Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

WAŻNE !!!

Jak ktoś z Was jest zainteresowany przydomową oczyszczalnią to jest najlepszy moment .... kurs euro jest ciekawy i ceny spadły kilkaset złotych :o

Np.

Poniżej przeliczone (wg kursu 1EUR=4 PLN) materiały rozliczane wg tegu

kursu:

1. Osadnik 2000 z puzzolaną - 2284

2. Studzienka RR450 - 192

3. Studzienka RBOU450 - 160

-------------------------------------

Razem: 2636.00 zł netto

Zawsze to parę złotych, a może poleżeć ... zresztą już niedługo.

M

WAŻNE !!!

Jak ktoś z Was jest zainteresowany przydomową oczyszczalnią to jest najlepszy moment .... kurs euro jest ciekawy i ceny spadły kilkaset złotych :o

M

wlasnie czekam z niecierpliwoscia na wycene z Hydrosystemu, licze na duza roznice w stosunku do wyceny z przed roku ;-)

:D

Oczom nie wierzę :o :o . Czyżby nikt się nie chciał spotkać ? Idkam - czy ty widzisz to samo co ja?? :o

Hej ludziska - co Wy na przyszły tydzień powiecie. Np wtorek? Kto jest zainteresowany. jeśli ktoś ma dość pizzy to możemy pójść gdzieś indziej. Spotkajmy się.

Wiecie - już mi lepiej - najgorzej jest chyba podjąć decyzję. Podjąłem, mimo wielu watpliwości, na razie dochodzimy z najlepszą z żon, że decyzja jest trafna. Jak wszystko się dobrze ułoży, do końca lipca będę właścicielem domku w stanie surowym zadaszonym :lol: . Wszystko zależy od daty uzyskania pozwolenia (jeśli uda się je uzyskać w miarę wcześnie to może nawet szybciej). Założyliśmy, że pozwolenie uprawomocni się w kwietniu, więc poczatek budowy - dopiero maj :cry: . Ale jak się uda niektóre rzeczy pozałatwiać szybciej - to oczywiście szybciej.

Powiedzcie jak robiliście podłączenie wody. Czy mogę to zrobić dopiero po otrzymaniu pozwolenia na budowę, czy wcześniej. Jeśli wcześniej to jak to załatwiać.

Darek - czy ty masz juz wodę??

Mimo pewnych komplikacji urzędowych, w tym tygodniu będę w posiadaniu wszelkich dokumentów potzrebnych do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Podobno czeka się 65 dni ale zobaczymy.

Na jedną rzecz pragnę zwrócić uwagę moich dzielnych kolegów i koleżanek: jeśli niedawno nabyliście działkę i posiadacie akt notarialny lub inny dokument stwierdzający waszą własność to musicie się pofatygować do starostwa i napisać wniosek o zmianę właściciela w rejestrze gruntów. Ani sąd rejonowy (Księgi Wieczyste), ani notariusz, ani gmina, nie przesyła tych dokumentów. Trzeba się pofatygować z oryginałem dokumentu własności (jak się okazuje wystarczy wypis z księgi wieczystej) i z tym oryginałem trzeba się niestety pożegnać. Będzie wam to potrzebne już w momencie robienia wyłączenia gruntów pod budynek (czy coś w tym stylu).

Być może wiedzieliście już o tym, ale ja nie wiedziałem i jestem kilka dni w plecy z dokumentami. Pomyślałem, że może komuś taka informacja się przyda.

Pawson - chorujesz?? Wcale cie na forum nie "słychać"

Ellu - jak tam sesja?? ( a co za tym idzie - obiecany cd dziennika??)

Starsi koledzy stażem - jak załatwiliście sprawę prądu? Czy braliście od sąsiadów - i jak się dogadywaliście? W jakim czasie Lubzel zamontował Wam skrzyneczkę od momentu uprawomocnienia się pozwolenia.

witam ALL!

Nareszcie mam stały net wiec chyba częściej się będę odzywać :D !

-co do spotkania to mam wolny właściwie tylko wtorek - jak ostatnio, ale...

jak będzie fajna pogoda to po południu jadę na narty do rąblowa :lol: bo zima się zara kończy

- a może tam się spikniemy...?

-właśnie doszły do mnie warunki z lubzelu - i niebardzo rozumiem kilka kwestji.

za wydanie war. przyłącza zapłaciłem ratę 146,4 PLN z VAT z kwoty całościowej 2083 PLN zVAT za "przyłączenie na etapie określania warunków przyłączenia". W w/w warunkach okreslono "projektowany koszt wykonania przyłącza przez LUBZEL - 2231,15"

czy w związku z tym:

-muszę zapłacić łącznie 4314.91 z VAT :o + umowa aby mieć prąd na działce? przyłącze jest wpięciem do lini ciągniętej do sasiada.

