia mi sie wozi na dzialke ... i to mnie cieszy ... Szukam tanich cegiel na fundamenty - czy moze wiecie jaka cene mozna wywalczyc ?? Fizyk : po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw na razie jest 75:25 dla meganki (ogladalem ja) niemniej jednak do ostatecznej decyzji sprawa wisi i czeka. Pawson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 31.01.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Witajcie, - kwity mam- o kasę się staram- ekipy mam Od czego powinienem zacząć kolejny etap? To, że muszę czekać na wiosnę to wiem, ale jak przymierzyć się do zakupów?Kto ma mi powiedzieć ile? PODPOWIADAJCIE!!! DZIĘKI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 31.01.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Do Idkam, my też z rozpoczęciem prac czekamy do wiosny (w maju będziemy kłaść parkiet - już zamówiony, a potem malowanie, meble i meszkamy mam nadzieję w lipcu), piszesz że o kasę się starasz, czyli już załatwiasz kredyt? Jeżeli tak, to w jakim banku i w jakiej walucie, daj znać ponieważ my jeszcze na razie jeszcze wstrzymujemy się.POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 31.01.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Ale cisza. Jak makiem zasiał. hoooop hoooooooooooop, jest tam kto?? Od 9.01 żadnego postu? Nie wierzę. My tu sobie gadu gadu, a ja awansowałem kilka postów temu na Forumowicz - to brzmi dumnie. To olbrzymi postęp w budowie. W tym tygodniu dużo się u mnie roztrzygnie - prawdopodobnie zdecyduję się ostatecznie na firmę i wreszcie dostanę kompletny zaadoptowany projekt. Taki mam plan na ten tydzień. Jeśli chodzi o kredyt to ja bedę brał dopiero pod koniec budowy. Ile się da to pociągnę za gotówkę (mam nadzieję że wystarczy). Pawson - jest takie powiedzenie: Ford - g..wno wart - Reno i Fiat to jego brat Kup autko od mojego teścia - nie pożałujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 31.01.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Fizyku ... jak to cisza ??? U mnie się dzieje, że ho ho ... , ale nikt nie podpowiada co powinienam robić dalej ... Przecież wszyscy nie zaczynają, są wśród nas ci którzy stan surowy otwarty mają za sobą. Ponawiamy prośbę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 01.02.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Witajcie, - kwity mam - o kasę się staram - ekipy mam Od czego powinienem zacząć kolejny etap? To, że muszę czekać na wiosnę to wiem, ale jak przymierzyć się do zakupów? Kto ma mi powiedzieć ile? PODPOWIADAJCIE!!! DZIĘKI! idkam, a dawaliście projekt do wyceny? materiały bierzcie z tej firmy, która zaproponowała wam najlepsze warunki. Tak mi się wydaje, że musicie zdecydować się na jakąś firmę i umówić się na termin, kiedy dostarczyć mają materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.02.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Tak mi się wydaje, że musicie zdecydować się na jakąś firmę i umówić się na termin, kiedy dostarczyć mają materiały. Witam MaPi, dzięki za info, tylko podpowiedz kto mi określić ma co i ile kupić ??? Ja, czy budowlaniec, czy hurtownia ??? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 01.02.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 all: JAK NIE TO NIE ... SAM SOBIE ZNALAZŁEM HYDRAULIKA spotkanie jutro; o wynikach napisze IDKAM: mysle ze i ty powienienes sie tym zajac - znalezc kolesi od pradu wody ew. gazu zeby ci zrobili przylacza na plac budowy zeby mozna bylo startowac na wiosne - ja wlasnie to robie. Co do materialow to u mnei STALMET - mam kupionu PTH - lezy u nich a reszty kupie pozniej - chyba zeby sie pojawilo cos w super cenie - maja mi wtedy dac znac i bede kupowal od razu. Powiedz mi czy ty zamowiles juz drewno na wiezbe i czy STasio juz ci wyliczyl lub potwierdzil wyliczona w projekcie ilosc drewna. Z tego co wiem to warto je zamawiac w luty zeby bylo z zimowego ciecia i warto zeby ciesla sprawdzil pod siebie to wyliczenie wteyd jest spokoj. Ja chyba pojade do Stasia (100km) zeby mi to wyliczyl wiec jesli i ty bys chcial to pisz... moze bysmy sie razem wybrali... FIZYK - po prostu nie kupuje sie nic na F (ford, fiat i francuski :) ale co tam ... pozdro Pawson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.02.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 IDKAM: mysle ze i ty powienienes sie tym zajac - znalezc kolesi od pradu wody ew. gazu zeby ci zrobili przylacza na plac budowy zeby mozna bylo startowac na wiosne - ja wlasnie to robie. Co do materialow to u mnei STALMET - mam kupionu PTH - lezy u nich a reszty kupie pozniej - chyba zeby sie pojawilo cos w super cenie - maja mi wtedy dac znac i bede kupowal od razu. Dzięki. Jak możesz poleć kogoś na PRIV (gaz, woda, prąd) Czy hurtownia podsunęłą Ci rozwiązanie z VATem (umowa o dzieło) ?? Powiedz mi czy ty zamowiles juz drewno na wiezbe i czy STasio juz ci wyliczyl lub potwierdzil wyliczona w projekcie ilosc drewna. Z tego co wiem to warto je zamawiac w luty zeby bylo z zimowego ciecia i warto zeby ciesla sprawdzil pod siebie to wyliczenie wteyd jest spokoj. Ja chyba pojade do Stasia (100km) zeby mi to wyliczyl wiec jesli i ty bys chcial to pisz... moze bysmy sie razem wybrali... Nie rozmawiałem ze Stasiem długo, umawiamy się i jedziemy moim (za free). OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.02.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Idkam - xerujesz pierwsze strony projektu z obmiarami. Każda porządna hurtowania wyliczy ci zapotrzebowanie na materiał. Musisz okreslić z czego budujesz, jaką chcesz dachówkę itd. Daj dla orientacji do kilku firm projekt do wyceny razemz wykonaniem. Jest kilka firm, które się tym zajmują: Omega, Maxform, Lubopol i jesczze kilka innych. One przygotują ci ofertę na materiały i robociznę. Może cie to zainteresuje - mnie - zainteresowali, bo nie będę miał możliwości "dorabiać" jako zaopatrzenie. Niestety - taką mam pracę. Będziesz miała podział na materiały i robociznę. Koniecznie trzeba się targować. Zaletą takiego układu jest stawka VAT - 7% na wszystko. O jakich kwitach piszesz? - Masz już pozwolenie na budowę uprawomocnione? Wiem że trzeba chyba 2 odczekać, potem dać info w gminie o rozpoczęciu robót, tydzień zaczekać i dopiero działać. Jeśli tak to załatwiaj (tak jak Pawson mówił) przyłącza. Część przyłączy zrobią fachowcy z Gazu i Lubzelu. Już musisz zacząć załatwiać. Ważna rzecz - załatwiaj ładną pogodę W temacie samochodów : wiecie co oznacza FIAT 126P: Fatalna Imitacja Auta Turystyczneo 1-no osoboweg0, 2-drzwiowego, 6-krotnie Przepłaconego. Mimo to uważam że zasługi facika dla naszego rozwoju motoryzacyjnego są niepodważalne. Pawson - średnia cena malucha to 3-3,5 tys zł. Wiesz ile możesz kupić maluchów zamiast jednej Meganki ?? Zastanów się. Na poniedziałek - biały maluszek - tak na kaca (myszek nie będzie widać) poweekendzie. Na wtorek - zielony - żebyś z nadzieją apojrzał na już rozpoczęty tydzień. Środa - pomarańczowy lub różowy - w końcu połowa tygodnia, Czwartek - tu obojętnie - np Twój ulubiony, Piątek - niebieski - marzenie o weekendzie, Sobota, Niedziela - po co Ci samochód. Szkoda prawa jazdy. Zastanów się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 01.02.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 IDKAM: za free - zawsze - mysle ze moze by sie tam wybrac w sobote / niedziele z rana ... ja jestem w dwóch osobach (ja + zona) namiary na hydraulika jak sie okaze Ok to ci dam w czwartek - gazu nie robie a prad mi robi znajomy, ktory normalnie sie tym nie zajmuje to tyle Wg mnie te wszystkie sposoby na VAT to sa funta kłaków nie warte ale to oczywiscie tylko moje zdanie. Niemniej jednak na 5-8 szefow firm budowlanych z ktorymi rozmawialem kazdy sie wymadrzal jak to sie zaoszczedzi na VAT wspolpracujac z nim (zreszta wg mnie zaden nie wiedzial o czym mowi ale kij) i potem dawal cene robocizny taka ze zwykly majster moglby ci doliczyc nawet 50 % VAT-u a i tak bylby tanszy od nich .... Zalecam rozsadek - tym bardziej ze w koncu nasi kochani ustawodawcy uchwala zwrot VAT-u z faktur na materialy budowalne i sie odliczy te nieszczesne 15 % od PDOF.... Mysle ze mozemy sie zdzwonic wieczorem na stacjonarne i pogadac. przeslij mi numer i godzine na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 01.02.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 FIZYK: jak tak bede dalej kombinowal to kto wie czy sie na malcu nie skonczy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.02.