-muszę zlecic wykonanie przyłacza LUBZELOWI czy mogę prywatnie? ile to kosztuje?

- w lubzelu powiedziałem,ze projekt przyłącza wykona mi architekt(kompleksowo z innymi przył.) czy mogę sobie to odliczyć od jakiejś kwoty?

- jak wy poradziliście sobie z LUBZELEM? czy to naprawdę musi tyle kosztować?

witam ALL!

jak będzie fajna pogoda to po południu jadę na narty do rąblowa :lol: bo zima się zara kończy

za wydanie war. przyłącza zapłaciłem ratę 146,4 PLN z VAT z kwoty całościowej 2083 PLN zVAT za "przyłączenie na etapie określania warunków przyłączenia". W w/w warunkach okreslono "projektowany koszt wykonania przyłącza przez LUBZEL - 2231,15"

czy w związku z tym:

-muszę zapłacić łącznie 4314.91 z VAT :o + umowa aby mieć prąd na działce? przyłącze jest wpięciem do lini ciągniętej do sasiada.

-muszę zlecic wykonanie przyłacza LUBZELOWI czy mogę prywatnie? ile to kosztuje?

- w lubzelu powiedziałem,ze projekt przyłącza wykona mi architekt(kompleksowo z innymi przył.) czy mogę sobie to odliczyć od jakiejś kwoty?

witam ALL!

czy w związku z tym:

A jaką masz umowę? Generalnie są 2 warianty - u3 - Ty wykonujesz przyłącze+projekt, oni odbierają, lub u2 - oni wykonują po podanej stawce i odbierają, Ty wykonujesz projekt. Ja ze względu na baardzo krótkie przyłącze (ze 3m do siatki) mam u2. Koszty wyliczyli mi następująco:

pierwsza część 120+VAT

druga - 1560 + VAT wg ich stawek (w tym szafka)

Co Wy z tym wtorkiem :evil: Apeluję gorąco o spotkanie w dzień nie będący wtorkiem, to Was w końcu na żywo zobaczę :-) Mi najbardziej pasują weekendy, ale niestety, nie wszystkim. Może piątek...

BabaB

BabaB

B_B: umowy jeszcze nie mam! tylko złożyłem wniosek o warunki i dostałem odpowiedź - pocztą. w liście był wzór (projekt) umowy - in'blanco- więc nie wiem czy mam spisać u2 czy u3 chyba,że to było okreslane na etapie wniosku ale nie pamiętam. również mam 3m do granicy działki od przyłacza i zależy mi na mniejszych kosztach. jaka umowa jest wiec dla mnie lepsza?jakie jeszcze mogę spotkać niespodzianki? nikt mi nic nie mówił o różnych wersjach umowy! skąd mam wiedzieć która jest dla mnie lepsza? i jeszcze sprawa - kiedy mam isć podpisac tę umowę/ chciałbym mieć prad na działce do budowy i rozumiem że należy miec do tego pozwolenie na budowę czy tak? długo robią takie przyłacze? i ewent. kto robi prywatnie - jakieś namiary?

Cześć, czy ktoś z was wie dlaczego nie przychodza mi powiadomienia? :evil: . Jeśli chodzi o lubzel to najpierw za wydanie warunków zapłaciliśmy 200 zł, a powykonaniu przez lubzel przyłącza dopłacamy resztę tzn. 1680 zł. U nas jest rozbudowa istniejącej sieci, tak więc koszty zostały podzielone na właścicieli działek, którzy tenże prąd będą chcieli mieć. A przetarg na wykoanie sieci został już podobno ogłoszony, tak więc możliwe, że prąd będzie niedługo.

Jeśli chodzi o spotkanie, to my chyba wypadamy tym razem (no chyba, że małe piwko). Powód - brak, kompletny brak, funduszy. Chory ząbek potrzebował doktorka, a ten za darmo nie chciał mu pomóc :cry: :evil: .

Możemy spotkać się we wtorek, miejsce generalnie obojętne, chociaż na Rąblów się piszę, ale na miejscu wszędzie.

B-b możemy się spotkać w weekend jeśli masz ochotę, a jak ktoś jeszcze się pisze, to prosze bardzo.

Jeśli chodzi o fizyków to przyszły piątek (na chwilę obecną może być).

Jeśli chodzi o Lubzel, to mnie nastraszyli rozbudową sieci o stację transformatorową (około 30-50 tys zł). Ale okazało się że to będą oni wykonywać z własnych środków. Ja mam własny projekt i ich wykonastwo, ale mam tylko wpięcie do istniejącego przewodu. W tej chwili nie pamiętam na ile oszacowali mi koszt, bo dokumenty są u projektanta. Myślę że wychodziło to taniej niż u Rafała bo nie utkwiła mi ta kwota w pamięci.

Czy ktos odpowie na moje poprzednie pytania??