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Oj Pawson, Pawson. Maluch to fajna sprawa - osobiście jak wiesz mam dwa maluchy i jestem zadowolony. Chociaż do młodszego został wezwany ostatnio mechanik - bo się strasznie przegrzał (czyt. złapał tempertaturę). Ale generalnie polecam. Dziś bedę w serwisie u Nazaruka - rzucę okiem czy nie ma czegoś ciekawego.Jeśli chodzi o Vat - to Pawson ma rację - jesli idzie o robociznę. Żaden majster nie weźmie tyle co firma (zawsze będzie tańszy), ale sama robocizna to tylko część (zresztą mniejsza) kosztów. Większość kosztów to jednak materiały a te będą miały 7% VAT a nie 22%. Ja dam do zbudowania stan surowy (albo developerski) firmie, a do wykończenie - znajdę dobrego majstra. Jestem pewien że zapłacę więcej niż w systemie gospodarczym, ale mam też 80 % pewności, że wprowadzę się w tym samym sezonie. Przy systemie gospodarczym - tej pewności bym miał znacznie mniej. Druga sprawa to to, że ja buduję niezbyt duży domek, więc przelicznik od metra będzie mniejszy u mnie niż w większych budynkach (103 użyt.+ 16 m garaż), czyli nie całe 120 metrów. Stan surowy poniżej 1000 za m2 w ścianie 3W, krytej Ceramiką. Pytanie do AllCzy nadal zwiedzamy pizzernie lubelskie (lub inne knajpy)???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 01.02.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 FIZYK - ty tez masz dzisiaj handre i nie mozesz pracowac :) 1. Co do maluchow to rozwazamy wejscie w posiadanie poniewaz fabryka zaczyna zblizac sie niebezpiecznie do daty zamkniecia .... i pozniej moze byc za pozno 2. O vacie mialem caly ekran tekstu juz ale skasowalem bo mi sie nie chcialo pisac - sluze info przy spotkaniu 3. Ja chce do knajpy - dzisiaj - co ty / Wy na to ?? 4. Firmy sa drogie, przekrety z VAT-em raczej nieoplacalne zarowno branie mateialow na majstra jak i branie majstra na materialy - jak ktos chce szczegoly to mozna pogadac na privie lub na piwie :) o tym ... Pawson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.02.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Pawson - źle mnie odebrałeś. Handry nie mam - ale nie prawda, że nie chce mi się pracować dzisiaj. Nie chce mi się pracować od POCZĄTKU ROKU.Jedna firma się na mnie wypięła. Dostałem eleganckiego SMSa że mają dużo zleceń (taki polecony przez znajomych), czekam na jeszcze jedną ofertę i więcej nie szukam. Mam to gdzieś. Potarguję ile sie da w firmie M i chyba się zdecyduję.Przedluża mi się też termin papierów (adaptacja projektu). Co prawda mam obiecane na ten tydzień, ale już się nie mogę doczekać kiedy bede miał pozwolenie na budowę. Nerwy ...Chyba najgorsze jest podjęcie decyzji - a potem ... kolejnych decyzji.Ale jak już kiedyś powiedzieliśmy:Najważniejsze są: determinacja i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 01.02.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 FIZYK: no nie wiem wg mnie to najwazniejsze sa pieniadze i determinacja no i oczywiscie pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.02.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Chyba jednak najważniejsza jest determinacja, zaraz po pieniądzach oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.02.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Oj Pawson, Pawson. Maluch to fajna sprawa - osobiście jak wiesz mam dwa maluchy i jestem zadowolony. Chociaż do młodszego został wezwany ostatnio mechanik - bo się strasznie przegrzał (czyt. złapał tempertaturę). Ale generalnie polecam. Dziś bedę w serwisie u Nazaruka - rzucę okiem czy nie ma czegoś ciekawego. Jeśli chodzi o Vat - to Pawson ma rację - jesli idzie o robociznę. Żaden majster nie weźmie tyle co firma (zawsze będzie tańszy), ale sama robocizna to tylko część (zresztą mniejsza) kosztów. Większość kosztów to jednak materiały a te będą miały 7% VAT a nie 22%. Ja dam do zbudowania stan surowy (albo developerski) firmie, a do wykończenie - znajdę dobrego majstra. Jestem pewien że zapłacę więcej niż w systemie gospodarczym, ale mam też 80 % pewności, że wprowadzę się w tym samym sezonie. Przy systemie gospodarczym - tej pewności bym miał znacznie mniej. Druga sprawa to to, że ja buduję niezbyt duży domek, więc przelicznik od metra będzie mniejszy u mnie niż w większych budynkach (103 użyt.+ 16 m garaż), czyli nie całe 120 metrów. Stan surowy poniżej 1000 za m2 w ścianie 3W, krytej Ceramiką. Pytanie do All Czy nadal zwiedzamy pizzernie lubelskie (lub inne knajpy)???? Fizyk, jak porządnie popytasz, sporo materiałów ma szanse mieć VAT 0% Wtedy każda firma wysiada Najważniejsza jest determinacja w zdobywaniu pieniędzy P.s. Oj, też mi się nie chce dzisiaj, ale muszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts